Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Ne mérőfejjel csináld. 50Ohm koaxkábellel, közvetlenül a szkóp bemenet előtt 50ohm lezárással. A mérőfej csal, sosem azzal mérik be a szkópot.
Ha a szignált etalonnak tekintem, tehát mondjuk 1 vagy 0,5dB-en belül egyenes a frekimenete a sávban (nem tudom, nem néztem utána a paramétereinek), akkor van hupli a mérőfej átvitelében, ez látszik is. Viszont ez kb. 1dB-en belül van amíg el nem kezd a sáv végén esni, úgyhogy szerintem lehet rá hagyatkozni a mérés során.
Idézet: Ezek szerint semmit. Örülj neki, hogy ennyit tud.„És akkor az enyémben mit butítottak le? Mert most megnéztem a gyári helyett egy Testec mérőfejjel és azzal már 120MHz a -3dB pont a szinuszra az 50 megás szkópon.” Idézet: Ez csak kényelmi kérdés, mert ott már nem változik a mintavételi frekvencia, csak a kirajzolás. A sajat 100Msa/s szkópomon 500ns/DIV a legkisebb beállítható időalap, de zoom-mal elmegy 10ns/DIV-ig. Sok értelme annak sincs, mert 10ns / minta, tehát 10 darabból rajzolja ki a teljes képet. A mérőzsinór meg egy olyan dolog, hogy ha egy ilyen kinai szkop tokkal-vonóval 80..200e Ft, miközben az 500MHz Tek passziv 1:10 zsinórnak 100e Ft + AFA volt darabja 5 éve, akkor nem csodálkozom, hogy olyan, amilyen. Egyszer én is vettem valami 5000Ft körül két drótot a saját szkopomhoz, de az egyik 1 hét, a másik két hónap után szakadt meg... A 350MHz 1:10 LeCroy mérőzsinórt meg nem tudom kikompenzálni a saját szkópomhoz, mert túl nagy a bemeneti kapacitása. „időalapnak 5ns/div-nél vége van, a nagyobbat meg tovább lehet tekerni 2ns/div-ig.”
Én pont azon csodálkozom, hogy olyan amilyen. Ennyi pénzért ebben a formában ez messze tökéletes. Bruttó 90-ért van egy olyan (új!) szkópom ami elmegy 100 megáig, és összehasonlíthatatlanul többet tud mint egy analóg (tárolás, számolások, mérések, kurzorok, szűrők, FFT, stb.).
Ha megnézzük hogy újan mennyibe kerül egy hasonló sebességű analóg ami a megjelenítésen kívül mást nem tud, akkor ez ennyiért ingyen van.
Sziasztok!
Vetem egy Hantek 6022BE szkópot, amit autódiagnosztikára (főleg) szeretnék használni, a bemeneti max. feszültsége 36V. Milyen védelmet érdemes beiktatni, hogy biztosan ne jusson ennél nagyobb feszültség rá, esetleg egy egyszerű zéner diódás kapcsolást? (a gyújtásnál ugyan 12V ot kapcsolgatunk, de előfordulhatnak 50V-os impulzusok is.) Köszönöm, a segítő válaszokat! A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2016
Szia!
Inkább használj osztós mérőfejet: Bővebben: Link.
De ez még nem nagyon véd meg a hirtelen katasztrófától
![]() A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2016
Szerintem nézz meg egy jó multimétert, abban benne van ez a védelem. dióda,PTC,varisztor,esetleg szikraköz.
Én arra gondoltam, hogy valami ilyesmit iktatnék közbe. A mérőfej és a szkóp közé.
Inkább sorba kellene kötni a két zénert.
Az 1/10 osztós mérőfej után a szkóp bemeneten akkor van 30V, ha a mérőfej tapintócsúcsa 300V-ot kap. Ez nem jó?
A két zeneres megoldás amit mellékeltél mindkét irányban 0.6V-nál vág. Egy zener egyik irányban 30V-nál, másik irányban 0.6V-nál nyit. A két zenert -egymással ellenirányban- sorba kell kötni a test és a bemenet között, akkor negatív és pozitív irányban is 30.6V-nál fog vágni.
Ha már szóba került a digi szkóp: mekkora mintavételezésű - és milyen - készülék alkalmas az ilyen kapcsolóüzemű tápok méricskélésére ?
Mivel a tápok általában 40-400KHz körül mennek, ezért ennyit tudnia kell a szkópnak is. Van a DSO138 digit. szkóp, 25$, az csak 200KHz-ig jó. Ha a tápod lassabban megy, akkor szépek lesznek a jelek a kijelzőn. Az analóg szkópok több MHz-et tudnak, szinte bármelyik jó. Bár egy tárolóssal szépen lehet látni az indulást és leállást, amit az egyszerű analóg szkóppal nehéz vizsgálni.
Sziasztok.
Ez a DSO138 digit szkóp tárolós vagy sem? Tehát egy áramkör indulását tudom vele vizsgálni? Köszönöm.
Tárolós a kapcsolás. Azt hiszem 1024 pontot tárol el, tehát kb 1 másodperc
![]()
Köszi. Tehát legkisebb időosztással 1024x10uS= kb. 10ms. Akkor beruházok egyre. Persze ha tud triggerelt indítást
![]() A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2016
Én egyiket sem. Vagy DSO138, vagy egy normális kétcsatornás digitális tárolós szkóp nagy kijelzővel, mint amivel a youtube-os videókban mérnek a szakik
![]()
Na azért a hantek jobb mint a 138-as,2x20MHz éppen elég hobbira.Nekem van mind a kettő,és még két analóg.Mérése válogatja melyiket mire használom.
Csak az volt a kérdés, én melyiket venném, nem az, melyik a jobb.
Mint írtam a másik topikba, felejtsd el, ez nem arra való. Ha van gyereked, odaadhatod neki játszani, nézegetheti rajta mondjuk a basszust. Egy valamirevaló szkóp, meg ez, ég és föld. Lapozz vissza, tettem fel képeket. Tegyél még a végére egy nullát, és az az alja annak, amit digitálisban már érdemes megvenni.
Gondoltam lenne egy hordozható (készítenék neki akksis tápot), leválasztott szkópom 100KHz alatti jelekhez. Elvileg 200KHz-ig jól mér. Megkeresem a képed.
Persze jobb lenne egy normális szkóp, ki is adnék rá 250-300€/$-t, ha nem lenne ekkora választék, tehát kiismerném magam. Mert 300€-ért azért szeretném pár évig használni. Ebay-ről meg a szállítás rizikós, összetörik-e, vám? Hestore-on meg 200eFt-tól kezdődnek a szkópok.
200kHz, persze.
![]() Itthon a legolcsóbb amit érdemes megvenni az ez. Kapsz rá 3 év garit is. A hardvere az árához képest nagyon jó, szoftver gondjai vannak, de azt lehet orvosolni. Az ebay a garancia miatt problémás, mert teljesen mindegy hogy hol veszed, ha gondja van Kínába kell visszaküldeni ami nem olcsó. Nem éri meg.
Nekem van 100megás analóg szuper szkópom, hát egyszer se vettem még elő, erősítőt nem építek, hangfrekvencia alatt meg semmire se használható, fölötte meg nincs rá szükségem.
Tud triggerelt indítást, két félét, Normálnak meg Single sweepnek nevezi. A Normál mindig a legutolsó triggert mutatja, a single az elsőt, és utána HOLD módba kapcsolja, vagyis nem frissíti a kijelzőt. Indulást mindkét módban tudsz mérni vele, de a single a legjobb. Én próbáltam analóggal is mérni, úgy hogy az externalra adtam neki egy DC szintet, vagy egy két áramkörös kapcsolóval az áramkört meg a sweepet is indítani + ehhez egy digitális kamera nyitott zárral, de hihetetlen szenvedés, s úgy 5ből egyszer jön össze, inkább a 6 ezer forintos panelos szkóp.
Ha ez a DSO138 tényleg ennyire rossz, akkor nem éri meg. Azt hittem 100KHz-ig azért visszaadja a négyszögjelet szépen... Nincs normális teszt róla neten, mindenki csak az összerakást mutatja, vagy rak rá 100KHz szinuszt, és úgy mutatja, 8-10 periódus látszik. Véletlenül sem nagyítana rá. Habár ahogy látom a négyszögjel okoz gondot.
Egyébként átnéztem a topic képeit, de csak Massawa képeit találtam meg, de ő csak a háttérvilágításra meg a foltos kijelzőre panaszkodott. Biztos, hogy jó volt az a 40KHz négyszögjel? Rendesen ki volt kompenzálva a mérőfej? Olyan hihetetlen, hogy 75MHz-es proci ennyit tud csak. A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2016
A proci nem 72Mhz-es, legalábbis a kristály rajta legalábbis 8Mhz.
Ha gondolod érdekel csinálhatok képet
Van benne egy egység, ami 8Mhz-et többszörözi, így jön ki a 9x8=72. Nem tudom, milyen szorzók vannak, de gondolom a lehető legnagyobb sebességen járatják a procit, mert csak így lesz az LCD képfrissítése gyors.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2016
Idézet: Narancsolj: YouTube. „Nincs normális teszt róla neten” |
Bejelentkezés
Hirdetés |