Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   571 / 728
(#) steelbird válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jan 20, 2016 /
 
A TVM Acousrics 1993 -tól a Tesla konszern részeként hangszórógyártással foglalkozott. 2010 -ben megszűnt a hangszórógyártásuk (gondolom, maga a TVM is, azért szűnt meg a honlapjuk is). A FB oldalukat sem frissítették 2010 februárja óta.
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2016
(#) Primary válasza Action2K hozzászólására (») Jan 20, 2016 /
 
Alapból 9 literes zárt dobozban van.
Ha reflex dobozba tenném, akkor mindenképpen mérni kellene, első körben viszont egy az egybe átpakolnám.
De aztán lehet, hogy mérek, csak kellene hozzá felszerelést gyártani.
Elektret mikrofont honnan érdemes beszerezni?
(#) Action2K válasza Primary hozzászólására (») Jan 20, 2016 /
 
Mindenképpen kéne mérni, ha jót akarsz. A gyári doboza szerintem csak azért lett akkora, mert...
Ha nem akarsz sokat költeni, akkor a PC-s kondenzátor mikrofon is megteszi. Bővebben: Link
(#) steelbird válasza Primary hozzászólására (») Jan 20, 2016 /
 
A Panasonic WM-61 -es kapszulát szokták erre a célra ajánlani.
(#) Action2K válasza steelbird hozzászólására (») Jan 20, 2016 /
 
Ezzel én is tisztában vagyok, ajánlottam is volna, csak ennek az ára kb. a másik tízszerese. Kezdésnek pedig jó a sima is. Nagyot nem fog mellé lőni. Nincsen olyan eget verő eltérés a patronok között (50-8000Hz között mind lineáris). A keresztezési frekvencia megállapításához ez is bőven elég. A többi paramétert meg úgyis mással méri (ha méri egyáltalán).
(#) P_Laszlo válasza Primary hozzászólására (») Jan 20, 2016 /
 
Ismerem. A műanyag dobozos az ARS9204-10 volt, azt hiszem. Ez egy nagy kalap sh-t. Szerintem. Nem kínlódnék vele, ha minőségi szempontok vannak. Ha nincsenek annyira nagy igények, akkor lehet. De akkor meg a műanyagdoboz is ugyanolyan jó, a valódi hibáin semmit nem javít vagy ront.
A mélyközép B-reflex dobozba alkalmatlan, legalábbis fölöslegesen brummognak csak benne. Esetleg TL, vagy egyéb csillapított megoldás lehetne, de annyit nem ér.
(#) P_Laszlo válasza steelbird hozzászólására (») Jan 20, 2016 /
 
A Tesla ValMez (TVM) 1954-től ment (legalább). '93-ban hol voltak már az alapítástól....

Az volt, hogy fizetésképtelenek lettek, a munkaerőt kényszerszabadságolták, de pénz nem jött, lett belőle feljelentés, bíróság, minden, de a munkások jártak rosszul. Elméletileg a gyártó cuccokat elvitték, lebontották, gondolom tartozás fejében. Aztán R.I.P. Ha igazak a pletykák.
(#) P_Laszlo válasza Action2K hozzászólására (») Jan 20, 2016 /
 
A hangváltónak a keresztezési frekvenciája lényegtelen. Klasszikus módszerrel megoldhatatlan a feladat. A fenyő elég puha. A mikrofonkapszulák szórása pedig jelentős (az én mércémmel hatalmas), még a Pana WM-60 vagy 61-é is. Akár 10dB különbségek is vannak, kalibrálás nélkül mérni 1-3kHz-ig lehet vele, nagyjából 50Hz fölött.
(#) P_Laszlo válasza Primary hozzászólására (») Jan 20, 2016 /
 
Táblásított anyagnál a páratartalomra vigyázni kell, meglephet egy szétválással könnyen. A magasnál inkább egy cserével lenne érdemes számolni.
(#) Action2K válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jan 20, 2016 /
 
Az Ő igényeinek (amit írásaiból véltem felismerni) maradéktalanul meg fog felelni minden. Én az Ő pénztárcájához, elvárásához és tudás szintjéhez igazodva segítettem Neki. Ha továbbra is igénybe veszi segítségemet, nem fog csalódni a végeredményben. Tudom, hogy Neked jóval magasabbak az elvárásaid, ahogy nekem is, de nem erőltetem le a torkán a számára megoldhatatlant.
(#) P_Laszlo válasza Action2K hozzászólására (») Jan 20, 2016 /
 
Fölösleges mérni, ha nem tudod, mit látsz. És miért. És a tetszést meg csalódást is kár összekeverni azzal, hogy valami műszaki szempontból jó vagy sem. Azt meg mindenki el tudja dönteni, hogy jót szeretne, vagy csak működőt. Mint ahogy azt is, hogy brummogós, kiemelős, dögösebb, vagy tiszta mélytartományt szeretne. Itt nem tudásszintről van szó, mert bárkinek el lehet magyarázni a hallható különbségeket, csak arról, hogy szerintem érdemes korrekt információkat adni, a legjobb tudásom alapján. Nem csak "jó lesz az úgy" alapon.
(#) Robi85 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jan 23, 2016 /
 
Íme az impedancia menetről egy kép.
(#) P_Laszlo válasza Robi85 hozzászólására (») Jan 23, 2016 /
 
Így is furán néz ki, végül is az, amit vártam. Ilyen alacsony mechanikai jósággal nem lesz szép a mélye. Hacsak nem a mérés téved.
(#) palp hozzászólása Jan 24, 2016 /
 
Sziasztok!
Egy Videoton HA 31 422-s mélynyomóhoz építenék egy szubládát (zárt láda). Az alábbi adatokkal. Azt szeretném kérdezni, hogy a hangszórót hova kéne optimálisan elhelyezni a ládán.
Köszönöm
(#) Robi85 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jan 24, 2016 /
 
Sajnos másképp nem tudok mérni. Esetleg megprólálom másik hangkártyával.
(#) Robi85 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jan 24, 2016 /
 
Íme egy új mérés. Ezt már egy másik hangkártyával készítettem. Ennyire futja. Ez alapján tudsz valami konkrétat mondani? Mekkora és milyen dobozba lenne jó? Vagy ha nem is jó, de elfogadható. Tudom, hogy nem egy high-end hangszóró, de nem is szemétbe valóak.

01.JPG
    
(#) zotya1983 válasza Robi85 hozzászólására (») Jan 24, 2016 /
 
Én Reflex ládában próbálnám ki egy 12 db/ oktáv butterworth szűrővel elsőként,aztán ha ez nem jön be akkor egy zártban.
Persze ez is csak egy ötlet,nem biztos hogy neked tetszeni fog.Egészen addig nincsen probléma míg neked tetszik a hangja
(#) denci25 hozzászólása Jan 24, 2016 /
 
Sziasztok!
Előre bocsátva: nagyon kezdő szinten vagyok az elektronikával
A problémám nem túl nagy, csak nem tudom mi lehet a baj.
2.1-es blueberry SW-M27 hanszóró szettem van. Bővebben: Link
Az input csatlakozóim már tönkre mentek pakolgatás miatt(megtörtek a kábelek). Volt egy másik 2.1esem is, aminek még ép volt az INPUT kábele, viszont csak a mély hangot adta. Gondoltam naívan, majd 2roszból csinálok 1 jót. Az első kábel 3.5-ös jack csatlakozóját szrettem volna összekötni, a 2. (csak mély hangot adó) kábel INPUT csatlakozóival.
Nme tűnik bonyolultnak: 1piros és egy fehér kábel, mindkettőnek van +egy rézdrótja(ami nem tudom mi lehet). Pirost prossal, fehéret fehérrel és mindkettő +1 rőzdrótját a vele megfelelővel, ám még mindig csak mély hangot ad. Gondoltam, megpróbálom más variációban összekötni őket, de mindig csak mély hangot ad, viszont egyszer a nagy próbálgatásban megszólalt a magas hang is, csak nem tudom mégegyszer előidézni és rögzíteni.
Azt szeretném kérdezni, hogy valaki tudja-e hogy kell ezt megoldani? vagy a magas hang csatlakozójával van baj?
Köszönöm előre
Üdv: Denci

1.JPG
    
(#) Primary hozzászólása Jan 24, 2016 /
 
Izobár elrendezést érdemes használni szélessávú hangsugárzóban is? Most arra gondolok, hogy mondjuk egy 2-3 utas dobozban a mély/mélyközép van duplázva egymás mögött. Vagy csak mélynyomókban érdemes ilyet alkalmazni?
Gyakorlatban próbáltatok már ilyet, mik az ellenérvek?
Már régóta foglalkoztat a dolog, most eszembe jutott egy ötlet. Bár egyenlőre még a háttér surágzók sincsenek készen.

Tesla dobozról annyit, hogy a hangminősége a műnyaghangot leszámítva kielégítő, háttérsugárzóként szolgálnak most. Régi családi darab, és már ocsmány a sok karctól a doboz, plusz megfordult a fejemben, hogy kipofozom az Unitra erősítőt is hozzá. Nem én lennék a hallgató, meg nincsenek akkora igények.
(#) P_Laszlo válasza Robi85 hozzászólására (») Jan 24, 2016 /
 
Mi történt, amitől már 30Hz-en rezeg? Majd visszaolvasom, mire akarod használni, aztán ajánlok valami kivitelezhető dolgot.
(#) Robi85 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jan 24, 2016 /
 
Semmi. Most a nagy gépen mértem le. Itt másabb a hangkártya vagy nem tudom. Itthoni zenélgetésre legfőként.
(#) P_Laszlo válasza Robi85 hozzászólására (») Jan 24, 2016 /
 
50-60 liter 40Hz-re hangolva kb..
(#) P_Laszlo válasza Primary hozzászólására (») Jan 24, 2016 /
 
Létezik ilyen. De csak arra jó, hogy a dobozigény és az érzékenység is feleakkora lesz.
(#) zotya1983 hozzászólása Jan 27, 2016 /
 
Sziasztok! Dögös mellbevágós mélyet szeretnék,nem muszály az sem hogy nagyon alacsonyról induljon a mélyláda.Milyen ládát ajánlanátok Ezekhez a mélysugárzókhoz? Az igény az lenne hogy legalább 15-20 m rre elszóljon és azért ott is legyen szub.Ne csak elszórva.
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2016
(#) kezdoke hozzászólása Jan 27, 2016 /
 
Sziasztok!

Olyan problémám lenne hogy van 2db Vifa hangszóm amiket szeretnék meg javíttatni van értelme foglalkozni vele vagy soha nem lesz olyan mint az eredeti ? esetleg valaki tud megbízható embert aki ilyet tud javítani ?

IMG_0838.JPG
    
(#) P_Laszlo válasza kezdoke hozzászólására (») Jan 29, 2016 /
 
Persze, szokás ilyeneket javítani. Nem lesznek rosszak. Még mindig jobb, mint bármi más amit annyi pénzért lehetne kapni helyette.
(#) trickentrack hozzászólása Jan 30, 2016 /
 
Üdv!

Szereztem egy SAL SPA 3040-es mélyközép hangszórót amiből szeretnék készíteni egy hangsugárzót. A magas még nincs meg, de egy hangváltó kapcsolást tudnátok adni? A hangszóró 210W-os-

Előre is köszönöm!
(#) szamóca válasza trickentrack hozzászólására (») Jan 30, 2016 /
 
Ez sajna nem így működik. Kérésed kb. ilyen.
Szeretnék készíteni egy autót, amihez van egy 2000-TDI BMW motorom. A futómű rendszer még nincs meg, de egy sebváltót tudnátok hozzá ajánlani? A motor 110LE-es.
Minden mindennel összefügg egy rendszerben, tehát nem lehet egyik vagy másik rész hiányában tervezni.
(#) Benji94 válasza trickentrack hozzászólására (») Jan 30, 2016 /
 
Magassugárzó tekintetében nem tudom mi az elképzelésed, ha csak otthonra szeretnéd és finoman hajtod, vmi 1" selyemdóm magas(sugárzó)hangszóró is megfelel hozzá ( pl SAL DTF 12 ), ha van erősítőd amivel csúcsra tudod hajtani és akarod is, akkor inkább a SAL DP 35.
A mélyre egy 1.0 mm rézdrótból készült 1 mH tekercs elegendő lehet (ferritmagost keress inkább) , a magas kicsit bonyolultabb:
DTF 12-höz: 2,0-2,2 µF kondenzátor sorba az erősítő után, utána pedig párhuzamosan a magassugárzóval kb 400 uH légmagos tekercs ( ennyi a másodrendű felüláteresztő szűrő, ha nem tudod hogy néz ki/ hogyan kell bekötni keress rá ) .
DP 35-höz: 2.0 µF kondenzátor, 330 uH tekercs , csillapítás végett pedig L-pad: soros ellenállás 3,3 ohm 20 W, párhuzamos ellenállás 8,2 ohm 20 W.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2016
(#) zotya1983 válasza zotya1983 hozzászólására (») Jan 31, 2016 /
 
Na senki? Akkor magam ötlöm ki kap rutchet szvsz. Köszi.
Következő: »»   571 / 728
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem