Fórum témák
» Több friss téma |
Készítesz egy kapcsolást
http://www.hobbielektronika.hu/segedprogramok/?page=monostabil555[url=555] -tel, és ezt indítod a fényérzékelővel. (Legalábbis ezt értettem a kissé kusza kérdésedből...)
Kellene nekem egy olyan fényérzékelős kapcsolás ami fotódiodát vagy fotó tranzisztor használ és egy ézékelővel két fény értéken kapcsol.
Azét nem jó fotó ellenálás mert be kelle építenem egy led foglalatba!
Tisztelt Olvasók!
Egy fényérzékelő kapcsolásra lenne szükségem, mikor is este ha jön egy autó, akkor bekapcsol egy relét. Alapesetben is van éjszakai világítás. Két fotoellenállásra gondoltam (soros, vagy párhuzamos kapcsolás) egy fénygyűjtőbe helyezve. Két potméter, az egyik egy finomszabályozó. A tranzisztor (gondolom BC 182) kapcsolna egy 5-6 voltos relét. 9 voltról működne a kapcsolás. Az mindegy, hogy a fényre be vagy kikapcsol a relé, tehát elvileg egy tranzisztorral megoldható. Másik megoldásként arra gondoltam, hogy az egyik fotoellenállás az útra van irányítva, a másik felfelé (égre), így "automatikusan" be lenne állítva egy alap. Aki tud, kérem segítsen. Előre is köszönöm.
Hello! Tekintve, hogy Te e két fényérzékelő differenciáját szeretnéd érzékelni, egy tranyó nem igazán megfelelő. egy műveleti erősítő jobban használható lenne. Nézd meg, egy napkövető,hogyan van elkövetve.. üdv!
Egy kis segítség. Csatolom a relés napkövetőmet. Bővebben: Link
Sziasztok!
Tudtok olyan kapcsolást, ami akkor kapcsol be, amikor süt a nap és amikor borús az ég akkor kikapcsol? 230V-ot kellene kapcsolgatni, úgy gondoltam majd relét kapcsolok ki-be, de ehhez nem tudom milyen áramkör kellene, ami érzékeli a fénytartományt. Fototranzisztoros érzékelésre gondoltam, ha tudtok valami jobbat mondjátok. A fototranzisztort hogy kell beállítani, mert még nem volt közöm hozzá, hogy működik? Légyszi segítsetek! Köszi!
Hello!
A problémát sokféle képen és eszközzel meg lehet oldani. De álljon itt egy 555-ös megoldás. A potival, széles tartományban be lehet állítani az érzékenységet. De azt is lehet, hogy próbaképen teszed bele, és végleges formában egy ellenállással helyettesíted. A kapcsolásnak van hiszterézise, és hirtelen tranziensre szűrve van az érzékelő. Hogy ez mennyiben szükséges vagy sem, azt a gyakorlati alkalmazás fogja megmutatni. Fototranyóként szinte bár mit alkalmazhatsz, és csak az itt kapható legolcsóbbat csippantottam ki. Egyébiránt egy fotótranyó úgy működik, mint egy sima, csak a bázisáramát a fény pótolja. Vagy is minél nagyobb fényt kap, annál jobban kinyit. üdv!
Köszi!
Holnap neki is esek bogarászni, próbálgatni a kapcsolást! Bocsi, hogy több helyen tettem fel a kérdést!
Ha nem jó helyen kérdeznék, akkor helyezzétek át...
Egy fényérzékelős lámpába villanykörte helyett bekötöttem egy glimm égőt. Vajon mitől lehet az, hogy az elektronika nem tudja teljesen kikapcsolni? A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2016
Hello! Mert a glimm nagyon kicsi áramra is már világít, A lámpában meg gondolom egy triac-os áramkör van. De egyébként meg ezzel nem mindegy, hogy kikapcsol vagy sem? Félő hogy a lámpa önfogyasztása nagyobb mint a glimm-é. Nappal meg nem látod, éjjel meg úgy is égne.
Akkor ez így nem fog menni? Vagy esetleg tegyek még valami alkatrészt a glimmel sorosan?
Csak a kapcsolgatása nem fog menni. Világítani fog. De gondolom a Glimm-el most is volt/van valami sorba, mert különben már odafentről lesné az éjszakát.
Pontosan, mégpedig egy ellenállás, így a glimmre csak ~110V megy.
proli007 azt akarja neked elmagyarázni, hogy a kapcsolgató elektronika többet fogyaszt, mint maga a glimm, továbbá ez a fajta "kapcsoló" nem alkalmas glimm kapcsolgatására.
A Glimm egy gáztöltésű cső. Amikor megkapja a feszültséget, egy érték felett begyújt. Ez után már a soros ellenállás korlátozza az áramot. Gyújtófeszültségük általában 60..100V körül van.
Akkor a fénykapcsolós áramkör nem tud valahogy nullára (vagy 60V alá) menni valahogy?
De tud, ha a Glimm-el párhuzamosan kötsz terhelést. Csak épp semmi értelme nem lesz a dolognak. Nem olvastad amit Bakman írt? Mert részemről, köszönet neki a tolmácsolásért..
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2016
Milyen terhelésre gondolsz?
Mivel mindenképpen van valamekkora alapáram a kapcsolóeszköz miatt, azt csak a Glimmel párhuzamos terheléssel lehet a 60V alá vinni. Hogy mekkora kell, azt ki kell próbálni. Lehet egy 100kohm is már megfelelő. De nembiztos, mivel nem ismert a kapcsolása az áramkörnek.
Tehát, tegyek egy 100kohm körüli ellenállást a glimm két lába közé? Ha lefotózom az áramkört, akkor tudtok már valamit mondani?
Nem e Glimm lába közé, hanem a Glimm+ellenállással párhuzamosan. (Ahol eredetileg az izzó volt..)
Én elég türelmes vagyok, de kezdek vakaródzni.. Nem lehet, hogy tenni kellene valamit, nem csak visszakérdezni? És elgondolkodni, mi értelme is van az egésznek?
Igazából az csak a te megnyugtatásodat fogja szolgálni, nem világít feleslegesen a lámpa. Fogyasztása több lesz mintha hagynád úgy ahogy van. Esetleg akkor csökkenne a fogyasztás, - a fényérzékelő kialakításától függően - ha a glimmet direkt 230V-ra kötnéd, bármilyen furcsán is hangzik
Ööö..., lehet, hogy amatőr a kérdésem, de 20kohm méréshatárral mérve 1.00 az mennyi?
...és 200Kohm méréshatárral mérve 06.7? A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2016
Azt nem merném, mert a glimm lábán gyárilag ott van a ~110V ellenállás, és tartok attól, hogy a direkt 220V kinyírná!
Glimm lámpa + ellenállás és mehet a 230 V-ba. Ennyi, nem több.
Ha a műszer 1 -et mutat a bal oldalon, azt jelenti, hogy túl nagy az érték, nem tudja lemérni. 200 kOhm méréshatárban elméletileg 6,7 kOhm az eredmény, de ezt a 20 kOhm-os méréhatárban is kellene látnod. Figyelj arra, hogy a kezed legalább az egyik mérőcsúcshoz ne érjen hozzá. Ha mindkettőt fogod, a műszer téged is belemér.
20kohm méréshatárral az érték 6.77. Ez akkor kevés?
Kevés, az csak 6,77 kOhm.
Aha..., akkor még keresgélek ellenállást...
Ahoj!
Nekem a következő projethez kellene egy kis segítség: Szeretnék egy olyan UV-LED-es csíramentesítőt építeni ami akkor kapcsol be ha lekapcsolom a villanyt. Arra gonoldtam hogy a vezérlést fényérzékenyre kellene építeni így nem kell közvetlenül öszekapcsolnom a lámpával. A cél az lenne ha lenyomom a pilácsot akkor 1-2 percre bekapcsolja az UVt némi késleltéssel. A kérdés hogy ösze lehet e rakni ezt úgy, hogy ne feltétlenül kelljen a teljes elektorinkát megépíteni pl kész modulokból öszerakni. ebay-en elég sok vezérlő kütyüt találni pl: Bővebben: Link Ledeket pedig úgy gondoltam hogy egy kábelcsatornába belefúrok egy köbméter ledet (van még kb 90 db UV ledem) és azokat vagy x darabonként sorba és párat párhuzamosan kötni, elé egy gratz híd meg némi puffer + előtét ellnállás. Üzemi fesz: 220~ Bármi ötlet tipp? |
Bejelentkezés
Hirdetés |