Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Walkman javítása
Témaindító: elektromania92, idő: Dec 22, 2008
Témakörök:
Van egy walkman-em, kazettás.Már alapból elég régi.
Egyszer adapterrel kapcsoltam a halozatra, azóta gyorsabban hajt a motorja. Mi lehet a vele a probléma. Nem arról van szó,hogy fontos nekem, vagy valami.Csak még soha nem volt semmi, amit megjavithattam volna.Ezt most szeretném megjavitani. Ha nem lehet,akkor az alkatreszeket kiforrasztom, a maradék megy a vesztőhelyre. A walkman egy régi Artech WM38-SS tipusu.Ha valaki tudna segiteni,szivesen fogadom. A segitséget köszönöm szépen.
Ilyennel már találkoztam. Elméletileg két (több) ceruzaelemről működik. Ennek van egy névleges feszültsége, aminél a hálózati táp magasabb feszültséget ad. Ezért gyorsabban jár a motor. Ha tudod stabilizálni a bemeneti feszültséget a névlegesre, akkor megfelelő fordulattal fog járni a motor!
Ugy ertem,hogy miutan adapterrol hasznaltam,azota mar az elemekről is gyorsabban megy.2 elemmel müxik.
Nem tudom, hogy az ilyen elemes lejátszókban van-e stabilizátor?! Bár, ha képes hálózatról működni, akkor kell, hogy legyen benne. Mekkor feszültséget adtál a készüléknek? Elképzelhető, hogy a stabilizátor tönkrement és az elemek feszültségét direktbe (soros rövidzárként viselkedik a stabilizátor) kapcsolja az áramkörre. Ebben az esetben foroghat magasabb fordulaton a motor.
Kell benne lennni egy trimmer potinak.Azzal szépen be lehet állítani a kívánt motor fordulatszámot.Bár lehet hogy az adapterből jövő túlfesz tönkre tette a motor vezérléset, vagy a stabot,akkor csere.
Üdv!
Kösz a segitséget. Szerintem ezt mar nem fogom megcsinalni, nem erdemes.Eléggé érdekes a nyák, a forrasztások, olyan szovjetesnek néz ki.Kiforrasztom az alkatrészeket, ha sikerül.Nem igazán melegít a forrasztópisztoly.Leszakadt egy vezeték,azt akartam visszaforrasztani. 30percig melegítettem,de semmi nem olvadt meg az ón.Kellesz vennem egy nagyobb teljesítményűt.
Zolee1209!
Ne adj tanácsot, ha nem vagy biztos magadban! Minden magnóban kell lennie motorvezérlőnek, ami az adott fordulatszámot biztosítja a kazetta elejétől a végéig. Különben nem egyforma sebességgel szólna a felvétel és elég érdekes lenne hallgatni... Ha nem stabil a lejátszási sebesség, akkor szokott nyávogni... Valószínű, hogy az adapter vagy jóval nagyobb feszültségű volt, vagy sikerült egy fordított polaritást adni és ezért elszállt, valószínűleg áteresztő tranyó zárlat az IC-ben és a teljes tápfesz kint van a motoron...ezt ha be is állítja, akkor sem lesz stabil és ahogy halad a szalag elállítódik. Üdv Inhouse
Szerintem ezt írtam le, amikor zárlatos stabilizátorról írtam.
Sziasztok!
Idézet: „Ne adj tanácsot, ha nem vagy biztos magadban!” De Te sem! Egyébként Te is Ugyan arra az elhatározásra jutsz! zolee1209 hozzászólása: Idézet: „Elképzelhető, hogy a stabilizátor tönkrement és az elemek feszültségét direktbe (soros rövidzárként viselkedik a stabilizátor) kapcsolja az áramkörre.” És a tied: Idézet: „Valószínű, hogy az adapter vagy jóval nagyobb feszültségű volt, vagy sikerült egy fordított polaritást adni és ezért elszállt, valószínűleg áteresztő tranyó zárlat az IC-ben és a teljes tápfesz kint van a motoron...” Amit meg totál nem jól tudsz: Idézet: „Ha nem stabil a lejátszási sebesség, akkor szokott nyávogni...” Folytatása: Idézet: „ezt ha be is állítja, akkor sem lesz stabil és ahogy halad a szalag elállítódik.” Nem állítódik el, ahogy halad a szalag! A stabilitásért (szalag eleje-vége) egy mechanikai, gumigörgős szorítós megoldás és a kuplungrendszer felelős. Ezek meghibásodása, illetve a szalag-orsó szorulása a kazettatokban okozhatja a nyávogást.
Még egy dolog jutott eszembe, ha már ennyire a stabilizátorról beszélünk... Láttam olyan magnómotorokat, amiben mechanikus centrifugálszabályzó volt ( centrifugálszabályzó, főleg távolkeleti kivitelben). Ilyen esetben a túlfeszültség-nagy áram miatt összeragadhatott a szabályzó érintkezője is és szabályzás nélkül természetes a nyávogás!
Steve
Pisztolypákánál, egy jó hegy csodákra képes, az enyém 140W-os, cirka 20 éves, de a hegyen kívül semmit nem kell rá "költenem" (1,25-ös 8-9 cm-es rézdrót. Igaz, gyorsabban fogy mint az acélos hegy.)
Asztali (deck) kivitelben lehet, de hordozhatóakba elektromos van.
Hordozhatóban, illetve autórádiómagnóban volt ( igaz nem 5 éven belül!).
Steve
röpsúlyos fordulatszám szabályzót már igen csak rég láttam, a legtöbb kazettás magnóban elektronikus a fordulatszám szabályzás. (bár volt kb 20 éve egy TESLA kazettás magnó... azt hiszem a kazettaajtó oldalra nyílt nem függölegesen). egy IC-s vagy tranyós áramkör figyeli a kimeneti feszültséget és a terhelést. a kettő függvényében áramgenerátoros üzemmódban működik.
a motor fordulatszáma nem függ a bemenő fesztől. legfeljebb leizzad a szabályzó áramkör, ha több a fesz mint kellene (vagy elfüstöl). nemes egyszerűséggel a gyári rajzokon nem részletezik eme áramkör kapcsolási rajzát. walkmannal az a gond hogy alacsony feszről működik, így olyan speckó alkatrészek vannak benne ami csak igen nehezen pótolható. nekem van egy sony walkmanem ami egy (1!!!) darab 1,5V -os ceruza elemről ment....csak beadta az unalmast.......
mania, a csavarokat amivel a forrazstóhot csavarozod a hegyet és a két kimenő vasdarabot, más nem jut eszembe, ápold meg kicsit drótkefével, na emg a csúcsot is, nekem is ez volt a bajom, amikor megcsiszoltam, ette a hegyeket, próbáld ki
Action2K!
Hmmm... Azért írtam, amit írtam, mert az első hozzászólásaiban sok minden nem stimmelt. Én úgy értettem, hogy egy tápeszstabilizálóra gondol, a motor stabja fel sem merült benne... Ha nem lenne stabilzáló tag a motor előtt, akkor elemről is rossz lenne a sebesség, ahogy merül...a többi részt meg nem szokás stabilizálni sétálómagnóban... Én úgy tudtam, hogy nem sima feszstabilizátor van a motorokon... Nyávogást okozhat elektronikai hiba is. Van benne poti is...én már jártam így. Most akkor te is abba a hibába estél amibe én? Üdv Inhouse
Sziasztok!
A régi walkman-eknél legtöbbször a motor házába építették a stabilizátort. Dupla háza van, gumibetéttel. Valószínűleg van rajta egy juk, amin lehet szabályozni a sebességet potival. ha nem, akkor le kell szedni a hátlapját. Lehet, hogy csk odébb kell tekerni egy picit a potit, igaz, hogy nem az eredeti sebessége lesz... Vagy csere.
Helo!
Van két kazettás walkmanom. Az egyik rosszul szól, minden szám "nyávogóssá" vált, és attól függően milyen irányban döntöm, még lassul vagy gyorsul is a lejátszás (sony). A másiknak semmi baja, viszont maximális hangerőn is túl halk (gyárilag) (panasonic). Valamilyen módon meglehet őket piszkálni, hogy jól szóljon, illetve hangosabb legyen?
A Sonyban 3 fázisú motor lesz, ha jól látom (furcsa, túl alapmodellnek tűnik, ezekben DC-motor szok lenni), aminek a tengelye idővel berágja magát a perselybe, a mágnes meg az állórészhez (ami NYÁK-ra felvitt tekercs) hozzáér. Ritkán a NYÁK ragasztása enged el és így kerül szintben feljebb a panel. Akárhogyis, nagyon macera javítani, ha egyáltalán lehet. A motort kiszedve ellenőrizhető, hogy mennyire ér hozzá, illetve a kopás milyen mértékű. Ha esetleg DC motor, akkoris a perselyekkel lesz baj. Azt még legalább be lehet szerezni. Motorbuhera előtt azért a görgőt érdemes megpucolni, ellenőrizni, hogy rendesen, akadás nélkül forog és tesztelni, hogy ha a szedőcsévét megfogod, a hangja mennyiben változik. Normális motor és kellően puha görgő esetén kb. semmilyen lassulás nem lehet.
A Panasonicnak mániája volt a fülkímélő üzem. Ha a végfokozat bírja kivezérléssel, akkor adatlap alapján kell keresni visszacsatolást és azon módosítani, az ilyen egybeintegrált walkman hangeszközökről rendszerint valami irodalom még fellelhető. Ha az erősítés belül fixen állított, vagy érinti a fiziológiai részt is hátrányosan, akkor a minél nagyobb érzékenységű füles a megoldás. Ritkán lehet baj a koszos, vagy felmágneseződött fej miatt is, alapos pucolás, azimuth beállítása (halk magasak esetén ez a baj), és ha demagnetizáló kazettád nincs, akkor valamilyen AC eszköz által keltett (weller páka pl ) mágneses térhez odatartás (a fej akkora jelet szedjen össze, ami torzításba viszi a végfokozatot), 1-2s után lassú elhúzás.
Üdv mindenkinek! Kaptam egy sony oda vissza játszós walkmant. Annyi a baja hogy az egyik irányba a zene szaggatottan szól, kb 4/4 es ütemben olyan nyávogva. Vagy előfordult olyan is hogy gyári kazival egyszerűen nem akar a másik irányba menni, ilyenkor visszakattan és megy az ellenkező irányba. Kipróbáltam nyitott ajtóval a lejátszást, az egyik irányba elindul megy kb 3-4másodpercet majd átvált a másik irányba, ott már nem állt meg amíg ki nem nyomtam.
Mi lehet a baja? Az egyik görgőn van egy vágás szerű vájat kb 0,4mm széles lehet. A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2016
A görgőn lévő benyomódás okozhat ilyet, és arra utal, hogy meg volt szorulva a mechanika, méghozzá lejátszásban. Olyankor hozzányomódik a görgő a tengelyhez és ha sokáig így marad, akkor a tengely nyomásának a helyén deformálódik a görgő. A hibát többnyire szíj nyúlás okozta. A lendkerekeken fogazás van, ami vezérli a mechanikát. A fejszán felhúzása igényli a legnagyobb erőt és ott, a fenti holtpontban megcsúszik a nyúlott lazább szíj a lendkeréken és megáll ott a mechanika. A hozzád került készülék valószínűleg hónapokat állt ebben az állapotban. Szíj és görgő csere mindenképpen szükséges lenne ahhoz, hogy használható legyen a továbbiakban.
Köszönöm a gyors választ! A görgőt ki lehet cserélni anélkül hogy levenném a kazetta ajtaját?
Illetve kipattintás elven működik a csere? Utolsó kérdés egyenlőre, hogy hol kaphatok hozzá szíjat, illetve görgőt?
Szerintem a komplett mechanikát ki kell venni a görgő cseréjéhez, a második kérdésedre pedig sajnos nem tudom a választ. Emlékeim szerint ezekben nagyon vékony, relative nagy átmérőjű szíjak voltak, méret alapján lehetne keresgélni, de eléggé reménytelen vállalkozás.
Gondoltam 'o' gyűrűre de azok nagy átmérőkön már 1,5-2mm átmérőjűek (Onkyo kazettás deck-en bevált). Elméletileg ha csak a szíjat cserélem ki, már az is megszüntetheti a nyávogást?
Nem tudom, hogy az megszünteti -e, a nyávogást motor hiba is okozhatja. A benyomódott görgő abban a pillanatban ránt egyet, mikor a benyomódás a tengelyhez ér, de az nem az a tipikus gyors hangmagasság lebegés, amit nyávogásnak nevezünk.
Az 1mm -es szíj szerintem vastag lesz, ide vékonyabb kell. De mivel nem írtál készülék típust, csak találgatunk.
A típusa wm-521. Amúgy ezekben nem egy motor van, és a mechanika döntögeti jobbra-balra a fogaskereket, így hozva létra ellenkező forgásirányt?
Mikor még ezek a készülékek divatban voltak, volt egy barátomnak egy dupla kazettás oda-vissza játszó. Nem volt nagyobb mint az akkori olcsó lejátszók. Típusszámra sajnos már nem emlékszem. Elromlott és elvittem az akkori budapesti Sony szervizbe. Mondom a hibafelvevős embernek hogy milyen, azt mondta ilyen készülék nincs. Erre kiveszem a zsebemből és mutatom neki. Azt mondta megnézi mit tehetnek. Ott volt egy pár hétig, de nem jutottak vele előbbre. Amikor vissza adták, gondoltam mér nincs kockázata, tehát szétszedtem. Amit abban találtam, az a finommechanika csúcsa. Talán csak karóraszerkezetben van precízebb szerkezet. Négy darab motor volt benne, a NYÁK-ba integrálva. Mivel nem fért el kellő tömegű lendkerék az is négy darab volt benne oldalanként, egy kacifántos szíjjal összefűzve. Sajnos megjavítanom nekem sem sikerült és szerezni sem tudtunk másikat még az USA-ból sem. Talán valami Japán belpiacos darab lehetett.
Most próbálom újra divatba hozni . Az is lehet hogy sose látott többet olyan walkmant
Pénzt kértek érte? Anyaghiányban úgy látszik nem szenvedtek, egy utolsó kiadásút talán 2010-est megnéznék hogy mennyi mechanika van benne. Van a közelben egy hifi szervizes majd rákérdek hátha volt már ilyen a kezében.
Rengeteg (több száz) különböző Walkmant gyártott a Sony és ez csak az európai piacra gyártott termékskálájuk volt. Mivel nem adtál meg konkrét tipust, így csak általánosságban írtam. A megadott tipust nem is találom. EX, vagy FX 51 lesz az, nem?
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |