Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock

Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   379 / 489
(#) patexati válasza attika hozzászólására (») Feb 6, 2016 /

Egy ellenállás sorba,a bázisban a kitöltést visszaállítani alacsony értékre majd szép lassan emelni még nem lesz optimális (utána ezt jó a forrásban befordítani és azt beleírni,hogy az elem lemerülése esetén sem induljon a bázis nagy kitöltéssel). Ha jól be van állítva akkor nem kell ellenállás sem viszont ez esetben stabilizált tápot igényel mi nem változik a terhelés függvényében (én 1A kapcsolóüzemű dugasztápról használom valami modem,vagy routeré volt,lomipiacon 500-ért szokják az ilyesmit árulni).
(#) KKobra válasza attika hozzászólására (») Feb 6, 2016 /

Én szóltam!! Még kérdezted is minek kell és hová kell kötni
Már említettem hogy a bázisból lehet beállítani mindent Működjön a bázis rendesen utána jöhet a több kitöltés fordulat rendben legyen
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2016
(#) attika válasza patexati hozzászólására (») Feb 6, 2016 /

Én is kapcsolóüzemű tápról hajtanám,ez 20A-es.
(#) patexati válasza attika hozzászólására (») Feb 7, 2016 /

Az biztos stabil csak az a baj,hogy az ha van zárlat akkor eléget mindent. A kisebb jobb fajta kapcsolóüzemű dugasztápok zárlatnál le szoknak kapcsolni ez bennük a jó..
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2016
(#) attika válasza patexati hozzászólására (») Feb 7, 2016 /

Na ez igaz,mert jártam már úgy,másodperc töredéke alatt égett el,időm nem volt feleszmélni
Sajna egyenlőre ez van amivel próbálgatni tudom.
Kisebb csak azt hiszem olyan 500mA,de nem vagyok benne biztos.
Most a Pic-et sikerült kinyírnom egy nem odafigyelés miatt.
Különálló hűtőbordákat tettem rá és így nem is szigeteltem el csillámmal őket és ami a tekercset vezérli Fet,annak a bordája hozzáért az Usb b csatlakozó fém házához és onnantól fogva nem ismerte fel a gép a bázist.
Rátöltöttem a 18f2550-re ami a bázisban van a Pickit2 hexét,és próba képen betettem a pickit 2 panelba,hogy mit csinál,és ugyan úgy ismeretlen eszközként ismerte fel a gép és el sem indult.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2016
(#) Mircsof válasza attika hozzászólására (») Feb 7, 2016 /

Az enyém 12V 500mA dugasztáppal megy Söt 9V elemmel is elindul okkal móddal (videófej induláskor kiesik szinkronból), de egyébként a 12V dugasztáppal tökéletesen megy. Kár oda az a 20A táp.... Tömegkarszttófa lesz, bármilyen hibától! Csak van otthon kéznél valami 10-20VDC tápod kisebb áramérőséggel.
(#) Kovidivi válasza Mircsof hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

Vagy egy soros 12V 21W-os izzó, vagy egy megfelelően méretezett soros ellenállás.
(#) KKobra válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

Nem világítani szeretnénk csak megnövelni a tekercsek ellenállását.
és azért csak csak találni otthon egy 4Ω körüli ellenállást kicsit nagyobb teljesítményben (5W)
(#) Kovidivi válasza KKobra hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

Hm. A sorbakötött izzó pont "megnöveli a tekercs ellenállását", vagyis inkább soros ellenállásként viselkedik, tehát korlátozza a maximálisan átfolyó áramot. Nem fog világítani az izzó a rajta átfolyó 10-100mA-től. Azzal csak áramot korlátozol, olyan karakterisztikával, hogy minél nagyobb az áram, annál kevesebb feszültség jut az utána kötött áramkörnek. Rövidzárlatnál pedig az izzó esik az összes feszültség, és az áram kb. 1.75A-nál korlátozódik (21W).
Teszt és fejlesztés idejére javasolt, nem véglegesen beépített megoldásnak.
(#) Mircsof válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

Elbeszéltek egymás mellett....
Kkobra az energiaátvitelhez tartózó tekercsről beszél, és az azzal soros xR értékű ellenállásról.
Én is egyébként a teljes áramkör védelmére gondolok és oda az izzó mint olyan egész jó védelemnek.
(#) KKobra hozzászólása Feb 9, 2016 1 /

Szóval most már tényleg meg kell javítanom az órámat
megtaláltam a külső kör led miért nem világít sikeresen javítottam is de most maga az egész óra nem megy mindent megmértem a PIC kapja a az 5V rendesen
A HALL szenzor a bolondját járatja velem vagy nem tudom
Mérve a szenzort azt látom hogy átbillen és úgy is marad és csak akkor billen vissza ha megfordítom a mágnest
Nem úgy kellene működnie hogy rögtön vissza billen?
4 lábú az érzékelő
(#) KKobra hozzászólása Feb 11, 2016 1 /

Szóvel sikerült végre működésre bírnom az órát. találtam egy "megfelelő" Hall érzékelőt
amivel működik! De nem jól!! Olyan mértékben billeg a pozíció hogy az mér élvezhetetlen
még mindig a HALL szi szórakozik velem??
Segítsetek valami ötlet??
(#) patexati válasza KKobra hozzászólására (») Feb 11, 2016 /

A mágnessel kéne "játszani" nagyon nem mindegy,hogy áll,milyen fajta.. Ha fölé tartasz egy erős mágnest akkor is kell neki működni,ki kell kísérletezni mi a jó pozíció..
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2016
(#) KKobra válasza patexati hozzászólására (») Feb 11, 2016 1 /

Mielőtt levettem a polcról hogy a kölső kör ledet megigazítsam minden jól ment a mágnes és minden maradt a régi csak a HALL szenzor lett másik. a régivel jól ment igaz nem tudom mitől halt meg a javítás alatt
ez egy négylábú az biztos hogy a másik ellentétes polaritással ment lehet hogy át kell kössem a másik kivezetésére ?
Közben észre vettem még valamit! Azt hogy az áramfelvétele valami miatt jelentősen visszaesett
ezt eddig nem láttam mert dugasz táppal ment
de mikor rendesen ment a labortáppal mérve KB 800mA vett fel
Most a labortáppal mérve 380mA az áramfelvétel
Nem lehet hogy a bázison elállítottam valamit ??
(#) patexati válasza KKobra hozzászólására (») Feb 12, 2016 /

Ha a rotoron megvan a tápfeszültség mennie kéne. Kapcsold ki az adatátviteli módot úgy nem indul e el a kijelzés villogva..Bázist nemártana resetelni (elemet ki,tápot le) és újra beállítani..
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2016
(#) KKobra válasza patexati hozzászólására (») Feb 12, 2016 1 /

Megtettem amit javasoltál rotor elindul szépen villog a külső kör billeg a kijelzés reszteltem a bázist
majd start Az áramfelvétel helyre állt 1A körül van A rotor elég nehezen vette a bázistól az adatokat óra dátum STB Majd kissé stabilabb lett a kijelzés kevésbé billeg az adatátvitel továbbra is nehézkes de működik De azt mondják a baj nem jár egyedül az a dugasztáp amivel eddig működtettem az órát az is elhalálozott szép csendben 12V helyett 3V ad le De ez a legkisebb probléma! Van másik!!
(#) KKobra hozzászólása Feb 13, 2016 1 /

Megoldódtak a problémáim Tökéletes működik ismét az órám ismét
a hall négy kivezetéses 2 kimenete van amint felcseréltem a két kivezetést azonnal működött
rendesen
(#) belagu hozzászólása Feb 15, 2016 /

Üdv mindenkinek!
Ez ideig nem írtam a fórumra, mivel a fórumon megtaláltam a válaszokat a kérdéseimre. Az elmúlt kb. fél évben négy órát építettem, ha tudok teszek fel képeket, még nem biztos, hogy tudom hogyan kell. Mindegyik órám rotorját, SMD kivitelben, egy oldalas nyákra készítettem és elsőre működtek is rendre! Kivétel a 18F2550-el épített bázis, de ott is csak az RX és TX vonalakat kellett felcserélni. Amennyiben valakit érdekelnek ezek nyomtatott éramkörei, szívesen közzé teszem a fórumban. Most viszont megépítettem a 2550-es , USB-s változatot a 886-os rotorral és szeretném az adatkapcsolatos programokat is kipróbálni. Jelenleg a Rotor a V.4.53-as verzióval, a bázis a V.4.02-vel működik, bár még a hőmérő, nedvességmérő nincs beépítve. Az RTC, DCF-77 a bázison van és működik, DCF-szinkront is sikerült elérnem, de volt néhány hibás dátum beolvasás is. A rotoron viszont nincs RTC, hőmérő, nedvesség mérő, légnyomás mérő sem, mivel az adatkapcsolatra számítottam a nyák tervezésekor, ezért megkérném Hp41C fórumtársat, amennyiben lehetséges küldje el nekem a szükséges programokat. A fórumot végig olvastam és úgy emlékszem ez a változat nincs feltéve. Valamint ezúton mondok köszönetet az itt végzett munkájukért! Iszonyatos energiát fektettek ebbe a munkába itt jó néhányan, köszönet érte Hp41C, Vicsys, Janocsi, patexati, kly és a többieknek is, hiszen az ő problémáikból is rengeteget tanultunk! Elnézést a hosszú léért. A rajzokat Express PCB-vel készítettem, én ezt használom, ezért PDF-ben tettem fel.
üdv: belagu
(#) belagu válasza belagu hozzászólására (») Feb 15, 2016 /

Néhány kép a legújabbról.
(#) kly hozzászólása Feb 17, 2016 /

Sziasztok

Jó rég nem írtam ide de azért néha néha követtem az eseményeket. Utóbbi pár évben nem túl sok minden történt itt sajnos. Remélem most felzavarom az állóvizet.

Új fejlesztésbe kezdtem a minap. Az ötletemről már régebben írtam ide de csak terv volt ezidáig. Mostanra már deszkamodell is van.
Az ötlet lényege hogy minden le szeretnék venni a rotorról, hardware és software szinten is. A hardware gondolom érthető , csak a led meghajtás és az MCU marad és egy rádiós modul.
Software az kicsit fifikásabb . A lényeg ,hogy a rotor software is a bázisban fusson és csak a megjelenítendő képek küldje el a rotornak a rádiós modulon keresztül. Ennek nagyon sok előnye van. pl a rotort csak egyszer kell megcsinálni és soha többé nem kell fejleszteni mivel Ő csak egy buta kijelző (még azt se tudja hány óta van) . Ha új feature kell akkkor csak a bázis software-t kell módosítani és máris megjelenik a rotoron a kép. A rotor software mérete a töredékére zsugorodott így sokkal gyorsabb is lett.

Úgy gondoltam bázisnak egy mostanában népszerű cuccot kéne használni. Így a fiókból előkotortam egy Raspberry Pi-t. Elkezdtem a fejlesztést. A Pi jó cucc , sok RAM és gyors proci. Kicsit fura volt , most először volt dolgom ARM el. A linux OP rendszert persze kihagytam. Írtam egy saját "kernel"-t amiben csak SPI támogatás van , meg persze az propeller óra software.

Most ott tartok hogy ledobtam az SPI FLASH-t az RGB órámról, a helyére asztalon rádrótoztam a rádiós modult.

Jelenleg a Pi és a rotor között tudok 2 Mbit/sec sebességgel adatot küldeni. Még nem forgatom a rotort csak asztalon van de így is érdekes látvány hogy egy másik eszközön fejlesztek és a kijelzőm egy rotor ráadásul a két motyó között nincs vezeték........

Később a PI-t PI zéro-ra akarom cserélni a mérete és az ára miatt.

Elsőre ennyi, majd még irogatok

kis videó ízelítőnek : VIDEO
(#) kly válasza kly hozzászólására (») Feb 17, 2016 /

Még annyit hogy ha van valaki aki beszállna a rotor fejlesztésébe akkor az nagy segítség lenne.
Elsősorban nyák gyártásra (4 vagy több réteg) gondolok és beültetésre, (szemem már nem a régi a 0402 nem látom , pár éve még ment)
(#) attika hozzászólása Feb 17, 2016 /

Sziasztok.
Egy kérdésem lenne a fényerő állítással kapcsolatban a rotoron.
Eddig csak addig sikerült eljutnom,hogy adatkapcsolat kikapcsolva és a rotor veszi a jelet rendesen.
A fényerőt viszont csak úgy tudom szabályozni,hogy egy gombnyomásra elhalványul nullára,és ugyan azon gombot még egyszer megnyomva,szépen fokozatosan visszaáll maximumra.
Ilyen köztes fényerőt nem tudok állítani.
Vagy minimum,vagy maximum.
A bázison a kezelőprogramjából egyáltalán nem tudok fényerőt állítani,a fotó dióda az előlapon a programja szerint tökéletesen működik,mert a Measurements fülön, a Light kis ablakba ha megvilágítom a diódát akkor max értéket mutat(255),sötétben meg (0) az értéke.
(#) Mircsof válasza attika hozzászólására (») Feb 17, 2016 /

Szia!
Idézet:
„A bázison a kezelőprogramjából egyáltalán nem tudok fényerőt állítani,”

Mivel rossz a szoftver amit adtam

Idézet:
„A fényerőt viszont csak úgy tudom szabályozni,hogy egy gombnyomásra elhalványul nullára,és ugyan azon gombot még egyszer megnyomva,szépen fokozatosan visszaáll maximumra.”

Ez teljesen normális annyival, hogy nem nullára megy a fényerő, hanem csak lecsökken...

Igen a bázison a fotodióda megfelelően megy.
(#) mrbini válasza kly hozzászólására (») Feb 17, 2016 /

Szia!
Keress meg privátban és szívesen segítek.
(#) attika hozzászólása Feb 18, 2016 /

Sziasztok!
Egy Hex fájlba,hogy lehet megváltoztatni a forgásirányt?
Nekem sajna balra forgós motorom van és Van egy hex ami kezeli rendesen a bázison a fotódiódát,és a fényviszonyokhoz megfelelően be is állítja a ledek fényerejét.
Mivel sajna elég gyenge a tekercsem valamiért,így ezzel be tudtam úgy lőni,hogy még viszonylag erős Daylight 100-as értéken tökéletesen megy az adatátvitel is.
Sajnos ha feljebb emelem a fényerőt és a kitöltés így is 170-en van,akkor sem megy az adatátvitel.
Sok kísérletezgetés után ez a Hex lenne szerintem a leg megfelelőbb,meg ezen az egyen működik csak a fényerő szabályzás is.
(#) belagu hozzászólása Feb 18, 2016 /

Sziasztok!
Fel tudnátok világosítani, hogy a 4.02 bázis és a 4.53 rotor, 4.10 pc software alkalmas-e az adatátvitelre a rotor felé? Valamiért úgy gondoltam, hogy nem, most pedig elbizonytalanodtam. (úgy gondoltam, hogy 4.10 program kell a bázisba) Mert ha igen akkor csak várok itt a csodára, közben meg a birtokomban van ami kell!
A választ előre is köszönöm.
(#) Hp41C válasza belagu hozzászólására (») Feb 18, 2016 /

Az adatátvitelhez minden programból 4.10 vagy újabb kell.
(#) belagu válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 18, 2016 /

Szia!
Akkor még is csak jól értettem az eddigieket. A kérdés már csak az, hogy meg kaphatom-e ezeket?
Mer mint fentebb írtam, úgy emlékszem nem lett feltéve a fórumra.
(#) kly válasza kly hozzászólására (») Feb 18, 2016 /

Most számolgatom a dolgokat a nyákkal kapcsolatban. Egy egészen új led meghajtást gondoltam ki ,az előző két verziómhoz képest.Most úgy érzem meg lehet oldani 2 réteggel is
64 RGB LED 0605 méretű, és még kisebb is lesz mint az előző RGB verzió. A rotor lapátja csak 1 cm széles lesz. Érdekes lesz a balanszolás így ,hogy ilyen kicsi a lapát szélessége, de az ellen oldalon sem nagyon lesz súly mivel lemarad szinte minden ami eddig ott volt ,,,, talán pont jó így......
hétvégén kivágom a körvonalat megnézem kb mire számíthatok
(#) attika hozzászólása Feb 19, 2016 /

Sikerült eljutnom addig,hogy hellyel közel stabil lett az órám,még vannak kisebb hibák,de így már használható lett.Az adatátviteli problémák úgy néz ki,hogy megszűntek a fórumban leírt patexati által javasolt 10nF helyett én 22nF-os kondit tettem be,mert a 10nF-os kicsinek bizonyult,ugyan érteni nem értem,hogy ez mit tett vele,de egyenlőre úgy néz ki,hogy működik,ha esetleg így is szarakodna az átvitel akkor még kipróbálom az egyutas irányítást is.
A programban van még 1-2 dolog ami nem teljesen tiszta,pl a távirányítót még nem sikerült működésre bírnom a bázison,a távirányító cimeket kiírja,a jelét veszi a Tsop,de nem tudom,hogy kell megtanítani neki.ha az adatkapcsolatot kikapcsolom akkor a rotort tudom távirányítóval vezérelni,és több funkciót előtudok csalogatni vele mint a kezelőprogrammal.Amire még nem sikerült rájönnöm,hogy a rotor néha elfelejti a beállított időt,ha meg olyanja van akkor megjegyzi.
Köszönet mindenkinek aki segített és különösen köszönet Hp41C-nek a kitartó és önzetlen munkájáért.
Jelenleg így muzsikál,ennél rosszabb sose legyen.
A dobozolás még hátra van,ez csak a tesztelgetés idejére tákoltam össze,hogy ne kézben kelljen fogni.
A következő kihívás az Kly órája lesz
Következő: »»   379 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem