Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Videoton RA 6363 és EA 6383 javítása
Lapozás: OK   86 / 123
(#) simonroland942 hozzászólása Jan 22, 2016 /

Sziasztok! Van nekem is egy Videoton RA 6363 S Rádióerősítőm. Mivel a rádió része teljesen ki lett szedve így szeretnék egy kis módosítást végezni de segítségre lenne szükségem.. Szóval azt akarom megcsinálni hogy a "SIGNAL" feliratú jelerősség jelzőt szeretném átalakítani úgy hogy kivezérlésjelző legyen tehát minél erősebb a hang annál több led villanjon fel.. Hogyan tudnám.ezt kivitelezni? A segítséget előre is köszönöm!
(#) Bladex hozzászólása Jan 23, 2016 /

Sziasztok!van egy ra6363s erősitőm azt szeretném kérdezni hogy egyik végfokon a végtranyók másak az egyik BD243c a másik BD810v itt melyik párját kéne vennem.
A másik problémám hogy amikor bekapcsolom pukkad egyet miokozza ezt,meg az hogy a magashagszint tekerem fel akkor a bal oldali kimenetett fel hangositja,meg azt is kérdezem hogy a szabályzon és a végfok modul hátulján hogy gyárilag kell lenni fólia kondezátor.
A szabályzon: 2db 100 kohm a végfokon: képen láthato.

A segítséget előre is köszönöm!
(#) rozsdas111 válasza Bladex hozzászólására (») Jan 23, 2016 /

BD-243 jó, ennek a párja BD-244. Lehet helyettük BD-911-BD912 páros is.
A pukkanás oka lehetett hogy valamelyik BC tranzisztor kidurrant. Ezt szemrevételezéssel meg tudod nézni. Kis felületi hiányosságot keress rajtuk!
A panel hátulján nem kéne lennie fólia kondinak, de lehet hogy valami szándékos megoldás bár nem éppen gyári. A többi problémához nem tudok nyilatkozni, mert nem vagyok szakember.
Itt egy kapcsolási rajz a végfokról. Ez alapján el tudsz indulni.
(#) rozsdas111 válasza Bladex hozzászólására (») Jan 23, 2016 /

A végfok panel gyári állapota pl ilyen. A VT -jelzésű alkatrészek között lehet a kipukkant tranzisztor. Ha van egy egyszerű mérőműszered, akkor meg tudod nézni hogy az ellenállások, diódák, jók-e, és hogy van-e szakadás a a vezető sávok közt, vagy a forrasztások megfelelőek-e?.
A szabályozó modul esetében hasonló a helyzet, de ott a kék színű kondik kivételével szerintem ( és mások szerint is )a többit helyből érdemes újra cserélni. hasznos lenne ha végig olvasnád ezt a fórum szálat mert nagyon nagy tapasztalat szerzési lehetőség!
(#) djhans válasza rozsdas111 hozzászólására (») Jan 24, 2016 /

Az a bemeneti 50µF 6V kondi tévesen kerülhetett bele. Ide gyárilag 4,7µF 50V kondi kell.
(#) djhans válasza Bladex hozzászólására (») Jan 24, 2016 /

A szabályzó modulon hátul szokott lenni néha gyárilag az a 100pF kondi. A végfok hátulján gyárilag nincsen. A BD243C-244C kevés ide. Jó megoldás a BD911-912 és nem is drága.
(#) steelbird válasza rozsdas111 hozzászólására (») Jan 24, 2016 /

A pukkanás inkább azért van, mert nem működik nála a némítás.
(#) Bladex válasza rozsdas111 hozzászólására (») Jan 24, 2016 /

Szia akkor a BD-911 és BD912 vegyem meg az jó lesz.
A szabályzon nem látok durranást, a BC tranzisztoroknál.
A végfok hátulján leforaszam a fólia kondit vagy nem kell.
A végfoknál már régóta észrevettem hogy az elöző tulaja csinált vékony rézböl valami tekercset de az szépen meg pirult.
Van multiméterem ha az jo lesz mérésre.

Köszönöm mindent és a képet is!
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2016
(#) Bladex válasza rozsdas111 hozzászólására (») Jan 24, 2016 /

A végfoknak megnéztem nincs baja,de megmértem a előhajtó tranyót hát az zárlatos lett minda kettő BD-140 és BD-139 azok már csere.
A végfoknál már irtam hogy az elöző tulaj csináld vékony rézböl tekercset az helyet mit rakjak be.
vezető sáv az jó,forrasztások rendben.
szabályzon fekete kínai kondi van de 4,7µF 50V-os,és megszeretném kérdezni hogy miokozza azt hogy magashagszint tekerem fel akkor a bal oldali kimenetett fel hangositja.
(#) steelbird válasza Bladex hozzászólására (») Jan 24, 2016 /

Az a két megégett tekercs 0,47 Ohm, huzalellenállásból tekerve. Akkor szokott megégni, ha zárlatosak a végtranyók. A hangszínszabályzó hibája lehet egy, a hangszínkörben lévő kondi hibája is például.
Van fent rajz, a hangszínkörben ellenőrizd először a kondikat.
Idézet:
„A szabályzon nem látok durranást..”
Nem csak úgy hibásodhat meg egy tranzisztor, hogy szétég a tokozása, azokat ki kell mérni. A tranzisztor hibák nagy részét ránézésre nem lehet megállapítani.
(#) djhans válasza Bladex hozzászólására (») Jan 24, 2016 /

Az nem tekercs hanem 0,47 Ohm huzalellenállás. Ide lehet tenni 0,47 Ohm 3W ellenállást. Félvezetőket mindet ki kell mérni mert a legelső kis tranzisztor hibája az egész félvezető készlet hibáját okozhatja. Kiforrasztva kell a tranyókat kimérni dióda vizsgálóval a multiméteren. B-E, B-C között kell mutatnia 600-700mV-ot. Ha nullát mutat az zárlatot jelent. C-E között végtelent kell mutatnia. PNP tranyónál fekete vez. a bázis, NPN tranyónál piros vez. a bázis. Élesztést pedig így kell végrehajtani. Az izzót a primer biztosíték helyére szoktam bekötni.
(#) fecameca válasza Bladex hozzászólására (») Jan 24, 2016 /

Szia. Valamikor régen mi is tekertük az ellenállásokat ellenálláshuzalból. Probléma az, hogy azok nem mindegyike forrasztható. Multiméterrel pontosan kimérni ilyen kis ohmot esélytelen. Én ma már előnyben részesítem a készet, mert a boltokban árulnak már mindenféle 1 ohm alattit is, de végső esetben két párhuzamosan kötött 1 ohm is megteszi. Egyébként egyetértek steelbird-del
Idézet:
„hangszínkörben lévő kondi hibája is például”
ha egyébként minden más rendben van, a kondik alattomos dolgokat tudnak művelni. Átszúrt, leszakadt lábú stiroflex-szel, zárlatos, és kissé átvezető kerámiakondikig már mindenféle több napon át tartó keresgéléseim, vetődéseim voltak ezekkel a látszólag ártatlannak tűnő alkatrészekkel. A nagyon megmagyarázhatatlan hibáim mindegyike eredendően valami kondenzátor hiba volt.
(#) Bladex válasza steelbird hozzászólására (») Jan 24, 2016 /

szia akkor megnézem a szabályzon a kondikat megmérem és a rajzot is megnézem,meg a végtranyokat is megmérem hogy jó-e vagy zárlatosak.

köszönöm a segitséget!
(#) djhans válasza fecameca hozzászólására (») Jan 24, 2016 /

Nálam 15 éve egy 6363S produkált anomáliákat. A a mély hangszínnél volt zárlatos egy 33nF stiroflex ezért féloldalasan szólt. Szerintem a gyárból már így jött ki.
(#) Bladex válasza djhans hozzászólására (») Jan 24, 2016 /

szia azt szeretném kérdezni hogy milyen ellenállást tegyek bele mint ezt 0,47 Ohm 3W ilyesmit.
Multiméterel megnézem a diodákat a tranyokat.

köszönöm a segitséget!
(#) Bladex válasza djhans hozzászólására (») Jan 24, 2016 /

Akkor nekem a magashangszinnel van a problemám,hogy feltekerem az egyik kimenetet fel hangositja.
(#) Bladex válasza fecameca hozzászólására (») Jan 24, 2016 /

szia a végfokba rakhatok 1ohm ellenállást.
És milyet.

2db 1 ohm párhuzamosan= 0,5 ohm. A 0,47 csak azért annyi, mert a szabvány számsor ezt írja elő. A 0,5 egyébként benne van a 10 % tűrésben. Min.2W legyen a terhelhetősége, ha nagyobb,az nem baj (Már az előbb leírták, vegyél 0,47 ohm 3 Wattosat. Én csak annyit fűztem hozzá, összerakhatod 1 ohmokból is, ha nincs otthon más.)
(#) Bladex válasza fecameca hozzászólására (») Jan 24, 2016 / 1

Nekem nincs otthon ellenállás meg tranyo stb,ezért gondoltam hogy nagy bevásárlás lesz valamikor,jó válaztás lehet a 0,47 ohm 3 Wattosat ez 2 db, csak szeretném rendbe rakni az erősitőt mert belekokányoltak,ezért kellet szétszednem.

Amit egyszer hozzám hoztak, 2 db 10 Ft-os tranzisztort kivéve mindent ki kellett benne cserélni, így is csak pár száz Forintba került. Utólag belegondolva nem sok értelme volt egy napig méricskélni benne.
(#) Bladex válasza fecameca hozzászólására (») Jan 24, 2016 /

De legalább boldogultál rajtat ,nekem kell méricskélnem mert egy pár alkatrészt cserélek ki nem az összeset,azok az ellenállások jók lesznek ezek is 0,47 ohm 3 Wattosat ez 2 db.
(#) gyuszo válasza Bladex hozzászólására (») Jan 25, 2016 /

Majd ha kicserélted a két megégett huzal ellenállást rá fogsz jönni, hogy annak oka volt, más hiba is van benne. Lehet csere után megint megég, kezdheted újra. Mérés nélkül semmi értelme vakon tapogatózni.
(#) Bladex válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 25, 2016 /

szia igaz,de nem vakon fogom csinálni, a szabályzon megnézek mindent a végfokon is mindent megnézek a végtranyokat is cserélnem kell,a szabályzon is cserélnem kell egy pár dolgot,de megfokom mérni mindent hogy jó működjön ne keljen minden nap szerelni.
(#) Bladex hozzászólása Jan 25, 2016 /

sziasztok van még egy gondom a táp egységnél van egy tranzisztor ami 2 másodperc múlva nagyon forró.
Ez ennek ilyen hamar szokot melegedni,vagy ennek ez a dolga.

Előre is köszönöm!
A képet nem találtam normálisat,Bocsánat ezért.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2016
(#) steelbird válasza Bladex hozzászólására (») Jan 25, 2016 /

Az nem tranzisztor, hanem egy 15V -os stab. IC.
(Nem ártana elővenni a rajzát és úgy keresni a hibát.. )
Ha le van csavarozva az oldallemezre rendesen az IC és mégis annyira fő, akkor zárlat van a 15V -os ágon. Lehet, hogy a 400mA -es bizti is cserélve lett nagyobbra, vagy patkolva van.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2016
(#) Bladex válasza steelbird hozzászólására (») Jan 25, 2016 /

Bocsi,már régóta megvan a laptopon a kapcsolási rajza.
akkor azt is megnézem.

Köszönöm a segitséget!
(#) simonroland942 hozzászólása Jan 26, 2016 /

Sziasztok. A minap sikerült eltörnöm a bekapcsóló gombot a Vid. RA 6363S erőlködön. Az lenne a kérdésem hogy mivel lenne helyettesíthető ez a kapcsoló? Mert ugye 4kábel megy rá, 2 a közvetlen 230V-ot szakítja meg a másik kettő pedig a trafóból jön (egy piros és egy kék) de ezeket nem tudom hogyan kell bekötni :/
(#) djhans válasza simonroland942 hozzászólására (») Jan 26, 2016 /

Szia. 2 hozzászólással előtted ott van a rajzon hogy kell bekötni.
(#) simonroland942 válasza djhans hozzászólására (») Jan 26, 2016 /

Szia. Bocsi de én ilyen kapcs. rajzokból nem nagyon tudom kivenni a megoldást :/ Leginkább az érdekelni hogy, a tápegységből kijövő piros és kék kábelt ha összekötném és csak a 230V-ot szakítanám meg az úgy működne? Nem égne el a táp? Vagy ha ez így nem menne akkor mi.lenne a megfelelő megoldás? Sajnos ugyan ilyen kapcsolóm nincs.
(#) djhans válasza simonroland942 hozzászólására (») Jan 26, 2016 /

A piros-kék szálon megy be a 230V a trafóba a másik kettőn meg jön be a kapcsolóhoz. Egy 2 áramkörös kapcsoló kell ide. Szerintem ha a rajzból nem tudod kiolvasni inkább ne nyúlj hozzá hanem vidd el szakemberhez.
Következő: »»   86 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem