Fórum témák
» Több friss téma |
Egy digitális órát szeretnék építeni melyhez MM5314N ic lenne szükséges. Ezt az ic-t azonban már nem gyártják ezért nem is tudtam hozzájutni. A kérésem az lenne hogy ha valakinek van ilyen ic-je el tudná e adni, vagy tudnátok e olyan ic-t javasolni vagy megoldást ami ezt helyettesítené. A kapcsolásirajzról és az ic-ről mellékelek képet.
Feltétlenül kell a másodperc? Mert ha nem, akkor ott van pl. a TMS3450NL, vagy volt ezzel ekvivalens SANYO is, de az is megszünt, ezeket használják a rádiós ébresztőórákban.
Közös jellemzőjük, hogy a hálózati frekvenciáról kapják az órajelet, ami beállítható 50 és 60 Hz-re is, illetve a 12/24 órás kijelzés is beállítható. Namármost a tiéd tök ugyanez, csak ezzel az óragenerátorral, ami sohasem (!) pontos, mert ingadozik, szerintem tök felesleges a másodperc kijelzés. Keresd a TMS-t, vagy bombázz szét egy ilyen rádiós ébresztőórát, aminek már halott a hangerőpotija, mert ez mindegyiknél meghal előbb-utóbb és nem igazán lehet beszerezni.
Nos ha nem mutatná a másodperceket, nem halnék bele de rákerestem az ic-re amit javasoltál és hát ez sem valami elterjedt fajta. Összesen egy helyen találtam rá ott viszont 3000Ft feletti összeget kértek érte amit kicsit sokallok. A szedjek szét egy órát verzió már nekem is eszembe jutott csak az sincs itthon szóval továbbra is várom a javaslatokat.
Építs egy PIC-es órát.
Előnyei: -egyszerű áramkör -beszerezhető alaktrészek -olcsó Hátránya: -fel kell programozni
Uhh! Ez a 3000.- HUF picit durva!
![]() ![]() Ja, és a cucc csak 2000.- HUF volt. Ennyiből valszeg nem hozol össze egy órát. ![]()
A PIC programozáshoz sajna nem értek. Azért választottam ezt a kapcsolást csak ez a fránya ic beszerezhetetlen. Esetleg nincs erre vmi olyan megoldás hogy logikai kapukkal helyettesíteném. Annyira ezekhez sem értek csak olvastam róluk egy cikkben.
de, ki lehet váltani logikai kapukkal, de legalább 30 IC kell bele. Ennek is van pozitívuma, fillérekért megkapod az IC-ket, és rengeteget lehet tanulni egy ilyen projektből... Érdekel a rajz/leírás?
ITT a linkje a TTL IC-kel felépített órának. (tévedtem kb 18 IC)
Ez tényleg használható tervnek tűnik. És a legjobb hogy beszerezhetők az ic-k és bár elég sok van belőlük mégis olcsóbban jönnek ki mint 3000Ft.
Megfontolandó ötlet -köszönöm ![]() Azért ha még valakinek van ötlete nyugodtan leírhatja.
1 hónapja építettem és leprogramoztam egy egyszerű PIC-es órát. A kapcsolási rajzot csatoltam. Ha ez esetleg megfelel, akkor a kódot is oda tudom hozzá adni (bár ebben az esetben lesz még vele pár órányi melóm).
Köszönöm az ötletet, de mint ahogy már fentebb is említettem még nem értek a PIC-ekhez és itthon sincs semmi használhatóm hozzájuk.
Az 50Hz-es hálózati frekit felhasználó órákat azért nem javaslom mivel vagy sietnek vegy késnek. A magyarázat: MAVIR válaszd az "adatpublikációk" és utána a "A VER jellemző adatait". Ezért inkább a olyat válasz amiben van kvarcoszci vagy javaslom a DCF jelek használatát (nem csak a német hanem az angol időszinkronok is vehetőek hazánkban). Az árakra visszatérve, szinte kizárt hogy a bolti árak alatt meg tudd valósítani
![]()
Hogy nem túl pontos arról már én is hallottam
![]()
Nos mivel az eredeti ic-t nem lehet olcsó és könnyen beszerezhető fajtával helyettesíteni, egy alternatív megoldást választottam. Mivel PIC-ekhez nem értek így maradt sok ic-s de kivitelezhető TTL-es óra. Köszönök minden segítséget.
Nem igazán értem a PIC-ekkel szembeni antipádiádat.
Ha nem neked kell írni a kódot mert azt készen kapod, akkor nem is kell hozzájuk értened. Egyszerűen csak csinálsz egy programozót (pl: picprog) és utána evvel beírod a kapott kódot a PIC-be. Ezek után a kezedben van egy spéci a célodnak megfelelő IC. |
Bejelentkezés
Hirdetés |