Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   124 / 254
(#) elektroncso válasza gernerakos hozzászólására (») Jan 17, 2016 /

Az áthangolást itt sem fogod tudni a cikk alapján megcsinálni, mert a dobváltó lécei itt sem passzolna a VEF léceivel.
Szendinek igaza lesz, nem biztos, hogy 455kHz-es a rádiód KF-e, így a rezonátoros rajz nem lesz jó, de kell keresni egy Si tranzisztoros LC oszcillátort, az már jó lesz.

Ezt is kipróbálhatod: LC BFO FET-tel.
(#) gernerakos válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 17, 2016 /

Tudom, ezt már megbeszéltük. Én most csak az oszcillátort akarom megépíteni. Még így "szűzen" is lehet több rádióamatőr állomást is venni. A dobváltóba csak akkor kéne belenyúlni, ha szét akarnám húzni a rádióamatőr sávot, hogy jobb legyen a szelektivitás. Vagy, veszek egy VEF-et, és biztosan működne az áthangolás.
(#) kendre256 válasza Fish hozzászólására (») Jan 17, 2016 /

Kb. 20-25 évvel ezelőtt az HBO kábeltévén sugárzott analóg műsorához egy zavaró jelet kevertek, hogy csak az előfizetőknek kiadott szűrővel lehessen nézni. Rögtön elindult a kalóz szűrők gyártása...
Az alábbi kapcsolású szűrővel nagyon jól ki lehet szűrni egy bizonyos frekvenciát. HBO szűrőnek is annyira jó volt, hogy a kép és a hangvivő közé berakott zavaró jelet olyan jól kiszűrte, hogy a képtartalom nézhető maradt (és hang is volt).
Az alkatrészek értékeiről nem tudok már pontos adatokat mondani, de ha jól rémlik, a trafó kétlyukú tv-ferritre készült három vezetékkel egyszerre, amennyi belefért a lyukba. A tekercs 5-6 menet 6-os átmérőn ezüstözött 1-es huzalból (annó a BRG-ben volt elég...). A trimmerkondenzátor 15 pF körüli volt, a trimmerpoti pedig párszáz Ohmos. A szűrő 175 MHz-re készült, de természetesen el lehet készíteni egy műsorszóró frekvenciájára is, nagyobb trimmerkondival, vagy nagyobb menetszámú tekerccsel.
(A kollégák némelyike sorozatban gyártotta a szűrőket, kifinomult elrendezést alakítottak ki, és a kalóz szűrő jobb paramétereket produkált, mint a gyári....)

HBO.jpg

(#) gernerakos válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 17, 2016 /

Találtam egy ilyet is. Ha ebbe 465Khz-s oszcillátort teszek, akkor működhet akár ez is? Vagy ez nem hangolható?

Ez nem hangolható. Ez azért gond, mert a vak szerencsére van bízva, hogy meglegyen az 1,7kHz eltolódás. Mindenképp hangolható kell, olyan ami +- 3kHz-el hangolható legalább.
(#) gtk válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 17, 2016 /

De hat hasonlot mar egyszer kiszamoltunk egyutt. Latod ezert hangsulyozom hogy ugy epits dolgokat hogy ertsd mi van ott, abbol lesz majd mernoki munka, idovel.
(#) Kera_Will válasza gernerakos hozzászólására (») Jan 17, 2016 / 1

80, 40, 20 métert betudod hangolni 1 db kvarc oszcillátorral is!
Ehhez csak 3579 KHz kvarc kell. Ez kb.: a 80m sáv első harmadában van.
Ebből kell egy oszcillátort építeni.Ez rászór a vevődre ha mellé teszed 1 méterre és a kimenetére 20-30 cm drót darabot kötsz.Vevőn megkeresed a jelét érdemes közben szaggatnod hogy biztos azt veszed-e.
Ha megvan akkor ezek után megtudod állapítani azt, hogy melyik a modulátor és oszcillátor tekercs a rádió lécein.
Ehhez kell egy "varázspálca" . Ami nem más mint egy kis darab ferrit és réz darabot tartalmazó műanyagcső/rúd.Egyik végébe réz másik végébe a ferrit rögzítve.
Ha oszcillátor tekercshez közelíted a ferrit magot akkor az megfogja változtatni a rezgőkör frekvenciáját és elhangolódik a kvarcoszcillátorodról.De ezt bármelyik adóállomás vételénél is észre vehető.Ilyenkor utána kell állítani a nagy forgókondenzátorral is a vevőt
Ha a modulátor tekercset közelíted a fémekkel akkor esetleg csak halkabb lesz de a vételi frekvencia nem változik.Jelöld meg pontosan az oszcillátor és modulátor tekercseket.
Ha tudod melyik az oszcillátor tekercs akkor azzal tudod hangolni a vételi sávot a benne lévő vasmag óvatos ki/be tekerésével.
A kvarc oszcillátort (3579 kHz) figyelve keresve eltudsz indulni a vételi sáv eleje felé.
A nagy forgókondenzátorral el el tekerve le/fel az aktuális pozícióból a kvarc frekijét követed a dobváltón lévő vasmag tekerésével.
A frekvencia csökkentéséhez a dobváltó lécén a tekercs értékét növelni kell így beljebb kell tekerni a magot.De ezt lehet elérni párhuzamosan kötött kis értékű 10-20-50 pF körüli kondenzátorral is ami az oszcillátor tekerccsel párhuzamosan kötött kondenzátor értékét növeli. Persze ez csak egy sáv és a sáv vételi első harmadának a pozíciója.
Így kell végig menni a többi sávon is.
40 métert pedig második felharmonikusa után tudod beállítani 3580KHz * 2 = 7160 KHz.
Ugyanazzal az 3579 KHz oszcillátorral.
20 méteren pedig a 4 harmonikust keresed meg 14320 KHz.A skálát ide igazítod .
Igaz így nagyjából 1 pont környékén ismered a vételi skálád pozícióját.
A modulátor rezgő kör együtt futását "fül után" a sávot hallgatva a modulátor tekercsét tekerve lehet beállítani a legnagyobb hangerőre.
Ilyen módon nagy türelemmel és tudatos , megfontolt munkával át lehet hangolni a vevőt amatőr sávra.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2016
(#) gernerakos válasza Kera_Will hozzászólására (») Jan 17, 2016 /

Köszönöm ezt a hosszú leírást, de nem teljesen értem. Odág megvan, hogy kiderítem melyik az oszcillátor vagy a modulátor tekercs. Az utána lévő 3 bekezdést nem értem. Ami fontosabb lenne, az a 40méteres sáv.
(#) Kera_Will válasza gernerakos hozzászólására (») Jan 17, 2016 /

Nem tudom hova esik a vevőd skáláján a 3580 KHz lehet szélén közepén ... ezt a pozíciót tudod arrébb arrébb mozgatni ha követed az oszcillátor tekercs változtatásával a nagykézi forgóval elmozdított skálamutató állását.
Igaz az amatőr sávok szét húzásával(teljes skálára nézve és nem kb.: 1-3 centis részén) kapcsolatban nem írtam semmit.
Ott pedig egy soros (padding) 50-100-200 pF kondenzátor segíthet amit az oszcillátor rezgőköre és a kézi hangoló "nagy" kondenzátor közé van kötve.
Ha elolvasod a VEFes áthangolást ott is hasonló mozzanatok vannak leírva ... persze ott kimérték és megadják a kívánatos C tagok értékét és keresni se kell az modulátor és a oszcillátor tekercseket,kivezetéseket mert már beazonosították.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2016
(#) szendi001 válasza gernerakos hozzászólására (») Jan 17, 2016 /

Keresned kellene egy tapasztalt amatőrt aki műszerezett és megtanítja. Különben rámegy pár év . Magamból indulok ki.
(#) gernerakos válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 17, 2016 /

Én is ettől félek...
(#) Hetope hozzászólása Jan 18, 2016 /

Akik szeretik a zenét és van kedvük Morse-t tanulni hát tessék
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2016
(#) gernerakos hozzászólása Jan 18, 2016 /

Üdv ismét!
A spidola kapcsán arra jutottam, hogy hamarosan megépítem a kapcsolást, a műszereket meg megveszem majd ha lesz rá pénzem. Addig megpróbálom vakon beállítani, és lesz ami lesz.

Más: időnként lehet olyan adókat venni, amiknek a hangjuk leginkább egy teherautó hangjára hasonlít, de lehet bármilyen kerregés is. WebSDR-en is és sima rádióval is. Ezek micsodák?
Például ezen a WebSDR-en 7087
Khz-nál.
A válaszokat előre is köszönöm!
(#) szikorapéter hozzászólása Jan 21, 2016 /

Üdv. Kaptam egy BRG FM320-160T nevű taxi-s FM sávos CB rádiót. A hiba ott van hogy bekapcsoláskor a tápom leold,rövidzárlatot érzékel. Szétszedtem a berendezést,aminek a végfok tranzisztora egy BLY88C típusú tranzisztor,amit próbáltam a környezetében kimérni (diódavizsgáló) ,de mindenhol 0 ohm ellenállást mért. Ez azt jelentené hogy ha kiveszem a végfokozat tranzisztort és kicserélem akkor elviekben meg is oldódott a problémám igaz? Mert ha a többi panel tápját megadom,de a végfokét nem akkor működik a gép. A válaszokat előre is köszönöm.
(#) Gafly válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Rajzold körbe a környezetét azért (lehet ott más is ami zárlatol)...
Az valamit jelent, hogy a végfokot lekötve nem veri a biztosítékot
Az meg a másik, hogy másik tranzisztorral újra illik hangolni...
(#) szikorapéter válasza Gafly hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Sajnos biztosíték sincs ebben a készülékben,a labortápom áramkorlátja old le (az van ráírva a készülékre hogy 13,6V egyenfeszültség és 2,7A áramot kíván). Viszont én ennyire beállítottam a tápot és simán leold. Ekkor kezdtem el gyanakodni. Esetleg fényképet készítsek a végfokozatáról? És egy OFF-kérdés. Ezt használhatom egyáltalán mint sima CB rádiót? Mégiscsak FM 10W,az kicsit soknak tűnik....
(#) kendre256 válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Ez nem CB frekvenciára készült, csak adóengedéllyel használhatod jogszerűen... 160 MHz-es sávban megy valahol.
Simán lehet, hogy a 10W nagyfrekvencia rászór a tápodra és azért old le. Egy ekkora teljesítményű rádiót valami primitív tápról kellene próbálni (trafó - graetz - pufferkondi és kész!), vagy akkumulátorról, ezeket nem bolondítja el a nagyfreki.
A végtranzisztor körül olyan elemek lehetnek, amitől mindenfelé mérhetsz zárlatot, azt csak kiforrasztva lehet mérni diódavizsgálóval.
(#) Robin2 válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Azért próbálhatnád picit feljebb emelni az áramkorlátot, az egy dolog, hogy mennyit irtak rá, áramfelvételnek.
(#) szikorapéter válasza Robin2 hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

5A a max,próbáltam azzal is,de ahogy adom a feszültséget neki 5-6V -nál eléri a max áramot a táp és kikapcsolja a kimenetet. Valószínűleg zárlat miatt.

kendre256:
Akkor magyarul hiába is bajlódok a megjavításával,sajnos ezt a készüléket nem használhatom így ahogy van? Mert tele van analóg elektronikával,és ha tényleg nem használható így ,akkor inkább elbontom és készítek belőle valami mást.
(#) gernerakos válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Tudtommal vevőként használhatod, adni ne adj vele semmiképpen.
(#) szikorapéter válasza gernerakos hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Vevőként sajnos sok mindenre nem tudom használni ,főleg ha fix csatornás (nem találtam csatornaállítási lehetőséget),így valószínűleg bontom a berendezést.
(#) gernerakos válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Nekem mindegy mit csinálsz vele, de én feltenném még az ingyen elvihetőbe, hátha...
(#) Gafly válasza gernerakos hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Rádióamatőr a fél micsodályát adná érte...

Az egyetlen csatornás volt. A frekvenciát egyszer beégették, aztán azon ment. Ha jól tudom, akkor abban EPROM van, megfelelő programmal ki lehet számolni, hogy milyen hexa fájlt kell beégetni az előzőleg UV törlővel kitörölt EPROM-ba (vagyis kell még egy EPROM égető is hozzá ). Ha a frekvencia 2-300 kHz-nél jobban eltér az eredetitől, akkor még hangolni is kell, ha jópár MHz eltérés van (amatőr frekvenciák), akkor még alkatrészeket is kell cserélni az új frekvencia beállításához.
Nem egyszerű...
(Ja és még a szelektív kódert, dekódert is célszerű kiszedni belőle, mert amatőr alkalmazásnál semmi szükség rá, csak feleslegesen csiripel.)
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2016
(#) szikorapéter válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Sajnos ebben még EPROM-ot sem láttam. TTL áramkörrel van megoldva a teljes felépítése. Érdekes egy szerkezet az biztos.

Nem sok TTL van abban... Ha nincs benne EPROM, akkor lehet, hogy az már EEPROM-os volt. Már nem emlékszem, régen volt (meg nem sok taxirádióval foglalkoztam).
(#) szikorapéter válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Csak egy kis lista mi van a kütyüben:
4013,40106,MC14516,MC14069,4011,4093,4051,MC3359p,és végül egy jó kis TBA820-as hangvégfok ic. A vevőben van még egy TL084cn de ez nem annyira fontos.
(#) steelbird válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Ezek közül egyik sem TTL
(#) szikorapéter válasza steelbird hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Igen erre csak kicsit később miután leírtam jöttem rá hogy badarságot írok,még jó hogy OFF...
Ami a lényeg: ennek az adóvevőnek a végfokját csak erre a célra lehet használni? Tehát mondjuk más frekvencián (27Mhz körül) nem üzemképes?
Következő: »»   124 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem