Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   215 / 227
(#) Pethy997 hozzászólása Okt 2, 2015 /

Volna rögtön egy konkrét kérdésem is.
A primér tekercset három féle módon is ki lehet vitelezni(solenoid, spiral és helix).
El tudnád magyarázni melyiknek mik a hátrányai s elönyei?
(#) Collector válasza Pethy997 hozzászólására (») Okt 2, 2015 /

Igazából bárhogy kivitelezhető a primer, nem csak háromféleképp, a lényeg a csatolás a primer és szekunder tekercs között, illetve a térerőkép, amit a tekercsek közti térben kapunk. Utóbbinak a lehető legegyenletesebbnek kéne lennie. A legideálisabb tekercs geometria egy fél toroid alakú lenne és lefelé lenne fordítva a föld felé a nagyobb átmérője.
(#) Pethy997 hozzászólása Okt 3, 2015 /

Akkor ha jól értem egy vizszintesen kettévágott toroid, úgy fektetve hogy a vágás néz a föld felé.
De nem igazán tudom elképzeli hogy hogyan lehetne egy ilyet megépíteni, ha egyáltalán lehet.

Még egy kérdés, sokat kerestem a neten magyar, angol és német oldalkon, de sehol nem találtam meg
hogyan lehet egy leydei palack kapcitásást kiszámolni.
Gondolom a kondenzátor felületéböl a Dielektrikum anyagából és a vastagságából, de pontosat nem tudok.
(#) Collector válasza Pethy997 hozzászólására (») Okt 3, 2015 /

A leydeni palack sajnos nem jó a teslához. Érdemes inkább polietilénből, vagy polipropilénből készíteni, vagy lemez, vagy fólia felhasználásával.
(#) Pethy997 hozzászólása Okt 4, 2015 /

Köszi nem is tudtam hogy a leydeni palack nem alkalmas, majd készítek egy fólia kondit.

A szekunder tekercset már el is terveztem hogy milyen lessz.
300mm magas
60mm átmérőjű
0,3mm es zománcozott drótból 1000 menettel.

Ez így kb 200m huzalt igényel.

Ha van valami jó ötleted honnan lehet ennyi huzalt rendelni
kérlek oszd meg velem.
(#) sastas01 válasza Pethy997 hozzászólására (») Okt 4, 2015 /

A huzalt talán innen a legolcsóbb: Huzal
Lehetőleg duplán zománcozottat használj.
(#) Pethy997 hozzászólása Okt 4, 2015 /

Szerinted szálítanak külföldre is?
(#) sastas01 válasza Pethy997 hozzászólására (») Okt 4, 2015 /

Az oldalon van telefonszámuk is, meg emailjük is. vedd fel velük a kapcsolatot és kérdezd meg!
És használd a "Válasz" gombot!
(#) Pethy997 válasza sastas01 hozzászólására (») Okt 5, 2015 /

Bocs még új vagyok, de ezentúl a válasz gombot használom.
(#) Pethy997 válasza Pethy997 hozzászólására (») Okt 5, 2015 /

Amúgy megéri a szekundert több mint 1000 menetesre csinálni?
(#) patrik0103 hozzászólása Okt 23, 2015 /

Sziasztok!

Én korában építettem egy tesla tekercset, több kevesebb sikerrel. 2-3 centis szikrákat szórt szó se róla, de szerintem a primer köri feszültség messze nem volt elegendő, mert magától nem történt kisülés a szikraközön, hanem nekem kellett fizikai kontaktot létesíteni (nyilván nem a két kezemmel )

Valamennyire utánanéztem természetesen, több jártas ismerősömet is megkérdeztem a témáról. Szó mi szó, valahogy úgy nézett ki a dolog, hogy:

betáp: 230V 50 Hz hálózati fesz.
majd egy sorba kötött neon armatúra fojtó (? utólag belegondolva nem is értem, hogy működhetett)
párhuzamos szikraköz, utána soros kapacitás és primer

nemrég szembesültem vele, hogy van olyan kapcsolás ahol a szikraköz van párhuzamosan a betáppal és a sorba kapcsolt kapacitással és primerrel, illetve van olyan kapcsolás ahol a kapacitás van párhuzamosan a betáppal és a sorba kapcsolt szikraközzel és primerrel.

Mi az alapvető különbség?

Primer ha jól emlékszem 6-8 menet alu vezeték volt, szekunder 800-900 menet 0,25 vagy 0,4 körüli lakkozott rész

Kondenzátorokra nem emlékszem pontosan, azt tudom, hogy 5-6 sorba kapcsolt 1250 voltos fólia kondi volt. Kapacitásra nem emlékszem

Szeretnék egy újat csinálni.
ha már 10-12 centis folyamatos koronakisülést elérnék nagyon boldog lennék
jelenleg van egy mikrohullámú sütő trafóm 2kV-tal, ha lehet szeretném azt használni, bár olvastam, hogy egy darabbal nem megy sokra az ember.

Illetve szikraközre is érdekelnének ötletek, nyilván nem hátrány ha szabályozható a kisülések közötti idő.
Bár most, hogy írom eszembe jut, találtam olyan teslákat neten ahol 'statikus' volt a szikraköz, mondjuk két csavar hegye, vagy egyéb más megoldás (kedvencem két réz fiókfogantyú)

Az építő jellegű válaszokat előre is köszönöm
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2015
(#) Collector válasza patrik0103 hozzászólására (») Okt 23, 2015 / 1

Hali.
Ez a kapcsolás tökéletesen alkalmas minden háztartásbeli elektronikai és informatikai rendszer hazavágására, cserébe legalább még életveszélyes is.
A nagyfrekvenciás részt nem kötjük vissza a hálózatra! Még a védővezetőre sem.
Ha értesz az elektronikához, akkor skori oldalán találsz miniteslát.
(#) patrik0103 válasza Collector hozzászólására (») Okt 26, 2015 /

Találkoztam már korábban az általad említett weboldallal, nézegettem sokat. Nekem az a problémám, hogy félvezetős megoldásai vannak.
Én pedig nem olyat szeretnék csinálni, hanem 'hagyományosat'. Kondenzátor telepből és szikraközből.
Ehhez kérek segítséget.
(#) Collector válasza patrik0103 hozzászólására (») Okt 27, 2015 /

Jelenleg azt tudom tanácsolni, hogy végezz egy kis önálló kutatómunkát a neten, mert egy hozzászólasban sajnos nem lehet leírni mindent. Konkrét kérdésekre/problémákra tudunk csak válaszolni.
(#) Collector hozzászólása Nov 1, 2015 /

1:22, na felismeri valaki?
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2015
(#) alfa007 válasza Collector hozzászólására (») Nov 3, 2015 /

Bővebben: Link
Pontosabban nem erre gondolsz? Ahhoz kellet a tekercsed? Most látvány elemvolt , vagy akadály?
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2015
(#) Collector válasza alfa007 hozzászólására (») Nov 3, 2015 /

Na jó, de neked már elérhető volt ez az információ
(#) Jancsi bacsi hozzászólása Nov 22, 2015 /

Ebben az esetben miért csak közelben lévő tárgynál van kisülés?
(#) _BiG_ válasza Jancsi bacsi hozzászólására (») Nov 22, 2015 /

Mert nincs kitörési pont a golyón, ahol akkora térerősség alakulhatna ki, hogy átüsse a levegőt.
(#) pepe1125 hozzászólása Nov 29, 2015 /

Sziasztok, valaki tud segíteni Audio Tesla Tekercs építésben?!

Ha megnézitek a VIDEO -mat akkor látható, hogy végül is működik, de lenne pár kérdésem.

Mi lenne a legideálisabb a primer tekercs menetszámának, és egy szimmetrikus félhíd meghajtás esetén mi okozhat asszimmetrikus melegedést a FET-eknél?
(#) Nutkin válasza pepe1125 hozzászólására (») Nov 30, 2015 /

Hello! Először is nagyon klassz lett a tekercsed. Félhidas meghajtásnál sokkal jobban szeretik midi-vel vezérelni a meghajtót így nem melegszik annyira, mivel nem cw módban hanem szaggatott üzemmódban üzemel. Fm modulációt használsz? Mekkora a pufferelés?
A cw is megoldás de ez esetben nagyobb frekvencián kell üzemelnie, itt már az 1MHz és afölötti értékek jönnek szóba. Ettől persze a tekercs is kisebb lesz. A túlzott melegedést pont ezért okozhatja az alacsony rezonancia frekvencia. Az ilyen tekercseket emellett már nem félhíddal hanem simán egy fettel e-osztályban is lehet üzemeltetni ahol a primer is hangolva van. Ez nem zenél csak az arányok miatt hogy ennek is lehet ereje. De van példa csövesre is ami sokszor megbízhatóbb.
(#) pepe1125 válasza Nutkin hozzászólására (») Dec 1, 2015 /

Hello!

Köszi.

Meg ne tévesszen a sok ventillátor. Szerencsére csak nagyon kicsit melegednek a FETek. Olyan kéz meleg. Viszont az egyik egy picivel zsizsább mint a másik. Csak ezért érdeklődtem. Mi lenne ideális primer menetszám félhíd esetén?! Egyébként lazán viszi az egész tekercset. A primer sem melegszik és a szekunder tekercs sem. 450kHz környékén mozog a rezonanciafrekvencia. FM modulációt találtam a legjobbnak, próbáltam már PWM-et, meg AM modulációt is. De hangra az FM tetszett eddig. A puffer az 3 x 400V/390µF - 470uF. Éppen amit találtam. Mentem fel a teljesítménnyel 1.5kW környékére is, azt is túlélte, cserébe olyan hangja és energiája van, hogy pillanat alatt égeti a wolfram elektródát. Jó játék.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2015
(#) chowder20 hozzászólása Jan 17, 2016 /

Helló!
Valaki tudna csatolni egy zenélő tesla tekercs kapcsolási rajzot?
(Amelyre zenét kapcsolva a szikrák hangot adnak.)
(#) Ferencz Dominik válasza chowder20 hozzászólására (») Jan 20, 2016 /

Szia!
Ha ezen az oldalon nem is akkor egy másik projektbe biztosan van egy olyan kapcsolási rajz.
(#) Szabi1 hozzászólása Jan 29, 2016 /

Sziasztok! Szeretnék egy egyszerű teszla tekercset építeni ami 9v-os laposelemről működik: 2n2222 helyett használhatok 2N4401-et? Bővebben: Link A videóban egy 2cm átmérőjű és 8,5 cm hoszúságú csévetest látható, de hány menetet kellene rátekerni?
(#) lajos1969 hozzászólása Jan 31, 2016 /

SziasztoK!
Lenne egy kérdésem, megépítettem már egy pár éve a skori féle 24V-os tesla tekercset!
Hogy tudnám, egy mp3 lejátszóval meghajtva zenélő teslává átalakítani a legegyszerűbben?
Köszönöm a válaszokat előre is!
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2016
(#) Ninoo hozzászólása Ápr 1, 2016 /

Sziasztok! A Jákob lajtorjájának a működése érdekelne. Valaki leírná nekem? Köszönöm, hegusp
(#) Collector válasza Ninoo hozzászólására (») Ápr 1, 2016 /

Hívjuk inkább létrának.
Van 2 hosszú vezető függőlegesen elhelyezve egymástól kis szögben, lent akkora távolsággal, amit a tápfeszültség át tud ütni a levegőben, ionizálódik a levegő, amitől felmelegszik, a meleg levegő felfelé száll, így a plazma is követi. Amikor elér egy bizonyos magasságot, akkor instabillá válik az ív a turbulencia illetve az áram saját mágneses tere miatt, így kialszik, majd újra tud gyulladni és a folyamat kezdődik elölről.
(#) Ninoo válasza Collector hozzászólására (») Ápr 4, 2016 /

köszi
(#) Ninoo válasza Collector hozzászólására (») Ápr 4, 2016 /

Esetleg kérhetek egy rajzot is a tápra?
Következő: »»   215 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem