Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Ez nagyon jó videó volt! Inkább gyújtök egy normális szkópra, mert ez a DSO138 semmit sem mutatna meg a 40KHz-en ketyegő kapcsolóüzemű táp indulásából... Csak még jobban megvezetne talán...
A srác mindent tud, csak olvasni kevésbé. Azt irja a gyárto, hogy az analog sávszélesség 200kHz. Ez a digitális világban falat jelent, azaz semmi nem lehet 200 kHz felett, igy teljesen feleslegesek voltak ama büvészmutatványai a 250 kHz-s szinusszal stb.
A négyszögjellel már egy kicsit jobban dolgozott, mert bekapcsolta a 150kHz-s szüröt a nagy szkopon. Az elmélete kicsit sántitott az FFT körül, meg a Rigol szkop is elég gyenge mutatványt tett FFT analizisben. A lényeget azonban elfelejtette, holott pár perccel korábban ö mutogatta, hogy mit csinál a DSO a >200kHz-s komponensekkel, mármint, hogy megjelenik az alias efektus (fantom negativ frekvencia), amit ö amplitudo modulácionak hiv. Nyilvánvalo, hogy semelyik szkopon sincs anti-alias szürö ( drágább lenne mint a szkop), igy ezzel mindig számolni kell, azaz a felhasználonak kell gondoskodni, hogy adott esetben a DSO bemenetére ne kerüljön semmi ( még zaj sem), aminek valamelyik komponense >200kHz, mert akkor a képernyön fals jelek jelennek meg. Nem védem a DSO-t csak arra kivántam felhivni a figyelmet, hogy ilyen tévinfok gyakran nagyon hibás következtetésekhez vezetnek, amik inkább az ismeretek hiányára vezethetök vissza, mint a müszer minöségére. A DSO pontosan azt tudja, ami 20$-ért elvárhato. A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2016
No, jó kis "kerekasztal" beszélgetés kerekedett a kérdésemből...
![]()
Ennél ha jól emlékszem 10us az időalap vége, tehát annál jobban nem tudsz ránagyítani mint amit a képen látsz. És igen, tökéletes négyszögjelet mértem éppen vele, amit úgy képes csak megjeleníteni, mérőfejtől függetlenül. Egyébként ehhez mérőfejet nem kapsz, adnak hozzá egy árnyékolt kábelt 2db csipesszel a végén. Néhányszor 10kHz-re az is megfelel.
Ez a szkóp arra jó, hogy ha sokat kell hangfrekis dolgokban matatni vagy javítani, jelet keresni, stb. akkor ne kelljen bekapcsolni a nagy szkópot. A kapcsolóüzemnél még érdekesebb a helyzet, mert azzal konkrétan semmire sem mész, ha látod hogy van négyszögjel a kimenetén. Arra jó egy dióda, egy kondi, meg egy analóg műszer is. Ott azt is kell látni hogy mondjuk mennyi idő alatt kapcsol be a FET (ns), meg hogy az átkapcsolásoknál hány MHz-es lengések vannak, hogy ki tudd számolni hogy milyen értékű snubberral fogod tudni kompenzálni. Általában néhány MHz-nél több ritkán van, de előfordulhat 10MHz-nél nagyobb is. Erre mondtam hogy legalább ilyen szkóp kell. Erre akkor is rájössz magadtól amikor megveszed az ebay-ről az USB-s hanteket, merthogy az olcsó. Aztán utána hirdeted majd az apróban.
Amit mutatsz, az is 120€ postával együtt. Ha most megduplázod, kaphatsz már simán normális szkópot szerintem. Vagy használtam egy analógot, vaterán többet láttam.
Az már akár jó is lehet, ki kell próbálni.
A DSO 138-tól sokkal jobb, de azt nem lehet megmondani, hogy mi a játékszer. Aki WIFI adokat barkácsol az biztosan lefitymálja, aki meg kis mikroprocikkal mérközik annak meg teljesen kielégitheti az igényeit.
Én a 138-sal is eddig mindent meg tudtam mérni amit egy uP környékén kellett. Nyilván ha más fajta szerkezetekkel foglalkozom, akkor amugy is ott a régi öreg TEK. De mit adtam volna akkoriban egy olyan szkopért ami legalább annyit ir ki a mért jelröl, mint a DSO138.
Nem titkolom, hogy nem vagyok már tini. Eddig sem foglalkoztam nagyfrekis dolgokkal és szerintem már nem is fogok...Egyébként analóg készülékem van, egy TV Miniscope III-as. De nem ennek a kiváltására gondoltam, inkább csak a fizikai méretei miatt. Amivel eddig foglalkoztam arra biztosan elég lenne egy pár (max. 5) MHz-es készülék is, nagy összeget nem akarok belefektetni.
Én is ezért vettem ( a régi nagy mellé). Átalakitottam akkusra, igy bárhova pillanatok alatt el tudom vinni és azonnal mérni. Az ilyen áramkörökben az ember amugy sem a jelalak hüségét méri, hanem hogy ott van-e a jel, jok-e a szintek, stb. Ilyenfajta mérésekre az adott határokon belül tökéletes. Komolyabb munkához meg amugy is jobb kell..
Minden bizonnyal úgy van, ahogy írod. A videóba csak bele-bele néztem, a téma nem érint. A kíváncsiság hajtott, miszerint valóban nincs egy kicsit "behatóbb" teszt a készülékről?
Nekem mindenféleképpen egy kell szkóp, amivel 100KHz négyszög- vagy fűrész- vagy háromszög jelet tudok vizsgálni, úgyhogy inkább keresek egy nagyobb gépet. Aztán ha tényleg kell egy akkus, hordozható, akkor 6-8eFt nem olyan nagy összeg...
Nyilván, hogy olyan munkákhoz amihez te keresel müszert, nem a DSO138-l kell kezdeni. Ráadásul lehet, hogy nem a 40-60 MHz sávszélesség lesz a döntö, hanem a triggerlhetöség stb. amivel az átmeneti állapotokat is vizsgálni lehet.
Abból a 6-8ezerből kijön egy konverter meg néhány lion cella, és akkor a nagyot is tudod hordozni. A DSO-knak annyi előnyük van hogy azt használhatod DC-ről is a kapcsitápjuk miatt, így nem muszáj 50Hz AC-t csinálni hanem lehet nagyfrekin DC-t. Én is ilyet csináltam az enyémhez, működik is róla a szkóp, csak össze kell valamikor rakni meg bedobozolni.
Én is ezt hiányolom a leginkább, higy a komolyabb szkopok között alig találsz olyat, ami beépitett akkurol is müködne. Ez rengeteg problémát megoldana, s nem kellene büvészkedni a külsö megoldásokkal.
Ha megnézed hogy azok az akksik mennyibe kerülnek, és hozzáveszed azt hogy azoknak is véges az élettartama, akkor rájössz hogy mégiscsak jobb bűvészkedni. És az utána nem csak az adott szkóphoz lesz jó. A táplálása meg lehet a felnyitott motorház alól a kocsi akkuja is ha éppen csak az van a közelben, mint ahogy lehet zselés, lion, vagy akármi.
Helló!
Ezt úgy értsem, hogy az AC 230V -os bemenetre adsz valami nagyfrekis DC áramot, és a saját tápegységéről megy? Kitehetnél egy ilyen kapcsolást, mert ez engem is érdekelne... Köszi...
Vagy veszel olcsón egy szünetmentest. Kész a leválasztott szkóp.
Engem inkább az akumlátoros táplálás része érdekelne...
De lehetőleg nem olyan nagy méretben, mint egy szünetmentes PSU... Hanem ami beépíthető a szkóp házába...
Nagyfrekis DC? Az milyen? Szerintem arrol van szo, hogy nagyfrekin, kis trafon atmegy az energia (ertsd: kapcsolouzemu tapegyseg), majd azt egyeniranyitod, es a vegeredmeny mondjuk 310VDC. Azt adod a szkopnak. Mert a szkop (ha nem PFC-s) belul ugyis azt csinal a 230VAC-bol.
Tisztában vagyok az akkuk árával, mégis inkább a tiszta megoldás hive vagyok. Nem tudom mekkora a fogyasztásuk, de van egy komoly müszerem ami igaz speciális célokra szolgál, de mindent tud amit tudnia kell ( van benne komoly spektrum analizátor, szintmérö, célszkop stb) és 8 orát megy akkurol...igy szerintem a szkop is elmenne.
Külsö megoldást azon felül is lehetne csinálni, amit nem lehet alacsony feszültségröl (12-24V) külsö táprol táplálni ( müszerem max 60v bementi jelig mér). Ezért a szkophoz külsö táp kell ami legalább 90V-t ad és a hálozati csatlakozon keresztül, vagy belsö akku.
Veszel egy olcso autokonvertert és szinte bármilyen DC-böl csinál neked 230V-t.
Én azt honnan tudjam? A Ge Lee koléga emlegette az 1900833 számu hozzászólásában...
Arra írtam neki, hogy mutasson már egy rajzot (persze csak ha nem zárt forráskódú ![]()
Jah persze, de az nem fér el a szkóp saját házában...
A szkop házába manapság semmi nem fér be.
A jelenlegi szkopok többségét sajnos ugy kellett kialakitani, hogy azt ne lehessen szétszedve üzemeltetni ( ez valami biztonsági nyavaja). Ugyanilyen okokbol nem lehet rá alacsony feszültségü DC csatlakozot sem szerelni, igy csakis a hálozati csatlakozon oldhatod meg a táplálást. Ha akkuk lennének benne, azt is ugy kellene kivitelezni, hogy csak zárt akkutérrel müködhet, és a külsö táp is megfeleljen egy sereg elöirásnak. Az én müszeremen pl. a külsö táp csatlakozoja ( dupla szigetelt) az akku dobozába megy, a müszer meg csak akkor müködik, ha az akku rendesen a helyére van dugva. Azaz olyan megoldást mint a laptopkon szokott a müszernél nem szabad alkalmazni A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2016
Milyen kapcsolást szeretnél? A DSO-ban kapcsolóüzemű táp van, ami ugye DC-ről megy. Építesz egy push pull autósvégfok tápot, csak kisebb teljesítményre, meg nagyobb feszültségre (1db 494 (vagy akármi), 2db FET meg a trafó), és a végén egyenirányítod.
Nem kell 300V DC, nekem 160-170V körül megy, azért, hogy merülő akkunál is meglegyen még stabilan az a fesz ami a szkópnak kell (ez az enyém esetében 100V, gondolom a többinél is e körül van). Amikor tesztelgettem 105V-ról még vígan ment a szkóp. Bár a fogyasztásuk nem nagy, arra azért ügyelni kell hogy a konverter legyen indítva-leállítva, és ne a szkóp hálózati kapcsolója legyen kapcsolgatva, mert ugye nem DC-re hanem AC-ra van tervezve, amiről nem húz ívet. Az analóg szkópokban pedig trafó van, ott a DC nem játszik, ahhoz kell kukázni egy rossz szünetmentes trafót, a meghajtása ugyanaz, csak nem nagyfrekiről hanem 50Hz-en. Kivétel mondjuk a Philips PM sorozatú szkópjai, mert azok alapból elmennek 24V DC-ről is. A hálózatból egy trafóval csinál 24-27V DC-t, és arról egy konverter csinálja meg nagyfrekisen az összes szükséges feszt.
Megmértem az enyém fogyasztását az akkuról, a pontos adatra már nem emlékszem de olyan 20-30W körül volt, és ebben már benne volt a konverter vesztesége is.
Ennyit ma simán le lehetne venni 4 jobb LiIon celláról. Az én müszeremben 6 darab adja a 11Ah-t.
Nálam is 6db van a pakkban, a 4db-ot kevésnek találtam a tesztek során. Persze ha nem méregetünk órákig akkor elég a 4db is.
Üdv! Szeretnék egy oszcilloszkópot venni. Erről van valakinek valami véleménye?
Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |