Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Walkman javítása
Témaindító: elektromania92, idő: Dec 22, 2008
Témakörök:
Sok szó esett a nyávogásról, de a leggyakoribb ok mégsem került említésre...
Természetesen lehet oka a hibás motorfordulat szabályzó, mégis ez a ritkább. A motor a lendkereket hajtja - általában gumiszíjjal - innen pedig egy közlőkerék (gumis idler, vagy fogaskerék) adja át a felcsévélő kuplungnak a forgást. Ez a kuplung folyamatosan csúszik, így lehetett megoldani a felcsévélő orsón lévő szalagmennyiségtől független húzó (szalagfeszítő) erő állandóságát. Amikor a kuplung kopik, általában növekszik a húzóereje (kosz, feldurvult felület miatt), ráadásul ez nem állandó, hanem változó, így különböző terhelést ad a motorra. A nyávogás végül a motorszabályzó "válasza", ahogy a változó terhelés ellenében igyekszik tartani a fordulatszámot. (A szabályzásnak van egy időállandója is.) Laikus fül néha összetéveszti a szalagvándorlás okozta hangtompulás-magasodás jelenségével, amit viszont a gumigörgő-húzótengely nem párhuzamos volta okoz. Ezt gumigörgő-kopás, illetve a főtengely siklócsapágyának a nyomóerő irányában történő kopása idézi elő.
Keresgéltem a neten, de nem találok róla belső képet, vagy szervízkönyvet. Nem bolygóműves szerintem, de lényegtelen is... Ez a szíj való hozzá. Jó ára van..
Görgőt viszont nem találtam.
Én úgy emlékszem, ezek nem idleres mechanikák.
Az mindegy, a helyzet a fogaskerekesnél is ugyanaz. Csak a kettő,vagy 3 motorosnál nem jelentkezik ilyen okból.
Görgőnél - ha nem teljesen döglött a gumi - segíthet egy enyhe esztergálás. A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2016
Pénzt nem kértek. A barátom az USA-ban vette, azért próbáltunk onnan venni másikat, de nem sikerült. Igazi szuper kis készülék volt amíg ment. Az egyik kazettáról lehetett másolni a másikra, de szuper felvételeket lehetett külső forrásról is készíteni vele. Az akkori szoci kazettás deckeket verte minőségben.
Köszi a segítségedet Hejha, akkor is nagyot néztem amikor az onkyo deck szíja volt 1000huf, de hogy 3x ennyi
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2016
Sejtem már hogy melyik lehet az, képeken már láttam olyat, az tényleg nagyon vagány kis gép.
Nem okozna hibát ha az átmérője pár tizeddel kisebb lenne?
Nem, mert a főtengely fordulatát követi, csak kissé maga a görgő megy gyorsabban.
Meg egy kicsit kevesebb a nyomóerő. Pár tizeden (ha az inkább több pár tized) akár annyi is múlhat, hogy nincs elég összeszorító erő és nem húz rendesen. Ne feledd, hogy a discman -ekben minden kisebb, a görgő mozgástere is.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2016
Persze, igazad van, pláne, ha már épp mechanikailag felakad - ez a vége az életének: csere.
Régen sem lehetett szerezni minden típushoz, így bevált gyakorlat lett a faragás.
Ha könnyen kivehető lenne, már valószínű meg lenne esztergálva
Felvettem egy rövid mintát, hogy halljátok is amiről beszélek A hibás szakasz a 13. másodpercnél kezdődik.
A gumi 0,5mm széles és kb 63-65mm átmérőjű...
Készítettem pár képet is, találtam egy gyanús forrasztást egy smd ellenálláson. Továbbá még olyanja van hogy új elemnél világít a battery lejátszás közben
A gyanús forrasztás egy régebbi javításnál történhetett, feltehetőleg mérőpont, vagy talaj vezetéket forraszthattak oda.
A hangmintán én nem hallok nyávogást, inkább némi szalagvándorlás lehet. De az a durva purcogásos rész - ha nem a szalagon van - feladja a leckét, nem mechanikával kapcsolatos. A húzótengely betyárosan néz ki, azt polírozni kell.
A purcogásos rész tuti nem a szalagon van, eredeti kaziról ment a felvétel (decken hallgatva semmi ilyesmi hang nincs). Hasonlóan szól ez a purcogás, mintha a hangminőség lemenne mp3-on 32 kbyte-ra, olyan minha digitálisan romlana.
Bekapcsolom lejátszásra és oda szorítok finoman egy 1000-es papírt, remélem majd leviszi, a fejrészt meg lemaszkolom. Ejtették már le, az elemtartó belső csavaros rögzítése el van repedve, lehet akár emiatt is gondolom a prücni.
Ne keresd tovább a hibát, ez a görgő miatt van, tipikus hangmagasság ugrálás abban a pillanatban, mikor a görgőn lévő benyomódás ér a tengelyhez.
A szíjra is jól emlékeztem... vékony és hosszú. A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2016
A szíjat megnéztem lejátszás közben hogy mennyire laza-e, de mikor a görgőre egy kis erőt gyakoroltam nem csúszott meg olyan volt benne erő érzése volt. Biztos kicserélték amikor belemart a tengely a görgőbe.
Akkor most már jöhet a reparálás
Nem belemart, nem hiányzik abból semmi. Összenyomta. Ha hosszú ideig nyomod nagy erővel a gumigörgőt egy helyen, akkor így deformálódik.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2016
Igen persze, hisz nincs ott marófej, de ha ki tudom venni, akkor esztergakés alá fekszik.
Köszönöm mindenkinek a segítséget, jó fejek vagytok!!
Sziasztok!
Walkman motor helyettesítésében van valakinek tapasztalata? A saját fotóimon látható típust kéne cserélnem, mert nagyon zörög a csapágy és ennek megfelelően melegszik is, majd gondolom meg is szorul kicsit, mert idővel elkezd lassulni a fordulata.. Viszont ezek nem beépített szabályzósak, szóval a meglevő áramkörhöz pontosan illeszkedőt kéne venni hozzá (nem elég a feszültség és a forgásirány ismerete, mint a deckeknél). Vajon a linkeltek valamelyike megfelel helyette? Motor1 motor2 motor3
Sziasztok. Segítsetek kérlek. Egy általam kedvelt, Sony WM-FX 493 walkmanem (komolyabb típus, érintőgombos, digitális) szalagtekerő motorja tönkrement, már nem tudok hozzá beszerezni sem...de szeretném ha lehet, megjavítani, sok emlék is fűződik hozzá és nem egy gagyi walkman. Lehet-e, tudnak-e ilyen pici motort újratekercselni vagy legyártani/készíteni? Köszönöm aki tud érdemben segítséget nyújtani.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |