Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Szia.
Azt, hogy érdemes-e, azt neked kell eldöntened, a megtalált hiba, az arra ráfordított idő/energia és a javításhoz szükséges alkatrészek ára alapján. Először azt nézd meg, hogy a hangszóró jó-e? Utána a tápfeszültségeket kell ellenőrizni, majd ha ezek rendben vannak és még mindig fennáll a hiba, akkor lehet végfok IC -re gyanakodni.
hogyan számoljuk ki hogy 10cm 50w hangszórónak mekkora doboz kell?
Ennyi adat alapján körülbelül a hasadra ütsz és kiagyalsz egyet...
![]()
Mi kell még hozzá? Kezdő vagyok ezen a téren.
A hangszóró TS paraméteri kellenek hozzá.
Itt egy példa. Bővebben: Link A középső oszlopban lévő adatok kellenek. "Thiele & small parameters"
Ha azok meg vannak utána milyen képlettel kell számolni?
Mi a típusa a hangszóródnak?
Keress rá az adatlapjára, a gyártók sok esetben ajánlanak hozzá dobozméretet is. Az is lehet, hogy komplett doboztervet találsz hozzá a neten. De amíg nem adod meg a típusát, addig nem lehet hozzá méreteket ajánlani.
Még nincs konkrét hangszóró! Csak érdekel hogy egy adott hangszórónak miként határozzák meg a doboz méretét.
A hangszóró egy komplett, bonyolult elektromechanikai szerkezet, nem egyszerű a hozzá való doboz méretezése. Ha megvan a kiválasztott hangszóró, annak a paraméterei alapján már több program is ki tudja neked számolni.
Olyan hangszórót válassz, aminek elérhetők a T-S paraméterei, mert ellenkező esetben kénytelen leszel magad kimérni a hangszóródat. A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2016
Semmiképp nem a program számolja ki, vagy a képletek eredményét épitik meg, azok csak segitséget jelentenek a tervezés közben.
![]() Kivéve, ha VEM alapon valaki a doboz összes lehetséges tulajdonságát modellezi. ![]() Egyébként:Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2016
Sziasztok!
Elektronikával hosszasan barátkozva, de audiotechnikában még szűzen vetődött fel bennem egy aktív 3 utas hangszóró építése. Olvasgattam a témában, de átfogó, a-zól z-ig terjedő leírást még nem találtam, ebben szeretném a segítségeteket kérni (hangszórók méretezése 200w össz teljesítmény esetén (mekkora legyen a mély-közép-magas, milyen tipusú hangszórók, stb.), doboz méretezése, bár arról itt olvastam egyet s mást, és az elektronika mibenléte (első ötletem 3 sztereo erősítő volt, de kétlem, hogy ennyire egyszerű lenne a dolog)). Ha valaki tud egy ilyen átfogó leírást adni, azt nagyon megköszönném. Válaszokat előre is köszönöm.
Én építettem egy kétutas aktív hangdobozt, hozzá erősítő LM3875+előerősítő+hangváltó 24db-es. A hangszóróknál arra figyeltem, hogy a terhelhetőségük bírja az 50W-ot amit egy IC tud, a hangerejük összehangolása úgy is potméterrel történik.
Üdv mindenkinek.
Egy kis segitséget kérnék. Van egy Bose hangsugárzóm aminek nem találom a párját sajna. Arra jutottam hogy utánépítem azokkal a paraméterekkel. A kérdés csak annyi lenne hogy milyen hszórót keressek bele. Rengeteget találtam, de nem tudok dönteni az adatlapok alapján. Valami kellemesen lágy érdekelne, de nem videoton, és a társai. A magas az megoldva csak a mély érdekel 6,5".Tudom hogy a hszóróhoz kell dobozt méretezni, és nem forditva...! A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2016
En ugyanolyan Bose hangszorot keresnek, mint az eredetiben van
Nem is irtam hogy milyen tipusú.
![]() Vagy láttad az aprót!
Csak annyit írt, hogy ugyanolyat keresne, nem mondta, hogy mit..
Mondasz valamit..
De ne térjünk el a tárgytól. Mit ajánlotok?
Nem tudjuk a doboz térfogatát és azt sem, hogy reflex vagy zárt
Ez igaz ,de csak egy hszóró ajánlást keresek, ebben a méretben, ha ez lehetséges.
Reflex doboz és kb 10l-es
Akár egy vicc oldalon is olvashatnánk eme kérdezz-feleleket! Jean, Grün és kohn stb.
"Van egy Bose hangsugárzóm... utánépítem azokkal a paraméterekkel...milyen hszórót keressek bele --Én ugyanolyan Bose hangszorot keresnek, mint az eredetiben van. Nem is irtam hogy milyen tipusú --Csak annyit írt, hogy ugyanolyat keresne... Mondasz valamit... De ne térjünk el a tárgytól. Mit ajánlotok? --Nem tudjuk a doboz térfogatát és azt sem, hogy reflex vagy zárt Ez igaz ,de csak egy hszóró ajánlást keresek, ebben a méretben..." ![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2016
Én csak egy ajánlást kértem ha van. Gondoltam van egy két hozzászólás, hátha okosabb leszek. Nem krtikát hanem segírséget kértem.
Nincs 17 centis hangszóró, ami ebben a térfogatban jó mélytartománnyal működik, 10 liter inkább 13-15 centihez jó.
Egyébként 17R558 vagy R634 lenne elfogadható, ha kapható lenne. Ezen kivül, rendes 170mm-es mélyközép nagyjából 15000,-/db árakon kezdődik. Szóval ezzel számolj.
Szia. Köszönöm, de ezek tényleg nem beszerezhetőek.
Egy Visaton - WS17 E- 8 Ohm-al érdemes próbálkozni?
Azzal semmiképp, W170S náluk, ami már kezd egy tűrhető szintet megütni.
18W/8424G00 szerintem az első, legolcsóbb, amit már érdemes használni.
Sziasztok elég uj vagyok itt a fórumon és azt szeretném kérdezni hogy most szeretnék épiteni egy aktiv hangfalat,azt szeretném kérdezni hogy milyen fa anyagból érdemes megépiteni a dobozt,és milyen vastagon? Én inkább kültéri hangositásra használnám ha ez számit valamit?,Esetleg egy láda tervet ,egy 25cm mélynyomó lenne benne és egy magassugárzó.
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2016
25cm-es mély elég sovány kültérre.
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2016
Hát igen tudom ,de én csak egy kis aktiv mono hangfal*at akarok épiteni amit könnyedén lehet vinni egyik helyről a másikra
![]() *Sárga mező olvasása, értelmezése, használata kéretik. mod. A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |