Fórum témák
» Több friss téma |
Sajnos gyenge a teljesítménye, viszont a 10000µF-os puffert nem sajnálták mint a Vidiben. Bár sokat nem ér ha gyenge a trafó. Trafó primer köréből hiányolom a biztit bár a szekunder tekercseken vannak biztik. Egy menetzárlat esetén garantált a lakástűz.
Sajnos nincsen URH antennám, nélküle meg gondolom nem lehetséges. Megpróbáltam a skálát a jelenlegi tuner állapothoz állítani hogy az első LED 88MHZ-nél az utolsó 108MHZ-nél világítson. Nem tudom beállítani mert elhúzzák egymást az alsó és felső trimmerek. Gondolom mivel a 88MHZ-hez nem a 0V közeli hangolófesz tartozik hanem kb a hangolófesz fele. Alsó trimmerrel kötöttem sorba ellenállást de nem jó úgy se mert ha alul jóra állítom lehozza a felsőt és fordítva.
Szia! Lehet, hogy bele estél abba a hibába, amibe én is először. Pont a másik trimmerrel akartam állítani, mint amivel kellett volna. 2. Sajnos a trimmerek valóban egymásra hatnak, de ha a műveletet max. 3x megismétled fent is, meg lent is, utána már jónak kell lenni. Nálam csak egy fél méteres vezeték az antenna. A rádióm már egy órás csavarhúzóval az antenna hüvelyben szól. Attól függ, hol laksz, régen, amikor csak Szentesen volt legközelebb adó, kellett a tetőantenna, de most már majdnem rálátok a toronyra, csak a Tisza parti klinikák takarják. A 15 kiloohmot oda raktad, ahol a fényképemen van? (Kicsit olvass itt vissza.) Szerintem át lehetne hangolni varicap csere nélkül is, csak sorba kellene kötni velük azonos, fix értékű kerámia kondikat úgy 20-30 pF értékben, de én most ahhoz is lusta vagyok, mert attól sem érzékenyebb nem lesz, se szebben nem fog szólni a rádióm, csak könnyebb lenne keresgélni, de itt csak 7 db erősebb adó van, azok elférnek a program tárolókon.
Gondoltam rá, hogy a hangoló potméterek alját megemelem egy ellenállással hogy kb. a 88MHZ-hez tartozó hangolófeszről induljanak és a skálát is hozzá igazítom. Ha nem tudom a tunert visszaalakítani akkor ez lesz. Lehet hogy azért nem tudtam a skálát beállítani mert nem tettem R11-hez átkötést amit csak most vetten észre a képeden.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2016
Elöl leszedtem a 3F DANSK HIFI matricát és alatta ott virít a Tungsram felirat gyárilag szitázva. Tudja valaki miért vibrál halványan a hangolásjelzőnél a két piros LED baszusra ha bekapcsolom az AFC-t? Ilyenkor a hangszórókban is lehet ilyen rotyogó hangot hallani.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2016
Nem lehet, hogy a basszus nagyobb áramfelvétele megszív valamilyen tápfeszt?
Köszönöm a tippeket!
Az mpsa tranyókhoz nem nyúltam, a potit kiszedtem, bemértem, minden okés vele. Viszont szegény nyák annyira meg van erőszakolva, hogy csinálok egy új nyákot, átültetem az alkatrészeket és egyenként bemérem őket. A végfokpanelen mire szolgál a bal alsó sarokban lévő átkötés? A C5 jelű kondi számomra nem egyértelmű, javasolnátok konkrétat, hogy mire cseréljem ki? És ha már lúd, legyen kövér alapelven, az erősítő összes elektrolit kondiját érdemes kicserélni, vagy csak a potméter és végfokpaneleken?
Azzal az AFC gerjedéssel vigyázz! Ha ilyenkor felhangosítod, könnyen elszállhat miatta a végfokod. A basszusban az a rotyogó hang teljesen határértékig igénybe veszi a végtranzisztorokat. Ezt a hibát Bekeipéter kollégával már kiveséztük. A táp IC-n megy keresztül az AFC, az ott levő 10 µF kevés, vagy rossz. Én a meglevő elkót cseréltem ki dupla értékűre, Bekeipéter azt írja van ott két lyuk, oda kell tenni, csak én nem tudom, az a két lyuk hová megy, nálam a 10µF helyére 22µF ugyanúgy megszüntette a jelenséget, ugyanis az AFC késleltetése kevés, egy elkóval könnyen lehet ezen segíteni. Az enyémen nem matrica a Dansk, hanem festve van az előlapra, ugyanolyan módszerrel, mint a skála. Ezek szerint több féle verzióban is szállították Magyarországra ezeket.
Szia!
Nekem is van egy ilyen csoda szerkezetem. Több mint 10 éve meg van. Végfok hibásan kaptam és voltam olyan lusta, hogy nem megjavítottam hanem kiszedtem belőle a véget. Szívesen segédkeznék a panel tervezésében esetleg legyártásában, mert szeretném visszaalakítani gyárira a szerkentyűt.
Az átkötés szerintem a vizsgálóasztalos mérés segítésére van benne. ha elvágod, akkor passziválja a némító áramkört, tehát lehet szabadon mérni
A C5 nagyon jó helyen van ott ahol van. 100µF 100V elegendő oda. A szerepe az, hogy egy kicsit függetlenítse a meghajtó fokozatot a a végfokozat hirtelen feszültség-ingadozásaitól. Ezzel némi torzításcsökkentő hatással bír, mivel stabilabb az erősítő munkapontja.
A TCA750 5-ös lába és a test közé kell beilleszteni egy 10µF-os kondenzátort. Ezzel késleltetetté válik az AFC és megszűnik a gerjedés. Valamelyik szériába be van építve, valamelyikbe nem építették be. Mellékelve felraktam a TCA750 adatlapját, abban le van írja, hogy mit miért!
Köszönöm. Tényleg ott van. Idáig lusta voltam az adatlapot lekérni. Igaz, amikor igazán kellett volna, akkor még internet sem volt.
Hát akkor még gondolkozom rajta, hogy bennhagyjam-e az átkötést vagy sem.
A C5ös kondinak a tulajdonságaiban nem voltam biztos, nem pedig a szükségességében, megzavart a fizikai kiterjedése, jóval kisebb lesz a cserekondi Ha kész a panelterv akkor felpakolom.
Elkészültem a Dansk végfok "rendberakásával". Minimális módosítások mellett 5V-tal magasabb alacsony torzítású kimenőfeszültség, jóval stabilabb működés. Terveztem hozzá egy egyszerű védelmet is, ami utólag könnyen beépíthető és működik is, amit 3 óra rövidzárral + max. hangerővel teszteltem is! Rövidesen közzéteszem a rajzokat, csak gyógyuljak ki az influenzából
Megcsináltam a módosított végfok rajzát védelem nélkül (azt majd később). A pirosan szedett alkatrészek kerültek módosításra!!! A TR7-8 cseréje mindenképpen indokolt, mert az eredeti tranzisztorok nagyon alul vannak méretezve!
R5 680R => 1k R14 1k2 => 2x 1N4148 R15 10R => 68R C2 polaritása meg lett fordítva a gyárihoz képest! Cx 470nF alulról lett beépítve SMD kerámia multilayer kondenzátor TR7 BFR40 => BD139-16 Fontos!!! TR8 BFR80 => BD140-16 Fontos!!!
A 2db diódának mi az értelme, ha szabad kérdeznem?
Az áramgenerátor karakterisztikáját linearizálja, ezáltal közel 5V-tal nagyobb kimenőfeszültség vehető ki a végfokból vágás-mentesen. Az eredeti állapotban -12V-nál elkezdi vágni a negatív félhullámot, míg a diódákkal ez csak 18V-nál következik ez be szimmetrikusan a pozitív félhullámmal.
Gratulálok, ez igen! Nagyon pontos a nyákterv!
Nagyon szép. TR9 kivezetései fordítva vannak jelölve.
Kicsit belenyúltam, utólagos engedelmeddel. Elméletileg nem maradt benne hiba, de azért te is nézd meg. Módosítottam a meghajtó tranzisztorok hegyét és a C5 kondinak is kétfajta lehetőséget alakítottam ki, és egy kicsit formailag is átrendeztem a szebb látvány kedvéért.
Hát ez tényleg szebb A meghajtókat érdemes hűteni? Valamint a C5 helyére mindenképpen fekvő kondi kell? (Drágább és ritkább is sajna)
A meghajtók nem igényelnek hűtést, a C5 helyére be lehet tenni az álló kondit is, a nyák úgy lett módosítva, ekkor a + lábhoz a panelon be kell tenni egy átkötést.
Íme az új végfok panel. Az gáz ha egyelőre a működő bal oldalt nem ültetem át az új panelra csak a jobb végfokot?
Erre én mit mondjak? Nálam is a bal oldalon, ami nem ment még tönkre, minden eredeti. A jobb oldalon van csak BD 139-140 meghajtó pár. Azt is hozzá kell tennem hogy gyárilag különböző meghajtók voltak a két oldalon. Úgy voltam vele, ha így kibírt 35 évet, nem esek most neki. Pedig a végtranyókat be hőveztő pasztáztam, és a régi elkókat mind kiszórtam.
Akkor maradok csak az elkók cseréjénél, amíg el nem száll.
Elég meglepő, hogy a mai kondenzátorok ugyanazt a kapacitást kisebb fizikai méretben tudják biztosítani, a szabályzó panel a szép narancssárga batárok helyett kis fekete mütyürökkel lett tele
Nem meglepő, viszont a mai kondenzátorok nem bírnak majd ki 30 évet.
Mindenkinek köszönöm a segítséget, sikerült tökéletes hangzásra bírnom az erőlködőt.
Fogadd őszinte gratulációmat!
Sziasztok!
Ma hoztak hozzám egy ilyen erősítőt, hogy cseréljem ki benn a csatlakozókat, mert nem tudják így használni. Gondoltam, egy ilyen erősítőt mégsem rongálok meg új csatlakozókkal, inkább gyártottam egy jack-tuchel kábelt a bemenetére, és a hangszórókra tettem din csatikat. Mikor bekapcsoltam, és kerestem egy rádió állomást, alig hittem a fülemnek. Ez valami eszméletlen jól szól! Mind teljesítményre, mind minőségre, egész délután ezt hallgattam. Ebbe most nagyon beleszerettem, sajnos nem az enyém. |
Bejelentkezés
Hirdetés |