Fórum témák
» Több friss téma |
Mindkettőnek van előnye és hátránya is. A "kondenzátoroson" hálózati feszültség van a diódákon, a trafós galvanikusan leválasztott. Kevés diódánál kb. ugyanakkora méret, több diódánál a kondenzátoros kisebb lehet. A transzformátoros több veszteséggel működik (minél kisebb a trafó, százalékosan annál nagyobbal). A trafós sokkal drágább.
Transzformátorosnál nem kellene feltétlen stabilizátor, de helyette egy soros ellenállás melegedne. Méretezni kicsit problémásabb lenne (inkább kísérletezni kellene), mert a kis teljesítményű trafók feszültsége elég sokat esik terhelés hatására.
Sziasztok! A neten keresgélve találtam rá a témára, miszerint 220v-ról LED üzemeltetés legegyszerűbben. Csupán bekapcsolás állapotjelzőnek kéne.
Eszembe jutott, hogy van nekem egy csoda villanyszámlacsökkentő kínai varázseszközöm, ami amúgy semmire nem jó, de világít benne 2db LED, és ez akár jó is lenne nekem... Viszont szeretném nagyobb LED-ekre cserélni ezeket a kis 3mm-eseket, és egyúttal valamelyik ellenállást egy picikét kisebbre cserélném, hogy legyen elég áram a nagyobb LEDeknek... Viszont van egy alkatrész, amit nem ismerek fel... Ha valaki ráér, és "megszakértené" a csatolt fotókat, kérem árulja el, mi az az üvegbigyó a nyákon? Biztosíték? Félvezető? Mert világítani nem világít, nem is reed relé de lehet pont az a titka, hogy ez így ahogy van, működik... és akkor ahhoz nem nyúlok. Köszi előre is! Szép estét mindenkinek! Üdv!
VR1 is van oda írva. De ez szikraköznek, vagy Glimm-nek látszik inkább.
Ha ledet akarsz közvetlenül működtetni, akkor, egy darab dióda sorosan, 120-150kOhm és a led sorban.Lehet lejjebb is menni az ellenállás értékkel, akkor nő a fényerő, de akkor a fél wattos ellenállást nagyobbra kell választani. Évek óta működik. Édesanyámék hűtőjében a régi izzó helyett. Szín és led függő is a dolog javaslom, szimuláld le mondjuk a circuitban, a valós led katalógus adatokkal és a valós hálózati feszültségi adatokkal. Nálunk viszonylag magas a hálózati feszültség - sok meglepitől megkíméltem magam (240V) a szimulátorral. Javít a helyzeten egy - a dióda után kötött 4.7µF-os kondenzátor. 400V-os típust minden ledes fényforrásban találsz.
Én már készítettem neki nyákot, és szépen működik.
Köszönöm szépen az ötleteket minden kedves hozzászólónak!
Nem tudtam, hogy egy kondi így is nézhet ki kicsit fura, mert végig megy benne az az egy szál, viszont nem világít. Ha Glimm lenne, akkor két szál kéne legyen benne? Amúgy köszönöm a rövid kis LED kapcsolás ötletet is, remélem nem lesz belőle petárda a végén telepítem is a circuit-ot. Szép napot!
Kis ajándék a circuithoz, hogy ne kelljen annyit rajzolni. Nyilván ez az én ledemhez lett megrajzolva. A nyitófeszt be kell állítani a tényleges lededhez. Én alkatrészteszterrel is ránéztem, mit ír, szimuláció előtt.
Köszi szépen! Ez jól jön, mert most először fogom használni Amit küldtél, pontosan melyik circuit simulatorhoz való? Többfélét is találtam a neten, pl NL5, LTspice...
Szia! Ehhez, a Paul Falstad féle online is használható java alapú szimulátorhoz. Nem pilótavizsgás - ne félj!
Ez tök jó, tetszik! Köszi szépen mégegyszer!
Nincs mit! Remélem tényleg segíteni tudtam. Egy mancs is elég lett volna
Sziasztok!
Led világítást készítenék a folyosóra, 230V. Úgy képzletem, hogy érintés kapcsolós lenne. Érintés kapcsolót megépíteném, ami egy relével működtetné a hálózatról a Ledsort, így talán a leválasztás miatt is biztonságosabb lehet. Segítséget szeretnék kérni hogy ami Led hálózaton van ott hogy érdemes kialakítani? előtét R és jöhetnek is a Ledek, vagy van valami takarékos megoldás??
Mozgásérzékelő nem lenne célszerűbb választás?
Hello ! A tulajdonomba került egy 30 watt teljesitményű led chip,de driver-je nincs .Arra irányulna a kérdésem ,megjegyzem laikus vagyok,hogy egy sima trafóval hasznáhatnám -e? Van egy 35 voltos tarfóm amire gondoltam,persze egyenirányitanám
Direktben semmiképpen sem. Kell hozzá egy áramgenerátor. 28-34V DC és 900mA +/-5% biztosításár alkalmas legyen. Pl.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2016
Sziasztok!
Nem tudom, hogy hol kérdezhetném meg. Itt úgy látom, hogy vannak hozzáértők. Mennyezeti 5 karú csillárba vettem LED-es izzókat (5W) E14 foglalat. Egyik sem világít valamiért. Természetesen másik lámpában kipróbáltam és jók az égők. Ebben a csillárban hagyományos égők világítanak, de a LED-ek nem. Glimmlámpás kapcsoló van, de pont azt olvasom, hogy azoknál lekapcsolt állapotban is világítanak halványan. Szerintetek mi lehet a rejtély oka?
Próbáld kihagyni a a glimmlámpát és próbáld ki anélkül. Nekem volt olyan, hogy a LED-es fényforrás foglalatán a forrasztás volt kicsit kisebb és nem érte el a foglalat alsó rugóját. Lehet mechanikai gond is - de ki kell szűrni. Segíthet - feltéve, hogy szakképzett vagy és nem nyúlsz mellé - Hogy ha kiemeled a kapcsolóból a betápfázis szálat és egyszerűen kihagyva a kapcsolót hozzáérinted a kapcsolt oldalhoz. Azonnali válaszokat kapsz a kérdésedre.
A világitós kapcsolónak ehhez nincsen köze. Ott lehet a gond (és másutt nem is igazán), hogy nem érintkezik...
Az a része igaz, hogy számottevő áram folyik át a világitós kapcsolón, amitől melegedhet a kapcsoló, LED-es fényforrás derenghet, kompakt fénycső pedig villoghat. Ráadásul az időzitős ventillátor meg nem kapcsol le. De világitani kell.
Úgy vettem észre, hogy bizonyos ledek jobban, más ledek kevésbé vibrálnak, ha közvetlenül egyenirányított 220V-ra kapcsolom. Arra jutottam, hogy ez talán azért lehet, mert a fehér lehet borító foszfor a led kikapcsolása után is világít még valameddig. Talán a foszfor réteg vastagsága vagy felépítése befolyásolja, valamennyire stabilizálhatja a fény vibrálását. Igaz lehet ez? Lehetséges, hogy vannak olyan ledek, amiket direkt 100Hz-es vibráló áramforráshoz készítenek, hogy ne elektronikával kelljen kiegyenlíteni a vibrálást? Tudtok ilyenről?
Szerintem van némi kapacitása is a ledeknek - az sem mindegy mekkora a led, mert nyilván felületfüggő. A szem is másképp reagál a különböző színekre. A driver sem mindegy, hogy milyen.
Ez igy nem igaz, a LED-k egyik fö tulajdonsága az igen gyors reagálás (infratávirányitokban stb több kHz-s villogás van). A nagy kivetitö paneleken a LED-k több kHz gyorsasággal villoghatnak.
A LED-k csillapitását csakis külsö elemekkel lehet elérni. Az lehet, hogy a szemed nem mindig veszi észre, de tarts ilyen fény elé egy gyorsan mozgo valamit , pl egy csikos tárcsát (sztroboszkop) és egyböl kiderül, hogy mennyire villog a fényforrás.
Kiegészités:
Egyes dimmelhetös ledes fényforrások 350kHz-s PWM-l vannak meghajtva, majd egy triakos dimmelövel szabályozva. Sajnos a szabályzás miatt itt is megjelenhet a 100Hz-s villogás.
Hali!
Vásároltam, a képen látható led izzót. Meg voltam a fény erejével elégedve, beraktam egy olyan mozgás érzékelős helyre, ahol valami oknál fogva, elég sűrűn kell cserélni az izzókat, gondolva, hátha ez bíni fogja. De úgy járt szegény, ahogy a képen látszik. Három led sor kivételével, minden sorba kiment egy. Könnyen szerelhető, és általános alkatrészekből tevődik össze. Meg szeretném javítani. Először is, a 400V105 (1u ?) ös kondit szeretném cserélni olyanra, amely valamivel kevesebb feszültséget enged át. További kérdésem, mi ennek a lednek a pontos neve, típusa, esetleg ha ellenállást rakok a kiégettek helyére, az milyen értékű legyen? A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2016
Szia! Nekem 56 led-es kukorica lámpáim vannak SMD 5730 leddel. Én is így jártam, hogy néhány nap után kiégett egy-egy led. Nálam az lett a megoldás, hogy a 820nF/400V -os barna kondit (ami benne volt) kicseréltem 680nF/400V-ra. Neked szerintem az 1µF kellene 820nf-ra cserélni. A fénye egy kicsit kisebb, de azóta nincs vele semmi gond. A led típusát ahonnét rendelted szerintem ott tudod megnézni. És persze rendeltem az én esetemben 100db SMD 5730 led-et és kicseréltem, amit kellett.
Szia! Szerintem éppen a kondis előtét miatt ment gallyra. Egy áramgenerátoros driver talán jobb lett volna - vagy egy egészen más konstrukciójú fényforrás. Én is sokat válogattam, mire rájöttem, hogy van olyan konstrukció - ami az életben nem lesz jó egyes helyekre.
Idézet: „Neked szerintem az 1µF kellene 820nf-ra cserélni.” A 820 nF-os kondinak mi a szám jelölése? |
Bejelentkezés
Hirdetés |