Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   438 / 984
(#) habazutty válasza normalize hozzászólására (») Jan 10, 2016 /

Szia!

Először is: Bővebben: Link
Érdemes átolvasni!

Másodszor:
A jelenlegi teljesítményed H tarifa nélkül azt a klímát simán el fogja bírni, nem lesz gond az egyidejűséggel sem (ha eddig sem volt). Ráadásul a kínálatban egy remek darab.

Sajnos szerintem nem fogják engedélyezni, hogy oldalra rakd ki az új mérőszekrényt. De erről őket kell megkérdezned. Biztosan vannak műszakisok náluk, akik segítenek, illetve már az előbbi hozzászólásban leírtam a menetét a dolognak (igaz az főként Elmű-Émász terület, de egyforma kellene, hogy legyen az eljárás).
Érdemes lenne (még ha most jóval többe kerül is) kompletten felújítani a mérőhelyet. Egy tokozat rendszer amiben elfér mind a három mérő, külön, egy új földeléssel és a lakáselosztó odébbhelyezésével. Ha már egyébként is említetted, hogy kivágod a falat, ha kell.

Biztosan van egyszerűbb megoldás, de lehet, hogy nem lesz megbízható vagy időtálló.
Amire én gondoltam egyszerűbb verzió, az az lett volna, hogyha az éjszakai mérőt cserélteted H tarifásra. Sajna ilyenkor is meg van a joguk hozzá, hogy kérjék a szabványosítást.

Látni kell, hogy a szolgáltatók törekszenek arra, hogy az új egységes rendszer szerint készüljenek illetve kerüljenek felújításra a mérőhelyek. Ez szerintem nem gond, mert sokkal korszerűbb egy tipizátl mérőszekrény (gyártótól függetlenül), mint a fa mérőszekrények festegetése, aztán az alátéttáblával a kötések rászorítva a fa lapra. A szerelhetőségről nem is beszélve. Kibírt 25-30 évet, de az új konstrukció szintén hasonló időtartamra van tervezve. Sajnos nem olcsó mulatság, de van aki egy festésért a többszörösét képes kifizetni! A vízvezeték és elektromos rendszer meg romokban.

Fölösleges témázni tovább erről, mert az EON fogja megadni a végső szót. Keresd őket nyugodtan.
Villanyászt pedig itt keress Bővebben: Link

Mindez csak szerintem.
További szép estét!
(#) amda hozzászólása Jan 13, 2016 /

Sziasztok! Ezt a fajta izzófoglalatot hogyan kell rászerelni a vezetékre?
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2016
(#) gyuszo válasza amda hozzászólására (») Jan 13, 2016 /

Ez a nap viccének elmegy .
De melyiket is ?

Töltöttem fel képet.

A csupaszolt vezetéket be kell csak dugni a két távol eső furatokba.

Az nem csúszik ki onnan?

Nem. De nyilván nem ennek kell egy lámpának a súlyát tartani, mert az nem tartja meg.
A WAGO-s vezeték összekötő is ilyen, ehhez hasomló. Azért van benne 2 pár, ha párhuzamosan akarsz még kötni egy másikat, van rá lehetőség.

Ja! Hogy befelé bemegy, de kifelé már nem?

Igen. Ez a lényege.

És ez működik tömör és sodrott vezetékkel is?

1,5 mm2 tömör vezeték kell hozzá.

Köszönöm a segítségedet!
(#) Bakman válasza amda hozzászólására (») Jan 13, 2016 /

Ha jól látom, ez rugós szorítóval rendelkezik. Csak bele kell dugni a vezetéket blankolás után. Ha a vezeték sodrott, akkor érvéghüvely mindenképpen kell.
(#) gyuszo válasza Bakman hozzászólására (») Jan 13, 2016 /

Sodrott vezetékkel, érvéghüvellyel szerelve nekem nincs jó tapasztalatom .
(#) Bakman válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 13, 2016 /

Nem tudom, izzókhoz használtam többször (máshoz szigorúan nem), nem volt vele gond. Igaz, az érvéghüvely prés minden oldalát érdesre nyomja.

Itt a szétszedésre is gondolok. Igaz tömör vezetéket is jól megfogja a rugó, de az érvéghüvelyt sodrott vezetékkel kiszedni reménytelen. A foglalatot újraszerelni már nem lehet, kuka.

Ha jól látom ez is olyan, hogy egy tűvel vissza lehet nyomni a rugót, így ki lehet könnyen szedni a vezetéket.

Igen, de senkit nem szeretnék rábeszélni létra tetején egy tűvel kezében egy izzófoglalatban piszkálni .. Érvéghüvelyt én a csavaros kötésekbe használok . a rugós szorításba csak tömöret. Nálam ez vált be.

Nem is áram alatt gondoltam. Van az az eset, amikor csak sodrott vezeték áll rendelkezésre.
(#) gyuszo válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 13, 2016 /

Közi Zoli, de nekem nincs gond a szereléssel. Nem én voltam a kérdező. A 2 lyuk, mint írtam a több izzó bekötése miatt van, ha kettőt hármat párhuzamosan kötsz.
Ott, ha nem LED izzóról van szó, lehet nagyobb áram is.
(#) szamóca válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 13, 2016 /

LED izzóról van szó Jaj! legalább szakmai topikban ne!
(#) amda hozzászólása Jan 14, 2016 /

Sikerült megcsinálnom! Köszönöm a segítséget!
(#) Gombszem válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 14, 2016 /

Idézet:
„le is lehet ónozni”

Soha nem szabad ónozott vezeték sodratot csavaros (fix) szorítóba tenni (csak rugalmasba). Az ónozott idővel (1-2 év) elenged, megnő az átmeneti ellenállás, és ha nagy áram folyik, leéghet a csatlakozó. Ez nem csak szabály, személyes tapasztalat is.
(#) zolika60 válasza Gombszem hozzászólására (») Jan 14, 2016 / 1

Miről is írt? A rugalmas szorítóról. Hogy abba ónozni kell a sodrott vezetéket.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2016
(#) Gombszem válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 14, 2016 /

Idézet:
„Miről is írt?”

Abban a hozzászólásban egy szóval sem említették a rugalmas szorítást. Lehet, hogy valamelyik előzőben. Amit írtam, nem kioktatás volt a hozzászólás írójának, hanem tanács annak, aki nem ismeri ezt a szabályt, és esetleg rosszul csinálja.

De azért csak továbbra is figyelj, éles szemmel.
(#) zolika60 válasza Gombszem hozzászólására (») Jan 14, 2016 / 2

Azért az sem árt, ha egy hozzászólás előzményeit is megnézed. Ha nem tudod mire válaszolt, akkor te mire reagálsz? Az ilyen "válaszok" csak a katyvaszt fokozzák.
(#) Nemtudhatod válasza Gombszem hozzászólására (») Jan 14, 2016 / 2

Szerintem ha valaki választ ír, és Te arra reagálsz, akkor illik megnézni az előzményt is.

És semmiféle szabály nem tiltja az ónozást, de ebben a témában már több tucatszor ki lett tárgyalva ez az ón ügy.
Nyugodt lehetsz előbb porlik el a műanyag foglalat, mint az ónozott vezeték érintkezése kh-s lenne.
(#) Gombszem válasza Nemtudhatod hozzászólására (») Jan 15, 2016 /

Idézet:
„Nyugodt lehetsz...”

Megnyugodtam.
(#) teszti hozzászólása Jan 16, 2016 /

Üdv!
Fi relét lehet főkapcsolóként használni?
(#) mikrokapcsolo válasza teszti hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Lehetni lehet, de nem célszerű! Egy kapcsoló arra van kitalálva, hogy kapcsolgassák, egy védelmi eszköz, mint pl a Fi relé, nem veszi jó nével, ha naponta mondjuk 5ször kapcsolgatod fel-le. Mi a konkrét cél?
Következő: »»   438 / 984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem