Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Témaindító: Thom, idő: Márc 14, 2006
Témakörök:
Köszi a segítséget! Már jó a védelem.
Helló elkészítettem a majki féle koppanásvédelmet (reflex RX500-as védelme.) Müködik, de néhány dolog kicsit zavar..
1.) kb 7mp, míg a relé meghúz, szerintem ez nagyon sok. Ennek a csökkentését a 470µF-os kondi csökkentésével lehet megoldani, ugye? úgy gondoltam, hogy berakok egy 100µF-osat, akkor kb 2 mp lesz a behúzási idő. 2.) A clip leddel sorosan lévő 1k-s ellenállás nagyon melegedik, ha világít a clip led (addig, amig a relé behúz.) Nem tudom, hogy az R2 vagy az R5 növelésével lenne-e érdemes csökkenteni az eldisszipálandó feszt? 3.) Kicsit érzéketlennek látom a kapcsolást, mi lenne ha a bemeneti 47k-os ellenállásokat csökkenteném? Bocs, hogy ennyi kérdést rátok zúdítottam, köszönöm a segítségeteket előre is, Arpy
Helló. A reléi is kicsit melegedett, 26 volt volt a fesz rajta, úgyhogy a relével soros ellenállást kicseréltem 2x820ohm-ra így kisebb fesz (20volt) van a relén, az ellenállások kicsit többet disszipálnak, de csak kibírják.
Szevasztok!a Qudhoz szeretnem megepiteni ezt a rajzot,csak az a problemam hogy nincs 12V-os relem csak 24-es,nem lehetne atalakitani a rajzot valahogy hogy menjen 24 voltrol is,vagy nem kell alakitani semmit csak siman adjak be neki 24V-ot es mar kesz is?a muveleti erosito el kell hogy birja ezt a feszt ha jol tudom.Ja es meg valami nem akarom beepiteni a valtofeszultseg figyelot,szoval lehagynam belole a BA 159-es diodat,az R15-14-et,meg a C3-as kondit,mukodne a kapcsolas ezek az alkatreszek nelkul is?.Vagy ha megis muszaly oda akor oda hany V-ot kell hogy beengedjek?valtoaramot persze.Segitsegeteket elore is koszonom!!
Szia!
Szerintem hagyd meg a védelmeket benne.
Koszi a segitseget!,de akor a BA 159-es diodara mennyi vatoaramot kossek,vagy nem kell semijen feszt kossek ra ugy is menne?
A Quad 35V váltóját nyugodtan rákötheted, de azt muszály, mert másképp nem húz meg a jelfogód.
En a 200W-os valtozatot csinaltam meg,es anak +- 55V-kell 4ohmon,es ket traforol hajtom meg,mindket trafo lead valtoba 41,5Vot kulon kulon,es 2db egyenhidrol hajtom az erositoket.Most az a kerdes hogy mindegy hogy meik trafora kotom a BA 159-est,csak kapjon valtoaramot,igaz?
Ennek a váltófesz figyelő bemenetnek az a feladata hogyha megszűnik a váltófesz, abban a pillanatban lekapcsolja a hsz-kat az erősítőről, és a kikapcsolási tranziensek nem a hangszórón keresztül válnak halhatóvá.
A két trafó primerköri tápellátása egy hálózati kacsolón keresztül történik, tehát mindegy melyikre kötöd.(az az avétos, ha az másik oldali trafó biztije kiolvad)
Koszi a valaszokat!mostmar akor annyit kell hogy csinaljak hogy osszerakom es letesztelem.
Sziasztok!
És szeretnék egy olyan védelmet az erősítőmbe, amibe lenne koppanásgátló, kimeneti egyenfesz figyelés, hővédelem, és ami a legfontosabb zárlatvédelem! Kapcsolási rajzok, ötletek a megoldáshoz érdekelnének! Esetleg ha valaki épített már ilyet, és megosztaná velem az infokat azt nagyon megköszönném!
Nincs senkinek sem semmi véleménye a reflex védelemmel kapcsolatosan?
Heló!
Nekem is ez a kapcsolás van, viszont a relé nem húz meg, mert alacsony a tápfesz a sorba kötött ellenállással együtt. (21V a jelenlegi, de 30Voltról szépen működött) Gondolom ha kiszedem az ellenállatot, akkor a 21 volton pont meg fog húzni a relé. A kérdés még az, h ugye ez az R1 jelölésű 220Ohm-os lesz, igaz?
Nekem +-39 volt a tápfesz, de később 40 volt lesz. Az eredeti kapcsolásban 220ohmos ellenállás van... de nekem azzal nagyobb volt a relé behúzó fesze, kb 26 volt körül volt. Így melegedett is a relé, úgyhogy 470 ohmra cseréltem, és így alacsonyabb lett a fesz. Úgy gondolom, hogy a te esetedben teljesen elhagyhtó az R1, de nem tudom, hogy még kell-e valamit módosítani a te feszedhez az áramkörben. Talán még az R14; R5; R17 értékét lehetne módosítani szerintem. Üdv, Arpy
Aha, értem
Én most nagy gyorsan át is kötöttem egy rézdróttal, de nem akar működni a mocsok. Világít az összes led és nem húz meg . Be van kötve minden, GND, +U, -U,~U.. Külön 24V-os paneltrafórol működött, az erősítő tápjáról meg most nem akaróddzik
Nemtudom, hogy és mitől, de működik
(bittos a záram hajccsa) Viszont 8-9 sec, amíg meghúz. Ennyi idő alatt töltődne fel a 470µF-os kondi a 21V-tal? A 24V-os (egyenbe kb 34V) trafónál ez durván 2 másodperc volt.
Nekem is kb. 7 mp +-39 volt egyenről... emiatt azon gondolkodtam, hogy csökkenteni kellene az értékét 100µF-ra... akkor valszeg csökkene..
Másik dolog, ami aggasztott, hogy kissé érzéketlen, lehet, hogy csökkenteni kéne a bemeneti 47k-t? a Harmadik dolog, ami nem tetszett, hogy R5-ös ellenállás nagyon melegszik, ha a clip led világít.... nem tudom, hogy ennek kellene-e az értékét növelni, avagy az R2-esnek?
Nekem igazából teljesen jól működött, még csodálkoztam is.
Bekapcsolásnál felgyulladt mind3 LED, majd2-3 másodperc múlva szép lassan kialudt a protect és a clip, majd kattant a relé. Most viszont v.mi nagyon nem stimmel. Elkezdtem bepakolni a dobozába a paneleket, meg kábelt rendezgetni, és az istennek nem akar működni. Jah és a clip led nem világít, még a vezetékén sem mértem feszt, a relé pedig nem húz be. Biztosan csináltam v.hol v.mi szép kis rövidzárat., pedig már majdnem kész volt az egész erősítő, jel bemenetet kellett volna márcsak bekötni , de most elment a kedvem az egésztől. Mit értessz az alatt, h érzéketlen?
Akkor az balszerencsés ügy ha jól van bekötve, akkor a tranyókat és a diódákat kellene leellenőrizni elsősorban... Nekem pedig kezdetben indult rosszul.
Azon, hogy érzéketlen azt értem, hogy tesztelésnél eléggé nagy DC fesz kellett a bemenetére, hogy a védelem müködésbe lépjen... neked nem így volt?
Nemtudom, igazából ezt a részét nem is igen próbálgattam, örültem, h műxik a koppanásgátló része
Tranyókat megpróbálom megmérni, gondolom bib az lehet, ha absz nem vezet vagy tiszta vezető és bázisáram nélkül is vezet a C és az E között... Gondolom ezt kitudom mérni.
A tranyókat úgy érdemes kimérni, hogy kiforrasztod, és aztán a műszer HFE mérőjével kiméred... vagy akár lehet diódavizsgálattal is... a diódákat is ugyanezzel tudod megmérni.
Nekem az elején, amikor nem müködött, akkor 2 tranyó, 2 dióda halt meg, és a 47µF-os kondi durrant szét.
Hát igen..pihent aggyal könnyebb, mint t.nap este.
Elszakadt az erősítő GND vezetéke. Valszeg addig rángattam a kábeleket a trafó körül, hogy elszakadt. Pedig úgy kezdtem neki, hogy szép, rendezett belsőt akarok, de már káosz van és meg is lett az eredménye: nem láttam a hibát.
No, akkor nem is volt akkora nagy baj... és már müködik?
Jah, szerencsére. Vége az idegeskedésnek
Működik, köszi. Egyenfeszre lekapcsol egyből. IGAZ EZ EGY 1,2V-os akksi volt Egyelőre örülök, h működik. yesss
az jó, örülök neki. Neked nem melegedik a R5-ös ellenállás, amíg világít a led? (kb tápfesztől kicsivel kisebb feszültség van rajta, szóval eléggé nagy fesz esik rajta..)
Vagy az R5 vagy az R17 melegszik az R17 egy 0,5wattos ;1,5K Ohm-os ellenállat, sztem inkább az melegszik.
Tudom,h egyszer meg is sütöttem az ujjam cseppet v.melyikkel
Hello!
Bocs, hogy belebeszélek, de még szép, hogy melegszik, mert 40V tápfesz esetén, majdnem 40mA folyik át rajta, az kb. 1,6W. A Led-nek 20mA bőven elégséges. R5=(Ut-veszteségek)/Iled pld.: (40V-3V)/20mA=1,85kohm Tehát 2kohm-os ellenállás megfelelő, így a teljesítmény még mindig 684mW, tehát a 0,9W-os ellenállás már jó. (De azért az is nyílván melegedni fog!) üdv! proli007
Sz.tem ő sem veszi zokon az ilyen "belebeszélést".
Ezért vannak itt a tapasztaltabb fórumtagok.
Köszi a segítséget, már én is gondoltam, hogy kicserélem 2k2-re... ami most van bent, az 1k 0,5wattos, szépen felmelegszik az a kb 7mp alatt, míg világít a led... De akkor miért ilyen rosszul méretezett az áramkör? (nekem nincs R17, mivel ezt a ledet feleslegesnek láttam a védelemhez belerakni )
|
Bejelentkezés
Hirdetés |