Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma

Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   246 / 313
(#) Buvarruha válasza Laurox hozzászólására (») Dec 8, 2015 /

Nincs benne PFC, vagy csak passzív, akkor igen, ha aktív PFC van benne akkor nem, mert 400V is előfordulhat.
(#) Laurox válasza Buvarruha hozzászólására (») Dec 8, 2015 /

Ez egy régebbi Benq táp, ami egy HP 1755-ben van. Szerény tudásom szerint nincs benne aktív pfc.
Most lemértem üzem közben az "új" kondival és stabilan 308 Voltot mutat.
(#) 1984white válasza Laurox hozzászólására (») Dec 8, 2015 /

Idézet:
„Most lemértem üzem közben az "új" kondival és stabilan 308 Voltot mutat”

Ez az érték azért lehet trükkös és pontatlan, mert a multimétered effektív értéket ír ki és nem mutatja a feszültségtüskéket. Ha van oszcilloszkópod, akkor azzal is mérjél rá, de leválasztásról ne feledkezz meg ez esetben! A pfc miatt lehet trükkös a dolog, mert sok monitorban van ilyen, passzív verzióban. 420V os kondid nincs? Szerintem huzamosabb ideig inkább kéne bele a 450V-os verzió, azért a mérnökök sem véletlenül tették azt oda. Javaslom cseréld ki, mert egyszer majd eldurran a 400-as.
(#) Buvarruha válasza 1984white hozzászólására (») Dec 8, 2015 /

Ebből a szempontból ez lényegtelen, ha aktív PFC dolgozik benne, az fixen tartja a feszültséget, de amúgy 70W alatt nem kell, sőt többet árthat a PFC, mint használ.
(#) Lali24 hozzászólása Dec 8, 2015 /

Sziasztok!
Bocsánat, hogy közbe szólok. Ajánlottak ma nekem egy hibás monitort, ami bekapcsoláskor azt csinálja, hogy fel villan a kép, és utána el is feketedik de a led világít. Azt szeretném kérdezni, hogy nagy hibája lehet? érdemes vele foglalkozni?
(#) 1984white válasza Lali24 hozzászólására (») Dec 8, 2015 /

Mindenképp érdemes foglalkozni vele. Nézd meg a kondikat és inkább cseréld ki a tápban lévő elkókat. Ha púposak akkor azok tuti rossz, de láttam már egyenes tetejű kiszáradt kondit is amiről szemre meg nem mondja az ember hogy rossz. Ha ez után sem jó a monitor, akkor inverter trafó és vagy fénycsőbaja lesz. Megjavítható ez így is, csak kérdés hogy bevállalod e és ér e ennyit neked.
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2015
(#) BlackForce válasza Lali24 hozzászólására (») Dec 8, 2015 /

Ha kondi csere után még nem gyógyul meg a monitor,akkor attól függ hogy mennyire vagy jártas a dolgokban,de akár még ledesithetsz is (én is tettememár ijet).
Bővebben: Itt. Rajz is leközölve.
Mivel az már kérdéses hogy melyik a költséghatékonyabb a ledesités,vagy a trafó,cső csere (vagy akár mindkettő).
Persze ha nem vagy nagyon finnyás (mivel akadnak akik a ledesitést nem becsülik sokra,pedig szerintem olcsó és jó megoldás).
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2015
(#) Lali24 hozzászólása Dec 9, 2015 /

Köszönöm a gyors válaszokat!!! Elhozatom és majd ki derül! addig is köszönöm!
(#) 1984white válasza BlackForce hozzászólására (») Dec 9, 2015 /

Újabban, ha találkozok ilyen monitorral hogy a fénycső és vagy a trafó is rossz, szerintem a legolcsóbb és egyszerű megoldás egy univerzális inverter egy ka78r12 festabbal kapcsolgatva azt (on/off pinen keresztül). A fényerő szabályozást elbukod, de jól tud vele működni a monitor.
Egy ideig a még a gyenge fénycső is működik ezzel az inverterrel.
Bővebben: Link
(#) zoli0078 válasza Buvarruha hozzászólására (») Jan 1, 2016 /

Szia,

Úgy néz ki sikerült megoldani a problémát, a scaler panelen lévő 3.3V-os stab IC-vel volt a probléma mivel csak 2.8V-ot lehetett mérni a kimeneten. A csere után azonnal ki és bekapcsolható lett a készülék.

Köszi a segítséget.
(#) zoli0078 hozzászólása Jan 1, 2016 /

Egy újabb monitorral viszont ismét küzdök.
Samsung P2250-es típus, itt a Scaler panelen a 3.3V- és a föld között totál zárlat van próbálom mérni és követni a nyákot de eddig nem sikerült megtalálni a zárlatos alkatrészt. esetleg valaki tudna hozzá egy kapcsolási rajzot?
A panel típusa a következő:Lavender / BN41-01172A
(#) Buvarruha válasza zoli0078 hozzászólására (») Jan 1, 2016 /

Ehhez nem fogsz rajzot találni, szedegesd le az alkatrészeket és kiderül, hogy mi rövidzáras, kezd a stabkockával.
(#) qcu hozzászólása Jan 2, 2016 /

Heló, megint segítséget kérnék.
Kicsit régebben volt gondom egy 22" os villanós háttér világítású monitorral.
Most volt csak időm és türelmem szétszedni a kijelzőt, pár évet elvett az életemből. Négy csőből kettő kontaktos volt a szilikonban.
Ezzel az eredeti probléma megoldódott, de van új:
Ha a monitort kikapcsolom, vagy elmegy energiatakarékosba, nem kapcsolja le a háttér világítást.
Betáp csatlakozásakor nem indul magától el a háttérvilágítás, csak amikor kiirja hogy nincs jel és úgy marad.
(#) qcu válasza qcu hozzászólására (») Jan 2, 2016 /

Az on/off lábon megjelenik az 5v, és ő kapcsolja be, de később mikor le kéne vennie, nem veszi le a vezérlés. Lehet ez esetleg firmware hiba? Fényerő módosításra jól reagál.
Esetleg a bekapcsolást jelző led lábával kapcsolgathatom az invertert?
(#) qcu hozzászólása Jan 4, 2016 /

Tud valaki segíteni?
A monitor Fujitsu Siemens SL3220W, Samsung kijelzős monitor.
Kapcsolási rajzot, firmware-t nem találtam hozzá.
A korábban leírt hibán kívül minden jól működik.
A monitor alig volt használva, a kondik eredetiek.
Teljesen szép, zajmentes a képe.
(#) Buvarruha válasza qcu hozzászólására (») Jan 4, 2016 /

Esélyes a FW hiba, de akkor már ne a leddel, hanem a kijelző tápjával kapcsoltasd a világítást.
(#) qcu válasza Buvarruha hozzászólására (») Jan 4, 2016 /

Köszönöm, ilyesmi ötletre vártam.
A kijelző tápja hány voltos szokott lenni?
Tévesen írtam, nem 5v hanem 3,2v a háttérvilágítás kapcsoló feszültsége, majd egy feszosztón keresztül 1 vagy 2v-al kapcsolja a világítás vezérlőjét.

Általában 5V, de meg kell mérni és aszerint csinálni az osztót.
(#) qcu válasza Buvarruha hozzászólására (») Jan 4, 2016 /

Akkor még egyszer köszönöm a segítséget.
Esetleg firmware-ben tudsz segíteni?

Nem valószínű, hogy van hozzá FW, ha a google nem talál akkor ez van.
(#) qcu válasza Buvarruha hozzászólására (») Jan 5, 2016 /

Ez az isten átka a kijelző tápját se szünteti meg.
(#) Buvarruha válasza qcu hozzászólására (») Jan 5, 2016 /

Az ciki, most tényleg erre már nem tudok mit mondani. FW kellene rá.
(#) qcu válasza Buvarruha hozzászólására (») Jan 5, 2016 /

Teszek a power ledjére egy optocsatolót.
Azt nem tudom felfogni hogy ha már az állapot jelző ledet kapcsolgatja akkor a többi részt miért nem.
Ilyen szivatós monitorral még nem volt dolgom.
Köszönök mindent.
(#) 1984white válasza qcu hozzászólására (») Jan 7, 2016 /

Szia! Régebben egy monitorral én is így jártam. A megoldásom: a power ledre rákötöttem egy ka78r12 vezérelhető festabot és azzal kapcsoltam az invertert. Az 5V-ra meg ka78r05 kell. Egyszerű de jól működő megoldás. Üdv!
(#) xxaba5 hozzászólása Jan 13, 2016 /

Sziasztok!

Van egy Eizo CG222w típusú monitorom, ami ad képet, de a képernyő bizonyos részén becsíkozik.
Feltöltöttem 2 képet, ez egyik bekapcsolás után, a másik gépre kötve.
Mi lehet a hibája, vezérlés, vagy lcd?

Előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2016
(#) buciman hozzászólása Jan 17, 2016 /

Sziasztok egy Samsung MY19PS monitorhoz keresnék kapcsolási rajzot.Főleg a tápegység rajza kellene.
Köszönöm előre is a segítséget.
(#) buciman válasza buciman hozzászólására (») Jan 17, 2016 /

Kicsit kiegészítve a típust SyncMaster 943.
(#) zoli0078 hozzászólása Jan 17, 2016 /

Sziasztok,

Adott egy Acer AL2416W típusú monitor. Alap problémával küd mondhatni egy pillanatra van kép utána lekapcsol a háttérvilágítás.
A tápra gyanakodtam, de a tápfeszek rendben vannak és amíg a háttérvilágításnak menni kéne (tehát még nem kapcsol SB-ba a monitor) az ON jelet (3,2V) is lehet mérni a csatlakozóba, miután lekapcsol a monitor SB-ba mert nincs bejövő jel az ON jelzés megszűnik és a táp ehhez tartozó része szépen leáll. Kipróbáltam másik 24-es törött monitor csöveivel is de itt is ugyan azt produkálta. Ezek után az inverterre gyanakszom első sorban a rajta lévő 100µF-os kondikra.
Szerintetek is errefelé kell keresni a hibát vagy esetleg van valakinek más ötlete?
Segítségeteket előre is köszi.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2016
(#) vidfred válasza buciman hozzászólására (») Jan 17, 2016 / 1

A SyncMaster 943-ra ezt az egy találatot hozta föl az elektrotanya, talán tudod használni.Bővebben: Link
(#) zoli0078 válasza zoli0078 hozzászólására (») Jan 20, 2016 / 1

Sziasztok,

Megosztom a javítás eredményét háta valakinek hasznos lehet.
Ahogyan írtam az előző hozzászólásban az inverteren lévő kondikra gyanakodtam a hibajelenség és a mérések alapján. Első körben kicseréltem az inverter panelen lévő 10 db 100µF-os kondit és ezt követően a monitor ismét rendeltetésszerűen kezdett működni és nem kapcsolta le a háttérvilágítást.
Ezt követően a többi kondi is cserélve lett a biztonság kedvéért.

Üdv
Következő: »»   246 / 313
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem