Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Padlófűtés vezérlés
 
Témaindító: Hegede, idő: Dec 8, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   54 / 104
(#) VIM válasza Mbalika hozzászólására (») Jan 24, 2016 /
 
Ha mondanál pár szót a kialakításról, hogy a hőcserélőről milyen megoldású a szekunder oldali szabályzás. Milyen szivattyú van a pf. körben? Esetleg képet is mutathatsz róla.
(#) pont válasza Mbalika hozzászólására (») Jan 24, 2016 /
 
Lehet érdemesebb venni egy másikat.... Bővebben: Link
(#) Mbalika válasza VIM hozzászólására (») Jan 24, 2016 /
 
Egy kis imaház fűtéséről van szó!
A kazántól megy 3 radiátor kör, körönként több radiátorral.
A padlófűtés 2 db hőcserélőn keresztül kapcsolódik a kazánkőrhöz, és azért kettőn , mert a tervezésben alul méretezték a hőcserélőt, és kellett még egy! Ezt párhuzamosan kötötték a másikkal. Egy harmadik is van a képen, de az nem a fűtéshez kell, annak más a funkciója.
A kazánház a pincében van és innen mennek fel a csövek. Nagyjából ennyi. Bocsánat a harmadik hőcserélő nem látszódik, mint ahogy a kazán sem!
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2016
(#) Mbalika hozzászólása Jan 24, 2016 /
 
A második képen már látszódik a harmadik hőcserélő is, az elsőnek meg a jobb sarkában a kazán széle látszódik!
(#) erbe válasza Mbalika hozzászólására (») Jan 24, 2016 /
 
Zárt rendszerben nem vízkövesedhet el a hőcserélő. Az inkább HMV-t is adó kazánoknál fordul elő. Az iszapolódás lehet gond, de az is a kazán felőli oldalon. Réz csövezés van, a padlófűtés felől nem juthat bele se vízkő, se vas eredetű iszap. 15 év után nem árthat, ha leszered és kiöblíted őket.
Idézet:
„csak zabálja a gázt a kazán”

Ha nem fűt, mitől zabálja?
Fűteni kell a pincét is? Mert ennyi csupaszon szerelt cső komoly fűtőfelület.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2016
(#) VIM válasza Mbalika hozzászólására (») Jan 24, 2016 /
 
A termofej érzékelője jó helyen van és a fej fokozata nagyobb értékre vétele nem hozza a kívánt hőmérsékletet? Talán várd meg egy szakember véleményét, biztosan többet tud segíteni egy ilyen kaszkád kapcsolású rendszernél.
(#) Mbalika válasza erbe hozzászólására (») Jan 24, 2016 /
 
Ha nem fűt, mitől zabálja?
Sajnos attól, hogy a hőcserélő ha megszakad is nem tudja a padlófűtéskör vízhőfokot 30-33 fok fölé vinni.
A padlófűtés szivattyúja csak 3. fokozatban tud menni, se a 2, se az első fokozatban nem megy! A kazánkör szivattyúja 3, fokozatban tudna a legnagyobb hőfokot leadni a padlófűtés felé, de akkor meg nem tudja a kazán a 70-80 fokot elérni, és folyamatosan megy, tehát zabálja a gázt. Ha 2. fokozatba kapcsolom a kazán keringtetőjét, min ahogy jelenleg is van,akkor meg még lejjebb megy a padlófűtés hőfoka, de akkor legalább a kazán eléri a megadott hőfokot és így időnként kikapcsol.Így aztán lassan a padlófűtés felé is eléri a 30-33 fokot , de följebb egy tapodtat sem!
Már pedig ez kevés ahhoz hogy a padló normálisan melegítsen.
(#) Mbalika válasza VIM hozzászólására (») Jan 24, 2016 /
 
A termofej érzékelője mindig is ott volt ahol a képen látszódik, és maximumra azaz 50 fokra van állítva, de hát a 35 fokot sem éri el!
Próbáltam már hogy lejjebb állítottam, de akkor még rosszabb lett.
(#) erbe válasza Mbalika hozzászólására (») Jan 24, 2016 /
 
Idézet:
„Ha nem fűt, mitől zabálja?”

Nem ott van a hőelvétel, ahol kellene. Ha nincs hőelvétel (nem megy a padlőfűtésben a keringés), felmelegszik a rendszer és leáll a kazán. Ha nem adja át a padlófűtésnek mikor felmelegíted, a pincét fűti. Ha sehol nem érzékeled a fűtést, mégis erősen fogy a gáz, nagy baj van a kazánoddal.
(#) Mbalika válasza erbe hozzászólására (») Jan 24, 2016 /
 
A padlófűtésben megy a keringés, a radiátorok is melegek! A nagy teremben , viszont elsődleges a padlófűtés és csak két radiátor van elől az ablakok miatt.
Viszont a padlófűtés előremenője nem tud 30-33 foknál feljebb menni, és ez viszont kevés hogy a padlófűtés felmelegítse rendesen a nagytermet.
Nem tudom hogy a padlófűtéscsövek eliszaposodása mennyire foghatja vissza a fűtést?
Annak esetleges tisztítása javítana-e valamit, mert még az sem volt tisztítva.
Csak próbálom kitalálni hogy miért nem jó a fűtés!
(#) VIM válasza Mbalika hozzászólására (») Jan 24, 2016 /
 
Ami látszik az a végrehajtó szerv lenne. A kapilláris cső vége hová van elrejtve ami ebből a fejegységből kiágazik? Ez a termofej milyen típusú?
(#) Mbalika válasza VIM hozzászólására (») Jan 24, 2016 /
 
Igen, az a padlófűtés előremenőjén van, éppen csak hogy nem látszódik a képen. Ott még a padlófűtés kettéágazik, az egyik része a nagyteremhez megy , a másik pedig fel a karzati szintre. A tipusa a termofejnek Heimeier.
(#) LazaHunter válasza yager01 hozzászólására (») Jan 24, 2016 /
 
Nekem pontosan ilyen van a vegyes, radiátoros és padlófűtéses rendszeren. Maga a rádiós termosztát az egyik radiátoros szobában van (kb 150 cm-re a padlótól). Alapból 0,2 fokos a kapcsolási érzékenysége (ennyivel a beállított érték alatt kapcsol be, felette kapcsol ki), de ez 0,1-0,3 között állítható. A kézikönyv szerint padlófűtés esetén 0,1-re kellene állítani. Annyi, hogy nálam a padlófűtéses részen is van radiátor - nappali és fürdőszoba -, a konyhában és WC-ben csak padlófűtés van, de a konyha kb egy légtér a nappalival.

Én szeretem, mert olcsó volt, teszi a dolgát, és heti programozható, napi 6 programhellyel.
(#) SzAndras00 válasza VIM hozzászólására (») Jan 24, 2016 /
 
Szia!
Ilyenkor érdemes megnézni, hogy milyen hőmérsékletű víz jön vissza a hőcserélőbe, ha az előremenő annál legalább 8-10°C-kal magasabb, akkor a hőcserélő jól működik, de ezek szerint nagyobb a hőigénye a padlófűtéses térnek,mint amit le tud adni a hőcserélő ebben a kialakításban. A termofejes szelep le szokott tapadni, esetleg érdemes ellenőrizni, meg a 2 hőcserélő sem úgy van bekötve, hogy a víz garantáltan egyformán áramoljon mindkettőn.
Ha ez így nem működik,át kellene alakítani a kazánházat, motoros keverőszelepes időjárás függő automatikát kell beépíteni, ez nem olcsó, de működne!
(#) Mbalika hozzászólása Jan 24, 2016 /
 
Igazából a probléma tavaly kezdődött, hogy tönkrement az előző jó öreg ETI 35-ös kazán!
Addig nem volt probléma a fűtéssel! Ezek után viszont lett véve egy ALUSUPER 32-nek nevezett kazán, és azóta jöttek elő a problémák! De tavaly még aránylag enyhe volt a tél , és nagyjából kifűtötte az imaházi nagytermet. Ismétlem, hogy a radiátoros fűtéssel most sincs gond,
csak a padlófűtéssel!
Viszont pár hete bejött a komolyabb minusz és azóta van az, hogy alig tudja a padlófűtés 19-20 fokra felnyomni a hőmérsékletet.
Valószínű hogy a kazán az első számú hibaforrás, de azon már nem tudunk segíteni, tehát a többi részegységet próbáljuk meg orvosolni! Hogy esetlegesen a hőcserélő vízköves lehet, vagy a rendszer már nagyon iszapos. Az előző kazánnál ez még nem jelentett problémát, de lehet hogy ennél már igen.
(#) SzAndras00 válasza VIM hozzászólására (») Jan 24, 2016 /
 
Bocsi, nem Neked akartam válaszolni.
(#) Mbalika válasza SzAndras00 hozzászólására (») Jan 24, 2016 /
 
Idézet:
„Bocsi, nem Neked akartam válaszolni.”

Igen gondoltam hogy nekem szól a hozzászolásod!
Most tehát az a kérdésem hogy a hőcserélő esetleges vízkövesedése, és a csőrendszer eliszaposodása jelenthet e annyi hibát , hogy ennél a kazánnál már ez is komoly problémát jelentsen?
(#) VIM válasza Mbalika hozzászólására (») Jan 24, 2016 /
 
Nézd meg légyszíves, hogy a szivattyú milyen fokozaton keringeti a vizet, mert mint ha III.-ba lenne téve. Talán ha lentebb veszed a szállítóteljesítményt kedvezőbben alakulnak a hőmérsékletek a hőcserélőnél. A tágulási tartályokban meg van a megfelelő nyomás, a mérő(k) mit mutat(nak)? Esetleg nincs belevegősödve a szekunder kör?
(#) VIM válasza SzAndras00 hozzászólására (») Jan 24, 2016 /
 
Semmi gond.
(#) Mbalika válasza VIM hozzászólására (») Jan 24, 2016 /
 
A padlófűtésé az 3-on megy mert ha kisebbre veszem akkor megáll, a kazáné 2-en van.
a tágulási tartályokban jó a nyomás, és a szekunder kör sem levegős.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2016
(#) yager01 válasza LazaHunter hozzászólására (») Jan 25, 2016 /
 
Computherm q7rf. Szerintem neked ez van. Az emeleti radiátoros fűtést nekem is ez szabályozza. De most lehozom lentre a csak padlós helyiségekbe a 0,1C miatt. A másik rádiós termosztátom cakk 0,4-et tud. Az a radiátorhoz talán jó lesz, de a padlónak sok lenne. Meglátjuk
(#) VIM válasza Mbalika hozzászólására (») Jan 25, 2016 /
 
Fordítsd meg a szivattyúk fokozati beállításait. A kazáné menjen III.-ban a padlóé II.-ban.
(#) Mbalika válasza VIM hozzászólására (») Jan 25, 2016 /
 
Idézet:
„Fordítsd meg a szivattyúk fokozati beállításait. A kazáné menjen III.-ban a padlóé II.-ban.”

Az a baj hogy a padlófűtésé csak 3. fokozatban tud menni! Ha lejjebb állítom akár 2-be , akár 1-re akkor megáll! Viszont ha a kazánét teszem 3-ba akkor meg az életben nem éri el a kazán a beállított hőfokot!
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2016
(#) VIM válasza Mbalika hozzászólására (») Jan 25, 2016 /
 
Azt hogy érted, hogy:
Idézet:
„Viszont ha a kazánét teszem 3-ba akkor meg az életben nem éri el a kazán a beállított hőfokot!”
Mennyit mutat az előremenő hőfokmérője ha működik minden kör? A padló kör hogyan áll meg ha lentebb veszed a szivattyú fokozatot?
(#) Mbalika válasza VIM hozzászólására (») Jan 25, 2016 /
 
Ha 3. állásba teszem a kazán szivattyúját, akkor a kazánnál beállított 80 fokot, ha órákon keresztül megy is a kazán akkor sem fogja elérni, max 70 fokot!
Hőfok mérő csak a kazánnál van, és a padlófűtés előremenőjében.
Nem a padló kör áll le, hanem a szivattyú ha 3. fokozatból visszább kapcsolom! Csak 3. fokozatban pörgeti meg a szivattyút.
(#) VIM válasza Mbalika hozzászólására (») Jan 25, 2016 /
 
A szivattyú az attól még megy csak nem lehet hallani a működését, amit nem is kell, mert kisebb sebességgel kellene a hőcserélőből elszállítani a teljesítményt csak így tud kellően felmelegedni a szekunder oldali közeg. A 70fok az majd idővel kedvezőbb lesz ha már kellően felmelegszik, átmelegszik a rendszer (egyre kevesebb hőt kell vele közölni, hogy elérje az optimális hőmérsékletet). A kezeddel nézd meg (fogd meg kézzel a csövet), hogy az említett állásokkal milyen meleg a padlókörbe szállított víz hőfoka. Az furcsa lenne ha az előző kazánnál ugyanez a felállás megfelelően működött volna.
(#) Mbalika válasza VIM hozzászólására (») Jan 25, 2016 /
 
Sajnos a szivattyú az megáll, mert hogy a légtelenítő csavarnál a tengelyt meg kell mozgatni, hogy újra elinduljon.
A régi kazánnál is ugyanígy mentek a dolgok, de az mégis kitudta az épületet fűteni.
(#) Dudus válasza Mbalika hozzászólására (») Jan 25, 2016 /
 
Akkor legelőször cserélj szivattyút!
(#) VIM válasza Mbalika hozzászólására (») Jan 25, 2016 /
 
Az a 3kW nem egy szignifikáns teljesítménykülönbség, hogy ezen múljon a fűtés. A szivattyúban lévő kondenzátor az lehet, hogy veszített már az értékéből és azért nem működik megfelelően a többi fokozata de ha a tengelyét megmozdítva beindul akkor az sem lehet hibás.
(#) erbe válasza Mbalika hozzászólására (») Jan 25, 2016 /
 
Tegnap már nem akartam belekotyogni, de egyre inkább az a véleményem, hogy jóval kevesebbet tud a kazán, mint a régi. Nem 3 kW-tal.
Következő: »»   54 / 104
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem