Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   573 / 731
(#) Alkotó válasza steelbird hozzászólására (») Feb 11, 2016 /

Nincs más megoldás, költöznöd kell....
(#) Primary válasza steelbird hozzászólására (») Feb 11, 2016 /

Nálunk lapszabászat sincs, ezért kell Hatvanig menni.
(#) vandorbot hozzászólása Feb 11, 2016 /

Hangosításhoz szeretnék hangsugárzókat készíteni. 2xháromszáz + 1x hatszáz wattos erősítőkből kellene kihozni a legnagyobb hangerőt ha lehet, elfogadható minőségben. Elsősorban discó, lagzi, bál célokra. Az sem baj, ha nem lesz túl drága.
Azon dilemmázok, hogy oldalanként 1-1 komplett hangdobozt, vagy line array 2db + 1 db szub a nyerőbb. Illetve milyen tulajdonságú, tipúsú hangszók között válogassak.
(#) Kovidivi válasza vandorbot hozzászólására (») Feb 11, 2016 /

Bővebben: Link Ezt olvasd el.
(#) vandorbot válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 12, 2016 /

Köszönöm szépen. Ezt az elméleti részt én is tudom. Olyan szakik véleményét várom, akik már kipróbáltak jó néhány hangszórótípust, hangdobozt. Hangosítottak már sokféle cuccal. Vagyis vannak gyakorlati tapasztalatai, milyen típusú hangszórókat érdemes venni, készíteni és mit nem. Milyen mélyhez milyen tip. közép, magas kell. Ilyesmi. Nem szeretnék felesleges, elkeserítő és persze drága köröket futni.
Persze nyilván a méregdrága hangszórók beváltják a reményeket, nade nem a csekonics báró kategóriára vagyok vevő. A fentebb olvasható szempontok alapján szeretnék nem túl drága, de azért használható szettet.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2016
(#) szamóca válasza vandorbot hozzászólására (») Feb 12, 2016 /

Egy kérdés. Miért döntöttél az építés mellet, a vásárlással szemben?
Ha anyagi szemponttól vezérelve, az szinte biztos bukta. Ha építés öröme vezérel, akkor viszont a pakliban benne van a sikertelenség is.
Szerintem itt senki nem fogja azt mondani, hogy vedd ezt és ezt a hangszórót, ezt a kialakítású ládát építsd meg, ezzel a hangváltóval, és biztos tetszeni fog neked is a kapott eredmény. Tehát "köröket fogsz futni" mindenképp.
Ha nem veszel jó hangszórókat, (PA-ra márpedig ez elengedhetetlen) mert azok drágák, akkor eleve hátulról indulsz. Nincs olyan csodamódszer, ami helyettesíti a megfelelő paraméterekkel rendelkező hangszórót, ami esetedben zsebbenyúlós, ezért kizárod.
Szerintem menj el, és hallgass meg különböző típusokat, azután ha valamelyik megtetszik, akkor vagy megveszed, (használtan akár) vagy nekiállsz megszerezni az építéséhez szükséges adatokat, elemeket.
(#) Nagy Tamás válasza vandorbot hozzászólására (») Feb 12, 2016 /

Üdv! Ha építkezel szerintem a mélyládát egyszerű bassreflex kivitelűre készítsd. Érveim: egyszerű kivitelezés, olcsóbb, egyszerű hangolás,nem kényes az esetleges kisebb mérethibákra ,kisebb méret ezáltal jobban szállítható.
De mint előttem is írták fontos a jó hangszóró.
Sokan el vannak szédülve a rutse -ládáktól.Nekem klub koncertekhez ,ÉLŐ zenéhez nagyon nem jöttek be.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2016
(#) bajtaig válasza vandorbot hozzászólására (») Feb 13, 2016 /

Na ha gyakorlati tapasztalatra van szükséged akkor itt van!
A 2X300 W tophoz min. 2x600 W mély kell, de inkább 4x600 W.
Vagy visszaveszed a topokat félhangrőre ( -3 dB ), akkor elég lehet 600 W mély, de csak teremben, szabadba nem elég! Ha nem érted miért, akkor még információkat kell gyűjtened a témában!
Kell még aktív hangváltó is, a top és a mély szekciót korrektül szétválasztani, és nem árt egy limiter sem a túlhajtás ellen, univerzális megoldás egy DSP.
Az hogy kinek mi a drága relatív, ugyanú mint a minőség, ill. a jó hangzás.
Ami mérhető, és mérni is kell, többek között a freki menet.
Egy hosszútávon stabil anyagú és minőségű topláda mire elkészül, 100-150 ezerbe kerül, a mély megyúszható 100 ezer-ből.
(#) kezdoke hozzászólása Feb 13, 2016 /

Senkinek nincs valami terve Monacor SP-300P hagszóróhoz?

image.jpeg

(#) vandorbot hozzászólása Feb 13, 2016 /

Max. Kultúrház terem méretű helységben gondolkodom. Azzal tisztában vagyok, hogy huszon-ezer alatt nem érdemes mély hangszókat nézegetni. Tehát nem tízezer filléres házi hifibe való hangszórókra gondoltam. Ennyire azért nem vagyok fösvény. Ahogy néztem az alja a reflex RX sorozatú mély. A teteje meg az Eminence és ilyenek ötvenezer és a fölött. Azt észrevettem, hogy az RX-12 es negyven hertznél néhány tíz watton ki akarja köpni a membránt. Viszont nem szeretnék fölöslegesen kiadni nyolcvanat egy hangszóróért, ami indokolatlanul bőven jó, sőt túlzás, mert mondjuk az meg már szabadtérire is fajin.
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2016
(#) P_Laszlo válasza szamóca hozzászólására (») Feb 13, 2016 /

A gyari PA cuccok is gazak, olyan hangot latatlanban is lehet tervezni. Inkabb a befektetett ido nem terul meg, amit az epitessel tolt el valaki.
(#) P_Laszlo válasza bajtaig hozzászólására (») Feb 13, 2016 /

Ez igy nem biztos, hogy korrekt, a wattokbol nem derul ki, melyik milyen hangosan szol.
(#) P_Laszlo válasza szamóca hozzászólására (») Feb 13, 2016 /

Evtizedek ota keszulnek parhuzamos oldalfalalkal olyan hangsugarzok, amik jol mukodnek, jol szolnak. Nem kotelezo mindig elkerulni, csak ha erdemes, es lehetoseg van ra.
A reflexio sem pontosan az a fogalom, ami ideillik.
(#) bajtaig válasza P_Laszlo hozzászólására (») Feb 13, 2016 /

A kérdező azt mondta hogy tisztában van a Watt Ill. a dB fogalmakkal, ezért mertem így leegyszerűsíteni a választ.
(#) vandorbot válasza bajtaig hozzászólására (») Feb 13, 2016 /

Elméletben viszonylag otthon vagyok a témában. A PA hangosításban még gyakorlatban nem.
1., Olyan mély hangszórót keresek ami negyven-ötven Hz leadására képes és ott nem dobja ki a membránt néhány watton. Legalább 96 db-es érzékenységű. 15 collos. Nem a márkajelzést kell rajta triplán megfizetnem.
2., Háromszáz wattos topokba milyen a magas sugárzó minimális követelménye ?
Láttam olyat, hogy két böhöm topládát felraktak állványokra és kész. Ezek a topok reflex rendszerűek voltak, egészen mélyre lementek. Ehhez még betesznek 1-2 szubládát, ami negyventől százötven Hz közt brummognak. Jó persze aktív szűrőn keresztül hajtják meg a végfokokat, de nem fölösleges ? A szubok visznek 151 Hz-ig. Onnét meg akár ezer db szokol hangszóró is játssza a többit. Egy kicsit eltúloztam,de gondolom érthető, mire akarok kilyukadni.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2016
(#) P_Laszlo válasza bajtaig hozzászólására (») Feb 14, 2016 /

Hja, végül is az irány jó, csak sok az ismeretlen tényező. Nehéz igy segiteni.
(#) bajtaig válasza vandorbot hozzászólására (») Feb 14, 2016 /

Kérdéseidből látszik, hogy sok infót kell még gyűjtened a témában!
Javaslom ezen oldal olvasgatását!
Majd ezután ha még van kedved építeni, itt van két gyártó ajánlása, építési terve a termékeikhez, ezekben nem fogsz csalódni!
18sound
RCF
Ami szerintem még nagyon jó ár/érték arányú kit az ez + ez ,
ezzel a tölcsérrel!
Ládatervet az Eminence oldalán minden hangszóróhoz találsz, de a passzív szűrőt neked kell méretezni!
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2016
(#) vandorbot válasza bajtaig hozzászólására (») Feb 14, 2016 /

Jól elbeszéltünk egymás mellett. Konkrét gyakorlati tapasztalatokra lettem volna kíváncsi, ehelyett többnyire olyan elméleti ajánlásokat kaptam, amit régóta tudok. Szerintem eléggé konkrét kérdéseket tettem fel. Megpróbálom még 1x. Olyan PA mély hangszórót keresek, ami nem túl márkás és persze drága, de azért nem bőgök le vele.
(#) bajtaig válasza vandorbot hozzászólására (») Feb 14, 2016 /

Ezek a ládatervek nem elég konkrétak?
(#) Directors válasza vandorbot hozzászólására (») Feb 14, 2016 /

Nem tudom hol a probléma. Doboz tervet és belevaló hangszórókat is ajánlottak.
(#) Joco85 hozzászólása Feb 15, 2016 /

Sziasztok. Építek egy háromutas teljesen zárt rendszer hangfalat. Nem osztott és nincsenek benne merevítések. Az lenne a kérdésem hogy ha belülről a doboz falát körberagasztom szivacssal és kitöltő anyagnak valami műszálas kabátbélés anyagot használok, így elég jól elnyeli e majd a belső rezgéshullámokat?
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2016
(#) vandorbot válasza bajtaig hozzászólására (») Feb 15, 2016 /

De és köszönöm. Ha gondolod én is küldök pár száz doboztervet.
(#) latyakosa hozzászólása Feb 15, 2016 /

üdv:
SoundStream SPL69 autós hangszórót szeretném lakásban használhatóvá tenni. Ez egy 3 utas koaxiális elrendezésű sugárzó. Sajnos sem a doboz méretezéséhez, sem a hangszóró jellemzőihez nem találtam érdemi infót. A sugárzó beépítési mérete - lévén ovális a kivitele - 15,24 * 22,86 * 8,89 cm (szélesség*magasság*mélység).

A 12-17L körüli doboz jó lehet ehhez a mérethez ?
(#) vandorbot hozzászólása Feb 16, 2016 /

Ezek Bővebben: Link
És az Eminence delta kappa... Ill. Bejmák közt mi a különbség ? Árban van, de indokolt az ártöbblet ?
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2016
(#) Joco85 hozzászólása Feb 19, 2016 /

Sziasztok az lenne a kérdésem hogy egy háromutas teljesen zárt dobozba érdemes merevítést építeni vagy elhanyagolható?
(#) steelbird válasza Joco85 hozzászólására (») Feb 19, 2016 /

Mérettől és a felhasznált anyagok merevségétől, vastagságától függ.
(#) Joco85 hozzászólása Feb 19, 2016 /

Egy 30 literes 12mm pozdorja fából készül.
(#) steelbird válasza Joco85 hozzászólására (») Feb 19, 2016 /

30L -hez nem kell merevítés, nincsenek nagy méretek.
De ha szeretnél, tehetsz bele, a nagyobb oldallapokra átlóban ragassz rá egy X -et.
(#) Joco85 hozzászólása Feb 20, 2016 /

Ok köszönöm a segítséget
(#) rdi hozzászólása Feb 21, 2016 /

Sziasztok! Genius SW-2.1 355 típusú hangfallal olyan gond van, hogy a mélynyomó pattog, teljes hangerőnél próbál valami kijönni olyan "dunnyogósan". A panelből külön két vezeték megy a mélynyomóhoz. Két IC ami benne van TEA 2025 B BOOMTECH2Y és TEA2025B W098X012B.
Érdemes javítani? sajnálom kidobni.

Kép
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2016
Következő: »»   573 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem