Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangváltók (készítése)
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Mi tér el, és minek ez eff. értékétől?
Minden alkatrész annyira pontos, amennyire pontosan gyártják. Az induktivitásoknál szerencsés a helyzet, akit érdekel, otthon fogja, és letekeri a pontos értékre. Akinek meg van pénze, megfizet másokat ugyanezért.
Effektív érték alatt értem az alkatrészen szereplő értéket, az ettől való eltérést szokták megadni %-os tűrésben, és nem rendelkezik mindenki induktivitás mérővel. (bocs, nem kötözködésnek szántam!) Marad a számítás. Én ezt a progit használom: coil32 Letöltés menüpont apontra kattintva letölthető, van benne magyar nyelvi menü.
Az "effektív" érték, egészen mást jelent az elektronikában (váltokozó jellemző esetén, a "görbe" alatti terület nagysága).
Amire te gondolsz, az a "névleges" érték, ami éppen azt jelenti, ami rá van írva. Ehhez képest értelmezik az eltéréseket.
Köszi, igazad van ezt a két fogalmat én kevertem össze.
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy valaki készített már hangváltóba való öntartó tekercset? Próbálkoztam vele két lap közé feltekercselve minden sor között bekentem nitrolakkal, de sajnos szétszedéskor szétmentek a menetek. Egyrészt azért is mert nem vártam eleget vele a lakk száradását illetően másrészt viszont szeretném kérni azok segítségét aki már csinált is nem egyet ilyet és sikerült neki. Hogyan lehetne ezt szépen megvalósítani? Ilyenre gondolnék: Üdv Mindenkinek! Dávid
Ahogy a gyárban csinálják, nagyon drága huzallal. Vagy gyorsabban kötő ragasztóval-lakkal.
Ennyire szép talán nem lesz, de a dolog megoldható. Ideiglenes csévetestre van szükség, ami áll a belső magból, és két szélső lemezből, amiket a tekercselő gépre való felfogás tart egyben. A soronkénti lakkozás vagy egyéb rögzítőanyag azért problémás, mert az ideiglenes csévéhez is odaragad, és összekeni azt.
Nálam az jelentette a megoldást, hogy a csévébe kötöző zsinórt teszek a tekercselés előtt, amit a szélső lapok külsejére ragasztok, hogy ne legyen útban tekercseléskor. Felhajtom a kellő menetszámot, lehetőleg minél szebben, szépen sorolva, ami a cséve miatt nem lehetetlen, és mikor kész, akkor az előre berakott zsinórral (legalább 2, de inkább 3 helyen megkötöm a meneteket. Ezután bontom szét a csévét, és veszem ki a viszonylag stabil tekercset. Ezt utána így megkötve, higított nitrólakkba mártom, ahol 10-20 másodperc alatt telítődik. Kivéve, és lecsöpögtetve elég gyorsan megszárad. Ezt meg lehet ismételni mégegyszer, amikor már a belső részekbe alig jut valami, de kívül stabilabb lesz. A képeden lévőhöz képest annyi az eltérés, hogy van rajta 120°-onként egy kötés. Tapasztalatom szerint, a lakkozás kismértékben (1-2%) növeli az induktivitást.
Sziasztok! Ha már itt tartunk. Én esztergáltam csévetestet és rajta hagytam a huzalt. Belseje metamid a peremek textil bakelitből vannak. Ez így nagyon gáz?
Dehogy gáz, szerintem ez a legjobb, mert hosszú távon is stabil. A hangszóró rezgő környezet, minden jó ami stabilizálja az alkatrészeket.
Gyárilag talán takarékosságból készülnek cséve nélkül.
Köszi!
Én gyártottam:
Adatok: 1.2mH, 0.4 Ohm, 30dkg, 1,2mm huzal
Szia!
Esetleg le tudnád nekem rajzolni a kötöző zsinór tényleges helyzetét a tekercseléskor, mert ezt nem teljesen értem: "A csévébe kötöző zsinórt teszek a tekercselés előtt, amit a szélső lapok külsejére ragasztok, hogy ne legyen útban tekercseléskor." Köszi! Üdv: Dávid Bocs a kezdetleges rajzért, Valahogy így?
Szia!
Igaz nem próbáltam de ha ragasztó pisztollyal húznál pár csíkot keresztbe és abba tekernéd bele a vezetéket.És majd a végén áztatnád be a lakkba nem-e lehetne megvalósítható megoldás? Üdv.Zsolt
Ha tőlem kérdezed (nem válaszként írtad), akkor a rajzod szerint gondolom. De a köthető vég legyen bőven hosszabb, mert úgy kényelmes megkötni, és elég erős zsinór kell, mert kínos ha elszakad.
A kívül lévő zsinórokat szigetelőszalaggal ideiglenesen a szélekhez lehet fogatni.
Sziasztok azt szeretném kérdezni hogy egy három utas hangváltónál látok néha olyat hogy a közép sugárzó fázis-fordítva van bekötve ez miért van?
Sziasztok. Olyan kérdéssel fordulok hozzátok hogy van 2db számomra jól megépített 2 utas hangváltó. Nem én csináltam!
Leszeretném őket másolni mert raktam össze egy másik hangláda párt. Megvettem hozzá ugyan azokat a kondikat stb.Nyákot ugyan úgy elkészítettem. Jön a probléma a TEKERCS. 2db Tekercs van rajta. Hogyan tudnám megállapítani hogy milyen tekercset vegyek ? Nem tudom az értékét. :/ Nem vagyok szaki. Azért is kérdezek. Köszönöm Szépen a válaszokat előre is! Üdv skulled A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2016
Meg kell mérni.
A hangszórók ugyanazok lesznek? Mert csak akkor működik ugyanúgy a hangváltód.
Igen ugyanazok!
Multiméterem van de nem látok rajta induktivitás mérési lehetőséget. A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2016
Akkor nincs más, letekered, megszámolod hány menet, megméred a csévetest adatait, meg a huzalátmérőt és tekersz magadnak egy ugyanolyat, ugyanakkora átmérőre és helyre.
Na azt pont nem szeretném. Nem akarom elrontani. A csévetest mérete megvan.
Azért gondoltam hátha meg lehet valahogy "mérni" és akkor ugyan olyat veszek. A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2016
Természetesen meg lehet. A multiméter sem okosabb tőled, ő is ugyanígy csinálja. Megméred a tekercs DC ellenállását, majd egy ismert frekvenciájú váltófeszültséggel pl. f=1000Hz-en mérsz impedanciát (mondjuk ismert soros ellenállás segítségével, Ube=5V Rs=100ohm, Z=100*UZ/UR). Ebből megkapod az induktív reaktanciát (XL=Z-RDC), abból pedig egyenesen számolható az induktivitás (L=XL/2pi*f).
Talán segít. Bővebben: Link
Én már teszteltem, egész jó a progi. Nem kell letekerni tekercset. Elég ha a fizikai adatait megméred és beírod! Tekercs induktivitásnak adj meg 1mH. Utána addig változtasd amíg a megfelelő fizikai méreteket kapod.
Még két azonos menetszámú tekercs induktivitása sem biztos, hogy egyforma.
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2016
Ha jól csinálod akkor el lehet érni 1%-os pontosságot! (tapasztalat)
Sőt csak akkor várható azonos érték, ha menetszám mellett a geometria is azonos (huzalvastagság és tekercsméretek).
Most lehet hülyeséget kérdezek.
Ha tudjuk a huzal vastagságát majd érek a tekercsen egy ellenállást . Megkapom Pl.: 0,8-as a huzal. a tekercs ellenállása : 0,8 ohm Akkor ehhez már megközelítőleg megtudnám mekkora az indukvitása. Ahogy látom a Hangszóró 2000.nél feltüntetik hogy mekkora a tekercs ellenállása. Logotech Ezt így elég nehéz nekem mezeinek kifilózni . A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2016
Aztan veszek ujabb 20 kilo huzalt, es rogton mas lesz.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |