Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » C1-94 -99 Orosz oszcilloszkóp hiba
Lapozás: OK   3 / 5
(#) nagym6 válasza peter1995 hozzászólására (») Jan 26, 2016 /

Még az is lehet, hogy az y, vagy x csatorna hibája miatt féloldalas a csatorna, és kiviszi a sugarat a képből valamerre. Ez sötétben látható, halvány fény van a képernyőn, nem vonal.
(#) peter1995 válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 26, 2016 /

A 2-3-5 ponton testhez képes 1200V feletti feszültség van. A mutatós műszer 1200as maximális méréshatárban egy pillanatnyi bekapcsolással erőteljesen elindul a maximális kitérés felé.
A 9. ponton 11-12V van.

A kijelző sötét mint az éjszaka.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2016

T1, T2, Y végerősítő, és T3, T4 X végerősítő tranzisztorok kollektorán, azaz a ks. cső eltérítő lemezein kellene feszültséget mérni bemenőjel nélkül, nincs-e eltolódva a diff. erősítő szimmetriája. És közben pozíció gombokat tekerve megfelelően változik-e a feszültség.

Mind a 4 kollektoron mérhető feszültség, a potik tekerésére erősen, a kapcsolók tekerésére kevésbé változik a feszültség. Értékének maximuma 200-220V körül van. Viszont a tranzisztorok melegednek. Nemtudom, hogy ez normális jelenség-e. Nem vészesen de érezhetően.

Enyhébb melegedés normális. A T1 és T2 kollektora pozíciógomb középállásában kb. fél értéken van a teljes tartományban nézve, és a poti forgatására arányosa csökken az egyik, nő a másik?
Nyáklemez forrasztás minősége gyenge ezeknél az orosz masináknál, lehet rossz alkatrészláb forrasztás, ami látszólag körbefogja, de mégsem érintkezik.
Szeretnek a régi orosz ellenállások megszakadni, ellenállásméréssel beforrasztott esetben az megállapítható, ha nagyobb ellenállást mérünk, mint az érték, akkor ez szakadt. De ez a mérés sok esetben nem használható, mert egyéb oda kapcsolódó alkatrészek miatt lehet alacsonyabb érték is az ellenálláson, a vele párhuzamosan lévő egyéb eredő ellenállások miatt.

Így van T1 és T2 kollektorán, a tekerőgomb közép állásánál, a potira az egyikben csökken, a másikban nő a feszültség.

Mit érdemes próbálni? Nagyítózni vagy menjek rá minden elérhető pontra forrasztóval? Merre kéne a szakadt ellenállás vagy hibás forrasztás után kutassak ami ezt okozhatja?

Nagyítóval látható a rossz forrasztás.
Valószinűleg a ks. cső áramkörében, a T1, T2 tranzisztoros feszültségátalakítóban primer vagy szekunder oldalon lehet a hiba. Sajnos nem írja a rajz a feszültség értékeket, hiába lenne műszer, nem tudjuk jó-e a mért érték.
Panel nyomkodása, ellenállások enyhe mozdítása esetleges kontakthibát kideríthet, ha pillanatra megjavul.

A panelt akkor átnézem hátha találok valamit. Igazából nagyon sokat nem volt használva az eszköz ezért is váltak meg tőle és kaptam meg. Nálam a legutolsó próbamérésnél egyre halványabb lett a kijelzés, de közben abba is hagytam a mérést. Aztán utána már semmi kép.
Jel nélkül milyen állásba állítsam a kapcsolókat, potikat, hogyha esetleg történik valami akkor meglássam?

Pozíciókat középre, triggerszint középre, eltérítés 0.5ms/div körül, bemenet 1V/div körül, max. fényerő, és triggerelés "auto", legyen, nem tudom ez melyik gomb állás.
Megvan a gomb állás, felülről a 3. kiengedve, az 5. benyomva.
(#) StMiklos válasza peter1995 hozzászólására (») Jan 26, 2016 /

A T1 ill.T2, illetve a T3 ill. T4 kollektorán a poti tekerésével állíts be UGYANAKKORA feszültséget, akkor igazság szerint középen megjelenik a fénypont. Vedd le minimumra, ha megvan.
Ebben az a feltételezés, hogy nem megy a fűrészgenerátor, illetve gyors lefutású.
Lassítsd le, multiméter tudja követni (ms-us benyomva, eltérítőkapcsoló balszél, 50-es érték.
Ekkor 2 másodperc 1 lefutás.
Összes többi kapcsoló külső helyzetben.. (Nekem könnyű, itt megy előttem, puskázok).
Üdv: StMiklos
(#) peter1995 válasza StMiklos hozzászólására (») Jan 26, 2016 /

Értem, köszönöm. Még egy felvetés: Ha a fényerő szabályzó poti hibás az nem okozhat ilyet? VAgy bármelyik trimer, ami belül szabadon van és kapott az állásban a porból?
(#) peter1995 válasza StMiklos hozzászólására (») Jan 27, 2016 /

Beállítottam 69-69 és 135-135V-ra a T1-2 és T3-4 kollektorokat, fénypont nem jelent meg. Az időkapcsoló 2es állásban van. Ha 50es értékre tekerem akkor változik a feszültség 64 és 170V között a T3-4 kollektorán.
(#) peter1995 válasza peter1995 hozzászólására (») Jan 29, 2016 /

Valami ötlet, hogy mi lehet a gond?
(#) nagym6 válasza peter1995 hozzászólására (») Jan 29, 2016 /

Valószinüsíthetően, a ks. cső áramkörben a hiba. Vagy nagyon lezárja a sugáráramot a vezérlőrács-Wehnelt henger (3-as láb ks. csövön), vagy nincs, illetve kicsi az anód-gyorsító feszültség 9-12 láb. Írtad, hogy itt 11V-12V feszültség van. Ez lehet, hogy kevés, mivel 100V és 12V közötti a trimmer, amivel beállítandó. Ez a trimmer R19 nem szakadt, illetve a két végén a 12V és a 100V megvan-e.
(#) peter1995 válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 29, 2016 /

Igen ez nekem is feltűnt már, néztem is a rajzot, de ezt a trimert nem találom. A 9 és 12 lábon testhez képes 11,2V van egymáshoz képest semmi, a 3as lábon pedig az 1000V feletti feszültség van jelen.
(#) peter1995 válasza peter1995 hozzászólására (») Jan 29, 2016 /

Az lehetséges, hogy a rajzon poti van, de a valóságban ellenállással lenne egy feszültség osztó. A panelon az 5-6 ponthoz megy néhány ellenállás, de poti nincs.

Lehet ilyen, a 100V és a 12V-ot keresd meg, és a köztük lévő (trimm. helyetti) ellenállásoknál vizsgálódni, talán a 100V elakad szakadt ellenálláson, vagy már oda sem megy.

Ez zsákutca lesz. A jelölt két pont a panelon az 5-6 pont. Innen megy a vezeték a ks. cső 9-12re. A képen látható az 5-6 pont össze van kötve egy harmadik ponttal ami a 4es pont a panelon, vagyis a 12V. Így a ks. cső 9-12 lábon 12V-nál más nem lehet.

Az ellenállások, a tranzisztorok bázis ellenállásai.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2016

A ks. cső feszültségátalakító stabilizásása, feszültségbeállítása -úgy értelmezem- a T3 tranzisztorral van megoldva. Esetleg ez a szabályozás nem jó, és a vezérlőrács feszültsége túl nagy-negatív, teljesen lezárja a sugáráramot.

Öööö lehet nem említettem, de mikor mértem az 1000V feletti feszültségeket. Na ott fordítottan kellett bekössem a műszert, tehát testhez képest negatívabb feszültséget mértem a 2-3 lábon a ks. csövön.
(#) StMiklos válasza peter1995 hozzászólására (») Jan 29, 2016 /

Bocs, nem volt időm követni az eseményeket.
"Ha 50es értékre tekerem akkor változik a feszültség 64 és 170V között a T3-4 kollektorán. "
Ezt a lefutást már le tudja követni a multiméter, mert lassú.
Akkor az biztos, hogy működik a fűrészgenerátor és "elmegy" egészen az eltérítésig.
A KS cső feszültségeit kell végignézni..
Üdv: StMiklos
(#) peter1995 válasza StMiklos hozzászólására (») Jan 29, 2016 /

Az 1-14 fűtés lábon megvan a 6V
A 2-3 lábon testhez képest -1200v-nál több van.
Az 5. lábon is 1200V-nál nagyobb, emlékeim szerint az is negatív.
9-12. lábon 11,2V
7-8 és 10-11 pedig a tranzisztorok kollektoráról kap feszt, ami ugye a kezelő szervek állásától függő.
(#) Ktulu válasza peter1995 hozzászólására (») Jan 30, 2016 /

Tekerd le a fényerőt minimumra, húzd (forraszd) le a 4 eltérítő lemezről a vezetékeket és így kapcsold be. Finoman tekerd fel a fényerőt, meg kéne jelenjen a kép közepén a pont, ha minden más rendben van a ks. cső környékén.
Arra vigyázz, hogy ne tekerd fel túl a fényt, mert beég a foszfor a pontban.
(#) peter1995 válasza Ktulu hozzászólására (») Jan 30, 2016 /

Lekötöttem a 4 vezetéket, bekapcsoltam, nulláról indítva a fényerőt a maximumig, nem jelent meg a fénypont.

De mégis, Y tengely szerint középen, de X tengely szerint jobbról úszik befelé ha tekerem fel a fényerőt. Viszont ha úgy tartom azon a ponton elhalványodik majd eltűnik a pont.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2016
(#) nagym6 válasza peter1995 hozzászólására (») Jan 30, 2016 /

Fókuszálható-e a pont, a fókusz potira rendesen reagál? Ha igen, akkor csak a 4 láb áramköre hibás, ha a fókuszálhatóság sem jó, akkor az egész ks. cső áramkörben lehet a hiba.
(#) peter1995 válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 30, 2016 /

Igen fókusztálható volt a pont, de egyszer jelent csak meg a zöld, a fényerő poti felső tartományában. Azóta hiába próbálkozok, nem jelenik meg a fény.
(#) Ktulu válasza peter1995 hozzászólására (») Jan 30, 2016 /

Idézet:
„De mégis, Y tengely szerint középen, de X tengely szerint jobbról úszik befelé ha tekerem fel a fényerőt. Viszont ha úgy tartom azon a ponton elhalványodik majd eltűnik a pont.”

Ezt nem egészen értem. Ha lekötött eltérítésekkel nem jelenik meg a pont középen, akkor máshogy sem.
Nincs valahol kontakt hiba a cső környékén? (pl. fényerő poti, cső nyakán a forrasztások stb)

Egyetlen egyszer jelent meg, akkor szabályozható volt a fényerő, el is tüntethető volt, majd eltűnt és többet nem jött elő. Amikor előjött, tekertem felfelé a fényerőt és jobbról balra úszott be a fény a kép széléről. Mikor megjelent vízszintes vonal volt (rövid) majd a fókusz potival ponttá alakítható volt. A fényerő potira már gondoltam, ellenállásilag meg is mértem, és jónak néz ki.

Az előbb a ks. cső fűtés feszültség mérése után ismét előjött a fénypont, de mire a telefonért nyúltam, hogy csináljak egy videót már szinte eltűnt, és nem tudtam újra elővarázsolni. A bekarikázott helyen volt most a fény. A videóból screenshotoltam ki a képet azért ilyen amilyen...
(#) nagym6 válasza peter1995 hozzászólására (») Jan 30, 2016 /

Van itt egy fénykioltó jel, ami a fűrészgenerátorról megy a ks. cső áramkörhöz, feladata, hogy a fűrész visszafutásakor (fénypont balról jobbra látszik, visszafelé nem) kioltsa a fényt, hogy ne látszódjon a visszamenő fénysugár. Itt is lehet gond, ennek hibája esetleg állandó kioltást okoz. Ez a T23 emitteréről megy a C9 kondira. Ha van XY mód ezen a szkópon, azt kellene bekapcsolni, akkor nincs kioltás.
Itt a csatolt anyagban van, hogy kell XY módba kapcsolni. Ezt próbáld.

CI-94.pdf

Következő: »»   3 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem