Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   594 / 782
(#) (Felhasználó 46585) válasza gerleimarci hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

Nem, az egész máshogy működik. El kellene olvasnod az idevonatkozó cikkeket innen a fórumról...
(#) pepe1125 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

Bármi lehetséges. Jön a harmadik felvonás, és méregetés.
(#) gerleimarci válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

Elolvastam.
Van, amikor csak egy olvadó biztosíték a védelem.
(#) pepe1125 válasza gerleimarci hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

Nem tudni mit hazudott oda az a szkóp. Egy analógot is rá fogok akasztani. Kizártnak tartom a 120A-t én is. 10-es osztóval mértem, 50V tényleg egy osztáls, és 1ohm az ellenállás. De én sem hiszem el. Valami huncutság lesz benne. Tényleg lyuk lenne a FET-en. Nyugi. Majd alaposabban körbejárom a témát. Egyelőre még ezt a vacak egyszerű táptervet tökéletesítem.

Rezonáns tápnál alig van zavar, szép minden, mint a mesében. Persze csak ha tényleg rezonancia körül vagy.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2016
(#) ktamas66 válasza pepe1125 hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

Ha már méregetsz, én szívesen látnék egy képet a kimenti feszültségen levő levő jelről is.
(#) pepe1125 válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

Ahol csak kéred.
(#) gerleimarci válasza pepe1125 hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

És ha inkább egy 1ohmos, vagy kisebb söntön mérnél áramváltó helyett?
(#) pepe1125 válasza gerleimarci hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

De azon mértem. 1 Ohm-os söntön. Az áramváltóval kötöttem sorba, ha zárlat van még akkor is védje a tápot.

Skori, köszönöm a tippet. Nagyon tetszik így ilyen közelségben minden. Talán már túl közel is van. Ha sokat látom ezt a nyáktervet, már nem látom meg a lehetőségeket, azt amit mondjuk Te egyből meglátsz. Pedig ott van előttem. Így sokkal jobb elforgatva 90-el. Tényleg.

Még oda lentre elfér egy 24V -os relé, és az NTC helyére egy lágyindító ellenállást, amit akkor zárok rövidre, ha megvan a kimeneten a 24V. Így a túl nagy áramlökés kizárva. Az IC- indító ellenállása is kisebb lesz, így hamarabb indul el.
(#) pepe1125 hozzászólása Jan 8, 2016 /

Így a relé, és sokkal nagyobb ellenállású NTC mondjuk, és akkor igazán lágyan indulna. Aztán ha rövidrezárjuk, úgy is lehül hamar és akkor ha egyből visszaindítjuk a tápot megint lágyindít.
(#) szendi001 válasza pepe1125 hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

Relé karcsúnak tűnik, bár az érintkezők párhuzamosítása kompenzálhatja. Kivárom amíg kifejleszted, nekem tetszik a fejlődés.
(#) pepe1125 válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

Az a relé szinte csak jelképes, hogy ott elférne. Még meg kell néznem, milyen 24V relét tudok bányászni.
(#) (Felhasználó 46585) válasza pepe1125 hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

Csak olyan relét használhatsz, ami 4 kV szigetelésű a tekercs, meg az érintkezők között! És hát kell a tisztázási távolság is.
(#) pepe1125 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

Akkor meg beteszek egy optotriakot meg egy triakot.
(#) Trivium93 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

Egyik se, 2db 4ohmos ntc, 1000-1200µF van a primeren, ezt használom lágyindításnak, kell idő mire feltölt a kondi. Tudom gyorsan feltölt, de az alatt már beindul és tölti a szekundert. 4A-es bizti van benne, de még egyszer se ment ki.

Egyszer többet is kiszedtem mint 600W, elfelejtettem, hogy 4ohmon hídba 1200W/2400 lenne és én meg odaszúrtam a hangerőt, csak hallom furcsa a hangja a hangszórónak (300/500W-os 'mac audio'). Persze nem sokáig ment úgy, vigyázok azért a hangszóróra, így is bepuhult a porvédője, meg langyos volt.

A végfok az 2-3 másodperc után indul be (class D).
Az erősítő áramkorlátja 30A-nál van. Szóval az ilyen fajta túlterhelés ellen nem véd.
Max kimeneti rövidzár ellen meg hővédelmes.
(#) Skori válasza pepe1125 hozzászólására (») Jan 9, 2016 / 2

Arra nem gondoltál, hogy a relé tekercse nem csak a szekunder oldalról kaphat feszültséget? Pl. az a táp miről az IC jár.. esetleg előtétkondis táp.. lágyindító áramkör.. és akkor nincs szigetelési gond sem. Persze a szabad helyre inkább egy tekercs kellene

A triak/tirisztor melegedne, és kicsi teljesítmények esetén (párszáz W) még abban sem vagyok biztos, hogy sokkal kevesebb esik rajta, mint az NTC-n amikor bemelegedett.
(#) Skori hozzászólása Jan 9, 2016 / 1

Pár oldallal ezelőtt beraktam egy kapcsolási rajzot, ezen egy TNY255 látja el táppal az IR fetmeghajtót. Nekem egyre jobban tetszik ez a megoldás, kicsi helyen elfér, stabil feszt ad, nem kell segédtekercs, nem kell előtét ellenállás, nem igényel beállítást, és még a hatásfoka is jó (>70%). Ráadásul ha a pufferen még csak 24V körül van a feszültség, a segédtáp már akkor megvan - azaz az egész táp el tud indulni akár egy labortápról is.

foto01.jpg

(#) Transztyuszeres válasza Skori hozzászólására (») Jan 9, 2016 /

Üdv Skori!
Nem rossz. Lehet én is lecserélem a FET+ellenállás+zéner+segédtekercs+táp-ot.
Igaz, még egy spéci alkatrész a rendszerben,
de lehet alkalmazom, ha ilyen olcsó, mint ITT .
Érdekes, hogy ehhez képest eBay-on horror árakat írnak erre az IC-re ehhez képest, sőt a HQ-ban is sokkal drágább az SMD
Te a HQ-tól szerzed be?
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2016
(#) bjina válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Jan 9, 2016 /

Hello!
Itt olcsóbb... és van is.
(#) Transztyuszeres válasza bjina hozzászólására (») Jan 9, 2016 /

Ezzel az a gond, hogy vidéki vagyok, így is be kell mennem Pécsre és a bolt a HQ-ból rendel.
A Lomex-ből +kőkemény posta felárral hozatnak sajnos, az ETD49 üres trafóm is 4200-ért jött le a TME-től(lehet jobban járok, ha magam rendelek 3C90 helyett N87-eseket a RET-től,1000-ért postáznak 15k alatt), dettó.
Pestiek előnyben!
(#) Ge Lee válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Jan 9, 2016 /

A TNY-t én is csak ajánlani tudom, kimondottan segédtápnak lett kitalálva. Trafó nélküli alkalmazásban még nem próbáltam ki, de flyback-nek nagyon jó és 500Ft a hozzá való kész trafó. A lomex-ben még mindig 54Ft/db, mert el akarják adni a készletet és utána már csak az utódai lesznek kaphatók. A posta nyilván nem kevés, de gondolom nem úgy szoktál rendelni hogy kell 2db alkatrész akkor azt megveszem, majd két hét múlva megint kell néhány db akkor megint rendelek.
Igaz hogy kissé látnoknak kell lenni, de én azt szoktam csinálni hogy megpróbálom összeírni hogy mi kellhet az elkövetkező néhány hónapban, plusz összebeszélek 1-2 kollégával és rendelünk közösen. Oszlik a költség, illetve ha jól emlékszem 30 ropi felett már ingyen kiszállítják.
A TME-től meg nem szabad ferritet rendelni mert ott horror áron van. A 4200-as ETD49-ed árában nekem 3db ETD59-em van ugyanabból az anyagból, csévével együtt. Plusz posta.
(#) Transztyuszeres válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 9, 2016 /

Volt időszak, amikor én is 30k-ért rendelgettem innen onnan, de ez az idő lejárt sajnos.
(#) Ge Lee válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Jan 9, 2016 /

Hozzáteszem, veszteség ide vagy anyagminőség oda, egy 60kHz-en üzemelő tápba tökéletesen megfelel a Tali-s ferrit is. Az E55-jükkel hegesztettem is, tehát szakaszosan 3kW is kijön belőle. És amikor vettem volt csévével együtt 700Ft. Nyilván nem egyet vettem belőle, meg nem csak azt hanem mást is, meg másnak is, így a postaköltség gyakorlatilag elhanyagolható volt.
(#) p_kowa válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 9, 2016 /

Szia! Hol 500Huf a TNY255 höz a trafó?
(#) (Felhasználó 46585) válasza pepe1125 hozzászólására (») Jan 9, 2016 / 1

Nekem a mérő áramváltó a gyanús. Mégpedig a lezárása. Ha ez egy ellenálláshuzalból tekert 1 ohmos, akkor annak komoly induktivitása van. Az áram nem tud elég gyorsan nőni rajta, így abban az időben olyan, mintha nem lenne lezárva az áramváltó. Ettől nőhet a FET-ek átkapcsolásakor a feszültség olyan nagyra. Ha nincs indukciószegény ellenállásod, akkor jó bele a sima fémréteg is, de tegyél többet párhuzamosan, akkor csökken az induktivitása is.
(#) Dudus válasza pepe1125 hozzászólására (») Jan 9, 2016 / 1

Próbáld ki amit javasoltam, tedd rá a második csatornára rakott mérőfejet amire egy ugyanolyan 1Ohm-ot felcsíptetsz és minél pontosabban rárakod az első mérőfejre ami a tényleges áramot méri, majd a szkóppal vonasd ki a zavart mérő fejet az áramot mérő fejből, hátha tisztább lesz a kép.

-szerintem!-
(#) ktamas66 válasza p_kowa hozzászólására (») Jan 9, 2016 /

(#) p_kowa válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 9, 2016 /

Köszi
(#) pepe1125 válasza Skori hozzászólására (») Jan 9, 2016 /

Van egy szatyor ilyen kis flyback IC. Szóval nem , nem gondoltam rá.

Talán azért sem mert bonyolítja az egyszerű pár menetes tekercs által táplált IC áramkörét. De ezzel előnyben lennék mert valóban már olyan 30V körül indulna az egész táp.
(#) Skori válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Jan 9, 2016 /

A TNY255-öt azért nem mondanám spéci alkatrésznek, rengeteg verziója létezik, kapható, szerintem semmivel sem spécibb mint az IR21xxx. A tekercs hozzá 50...80Ft körül szerezhető be, így az egész segédtáp filléres dolog. Tervezem, hogy írok egy kis cikket a weblapra erről az IC-ről illetve a step-down alkalmazásról - mert ez utóbbiról nem nagyon van a neten sok infó.
(#) Transztyuszeres válasza Skori hozzászólására (») Jan 9, 2016 /

Végül is igazad van, meg bontható is(PC standby, DVD táp, stb.).
Következő: »»   594 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem