Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Ez még így működhet is. De a dóm magasra vigyázni kell, nem nyúzható. És ezek nem szólnak szépen.
Sziasztok!
A következő dilemmára szeretnék választ kapni. Van egy gyári, tranzisztoros Peavey gitárerősÍtőm, kettő 8 ohmos hangszóróval, amik szerény Ítéletem alapján párhuzamba vannak kötve, tehát 4 ohmot adnak ők ketten. Sorba kötve ugye ez 16 ohm lenne. Az erősÍtőre mégis az van Írva, hogy 8 ohmon megy. Nem maximum 8 ohm, hanem egész pontosan annyi. Szóval sehogy sem jön kii a matek. Hogy lehet ez?
Sziasztok. Adott egy Wharfedale S500 Rare Vintage hangsugárzó pár, 8 ohm. 75W-os kivitel. Az egyik mély hangszóró eltávozott az élők sorából, 12cm átmérőjű. Szeretnék a helyébe egy más tipusú hangszórót. A doboz méretei: 24/47/21.5 cm. Mit ajánlotok a helyébe ami hasonló, vagy nagyobb terhelhetőségű? Természetesen mindkét hangszórót cserélném, hogy egyforma legyen. Hangváltó nincs benne, helyette 1-1 darab 1µF-os régi MKP kondi van ráforrasztva a csatlakozóra. Előre is köszönöm a segitséget.
Sziasztok! Van egy hangszóróm.
Adatok: -membrán átmérő: 150mm, -menetszám: 8300, -huzalvastagság: fi 0.07mm. Milyen dobozt építsek neki? Köszi.
Ennek semmilyet, nem igényel dobozt, lapba vagy hátul nyitott dobozba építve jó (jobb).
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2016
A doboz belső méretei lehetnek érdekesek, és az, hogy a műanyag keret mit, mekkora átmérőjű hangszórót enged beépíteni.
Ennek üvegből, vagy plexiből érdemes dobozt csinálni, hogy jól látsszon a konstrukció.
Tiszteletem a fejlesztő(k)nek!
A Harmadik Birodalom mérnökeinek ilyesmikre is volt idejük? :O
Szia! A doboz belső méretei: 438mm magas, 188mm mély és 208mm széles. A hangszóró átmérője a perem szélétől számolva 108mm.
Pedig nem azért mondtam a nyitott dobozt, hogy beleláthasson, hanem ezért, mert 2,0 körül vannak a jósági tényezők, és minden másban brummog.
17 liter, ahhoz egy 130 vagy 150mm-es hangszóró is jó lenne. Az eredetit semmiképp nem gondoltad megtartani, megjavitatni?
Szia. De igen, csak nem tudom hol javitanak ilyet. Meg nem tudom hogy lehet-e.
Sziasztok!
Valaki meg tudja mondani hogy a Videoton DP 202 E Saphir 1 hangfalban milyen értékű kondenzátorok vannak? A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2016
Sziasztok
Videoton 20/1018 8Ohm mélyközép és Sony 1-505-637-12 magas hangszóró párosnak milyen doboz ajánlott szubcsöves megoldással ? Még máskor itt volt ez tárgyalva rendes hangváltó kapcsolási rajzot is kaptam hozzá meg átviteli képet, a magas hangszórót is itt ajánlották a mélyhez. A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2016
Amikkel eddig találkoztam azokban 2db 100V-os 10 µF volt szembe fordítva "bipolárisnak".
Üdv. Én épp most tákolok izobár dobozt. Nem költenék rá egy fillért se, itthon akadt hozzá minden. 22 L-es grundig háromutas dobozába került két arn5604 tesla mélyközép, persze a fölösleges nyílásokat átmenetileg lezártam. A belső hangszórónak a felfogatásához 65mm széles 2mm vastag papírból tekercseltem 20 mm falvastagságú 160 mm belső átmérőjű csövet. A ragasztó vinil acetát volt. Először szembefordítva próbáltam, de akkor csak mélyre volt jó. Azt szerettem volna, hogy a membrán előre nézzen. Szegény tesla hangszóró az eredeti 10 l-es zártban nem igazán tetszett, reflexbe meg kellene neki 3-4x akkora. A meglévő 22 literesbe csak ez az elrendezés maradt, ami a WinISD szerint elfogadható 45 hz-re hangolt csővel. Ez két darab 195 mm-es 50-es lefolyócsőben valósult meg. Az érzékenység az tényleg a béka popója alatt van, viszont jóval mélyebbre megy, mint az eredetiben. Szeretnék bele hangváltót, hogy egy dóm magassal kiegészítve szélessávú hangsugárzóvá váljon. Ezenkívül arra gondoltam, hogy mivel sorba van kötve a két mélyközép, a keresztváltó meg 2-3 kHz között fog váltani, a belső hangszórót le kellene vágni már 1-2 kHz környékétől. Az impedanciamenet mérésekor ugynis azt mértem, hogy a 8 ohmos rendszer már 2,5 kHz-nél 16 ohm felé megy, így tehetnék egy párhuzamos kondenzátort a belső hangszóróval párhuzamosan. Így sem menne 8 ohm alá. Ez csak ötlet, mivel nem tudom van-e zavaró hatása annak, hogyha a belső hangszóró a külső membránján keresztül akar szólni, 80 mm-el messzebbről. Ez 2khz-en már ellenfázisban jön. Ha a nulláról kellene építeni, nem fognék bele, de hát itt hánykolódott hozzá minden.
Sziasztok!
Valakinek lenne türelme segíteni mélyláda tervezésben? A hangszóró egy Monacor SP-300P hozzá a le írásMonacor SP 300p Esetleg ha lenne valaki akinek van elfekvőben MDF lap azt szivesen át venném vagy ha van olyan lapszabászat ahol nem kell megvenni a táblát A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2016
Natúr MDF-el kapcsolatban én eddig csak olyan lapszabászatot találtam, ahol nem kellett megvenni a táblát.
Bővebben: Link
Van másik is Hatvanban, ott sem kell egész táblát megvenni, de annak nem tudom nevét. De biztos, hogy sok hasonló van még. A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2016
Hát ott több lapszabászat is van ahol lehet táblamentesen venni anyagot
Ha Hatvan város jó neked, akkor egyáltalán ne törődj azzal milyen módon számolnak neked. A DAR-SPAN -nal évek óta meg vagyok elégedve. Leadod milyen darabokra van szükséged, és ők erre adnak ajánlatot. Beleszámítják az esetleges hulladékot, illetve a darabolási díjat is, de a lényeg, hogy megmondják előre az árat. Ha ez neked megfelel, akkor aligha érdekes milyen módon optimalizál a szabászprogram (egyébként nagyon jól optimalizálnak).
Gyorsak, pontosak a méretek, és minden darab fel van cimkézve, illetve az összes kis hulladékot megkapod.
Ha dobozt készítek (mély-ládát) ugye törekedni kell arra, hogy ne legyenek párhuzamos élek ez ellen véd ha körbe van szivacsozva? A szivacs térfogatát pluszba bele kell tervezni a térfogatba?
De honnan lehet azt tudni, hogy neked Hatvan közel van?
Sajnos tőlem olyan 40km-re van ez a szabászat Fót környéke lenne jó
Szinte biztosra veszem, hogy MDF-et nem kell táblára venni. Abból is sávot vágnak, de a nagy darabot nem kell kifizetni.
Vannak olyan speciális mintázatú bútorlapok, amikből valóban csak egész táblát lehet venni, mert a maradék sose fogyna el, de a natúr MDF aligha ilyen.
Gondolom a párhuzamos belső oldalakat érted az éleken. A belső reflexiók miatt ajánlatos ezek kerülése. Főként a nagyfelületű párhuzamos oldalakat kell kerülni. A "szívacsozás" ahogy nevezed, a belső hangelnyelő anyagot, a befelé terjedő hanghullámokat alakítja súrlódásivá, azaz hővé. A működési elv miatt nem a falakra kell rakni, mint sokan hiszik, hiszen pont az a lényeg, hogy az előtt csillapítson minél többet, mielőtt az oldallapokat elérné a hang.
A kurrens méretekre, anyagokra, nincs táblavételi kötelezettség sehol, ez csak a spéci anyagokra terjed ki, amelyeket utána nem tudnak eladni senkinek. Pl. ha nagyméretű ládának 28mm-es vastagságú bútorlapot rendelsz, vagy táblásított bambuszból kéred, akkor ki kell fizetned az egészet, de 18-as MDF, vagy nyír rétegelt lemezt nem. A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2016
Nálunk itt a városban a három bútorlapszabászat közül egyik sem tart és nem használ MDF -et. Állítólag nem keresik.. Komolyan nem, végigjártam mindet. Rendelésre van persze, de ki akarják fizettetni az egész táblát. 10km -t kell mindig menni egy nyamvadt MDF lapért.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |