Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Üdv van ez a lézer vezérlő programom . Olyanba kérnék segítséget hogy mit írjak át hogy több minta legyen benne ? Segítséget előre is köszönöm !
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2016
A majdnem ezer soros kódot fájlként csatoljátok már kérlek...
Úgy hogy ha értelmezed az 1000 sornyi forráskód működését és képes vagy ezek alapján más mintákat is létre hozni!
Gyanúsak azok a részek ahol SHAPE-ket emlegetnek. Elején van 40-60 sorok körül vannak felsorolva azok amik valószínűleg minták lesznek. Aztán lejjebb ezeket kifejtik , hogy miként alakulnak ki a vezérlés hatására kb a 630 sortól. Köztes részek pedig beállítanak , ki-be kapcsolnak stb . Ha minden soron átrágod magad akkor sokkal többre fogsz jutni! Persze pontosan ismerni kéne ehhez azt a hardver környezetet is amik rá vannak kötve a uC portjaira. Anélkül ez az 1000 sor semmit se ér.
Üdv!
Kezdőként kérdezném az ic-k referencia lábára ha beállítok egy bizonyos feszültséget akkor a programban ezt hogyan kell feldolgozni? Feszültség mérőt szeretnék készíteni.
A referencia- es a referencia + kozott van egy tartomany. Ahany bites az AD konvertered, a kettot annyiadik hatvanyara emeled es elosztod vele ezt a tartomanyt. Ekkor annyi volt lesz egy lepes az AD konverterben.
pl. mondjuk egy 10 bites AD van, az 2^10, azaz 1024. A negativ referencia legyen mondjuk GND, a pozitiv meg 2V. Igy egy lepes = 2/1024, azaz kb 2mV. Igy ha mondjuk kaptal egy 384-es AD erteket olvasaskor, akkor 2*384/1024 V az erteked, tehat 0.75V
Ha jól értem akkor
pl:500mV van a mérő bemeneten Lépés*mértérték/1024 vagyis 2*500/1024
Mennyi ? 30! Mi 30?! Mi Mennyi?!
Valahogy most így fogalmaztál ... ![]() 500mV esetén 1024/4 értéket fog felvenni az AD kimenete ha 2V a referenciád és 10 bites a felbontása.Tehát 256 ... A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2016
Sajnos akkor nem egészen értem 1024/4 az miből jön?
A teljes végkitérésed 2V azaz 2000mV ... ennek a negyede az 500mV ... így az AD kimenetén is a maximális digitális értéknek 1024 (pontosabban a 1023) a negyedének kell megjelenni 256(255).
Ezt a kis eltérést a kvantálási hiba okozza. A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2016
Köszi Így már érthető.
Sziasztok.
Lenne 2 kérdésem. 1. Az arduino panel kihagyva a tervezett nyákra forraszthatom közvetlenül az atmel IC-t és azt tudom ICSP-n keresztül programozni rögtön? 2. PWM vezérléssel szeretnék szabályozni egy 12V-os ventilátort. Működő képes lenne az a megoldás, hogy a PWM jellel egy tranzisztort nyitok-zárok, ami a ventilátort kapcsolná? Lehet, hogy bugyuta kérdések, de nem vagyok biztos benne 100%-ig. Köszi a segítséget előre is.
1. Igen. Csak nagyon figyelj a fuse bitekre, nehogy kizárd magad a chipből.
2. Igen. Én még egy optocsatolót is betennék, így ha valami hiba folytán zárlatba megy a tranzisztor, akkor sem kerülhet 12V az Arduinóra.
Ha a venti tápfeszültségét akarod így kapcsolgatni, akkor mindig legyen a közelben két-három tartalék venti. Nem nagyon bírják az ilyen kiképzést.
Nincs mit, de Bakman hozzászólását is vedd figyelembe, mert ha ventilátor alatt nem sima motort, hanem egy PC-k hűtésére is használt brushless ventilátort értesz (tehát amiben elektronika van), akkor bizony tényleg baj lehet.
ez baj, ha így van.
Van ötleted, hogy hogyan lehetne megoldani másképpen, hogy kb 6-12V között lehessen szabályozni a venti feszét?
Jogos, nekem kapásból az elektronikával rendelkező motorok jutottak eszembe.
Szerintem lehet azokat is PWM-mel kergetni, csak alaposan átlagolni kell. Egy RC-tag biztos elég lenne.
tudtommal brushless ventilátor, de a PC ventikkel ellentétben ez csak 2 vezetékes. A linken megtudod nézni. Ezt találtam amin szét is van szedve.
Bővebben: Link
Elég, csak így a PWM lényege megy a szemétre, mert az ellenállás elfűt valamennyi teljesítményt. Igaz, kevesebbet mint az analóg szabályzás, de akkor is...
Ha két vezetékes akkor kötve hiszem hogy brushless. Szerintem sima DC motoros lesz akkor meg lehet fettel vezérelni a fordulatszámát.
Van számítógépekben is két vezetékkel rendelkező ventilátor. A képen szerintem brushless motor van.
Brushless (kefe nélküli) motor az... PC-kben nem használnak kefés motorokat.
És valóban elektromos kommutációval van megoldva a forgatás. Egy HALL szenzor érzékeli hol tart épp a forgórész (állandó mágneses) és mindig a megfelelő tekercsre ad feszkót az elektronika... Elvileg lehet PWM -el is szabályozni, de az ilyen motorokat hivatalosan feszültségszinttel kéne szabályozni. Így kevesebb fesz jut a tekercsekre, kissebb a mágneses indukció, ez által a vonzás is és végső soron a sebesség is. Javítson ki valaki ha tévedek...
A PWM szabályzástól azért szoktak hátasd dobni, mert a benne lévő elektronika mindig újraindul. Van olyan ventim, amelyik a feszültség ráadása után csak 1-2 másodperccel indul ez. Azt esélytelen PWM-mel szabályozni (persze ha a PWM 0,1 Hz-es, akkor lehet).
Én épp ezért írtam, hogy feszültséggel kell szabályozni...
Igazábol az "elvileg lehet" részre írtam. Miszerint nagy valószínűséggel haza is vágja a ventit, elméletileg is.
Találtam egy ilyet:
PC brushless motor works Ahogy elnézem, ha kivesszük a HALL érzékelőt, és a Q1 tranzisztor bázisára 50% -os négyszögjelet adunk 0-tól Fmax frekvenciáig lineárisan növellve, elvileg megkapjuk a teljes 0-100% -ig lineárisan szabályozható fordulatszámot. Arduinósok, kipróbálhatná valaki, hogy működik e az elképzelésem... |
Bejelentkezés
Hirdetés |