Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   182 / 854
(#) dannu hozzászólása Jan 10, 2016 /

Üdv van ez a lézer vezérlő programom . Olyanba kérnék segítséget hogy mit írjak át hogy több minta legyen benne ? Segítséget előre is köszönöm !
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2016
(#) Kovidivi válasza dannu hozzászólására (») Jan 10, 2016 /

A majdnem ezer soros kódot fájlként csatoljátok már kérlek...
(#) Kera_Will válasza dannu hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

Úgy hogy ha értelmezed az 1000 sornyi forráskód működését és képes vagy ezek alapján más mintákat is létre hozni!
Gyanúsak azok a részek ahol SHAPE-ket emlegetnek.
Elején van 40-60 sorok körül vannak felsorolva azok amik valószínűleg
minták lesznek.
Aztán lejjebb ezeket kifejtik , hogy miként alakulnak ki a vezérlés hatására kb a 630 sortól.
Köztes részek pedig beállítanak , ki-be kapcsolnak stb .
Ha minden soron átrágod magad akkor sokkal többre fogsz jutni!
Persze pontosan ismerni kéne ehhez azt a hardver környezetet is amik rá vannak kötve a uC portjaira. Anélkül ez az 1000 sor semmit se ér.
(#) elactrofan hozzászólása Jan 11, 2016 /

Üdv!

Kezdőként kérdezném az ic-k referencia lábára ha beállítok egy bizonyos feszültséget akkor a programban ezt hogyan kell feldolgozni?

Feszültség mérőt szeretnék készíteni.
(#) bbalazs_ válasza elactrofan hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

A referencia- es a referencia + kozott van egy tartomany. Ahany bites az AD konvertered, a kettot annyiadik hatvanyara emeled es elosztod vele ezt a tartomanyt. Ekkor annyi volt lesz egy lepes az AD konverterben.

pl. mondjuk egy 10 bites AD van, az 2^10, azaz 1024. A negativ referencia legyen mondjuk GND, a pozitiv meg 2V. Igy egy lepes = 2/1024, azaz kb 2mV.
Igy ha mondjuk kaptal egy 384-es AD erteket olvasaskor, akkor 2*384/1024 V az erteked, tehat 0.75V
(#) elactrofan válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

Ha jól értem akkor
pl:500mV van a mérő bemeneten
Lépés*mértérték/1024 vagyis
2*500/1024
(#) Kera_Will válasza elactrofan hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

Mennyi ? 30! Mi 30?! Mi Mennyi?!
Valahogy most így fogalmaztál ... . Fuss neki még egyszer !
500mV esetén 1024/4 értéket fog felvenni az AD kimenete ha 2V a referenciád és 10 bites a felbontása.Tehát 256 ...
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2016
(#) elactrofan válasza Kera_Will hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

Sajnos akkor nem egészen értem 1024/4 az miből jön?
(#) Kera_Will válasza elactrofan hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

A teljes végkitérésed 2V azaz 2000mV ... ennek a negyede az 500mV ... így az AD kimenetén is a maximális digitális értéknek 1024 (pontosabban a 1023) a negyedének kell megjelenni 256(255).
Ezt a kis eltérést a kvantálási hiba okozza.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2016
(#) elactrofan válasza Kera_Will hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

Köszi Így már érthető.
(#) sanya26 hozzászólása Jan 11, 2016 /

Sziasztok.
Lenne 2 kérdésem.
1. Az arduino panel kihagyva a tervezett nyákra forraszthatom közvetlenül az atmel IC-t és azt tudom ICSP-n keresztül programozni rögtön?
2. PWM vezérléssel szeretnék szabályozni egy 12V-os ventilátort. Működő képes lenne az a megoldás, hogy a PWM jellel egy tranzisztort nyitok-zárok, ami a ventilátort kapcsolná?
Lehet, hogy bugyuta kérdések, de nem vagyok biztos benne 100%-ig.
Köszi a segítséget előre is.
(#) Balázs válasza sanya26 hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

1. Igen. Csak nagyon figyelj a fuse bitekre, nehogy kizárd magad a chipből.
2. Igen. Én még egy optocsatolót is betennék, így ha valami hiba folytán zárlatba megy a tranzisztor, akkor sem kerülhet 12V az Arduinóra.
(#) Bakman válasza sanya26 hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

Ha a venti tápfeszültségét akarod így kapcsolgatni, akkor mindig legyen a közelben két-három tartalék venti. Nem nagyon bírják az ilyen kiképzést.
(#) sanya26 válasza Balázs hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

köszönöm
(#) Balázs válasza sanya26 hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

Nincs mit, de Bakman hozzászólását is vedd figyelembe, mert ha ventilátor alatt nem sima motort, hanem egy PC-k hűtésére is használt brushless ventilátort értesz (tehát amiben elektronika van), akkor bizony tényleg baj lehet.
(#) sanya26 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

ez baj, ha így van.
Van ötleted, hogy hogyan lehetne megoldani másképpen, hogy kb 6-12V között lehessen szabályozni a venti feszét?
(#) Bakman válasza Balázs hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

Jogos, nekem kapásból az elektronikával rendelkező motorok jutottak eszembe.
(#) Medve válasza sanya26 hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

Szerintem lehet azokat is PWM-mel kergetni, csak alaposan átlagolni kell. Egy RC-tag biztos elég lenne.
(#) sanya26 válasza Balázs hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

tudtommal brushless ventilátor, de a PC ventikkel ellentétben ez csak 2 vezetékes. A linken megtudod nézni. Ezt találtam amin szét is van szedve.
Bővebben: Link
(#) Bakman válasza Medve hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

Elég, csak így a PWM lényege megy a szemétre, mert az ellenállás elfűt valamennyi teljesítményt. Igaz, kevesebbet mint az analóg szabályzás, de akkor is...
(#) k3gy3tl3n válasza sanya26 hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

Ha két vezetékes akkor kötve hiszem hogy brushless. Szerintem sima DC motoros lesz akkor meg lehet fettel vezérelni a fordulatszámát.
(#) Bakman válasza sanya26 hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

Van számítógépekben is két vezetékkel rendelkező ventilátor. A képen szerintem brushless motor van.
(#) RoliNyh válasza k3gy3tl3n hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

Brushless (kefe nélküli) motor az... PC-kben nem használnak kefés motorokat.
És valóban elektromos kommutációval van megoldva a forgatás.
Egy HALL szenzor érzékeli hol tart épp a forgórész (állandó mágneses) és mindig a megfelelő tekercsre ad feszkót az elektronika...

Elvileg lehet PWM -el is szabályozni, de az ilyen motorokat hivatalosan feszültségszinttel kéne szabályozni.
Így kevesebb fesz jut a tekercsekre, kissebb a mágneses indukció, ez által a vonzás is és végső soron a sebesség is.

Javítson ki valaki ha tévedek...
(#) Bakman válasza RoliNyh hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

A PWM szabályzástól azért szoktak hátasd dobni, mert a benne lévő elektronika mindig újraindul. Van olyan ventim, amelyik a feszültség ráadása után csak 1-2 másodperccel indul ez. Azt esélytelen PWM-mel szabályozni (persze ha a PWM 0,1 Hz-es, akkor lehet).
(#) RoliNyh válasza Bakman hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

Én épp ezért írtam, hogy feszültséggel kell szabályozni...

Igazábol az "elvileg lehet" részre írtam. Miszerint nagy valószínűséggel haza is vágja a ventit, elméletileg is.
(#) RoliNyh válasza Bakman hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

Érdekes módon nem mindegyiket...

PC brushless motor PWM controll
(#) RoliNyh válasza RoliNyh hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

Találtam egy ilyet:

PC brushless motor works

Ahogy elnézem, ha kivesszük a HALL érzékelőt, és a Q1 tranzisztor bázisára 50% -os négyszögjelet adunk 0-tól Fmax frekvenciáig lineárisan növellve,
elvileg megkapjuk a teljes 0-100% -ig lineárisan szabályozható fordulatszámot.

Arduinósok, kipróbálhatná valaki, hogy működik e az elképzelésem...

Nem írtam olyan, hogy azonnal.
(#) Petikee16 hozzászólása Jan 11, 2016 /

Kedves Sanya próbálkozz 4 vezetékes cpu ventillátorral
Itt egy Link
Piros =+ Kék =pwm Sárga =tach Fekete =gnd
Reméllem tudtam segítteni
Következő: »»   182 / 854
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem