Fórum témák
» Több friss téma |
Nos ebben a mérési tartományban (uH) pontos a mérés a teszterrel, legalábbis nálam.
Most mértem meg két gyári induktivitást és pont a ráírt értéket mérte. (bár a felbontás nem a legjobb, mert a 33uH az 0,03mH, a 100uH az 0,1mH) Szerintem az LCM-hez vegyél gyárit, nem összeg.
Ha neked a 10% eltérés pontos akkor legyen pontos. Az LCM-et úgy akarom megcsinálni hogy valóban pontos legyen, de ehhez pontos tekercs (meg kondi) kell. Amit a boltban kapsz az sem az, amiket kivettem egy zacskóból mint 100uH a 92-től a 106uH-ig mértem mindent, egy pontosnak készülő műszerhez ez nem felel meg, legalábbis nekem nem, pláne hogy nH-ket mérek vele. A teszter meg ilyen mérésekre eleve nem való, mondjuk 100uH felett saccolni arra már jó. Illetve kondi hőfokfüggésének a mérésére sem jó mert nem folyamatosan mér.
A frekimérés funkcióhoz milyen előtétet csináltál? Arra lennék kíváncsi hogy mi a nagyfrekis osztó, U664B vagy valami más, illetve hogy milyen a bemenő fokozat. Nekem a nagy LED kijelzős frekimérőmben a vicsys félével majdnem megegyező (BF961-el) bemenő fokozat van, de annak olyan kicsi bemenő ellenállása van hogy oszcillátort egyáltalán nem lehet mérni vele mert leszakad a rezgés, de még ennek a teszternek a kimenetét is úgy beterheli, hogy a 2MHz-es négyszögből háromszögjel lesz.
De igaz ez a szkópra is, annál is csak 10-es osztóval lehet ilyen méréseket csinálni.
LCM3 szoftveresen pontosítható, ha nem találsz nagyon pontos L C tagokat, akkor is korrigálható.
Idézet: „a teszternek a kimenetét is úgy beterheli, hogy a 2MHz-es négyszögből háromszögjel lesz.” Akkor ott valami egyéb probléma kell legyen. A FET gate kapacitása 3-4 pF között van, DC szempontból pedig 1 MOhm. Az előosztó MC12080 és 74HC390.
Nekem még a 2-es van, és nem is akarok 3-ast mert csak induktivitásmérésre használom, arra meg tökéletes. Ez is kalibrál ha nyomok egy gombot, de az LC taghoz, ezért kell hogy pontosak legyenek.
Igen, pont azzal az 1Mohmmal van a baj, mert kicsi. Lehet hogy rosszul írtam és nem a kimenetét hanem a 8 megás oszciját néztem, de terhelte az biztos, ahogy szkóppal is csak 10-es osztás mellett tudom megnézni, ahogy egy clapp oszcit is.
Van egy másik egy RT-s rajzból BF960-nal, ott máshogy van bekötve a FET majd megnézem úgy is.
Jogos amit írtál, de ennyi digitig tud kiírni a teszter. A 10% pontosságot nem vitatom, mert az nagyon kevés. Egyébként most megmértem a 33uH-t az UNI-T-vel, az 28uH-nek mérte.
Srácok segítsetek.
Van egy ilyen alkatrész teszterem, amit Kínából rendeltem. Úgy néz ki az AVR megnyekkent benne mert össze vissza mutat mindenféle hülyeséget. Egy ATMEGA328P dolgozna benne. Van itt a topikban olyan hex ami hozzá való és bele tudnék égetni? Köszi a segítséget?
Szép sorjában .Mitől is nyekken meg ?
A fejleményeket ha elsorolnád.Ha meg az Atmega lett rossz bár ez még korántsem biztos , akkor abba aztán hiába tennél másik tartalmat.
Szia.
Sajnos teljes mértékben az én hibából történt a dolog. Egy smd tranzisztort akartam mérni és mivel ezen a gyári nyákon ki vannak alakítva smd mérő pontok a sorkapocs mellett igy odaforrasztottam a mérendő alkatrészt. De ezt én hülye bekapcsolt tápfeszültségnél tettem. Valószínűleg ez az avr egyik bemenetének nem tetszett mert most egy sima ellenállásra is azt irja ki hogy fet. Valószínűleg egy új kontrollert kell beletenni. A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2015
Akkor nagy eséllyel tönkretetted. Meg kellett volna nézned hogy melyik szoftververzió van benne (önteszt végén kiírja), de az 1.10-es magyarított amit én kaptam az rendesen működik.
Szia! Én azért megpróbálnám letisztogatni a forrasztás környékét, lehet csak az a baj.
Sajnos már túl vagyok rajta. Az avr egyik bemenetén fix 3-400mV-ot mérek mindentől függetlenül. Azt hiszem hogy letérdelt az avr. Csak tippelni tudok hogy a páka hegye volt statikus..
Nem biztos , hogy tönkre ment , ha tönkre ment volna nem írna ki semmit.
A másik dolog pedig az , hogy a mérő pontok sem érdekesek abból a szempontból , hogy rövidzárat csináltál , mert egy alkatrész mérésénél is előfordulhat pont ugyan ez , hogy egy alkatrész valamelyik lába zárlatos , és azon a mérő ponton ugye akkor valamelyikhez képest ugyan az a helyzet lép fel mint , amit te csináltál, és az is bekapcsolt állapotban történik. A páka az milyen páka volt ? Át kellene nézni rendesen az áramkört nem lett e esetleg olyan hiba rajta , ami miatt ez a dolog áll fenn. A mérendő pontok egymáshoz képest mit mutatnak ohm értékre? A referencia nem sérült e meg van e a +2.5v stb Szóval nézz át mindent.
Szia.
A statikusan feltöltődött páka könnyen kicsinálhat egy db. lábat az AVR-nél, attól még a program futni fog, csak a lábról nem fog értelmes információt visszakapni a program. Azt meg lehet próbálni, hogy sima villogó programot írni arra a portlábra. Talán még ki sem kell szedni a helyéről az AVR-t. Nekem túlmelegítés rontott el egy AVR-t, sleep módban is 10mA-t fogyasztott, és az ADC-je nem ment Ettől függetlenül a többi része működött, programozni is tudtam. El van rakva, hátha egyszer még így is használni tudom.
Úgy néz ki, hogy csak az egy port ment tönkre. Egyébként egy kattogós 24V-os Weller volt a bűnös. De szerintem megoldódott. Egy Arudino panelből gyorsan drótoztam egy égetőt, és kínai USBisp programozóval beégettem az ITT talált programot egy új AVR-be. Úgy néz ki működik.
Akkor megoldódott az a lényeg.
Sziasztok.
Megépítettem a tranzisztor tesztert, és szeretném enkóderrel használni, de a Make fájlban nem tudom mit kellene bekapcsolni, hogy működjön. Trunk féle verzió, atmega328, relés védelem, zéner méréssel bővítve, és a PD1, PD3-ra van kötve az enkóder, ahogyan javasolják. Köszi a válaszokat előre is. Üdv:Zoli
Sziasztok! Az alábbi kérdéssel fordulnék hozzátok. Van már egy meglévő alkatrész teszterem, de vannak nyilván korlátai. Sokszor kerültem olyan helyzetbe, hogy régebbi zenereket és műveleti erősítőket kellene tesztelnem. Van olyan valamelyikőtöknek, amelyik ezt a két alkatrészt (is) tudja? Vagy kezdjek el építeni egyet? Alapvető működik/nem működik tesztert 2 perc alatt össze tudnék dobni, de arra gondoltam, ha már lúd - legyen kövér. Vagy saját lcd-touch kijelzőn jelenne meg az állapot, vagy PC-re jeleníteném meg. A zenerekkel az a gondom, hogy van, ami 50V fölötti. Az opamp-al az, hogy lehet szimpla, duál és quad is, SMD és furatszerelt. Előre is köszönöm.
A tranyóteszterrel tudsz 50V-ig zenerfeszt mérni, attól több meg nem kell, a gyakorlatban nem nagyon használ az ember 33V-osnál nagyobbat. Én úgy csináltam meg hogy a zéner és stab IC méréshez 28V a segédfesz, nekem bőven elég. A műveleti erősítőkhöz meg nem kell több a megy-nem megy teszternél, arra egy ilyet csináltam. Van rajta egy csomó LED meg 3 IC foglalat, egy a szimpla, egy a dupla, és egy a quad toknak.
Szia! Műveleti erősítő tesztre nincs tippem, de Dióda-Zéner tesztert Morgo oldalán találsz.
A *.lay6-ot nevezd át *.lay-ra így megjeleníti rendesen a program.
Én is építettem egy Zener tesztert anno. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2016
Ezt én is megtaláltam, de 51V-os Zénert hogyan tesztelsz vele? Működhet a kis kínai panelmérőkkel is, vagy csak mutatós műszerrel?
Ha 100V-ig mérő panelmérőt veszel, akkor menni fog 100V-ig. Az NE555-tel pedig minimum 60V-ot kell előállítanod, ha 51V-os zenert akarsz tesztelni. Van egy kapcsolás NE555-tel, azt hiszem nixie csövekhez készült, Vicsys féle, 175V-ot állít elő, potival beállítható. Az kellene neked, beállítod a kimenő feszültséget 60-80V közé, soros ellenállás, és már mehet is a teszt. De ha van áramkorlátos labortápod, ami tud 60V-ot, akkor beállítod 3-10mA-re az áramkorlátot, és simán rárakod a zenert. A panelműszerről pedig leolvasod a feszültséget.
Köszönöm. Panelmérőm már van pár darab, 100V-os is. Célműszert akarok összeállítani, hogy ne kelljen mindig a tápot lefoglalnom. Tulajdonképpen, ha készítenék egy áramgenerátort mondjuk 5mA-re akkor meg is oldottam a dolgot? Túl egyszerűnek tűnik Igaz a zener sem egy bonyolult alkatrész. Agyalok rajta még. Közben megláttam a kínaiaknál egy univerzális tesztműszert. Olcsóbb, mintha én raknám össze. Cserébe minden TTL IC-t ismer, analóg műveleti erősítőket és zenereket. Majd meglátom élőben mit tud. Úgyis van egy tárolónyi TTL IC-m amiről lemosódott, dörzsölődött a felirat....
Üdv! Ezt a müveleti erősítő tesztert megosztanád velem, a nyákot is ha lehene? Köszi
Tessék, itt van minden infó, rajz, nyák, tokok bekötése. Tulajdonképpen minden műveleti erősítő egy astabil multivibrátor, ami az adott frekin villogtatja a ledeket. A rajzon a bal oldali pedig fixen be van forrasztva, az felezi meg a 9V-ot és csinál belőle szimmetrikus tápot. A multivibrátorból csak egyet rajzoltam le, abból ugye 9 van.
Az alkatrészek 1206-os SMD-k, SMD 10µF-ot kapsz pl. a lomexben. Foglalatból ne precízióst vegyél mert az néhány dugaszolás után megadja magát, hanem lemezest. A nyákon a 9V betápnál lévő elkót lejjebb kell vinni vagy SMD-ket tenni helyette alulra, mert nehezíti a quad opa kivételét, ezt eltoltam. És ha már a tranyóteszteres topikban vagyunk azt ne építsetek, én is megbántam, jóval olcsóbban van már az ebay-en ez a 2x16-os verziós is, itthon az alkatrészt sem kapni meg annyiból, és akkor még hol van a munka meg a küzdelem az AVR-el.
AZ enyém annyival egyszerűbb, hogy nem kell + műveleti erősítő. A féltápot két kondi állítja elő.
Sok éve hibátlanul megy.
Így is működik, csak ezzel az a baj hogy ha valahol gond van akkor az elhúzza a tápközepet. Meg nekem több feleslegem volt éppen OPA-ból mint két egyforma kondiból, meg azokra még nem ártana tenni kiegyenlítő ellenállásokat is.
Az előző hsz-emből a videó lemaradt. |
Bejelentkezés
Hirdetés |