Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő probléma

Témaindító: proksa1, idő: Márc 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   60 / 85
(#) 13_Balu50 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 4, 2016 /

Várj mert most néztem meg az alsó sorban csak 6 láb van tehát az ic csak 12 lábi amit fentebb írtam igy tárgytalan.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2016
(#) granpa válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 4, 2016 /

Nem is kell, mert a kis bemélyedés a végén az eleje; ld. adatlap.
(#) Udvari Zsombor válasza granpa hozzászólására (») Márc 4, 2016 /

De ha megnézed a fotómat, akkor látszik, hogy ezen nincs bemélyedés sem!
(#) 13_Balu50 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Márc 4, 2016 /

Bocs jelölni ne tudom, nem értek az olyan szerkesztőkhöz.
(#) 13_Balu50 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Márc 4, 2016 /

Szerintem, a 8 láb az utolsó képen az IC jobb felső sarkán szélről a 2 láb, de mint mondtam ez csak tipp, vesdd össze a kapcsolási rajzzal. Véleményem szerint a kimenetnek Az IC bal felső sarkának utolsó lába.
(#) reloop válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 4, 2016 /

Bejelöltem.
Ha megnézed az adatlapot, a 2, 3 és a 11-es láb üres, az pont elég a betájoláshoz

1-es láb.jpg

(#) 13_Balu50 válasza reloop hozzászólására (») Márc 4, 2016 /

Igen szerintem is az az 1 láb nagy valószinüséggel ahová a piros pontot raktad.
(#) Udvari Zsombor válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Márc 4, 2016 /

Nem kell nagyon bajlódni, elég ehhez a Paint is, ami a Windowsban alapból bene van...
(#) Udvari Zsombor válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Márc 4, 2016 /

A kimenet tényleg az a láb! Viszont a fotón az IC-n jobb felől széről a 2. láb az konkrétan nincs bekötve (bár gyanús nekem)! Lehet, hogy kondenzátor nélkül kellene oda csatlakoznom, ahogy van?

Kivehető?

Bemenet.jpg

(#) Udvari Zsombor válasza reloop hozzászólására (») Márc 4, 2016 /

Köszönöm. Akkor ezek szerint mégse kell oda kondenzátor?

A bemenetet ugyan testre kell húzni az adatlap szerint, de gyakran közvetlen egy potira kötik: Bővebben: Link. Neked is ezt ajánlom. Mi a jelforrásod és hogyan szabályozol jelenleg hangerőt?
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Márc 4, 2016 /

Szól!!! Köszönöm a segítségeteket!
(#) Udvari Zsombor válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 5, 2016 /

Íme, a végeredmény! Simán belefért az erősítő egy kis kompakt hangszóróba! Jó lett, nem?
(#) Csabesz666 hozzászólása Márc 7, 2016 /

Sziasztok, olyan problémám van, hogy a képen látható végfokpanel alapzaja, megnőlt, és durranások, pattogások hallhatok, ha hangfalra kapcsolom. gondolom, valamelyik kondi adhatta be a kulcsot.... de melyik.... merre induljak el a keresgélésben? Az erősítő, szól, ha a bemenetére jelet adok.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2016
(#) CIROKL válasza Csabesz666 hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

Kiveszed sorban aztan mered .5 darab kis kondi van benne.A kep szerint mar csereltek benne kondikat.... Nem sok valasztas van.
(#) Csabesz666 válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

Akkor szerinted is , hibás kondi okozhatja, a rendszertelen pattogásokat?
(#) steelbird válasza Csabesz666 hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

Te írtad, hogy szerinted az okozza. CIROKL csak erre írta azt, hogy összesen 5 db kondi, mérd ki, ha szerinted az. Ilyen pattogásos hibát sok minden okozhat. Ellenállás, kondi, félvezető... gyakorlatilag bármi.
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Márc 7, 2016 /

Hirtelen gond támadt az erősítőmmel (lásd feljebb)!
A gond az, hogy a (7,5V) tápfeszültség az megvan, de szinte elment a hangja, pontosabban, ha 1-2 percre kihúzom, akkor úgy 10-15 másodpercre jó (talán amíg feltöltődnek a kondenzátorok (de ezt ti jobban tudjátok)) (bár kicsit lehalkult), azután pedig torzít, mintha kevés lenne a tápfeszültség (de nem az!), közben pedig sípol, és ehhez a gép (PC) hangjának 100%-on kell lennie, mert 8%-on már semmit se hallok (csak a sípolást, ami szerencsére halk), pedig tökéletesen kellene!
Segítsetek kinyomozni ezt a váratlan hibát, ami tegnap még nem volt!
(#) 13_Balu50 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

Szia!
1 db Ic ből 2 db ellenállásbol, és 7db kondenzátorból áll a nyák, sok varriáció nincs, ezek közül hibásodott meg valamelyik. Nagy valószinüséggel valamelyik kondi lesz a ludas.
Ja és én a bemenetre csak oda raknám a korábban emlitett 1µF körüli kondenzátort főleg ha Pc -ről adod a bemenő jelet.
(#) Udvari Zsombor válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

Pontosabban, mit is cseréljek? Ugye nem a kondenzátorokat? Ugyanis nincs nekem cserealkatrész...

Amennyiben van ESR mérőd ugy nem kellene csak a hibásat ha egyáltalán az hibás , innen nem lehet eldönteni, egy biztos, ha müködött eddig akkor valamelyik alkatrész hibásodhatott ott meg. Legvalószinübb hogy egy kondenzátor, ha az nem utánna az Ic és legvégül az ellenálllások közül valamelyik.Vagy akár több alkatrész is. Az ellenállást könnyü kimérni egy ohm mérővel, a kondenzátorokat már macerássabb, az IC meg vagy jó vagy nem, én azt hagynám utoljára. Ha minden alaktrész jó akkor csak az ic lehet a hibás vagy akár a nyák vezetősáv is. Nem tudom milyen a müszerezettséged .
(#) VIM hozzászólása Márc 7, 2016 /

Sziasztok! Segítséget kérnék egy Omnitronic kb-208a-val kapcsolatban, mert sehogyan sem tudjuk életre kelteni, mert a tápfeszültség megjelenik a kimeneten is. TIP végfoktranzisztorok vannak meghajtva 2sa1013 és 2sc2383 komplementerekkel és 2n5551, 5401-ekkel meg egy d880 is van, talán szimmetriának? Nincs hozzá rajz és nem is nagyon értem a működését így semmi nélkül. Ha volna valakinek ötlete, hogy hol kezdjem el keresni a hibát. Mindenhol közel 30V mérhető a graetz után is.
(#) 13_Balu50 válasza VIM hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

A legvalosznübb a végtranyó hiba, vagy hütüborda és a végtranyők között nem jó e a szigetelő rész, csillám, stb: fémes érintkezés lehet ? Aztán nyák szakadás, forrasztási hiba stb.
(#) Udvari Zsombor válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

Hát..., nekem mindössze csak egy multiméterem van... Az IC pedig tuti, hogy jó...!

Akkor mérd meg az ellenállásokat, megfelelő értéküek e.A kondenzátorokat is le lehet vele ellenőrizni, de csak kiforrasztás után,azt egyenlőre hagyjuk a ellenállások jók.eazt tisztázd le .
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2016
(#) VIM válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

Azzal kezdődött a javítás, hogy azok ki lettek cserélve, mert "szakadtak" voltak. Nincsenek még a hűtőbordára fogatva.... Az a baj, hogy már azt sem tudom, hogy melyik melyik oldalon volt a két pár tranzisztor. NPN a PNP helyén vagy fodítva ...
(#) 13_Balu50 válasza VIM hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

AZ NPN-es tranzisztorok általában a pozitiv tápágban vannak vagyis a kollektoruk a pozitiv tápon vannak.
(#) 13_Balu50 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

A végtranzisztorokra értettem .
(#) djcaveman válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

A végtranzisztorokra értette... Kevés kivétel akad amikor az NPN tranzisztor kollektorára negatív tápfesz kerül.
Talán megoldás még a hibakeresésben, ha kiveszed a meghajtó tranzisztorokat, és akkor nézed a kimenetet... Ha nincs feszültség a kimeneten akkor a végek jók. Van e olyan alkatrész ami feltűnően melegszik, akkor annak a körében kévő ellenállásokon feszültségeket kell mérni... Természetesen az aktív alkatrészek (diódák, zennerek ha van ) ellenőrzését sem szabad kihagyni.
Jó lenne egy jó minőségű kép a végfokról.
Következő: »»   60 / 85
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem