Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Walkman javítása

Témaindító: elektromania92, idő: Dec 22, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 2
(#) Sebi hozzászólása Jan 22, 2016 / 1

Sok szó esett a nyávogásról, de a leggyakoribb ok mégsem került említésre...
Természetesen lehet oka a hibás motorfordulat szabályzó, mégis ez a ritkább.
A motor a lendkereket hajtja - általában gumiszíjjal - innen pedig egy közlőkerék (gumis idler, vagy fogaskerék) adja át a felcsévélő kuplungnak a forgást. Ez a kuplung folyamatosan csúszik, így lehetett megoldani a felcsévélő orsón lévő szalagmennyiségtől független húzó (szalagfeszítő) erő állandóságát. Amikor a kuplung kopik, általában növekszik a húzóereje (kosz, feldurvult felület miatt), ráadásul ez nem állandó, hanem változó, így különböző terhelést ad a motorra.
A nyávogás végül a motorszabályzó "válasza", ahogy a változó terhelés ellenében igyekszik tartani a fordulatszámot. (A szabályzásnak van egy időállandója is.)
Laikus fül néha összetéveszti a szalagvándorlás okozta hangtompulás-magasodás jelenségével, amit viszont a gumigörgő-húzótengely nem párhuzamos volta okoz. Ezt gumigörgő-kopás, illetve a főtengely siklócsapágyának a nyomóerő irányában történő kopása idézi elő.
(#) steelbird válasza Petyaa hozzászólására (») Jan 22, 2016 / 1

Keresgéltem a neten, de nem találok róla belső képet, vagy szervízkönyvet. Nem bolygóműves szerintem, de lényegtelen is... Ez a szíj való hozzá. Jó ára van..
Görgőt viszont nem találtam.
(#) steelbird válasza Sebi hozzászólására (») Jan 22, 2016 /

Én úgy emlékszem, ezek nem idleres mechanikák.
(#) Sebi válasza steelbird hozzászólására (») Jan 22, 2016 /

Az mindegy, a helyzet a fogaskerekesnél is ugyanaz. Csak a kettő,vagy 3 motorosnál nem jelentkezik ilyen okból.
Görgőnél - ha nem teljesen döglött a gumi - segíthet egy enyhe esztergálás.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2016
(#) zolika60 válasza Petyaa hozzászólására (») Jan 22, 2016 /

Pénzt nem kértek. A barátom az USA-ban vette, azért próbáltunk onnan venni másikat, de nem sikerült. Igazi szuper kis készülék volt amíg ment. Az egyik kazettáról lehetett másolni a másikra, de szuper felvételeket lehetett külső forrásról is készíteni vele. Az akkori szoci kazettás deckeket verte minőségben.
(#) Petyaa válasza steelbird hozzászólására (») Jan 22, 2016 /

Köszi a segítségedet Hejha, akkor is nagyot néztem amikor az onkyo deck szíja volt 1000huf, de hogy 3x ennyi
(#) Petyaa válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 22, 2016 /

Sejtem már hogy melyik lehet az, képeken már láttam olyat, az tényleg nagyon vagány kis gép.
(#) Petyaa válasza Sebi hozzászólására (») Jan 22, 2016 /

Nem okozna hibát ha az átmérője pár tizeddel kisebb lenne?
(#) Sebi válasza Petyaa hozzászólására (») Jan 22, 2016 / 1

Nem, mert a főtengely fordulatát követi, csak kissé maga a görgő megy gyorsabban.
(#) steelbird válasza Sebi hozzászólására (») Jan 22, 2016 /

Meg egy kicsit kevesebb a nyomóerő. Pár tizeden (ha az inkább több pár tized) akár annyi is múlhat, hogy nincs elég összeszorító erő és nem húz rendesen. Ne feledd, hogy a discman -ekben minden kisebb, a görgő mozgástere is.
(#) Sebi válasza steelbird hozzászólására (») Jan 22, 2016 /

Persze, igazad van, pláne, ha már épp mechanikailag felakad - ez a vége az életének: csere.
Régen sem lehetett szerezni minden típushoz, így bevált gyakorlat lett a faragás.

Ha könnyen kivehető lenne, már valószínű meg lenne esztergálva
(#) Petyaa hozzászólása Jan 22, 2016 /

Felvettem egy rövid mintát, hogy halljátok is amiről beszélek A hibás szakasz a 13. másodpercnél kezdődik.
A gumi 0,5mm széles és kb 63-65mm átmérőjű...

minta 1.mp3

(#) Petyaa hozzászólása Jan 22, 2016 /

Készítettem pár képet is, találtam egy gyanús forrasztást egy smd ellenálláson. Továbbá még olyanja van hogy új elemnél világít a battery lejátszás közben
(#) Sebi válasza Petyaa hozzászólására (») Jan 22, 2016 / 1

A gyanús forrasztás egy régebbi javításnál történhetett, feltehetőleg mérőpont, vagy talaj vezetéket forraszthattak oda.
A hangmintán én nem hallok nyávogást, inkább némi szalagvándorlás lehet. De az a durva purcogásos rész - ha nem a szalagon van - feladja a leckét, nem mechanikával kapcsolatos.
A húzótengely betyárosan néz ki, azt polírozni kell.

A purcogásos rész tuti nem a szalagon van, eredeti kaziról ment a felvétel (decken hallgatva semmi ilyesmi hang nincs). Hasonlóan szól ez a purcogás, mintha a hangminőség lemenne mp3-on 32 kbyte-ra, olyan minha digitálisan romlana.
Bekapcsolom lejátszásra és oda szorítok finoman egy 1000-es papírt, remélem majd leviszi, a fejrészt meg lemaszkolom. Ejtették már le, az elemtartó belső csavaros rögzítése el van repedve, lehet akár emiatt is gondolom a prücni.
(#) steelbird válasza Petyaa hozzászólására (») Jan 22, 2016 /

Ne keresd tovább a hibát, ez a görgő miatt van, tipikus hangmagasság ugrálás abban a pillanatban, mikor a görgőn lévő benyomódás ér a tengelyhez.
A szíjra is jól emlékeztem... vékony és hosszú.
(#) Petyaa válasza steelbird hozzászólására (») Jan 22, 2016 /

A szíjat megnéztem lejátszás közben hogy mennyire laza-e, de mikor a görgőre egy kis erőt gyakoroltam nem csúszott meg olyan volt benne erő érzése volt. Biztos kicserélték amikor belemart a tengely a görgőbe.
Akkor most már jöhet a reparálás
(#) steelbird válasza Petyaa hozzászólására (») Jan 23, 2016 /

Nem belemart, nem hiányzik abból semmi. Összenyomta. Ha hosszú ideig nyomod nagy erővel a gumigörgőt egy helyen, akkor így deformálódik.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2016
(#) Petyaa válasza steelbird hozzászólására (») Jan 23, 2016 /

Igen persze, hisz nincs ott marófej, de ha ki tudom venni, akkor esztergakés alá fekszik.
Köszönöm mindenkinek a segítséget, jó fejek vagytok!!
(#) Tomi94 hozzászólása Jún 15, 2016 /

Sziasztok!
Walkman motor helyettesítésében van valakinek tapasztalata? A saját fotóimon látható típust kéne cserélnem, mert nagyon zörög a csapágy és ennek megfelelően melegszik is, majd gondolom meg is szorul kicsit, mert idővel elkezd lassulni a fordulata.. Viszont ezek nem beépített szabályzósak, szóval a meglevő áramkörhöz pontosan illeszkedőt kéne venni hozzá (nem elég a feszültség és a forgásirány ismerete, mint a deckeknél). Vajon a linkeltek valamelyike megfelel helyette? Motor1 motor2 motor3
(#) M62-501 hozzászólása Okt 8, 2016 /

Sziasztok. Segítsetek kérlek. Egy általam kedvelt, Sony WM-FX 493 walkmanem (komolyabb típus, érintőgombos, digitális) szalagtekerő motorja tönkrement, már nem tudok hozzá beszerezni sem...de szeretném ha lehet, megjavítani, sok emlék is fűződik hozzá és nem egy gagyi walkman. Lehet-e, tudnak-e ilyen pici motort újratekercselni vagy legyártani/készíteni? Köszönöm aki tud érdemben segítséget nyújtani.
(#) zolika60 válasza M62-501 hozzászólására (») Okt 8, 2016 /

Azt nem tudom, hogy ez hogyan épül fel, de nekem volt olyan Sony, hogy a motorok tekercse a NYÁK-ba volt integrálva.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem