Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
Ebben a topikban vannak leírva átalakítások, hogy a 12v-ot figyelje, de ha nem akarsz belenyúlni, egy dc step-up állítható konverterrel Bővebben: Link az 5v-os ágat felemelheted 12-re. Bár ha a monitorod működik valószínűleg felesleges, mert abban meg lehet úgy kezdődik a táprész, hogy a 12-ből (vagy amit kap) csinál magának ami kell.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2016
Rendben, keresek ilyen átalakítást, lehet hogy megpróbálom.
Mégegyszer köszi!
Sziasztok!
Szükségem lenne 40VDC feszültségre, max 10A árammal). Mindezt úgy, hogy a feszültség ne csökkenjen számottevően. 35V alá meg semmiképpen se teljes terhelésen. Próbálkozok több módszerrel is, de most gondoltam, hogy leírom az ötletem, hátha tudtok segíteni. Szóval arra gondoltam, hogy használok erre a célra egy PC tápot. A primer oldalon a tranyokat kicserélem fetekre, és ezzel a meghajtás szerintem kész is. Van egy PC trafóm, amiben 2 mag van összerakva. Így számoltam az értékeket: 40V*10A=400W/150=2,67A áram a primeren, ezt felkerekítem 3-ra. 0,5 huzalból tekerve 4Amm" értékkel 3,8 szál kellene Én úgy gondoltam, mivel hűtés lesz rajta (és a terhelés sem állandó) 3 szálat tekernék 20körrel. Szekunder 7,5V egy menet 6*7,3=43,8V ami nekem tökéletes is lenne, viszont ha minden igaz akkor ez teljes kitöltésen lenne ennyi, így a tápban nem maradna tartalék. Hogy kellene ez esetben méretezni? És a tranyok fetekre való cserélése járható út? És az utolsó kérdés, hogyan kellene megoldani, hogy ezt a feszültséget a 494 figyelje?
Szia!
Idézet: Nem, a Tranzisztor áram-, a Fet feszültségvezérelt félvezető.„És a tranyok fetekre való cserélése járható út?” PC táp átalakításhoz nézd át Ge Lee hozzászólásait, ha inkább építenél újat akkor nézz át a Kapcsolóüzemű táp 230V-ról és a Cikkek között.
Értelek fetek kilőve. Viszont a nudli meghajtó tranzisztorokat kilehetne cserélni izmosabb típusokra, ami már elbírná a primer áramát teljes terhelésen.
Sziasztok.
Szeretném a PC tápjáról üzemelni a Modemet, wifit és a telefont. A modem 15V 1A / Wifi 9V 600mA / Telefon 5.5V 500mA. Ezeket molex csatlakozón keresztül szeretném működtetni. A gond az lenne hogy a molexen csak 5V / 7V / 12V van. Megpróbáltam a 12 voltot 9re csökkenteni a 7-et pedig 5.5re a gond az hogy nagyon melegedik az IC. LM317-es ICvel próbáltam. Van valami hatékonyabb kevésbé melegedő megoldás? Vagy ez így nem kivitelezhető?
Áttekert trafóval még nem alakítottam át PC tápot, de van aki igen, úgyhogy olvasgass.
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy PC tápegységet hogy lehetne átalakítani +-40V-os tápegységgé?
Szia! Itt van egy reszletes leiras. Nekem poccre indult, hogy ha nem ertheto hogy hogyan kell egyeniranyitani akkor ebben a hozzaszolasban talalhato mellekletben ott van hogyan kell. Szep estet!
Szia! A helyzet a következő. Elolvastam a leírást, de nekem SG6105D található benne, és fogalmam sincs mitévő legyek. Egy kis segítséget kérnék, tápegységek terén semmi tapasztalatom
Sajnos en sem vagyok nagyon jartas ezekben, ez volt az elso atalakitasom, viszont minden elsore oke volt. Ennel tobbet en egyenlore nem tudok segiteni. Tuti, hogy masnak is volt atalakitas az sg6105d vel, keress vissza egy kicsit, akar a kepek kozott. Ha nem talalsz akkor tuti valamelyik forumozo kollega segit.
Szia! Ha csak 1 lapot lapozol vissza, ott már találsz is egy kis információt SG tápról, ha többet is akkor valószínűleg még találsz többet is.
Sziasztok! A tápban a diódás vagy a fetes hűtőborda melegszik jobban? (ebben a diódás egy kicsit nagyobb) Szeretnék tenni bele egy hőmérséklet függő ventilátor vezérlést, de nem tudom melyik borda hőmérsékletét figyelje.
Fet-ek nincsenek benn. Tranzisztorok vannak benn. De nem azok szoktak melegedni, hanem az egyenirányítók.
Tisztelt Fórumtársak!
Segítséget szeretnék kérni a következő problémámban. Van 3 db ISO-450PP tápegységem. Egyet már átalakítottam szabályozhatóvá, úgy, hogy a védelmet kiiktattam. Gyönyörűen működött is. 12V-on terheltem 10A körül és nagyon szépen bírta, meg sem rezgett a mutató, ahogy rátettem az izzókat. Sajnos aztán terheletlenül, de feltekertem 27 V-ig, ment egy darabig "üresen" majd szétdurrant a bizti. Ezt egyelőre így is hagytam. Viszont itt a másik és az előző hibámból adódóan úgy szeretnék 12V-on 10-12 esetleg 16 Ampert tudó tápot csinálni, kifejezetten rádióamatőr célra (rádió működtetésére), hogy a védelmet ne iktassam ki. De itt keményen elakadtam. Sokat olvastam itt a Fórumon is utána, de szinte mindenütt úgy szól a leírás, hogy ha kiemelem az 5 V-os ágat figyelő ellenállást, akkor már a 12 V terhelhető. Ez nekem sehogy sem sikerül. Kivettem a 12 V-os ellenállást is, és potit raktam oda, akkor is semmi. Próbáltam más leírás szerint az 5 V-os és a 12 V-os kimeneti ágat terhelő ellenállással kiegészíteni a Sarok Adrián féle módon, de ez sem ment. Próbáltam még másképp is, más leírások szerint, de nem ment. Minden esetben csak egy pillanatra pörgött fel a venti, és a védelem azonnal le is tiltott. A kérdésem: Ahhoz, hogy a 12 V-os ág megmaradjon terhelhetően úgy, hogy az 5 V-os és egyéb fesz. ágakat felszámoljam feltétlenül ki kell e kötnöm a védelmet? Ha nem , akkor hogyan tudom ezt megtenni? A Fórumon leírt módok nem vezettek eredményre. Tud Valaki segíteni, hogy mit tegyek? Már a 494-es Ic lelkébe is belemerültem, csak nem tudom a gyakorlatba átültetni. Hosszú napok óta a minden délutánom a kísérletezgetésre megy el, de nem jutok előbbre. Minden segítséget nagy szeretettel várok. Üdv.: so12sa
Próbáld meg kivenni a 12V-on kívül a többi ág egyenirányítását. Azért tilt, mert az 5V os ágnál fentebb megy a feszültség, mivel nincs terhelve.
16V fölé dióda és kondi csere nélkül ne tekerd!
Szia Gerleimarci!
Először is köszönöm a válaszodat. Ezt a tápot valóban nem bontottam még meg annyira, mint a másik tápot. Ott mindent kiirtottam, és 35 V-os kondit tettem a 12 V-ra. Diódát nem cseréltem. Tökéletesen ment, szinte nem hittem, hogy pl. 11.96 V-nál rátettem az izzókat, kb. 10 A terhelésen és 11.96 maradt a fesz. Sajnáltam nagyon, hogy tönkretettem a 27 V-al. A diódákra nem gondoltam. Melyiket kellett volna cserélni? Az 5V-os Schottky? "Próbáld meg kivenni a 12V-on kívül a többi ág egyenirányítását. Azért tilt, mert az 5V os ágnál fentebb megy a feszültség, mivel nincs terhelve." Az 5 V-os ágból a tekercset és a kondit kivettem. A Schottky diódákra gondolsz itt is, amik a hűtőbordán vannak? Üdv.: so12sa
A 12V-nak a diódáira gondolok, de igaz a többire is. Azok a diódák ha nagyobb feszültséget kapnak, átmennek zárlatba (saját tapasztalat).
Igen. Azért írtam, hogy vedd ki a többi ág diódáit, hogy az IC ne kapja meg onnan a visszacsatolást.
Szia!
Köszi a választ. Értem, tehát egy bizonyos - mondjuk 16-18 V-nál nagyobb feszültséget nem bírnak (szeretnek) ezek a diódák. Viszont a tönkrement tápban a kapcsoló tranzisztorok mentek zárlatba. Valószínű, hogy ők adták fel hamarabb a nagyobb fesszel szemben. Ki is cseréltem őket, a zárlat megszűnt, a kondikon ott volt a "hálózati egyen", de a táp nem indult. Aztán végig mértem szinte az összes félvezetőt, de más hibát nem találtam. Úgyhogy egyelőre félretettem, mert rengeteg időmet vitte el. Most a másikból inkább az amatőr rádió számára szeretnék egy jó és biztonságos tápot készíteni. Holnap azzal kezdem a munkát (ma már nem megy), hogy kiveszem a diódákat, csak a 12 V-osat hagyom benn. Remélem már nem fog letiltani a védelem. Üdv.: so12sa
Még annyit, hogy az 5 V-ról az Ic felé menő visszacsatoló ellenállást (6,3 K) már a műveletek elején kivettem, onnan tehát nincs visszacsatolás.
Nézd meg a kapcsolótranzisztorokra menő kisértékű bázisellenállásokat is, én jártam úgy, hogy egy megpurcant tápban azok is megszakadtak és emiatt a tranzisztorok nem működtek. Nem csak a félvezetők tudnak elhalálozni.
Igen, nekem is vannak rossz tapasztalataim azokkal a tranzisztorokkal.
Bővebben: Link Most nemrég átalakítottam még egy tápot, de most vettem 100V-os schotky diódákat és csináltam neki teljes hidas egyenirányítást. 3-54V-ig lehetett állítani. Beállítottam 12V-ra és ráraktam egy 21W-os izzót. Egy perc után nagy sziszegés és füst. Persze, a tranyók elszálltak. Azóta nem alakítom át ezeket a...
Köszönöm szépen, megnézem. Pillanatnyilag egy másik tápban vagyok benne...
Értem. Hát ez nem jó hír!
Most van egy kis időm, és éppen preparálom az ISO-450PP tápot. Minden tekercset kivettem a 12 V-on kívül. Sajnos nem indul, továbbra is letilt. A venti egy picit felpörög. Próbáltam megúszni, hogy a nagy diódákat kivegyem, mert ahhoz kellene egy ónszippantó is, de valahogy megoldom. Továbbra is az kellene, hogy a védelem megmaradjon, és a 12 V terhelhető legyen. Amatőr rádió táplálására kellene... Üdv.:
A 494 4-es lábától kivetted a diódát?
Szia!
Éppen írni akartam, hogy nem kínlódok tovább a védelem megtartásával, így megszüntettem, vagyis felemeltem a diódát a 4-es lábról. Most már ahogyan az előző tápnál tökéletesen terhelhető a 12 V. Bejátszottam egy potival a 12 V-ot, megmértem és tettem egy fix ellenállást. Most 9 Amperrel terhelem és megy már vagy egy órája folyamatosan. Hát így jártam... Nincs védelem, de azt hiszem ha baj van egyébként sem védené meg a banándugó másik végén levő eszközt. Üdv.: so12sa
Sziasztok!
Került hozzám egy Acorp 230W-os ATX tápegység, aminek szeretném felhúzni a kimenő feszültségét 19V-ra, semmi mást nem kell tudnia. Csináltam már ilyet, de az hagyományos PC táp volt, TL494 - LM339 kombóval. Itt viszont csak TL494 van, és jóval több tranzisztor. Az IC 1-es lába felé is bonyolultabb áramkör megy, nem csak egy sima feszültség osztó. Ebben mit kell átkötnöm, és hogyan, hogy meg tudjam emelni a kimenő feszt?
Szerintem próbáld meg visszarajzolni a kapcsolást.
Akkor elég drága táp lesz, mert az idő rengeteg pénz. Gondoltam megkérdezem, hátha csinált már ilyet valaki.
Egyébként próbáltam, hogy a TL494 1-es lábát kikötöttem (pont átkötés van, kb az 5-ik lábig mindegyiken), betettem egy 20k helitrimmert, és beállítottam először, hogy 12V-ból ossza le 2,5V-ra a feszültséget. A 12V szépen be is állt, de 14,5V fölé nem tudom így tekerni, valami más megoldás kell. Nem akarom elhinni, hogy olyan magas már terhelés nélkül a kitöltési tényező, hogy 14,5V fölé ne tudjam tekerni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |