Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2713 / 3995
(#) Moderátor hozzászólása joker89 hozzászólására (») Jan 17, 2016

Szia! EZ A TOPIK a megoldásodra. Sok sikert hozzá, de mielőtt kérdeznél, olvasgass benne az ECL 86-os csővel épített kapcsolások között, hisz ilyen cső van benne.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2016
(#) trickentrack hozzászólása Jan 17, 2016 /

Üdv!

Az lenne a kérdésem hogy ez a kapcsolás működni úgy, hogy a ledeket kicserélném egy ledszalagra?

Előre is köszönöm!
(#) Bakman válasza trickentrack hozzászólására (») Jan 17, 2016 /

Működik, de az ellenállások sem fognak kelleni, plusz szalag mennyiségétől függően másik tranzisztor használata javasolt. A rajzból hiányzik a tranzisztor bázis ellenállása, ami 2-5 kOhm legyen.
(#) trickentrack válasza Bakman hozzászólására (») Jan 17, 2016 /

Rendben, köszönöm!
1méter szalagról lenne szó!
(#) Bakman válasza trickentrack hozzászólására (») Jan 17, 2016 /

Inkább másik tranzisztort használj. Ha biztosra akarsz menni, akkor TIP120, 121 vagy 122 mehet bele. Olcsó, de bírni fogja bőven. 1 m LED szalaghoz még nagyon hűtés sem fog kelleni, maxi. egy kis alu lemezdarab.
(#) trickentrack válasza Bakman hozzászólására (») Jan 17, 2016 /

Köszönöm!
(#) tothjanos hozzászólása Jan 17, 2016 /

Jó estét!
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy egy nyák terven belül a táp és a föld között elhelyezett hidegítők sokaságának van valami hátulütője? Használnék 5-6 IC-n és mindenhol azt írják,hogy a VCC és a GND közé tegyek 100nF hidegítő kondit. Ha túl sok ilyen van az áramkörben, van valami hátulütője? Késlelteti a bekapcsolást vagy valami?

Másik kérdés, ha van egy stabilizátorom (15V -> 5V)-nál van előtte puffer kondi és utána is.
Ha teszek még egy kondit utána is,az okozhat valami kondit? Elkó kondira gondolok,vagy ez inkább csak fölösleges lenne? Az egyik kijelzőm háttérvilágítása "lüktetett", és ezért gondoltam,hogy ez talán megoldaná a problémát.
(#) pucuka válasza tothjanos hozzászólására (») Jan 17, 2016 / 1

A hidegítő kondit közvetlen az IC táp lábaira kell tenni. Látszólag ugyan párhuzamosan vannak, de a valóságban nem. Az IC tápjához vezető fólia vezetéknek van ellenállása, sőt számottevő induktivitása, így az ezzel a kondi egy szűrőáramkört alkot. A bekapcsolási késleltetés pedig nem számottevő, mert a parazita elemek elég kicsik, viszont a nagyfrekvenciás gerjedést megakadályozzák.
A stabilizátor után nagyértékű kondenzátort tenni egyrészt felesleges, mert a stabilizátor mint feszültség generáror belső ellenállása nagyon kicsi, így a nagyértékű kondenzátor nem fog szűrni semmit, másrészt elnyerheted azt a jelenséget is, hogy kikapcsoláskor a stabilizátor kimenetén levő nagyértékű kondi később sül ki, mint az elején levő, ezáltal a rtabilizátor fordított feszültséget kap, amitől tönkremehet.
(#) Peet19 válasza reloop hozzászólására (») Jan 18, 2016 /

Ok. Köszi.
(#) enree válasza pont hozzászólására (») Jan 18, 2016 /

Csak beszámolnék az eredményről;
egy 22cm átmérőjű 4mm vastag aulaphoz csavaroztam egy 47Ohm 50W-os ellenállást (az ellenállás számára hagytam egy kis nyúlványt), az alulap alatt egy 30cm átmérőjű 18mm-es faforgácslap van, "szigetelés" gyanánt, erre a "szendvicsre" tettem a tyúkok vizét. Az említett ellenállást 24V-al táplálva a -10fokos hidegben se fagyott be az állatok vize, még csak bőrös se lett a teteje! Köszönöm a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2016
(#) pont válasza enree hozzászólására (») Jan 18, 2016 /

Köszi a visszajelzést, Örülök, hogy sikerült.
(#) Wind-Storm hozzászólása Jan 18, 2016 /

Helló!

A J6 jelzés egy SOT23-3 alkatrészen mire utal, milyen tranzisztor?
(#) orcika70 válasza Wind-Storm hozzászólására (») Jan 18, 2016 /

Bővebben: Link
(#) Gj hozzászólása Jan 18, 2016 /

Üdv!
Egy többfordulatú potméterről hol derül ki, hogy hányat tud fordulni?
Nem látom leírva sehol.
Vagy van valami trükk, amitől "többfordulatú" lesz?
(#) Wind-Storm válasza orcika70 hozzászólására (») Jan 18, 2016 /

Tuti hogy ez?
Az áramkörben amiben van, eddig úgy tűnik hogy csak PNP lehet, NPN nem.
(#) orcika70 válasza Wind-Storm hozzászólására (») Jan 18, 2016 /

(#) Wind-Storm válasza orcika70 hozzászólására (») Jan 18, 2016 /

Aha... köszi!
(#) granpa válasza Gj hozzászólására (») Jan 18, 2016 /

Nincs benne trükk; áttétel, vagy spirál pálya. Megforgatod: <1ford. nem az, több kör után végállás; helikális. Lassú, mint a csiga. Ráírják, hány fordulatú (pl. 10r/g).
(#) Gj válasza granpa hozzászólására (») Jan 18, 2016 /

Köszönöm!

Viszont ezen például hol van az a szám?
(#) granpa válasza Gj hozzászólására (») Jan 18, 2016 / 1

Nem látok a képen feliratot (hacsak nem valami kód van). A szöveg szerint: 360°, az nem 'helikákis'. Ha 3600° lenne pl., akkor 10 fordulatú. Vagy n×360°.
(#) ktamas66 válasza Gj hozzászólására (») Jan 18, 2016 / 1

Benne van a leírásban: fordulatok száma=10
(#) granpa válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 18, 2016 /

A szövegben igen, de rajta?
(#) ktamas66 válasza granpa hozzászólására (») Jan 18, 2016 /

A típusszámból lehet tudni, nekem többféle is van, egyiken sincs rajta.
(#) granpa válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 18, 2016 /

Amik mostanában voltak a kezemben, minden rajta volt (nem mai darabok!/min. 1/4 kg)
(#) sunside válasza enree hozzászólására (») Jan 18, 2016 /

Szia, érdemes azért valami hőfok-figyelést rakni hozzá, ha melegszik az idő nehogy *forralt* vizet kapjanak.
(#) martin66789 hozzászólása Jan 18, 2016 /

Sziasztok

Segítséget szeretnék kérni az Immergas Eolo Mini 24 kombikazán működésével gond van, nem lehet a hőfokszabályozó termosztáttal kapcsolni, mindig be van kapcsolva és a háromutas szelep nem kapcsol mi lehet a baja ? Talán a vezérlés lenne rossz ?
(#) Wind-Storm válasza martin66789 hozzászólására (») Jan 18, 2016 /

Itt a topikja a kombikazánoknak, itt tedd fel kérdésed.
(#) trickentrack hozzászólása Jan 18, 2016 /

Üdv!
Elkészítettem a lent látható kapcsolást.Ez lényegében egy stroboszkóp aminek állíthatom a villogási sebességét.
Annyi kivétellel, hogy nem ledeket raktam a kimenetre hanem egy ledsort.
Amikor először próbáltam a ledsor világított, de hiába tekertem a potmétert nem történt semmi.
Aztán ahol összefolytnak látszott egy picit az ón ott megkapirgáltam, de most még világítani se világít.
Egyik alkatrész sem melegszik.
Valami ötlet?

Előre is köszönöm!
(#) proli007 válasza trickentrack hozzászólására (») Jan 18, 2016 /

Hello! Sokat nem látni, de ahogy nézem, a tranyó kollektor-emittere fordítva van és a bázisellenállása nem a 4-es lábra kell hogy menjen, hanem a 3-asra.
(#) trickentrack válasza proli007 hozzászólására (») Jan 18, 2016 /

Köszönöm, holnap próbálkozom!
Következő: »»   2713 / 3995
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem