Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   743 / 1210
(#) bbalazs_ válasza benjami hozzászólására (») Jan 23, 2016 /

Szerintem ket utasitassal meg lehet. Meg meg egy kicsi a sallangoknak.
clr mem

btfsc adat,bitx
setb mem,bit0
btfsc adat,bity
setb mem,bit1
..
..
es a vegen a mem-et kiirod a portra.

De egyebkent az egeszet nem ertem, hogy miert kell bitenkent osszevadaszni valamit.
Valami okosabb szervezessel nem lehetne ezt elkerulni?
(#) don_peter válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jan 23, 2016 /

Sajnos nem tudom okosabban megoldani, ha csak nem gyártatok le egy 3-4rétegű nyákot egy vagyonért, mert akkor meg lehet oldani a bitsorrendben a dolgot.
Töröltem a képet...

A baj, hogy nem tudom úgy szervezni a vezetőket, hogy proton belül bitkövetéses legyen.
Igen rossz a flash memória lábkiosztása és ügye 44láb-ról beszélünk amiből 16 az adat láb, 19láb a címzés amit mással címzek, és persze ott vannak még az alap lábak amelyeket be kell kötnöm és persze az egyéb memória engedélyező lábak..
Egyszerűen nem tudom jobban átszervezni a nyákot, így is a mostani már a 3. verzió 2 rétegben..
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2016
(#) bbalazs_ válasza don_peter hozzászólására (») Jan 23, 2016 /

Az atkotes sem ordogtol valo.
Byte-os vagy word-os iras lesz?
Most nezem a chipet - ennek ALOMSZERU kiosztasa van, szerintem kivanni sem lehet jobbat.
Egik oldalon csoportosul a cim, a masikon az adat, ha megnezed, pont ketoldalasra optimalizalt.
Milyen PIC-el hajtod majd?

Igen a chip felső felébe van a címzés ami elég jól van csoportosítva, de az alsó felében az adatlábak, az egy borzalom.
PIC18F442-vel akarom hajtani, 10MHz-es kristállyal és persze 40MHz-re felhúzva..
Ezért is volt kérdéses, hogy melyik a gyorsabb, a MAKRO vagy egy függvény.
Nyilván ennyi lábat kiosztani nem egyszerű még 2 oldalas nyákon sem...
Gondolni kell az egyéb áramkörökre és az adapterre kijövő vezetőkre is..
(#) bbalazs_ válasza don_peter hozzászólására (») Jan 23, 2016 /

OK, de melyik tokozasu chipeket akarod hasznalni?
Ha minden kotel szakad, akkor a labakat at lehet forditani, hatara vagni es tukrozve mehet az egesz. Meg neha fel kell adni mondjuk a Vcc bevezeteset, majd atkotessel bejon.
A DIP eseten rengeteg lehetoseg van kavarogni a labak kozott.
En egyoldalas NYAK-okat szoktam tervezni es altalaban 1-2 atkotessel megoldom.
SMD lesz egyebkent? Milyen technikaval keszul a panel? Mi a minimalis vonalvastagsag?
Egyebkent arra gondoltal-e, hogy masik PIC-et hasznalj? Ez egyedi project vagy sorozatgyartasra keszul?

Segitene egy terv, bmp-ben feltehetned a NYAK rajzot ide.

Varjal csak, ADAPTERT emlitettel? Mert az a harmadik dimenzio, kihozod a labakat, ahogy neked tetszik, aztan madzaggal osszekotod az adapterhez.

SMD-ben készül, nem sorozatgyártásra.
Mivel 2 oldalas lesz, így úgy kell legyártatnom majd a prototípust is.
0.3 lesz a legkisebbik vezető.
Küldök linket a képről, bár már a projekt egy előre haladott szakaszán akartam mutogatni..
Nem gondoltam másik chipen mert ez van itthon, amúgy lehetne persze más is, de ezzel is meg kell tudjam oldani. Az AM29F800 törlését, írását, kell elsősorban megoldjam.

Az adapter úgy értettem, hogy egy kazetta lesz ami egy memóriát tartalmaz ami persze újra írható. Ezért a sok láb és sok vezető... 2x32 pin + a PIC és még néhány IC ami a címzésben fog segíteni..
Ez a része meg is van, a memória kezelése nincs még meg..

Ha tusz segíteni a memória kezelésében akkor folytassuk itt: Bővebben: Link
(#) Kienzle hozzászólása Jan 24, 2016 /

Sziasztok!

Kezdő vagyok ebben a témában, szeretnék egy kis segítséget kérni. Van egy PROPIC2 égetőm, amit ICprog-gal használok. Minden égetésnél a következő hibaüzenetet kapom: "Verify failed at address 0000h".
Na most az érdekes dolog az, hogy ennek ellenére a próbapanelen tökéletesen működik a PIC minden programmal amit írok, de azért érdekelne hogy akkor mégis miért kapok hibaüzenetet.
Köszönöm a segítséget.
(#) mps válasza Kienzle hozzászólására (») Jan 24, 2016 /

Nézd meg a kódvédelmet a config biteknél. A CP off legyen.
(#) Droot hozzászólása Jan 24, 2016 /

A PIC32MZ széria is működik a DP83848 IC-vel, vagy csak a LAN8720 IC-vel, amit problémásabb forrasztani?
(#) sany hozzászólása Jan 24, 2016 /

Sziasztok!
Tudnátok nekem ajánlani a Hestore kínálatából , olyan DIL16 -os PIC-et amelyen tudnám gyakorolni az analóg bemenetek kezelését?
Pl. hőmérséklet, fényerő, stb. mérésére.
(#) sonajkniz válasza sany hozzászólására (») Jan 24, 2016 /

Bővebben: Link
Állítsd be a kívánt paramétereket, és a litát vesd össze a Hestore kínálatával.
(#) icserny válasza sany hozzászólására (») Jan 25, 2016 /

16 lábú PIC nincs. Van 6, 8, 14, 18, 20, 28 és 40 lábú (az utóbbi széles kivitelű), ezekből válassz!
(#) Kienzle válasza mps hozzászólására (») Jan 25, 2016 /

Ki van kapcsolva.
(#) Lamboo hozzászólása Jan 25, 2016 /

Sziasztok!
Régebben elkezdtem tanulni PIC-et programozni C nyelven XC8 fordító mellett. Ma láttam, hogy az XC8-ban létre lehet hozni C++ main fájlt is. Gugliban sok hasznosat nem találtam, de ezek szerint lehetséges C++ nyelven is programozni már a PIC-eket? És ha igen, akkor tud valaki az induláshoz egy kis segítséget? Mert már kapásból az XC8 által generált main fájl sem fordul le...Ezt a forráskódot kapom kezdésnek:
  1. #include <cstdlib>
  2.  
  3. using namespace std;
  4.  
  5. /*
  6.  *
  7.  */
  8. int main(int argc, char** argv) {
  9.  
  10.     return 0;
  11. }

És ez a fordító panasza:

Idézet:
„make -f nbproject/Makefile-default.mk SUBPROJECTS= .build-conf
make[2]: *** No rule to make target 'build/default/production/main.o', needed by 'dist/default/production/cppteszt.X.production.hex'. Stop.
make[1]: Entering directory '/home/marci/MPLABXProjects/cppteszt.X'
make[1]: *** [.build-conf] Error 2
make: *** [.build-impl] Error 2
make -f nbproject/Makefile-default.mk dist/default/production/cppteszt.X.production.hex
make[2]: Entering directory '/home/marci/MPLABXProjects/cppteszt.X'
make[2]: Leaving directory '/home/marci/MPLABXProjects/cppteszt.X'
nbproject/Makefile-default.mk:78: recipe for target '.build-conf' failed
make[1]: Leaving directory '/home/marci/MPLABXProjects/cppteszt.X'
nbproject/Makefile-impl.mk:39: recipe for target '.build-impl' failed

BUILD FAILED (exit value 2, total time: 356ms)
(#) Hp41C válasza Lamboo hozzászólására (») Jan 25, 2016 /

Valamit félre olvashattál, csak a PIC32 -knél van C++ programozási lehetőség.
(#) Lamboo válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 25, 2016 /

Akkor miért van az, hogy létrehozok egy projektet 8bites pic-el és a source fájloknál jobb gomb, add file -> other-nél felajánl c++ main fájlt is?
(#) Hp41C válasza Lamboo hozzászólására (») Jan 25, 2016 /

Pontosítanék: Az XC8 és az XC16 (jelenleg) nem támogatja a C++ nyelvet. Az XC32 -nek van (regisztráció után) letölthető C++ verziója is. Más PIC családokhoz a SourceBoost C++ fordítót lehet felhasználni: Bővebben: Link
Idézet:
„BoostC++ Pro License US $199.95”
(#) sany válasza icserny hozzászólására (») Jan 25, 2016 /

Akkor elvileg bármilyen PIC jó lehet?

Azért azt nézd meg, hogy ADC legyen benne!
(#) sany válasza icserny hozzászólására (») Jan 25, 2016 /

A PIC16F628A és a PIC16F648 adatlapjuk szerint 2 analóg konverter van bennük. Ezek ugye nem lennének jók? A PIC16F88-I / P tartalmaz ADC , ha nem lesz más őt választom.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2016
(#) Hp41C válasza sany hozzászólására (») Jan 25, 2016 /

16F684, 16F88, 16F690, 16F883 - 16F887, 16F1826, 16F1827, stb.
(#) Pali79 válasza sany hozzászólására (») Jan 25, 2016 /

A 16F628A-ban pont nincs ADC.
(#) sany válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 25, 2016 /

Köszönöm mindkettőtöknek a segítséget.
(#) sany válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 25, 2016 /

Az adatlapból idézve:

Idézet:
„Analog comparator module with:
- Two analog comparators”

Akkor ezeket a komparátorokat nem is lehet használni analóg alkalmazásra? Vagy kiegészítő áramkör kell a bemenetükre?

Az analóg komparátor legfeljebb 1-bites ADC-nek tekinthető.

Az igazi ADC meg általában 10 bites felbontású, azaz 0 - 1023 közötti értéket ad vissza: a bemenő feszültséggel arányos számot.
(#) benjami válasza sany hozzászólására (») Jan 25, 2016 /

Első körben azért nem ártana tisztáznod a fogalmakat, mert így elég nehéz dolgod lesz:
Itt a lap közepe táján egy mondatban leírja mi az A/D és mi a komparátor.
(#) sany válasza benjami hozzászólására (») Jan 25, 2016 /

Azt értem mi a különbség a két áramköri elem között. Csak a PIC -ben nem értem a működését. Akkor ezek szerint a "sima" komparátorok után nincs ADC?
(#) benjami válasza sany hozzászólására (») Jan 25, 2016 /

A komparátor kimenete két állapotú, azaz vagy 0, vagy 1. Ezért nem kell a kimenetére ADC.
Ha a '+' bemenetén magasabb a feszültség mint a '-' bemenetén, akkor 1 lesz a kimenete, ha alacsonyabb, akkor meg 0.
(#) sany válasza benjami hozzászólására (») Jan 25, 2016 /

Köszi!
Találtam egy oldalt ,ahol részletesen írnak erről.
(#) mrobi hozzászólása Jan 26, 2016 /

Sziasztok. Szóba került itt a komparátor. Felötlött bennem, hogy mire is lehetne használni a komparátort. Arra gondoltam, hogy még akár mérni is lehetne vele feszültséget. Van egy elgondolásom. Nem próbáltam még. Arra gondoltam, hogy a '+' lábra kötöm a mérendő feszültséget, a '-' lábra pedig egy RC szűrőt, amit egy harmadik lábbal pwm üzemmódban hajtok meg. A pwm legyen mondjuk 8 vagy akár 12bites. Elkezdem a kitöltési tényezőt növelni. Mikor a komparátor átbillen, akkor csak el kell menteni a pwm értékét. Így már ki lehet számolni, hogy a '+' lábon mekkora a feszültség.
Működhet ez? Vagy már ezt előttem valaki kitalálta? Igaz hogy láb gyilkos, de ha van szabad láb akkor miért ne?
Következő: »»   743 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem