Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MM5314N ic-t keresek

Témaindító: Rikocu, idő: Márc 5, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Rikocu hozzászólása Márc 5, 2008 /

Egy digitális órát szeretnék építeni melyhez MM5314N ic lenne szükséges. Ezt az ic-t azonban már nem gyártják ezért nem is tudtam hozzájutni. A kérésem az lenne hogy ha valakinek van ilyen ic-je el tudná e adni, vagy tudnátok e olyan ic-t javasolni vagy megoldást ami ezt helyettesítené. A kapcsolásirajzról és az ic-ről mellékelek képet.
(#) vamosiz válasza Rikocu hozzászólására (») Márc 5, 2008 /

Én is, ha valakinek ötlete van írjon!
(#) quite hozzászólása Márc 5, 2008 /

Feltétlenül kell a másodperc? Mert ha nem, akkor ott van pl. a TMS3450NL, vagy volt ezzel ekvivalens SANYO is, de az is megszünt, ezeket használják a rádiós ébresztőórákban.
Közös jellemzőjük, hogy a hálózati frekvenciáról kapják az órajelet, ami beállítható 50 és 60 Hz-re is, illetve a 12/24 órás kijelzés is beállítható. Namármost a tiéd tök ugyanez, csak ezzel az óragenerátorral, ami sohasem (!) pontos, mert ingadozik, szerintem tök felesleges a másodperc kijelzés. Keresd a TMS-t, vagy bombázz szét egy ilyen rádiós ébresztőórát, aminek már halott a hangerőpotija, mert ez mindegyiknél meghal előbb-utóbb és nem igazán lehet beszerezni.
(#) Rikocu válasza quite hozzászólására (») Márc 5, 2008 /

Nos ha nem mutatná a másodperceket, nem halnék bele de rákerestem az ic-re amit javasoltál és hát ez sem valami elterjedt fajta. Összesen egy helyen találtam rá ott viszont 3000Ft feletti összeget kértek érte amit kicsit sokallok. A szedjek szét egy órát verzió már nekem is eszembe jutott csak az sincs itthon szóval továbbra is várom a javaslatokat.
(#) Tomi20 válasza Rikocu hozzászólására (») Márc 5, 2008 /

Építs egy PIC-es órát.
Előnyei:
-egyszerű áramkör
-beszerezhető alaktrészek
-olcsó

Hátránya:
-fel kell programozni
(#) quite válasza Rikocu hozzászólására (») Márc 5, 2008 /

Uhh! Ez a 3000.- HUF picit durva! Én a múlthéten hoztam be a postaládámból egy szórólapot, amelyen volt ilyen ébresztőóra, amit egészen spontán vettem észre, ugyanis ezeket a műszaki/vegysárú szórólapokat a postaládából egyetlen mozdulattal a kukába dobálom.
Ja, és a cucc csak 2000.- HUF volt. Ennyiből valszeg nem hozol össze egy órát.
(#) Rikocu válasza Tomi20 hozzászólására (») Márc 5, 2008 /

A PIC programozáshoz sajna nem értek. Azért választottam ezt a kapcsolást csak ez a fránya ic beszerezhetetlen. Esetleg nincs erre vmi olyan megoldás hogy logikai kapukkal helyettesíteném. Annyira ezekhez sem értek csak olvastam róluk egy cikkben.
(#) Tomi20 válasza Rikocu hozzászólására (») Márc 5, 2008 /

de, ki lehet váltani logikai kapukkal, de legalább 30 IC kell bele. Ennek is van pozitívuma, fillérekért megkapod az IC-ket, és rengeteget lehet tanulni egy ilyen projektből... Érdekel a rajz/leírás?
(#) Tomi20 válasza Rikocu hozzászólására (») Márc 5, 2008 / 4

ITT a linkje a TTL IC-kel felépített órának. (tévedtem kb 18 IC)
(#) Rikocu válasza Tomi20 hozzászólására (») Márc 5, 2008 /

Ez tényleg használható tervnek tűnik. És a legjobb hogy beszerezhetők az ic-k és bár elég sok van belőlük mégis olcsóbban jönnek ki mint 3000Ft.
Megfontolandó ötlet -köszönöm
Azért ha még valakinek van ötlete nyugodtan leírhatja.
(#) fookos hozzászólása Márc 6, 2008 /

1 hónapja építettem és leprogramoztam egy egyszerű PIC-es órát. A kapcsolási rajzot csatoltam. Ha ez esetleg megfelel, akkor a kódot is oda tudom hozzá adni (bár ebben az esetben lesz még vele pár órányi melóm).
(#) Rikocu válasza fookos hozzászólására (») Márc 6, 2008 /

Köszönöm az ötletet, de mint ahogy már fentebb is említettem még nem értek a PIC-ekhez és itthon sincs semmi használhatóm hozzájuk.
(#) László zs válasza Rikocu hozzászólására (») Márc 7, 2008 /

Az 50Hz-es hálózati frekit felhasználó órákat azért nem javaslom mivel vagy sietnek vegy késnek. A magyarázat: MAVIR válaszd az "adatpublikációk" és utána a "A VER jellemző adatait". Ezért inkább a olyat válasz amiben van kvarcoszci vagy javaslom a DCF jelek használatát (nem csak a német hanem az angol időszinkronok is vehetőek hazánkban). Az árakra visszatérve, szinte kizárt hogy a bolti árak alatt meg tudd valósítani , főleg ha az idődet is beleszámítod.
(#) László zs válasza László zs hozzászólására (») Márc 7, 2008 /

A link helyesen: Link
(#) Rikocu válasza László zs hozzászólására (») Márc 7, 2008 /

Hogy nem túl pontos arról már én is hallottam . Abban pedig biztos voltam hogy nem lesz olcsóbb mint a bolti viszont túlzásokba se akartam esni. Van egy felső határ amit rászán még az ember de ebbe a 3000Ft-os ic már nem tartozik bele ha csak egy óráról van szó.
(#) Rikocu hozzászólása Márc 10, 2008 /

Nos mivel az eredeti ic-t nem lehet olcsó és könnyen beszerezhető fajtával helyettesíteni, egy alternatív megoldást választottam. Mivel PIC-ekhez nem értek így maradt sok ic-s de kivitelezhető TTL-es óra. Köszönök minden segítséget.
(#) fookos válasza Rikocu hozzászólására (») Márc 10, 2008 /

Nem igazán értem a PIC-ekkel szembeni antipádiádat.

Ha nem neked kell írni a kódot mert azt készen kapod, akkor nem is kell hozzájuk értened. Egyszerűen csak csinálsz egy programozót (pl: picprog) és utána evvel beírod a kapott kódot a PIC-be.

Ezek után a kezedben van egy spéci a célodnak megfelelő IC.

(#) Rikocu válasza fookos hozzászólására (») Márc 11, 2008 /

Nincs PIC antipádiám csak nincs programozóm. És tudom hogy nem egy bonyolúlt dolog összerakni de az majd egy következő projekt lesz.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem