Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ST151 végerősítő
Reloop gondolata alapján, Rajzoltam egy jobban olvasható kapcsolást, és egy lehetséges paneltervet.
Nem építettem ilyet, de bízom benne. A kapcsolásra felírtam néhány dolgot, amik közül kiemelném a szokatlan "beforrasztva" utasítást. Tapasztalatom szerint, az elérhető panelbe forrasztható biztosítékok nem képesek kellő erővel szorítani az üvegbiztosíték kupakját, ezért azok kimelegszenek. E miatt a biztosítékot "részben" be kell forrasztani a foglalatba. A "részben" azt jelenti, hogy csak felül, csak az egyik szorítófülhöz, és csak egy sávban forrasszuk meg. Így stabil lesz az átvezetés, de ha szükséges (igaz pákával), de lehet biztosítékot cserélni. A kész erősítőhöz elengedhetetlenek a kiegészítő áramkörök (pl. CLIP, DC védelem, lágyindító, ventilátor vezérlés).
Sziasztok! Esetleg a bemeneti érzékenységen lehetne lejjebb faragni, vagy egyszerűbb egy ilyen előerősítőt beletenni?
Szia! Az R5 értékén még lehet még egy keveset csökkenteni, hogy többet erősítsen, de az előerősítő az igazi megoldás. Mekkora a jelforrásod kimenőfeszültsége? Az dönti el mi a teendő.
Igazából nem tudom pontosan, de a lehetséges jelforrások laptop, tablet, cd lejátszó.
A 350W/8Ohm 53V-os jelet igényel. A forrásod cirka 0,7V-os, tehát 53/0,7=76-szoros erősítést kell létrehoznod. Ebből az ST151 módosított változata 33-szorosan erősít, így 76/33=2,3-as, de inkább 3-szoros előerősítőre lesz szükséged. Ezt a kedvedre kiválasztott előerősítő visszacsatoló ágában tudod beállítani.
Az elgondolás szerint egy ilyen végfokot szabványosnak tekinthető keverő előzi meg, mely 2V kimenőjelet könnyedén ki tud bocsájtani.
Azzal parádésan fog menni.
Átmenetileg készíthetsz egy egyszerű jelnövelőt, amit akár egy dugasztáp is kiszolgál. Esetedben a 2k2-es R1 legyen 6k8.
Csak óvatosan ezzel a márkával, nekem a munkahelyemen kettőből kettőnek (ráadásul különböző Xenyx tipus) zajosodott be a mikrofon előerősítője kb. egy év után.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2016
Csupán látóköröm szélesítése okán, megnéztem a választott keverődet. Megdöbbenve látom, mennyire átalakult a műszaki paraméterk megadásának módja. Arra számítottam (mert kimondottan erre voltam kíváncsi), precízen megtudom a különböző bemenetek érzékenységét, a lezáró impedanciát, a torzítást és a jel-zaj viszonyt, illetve a kimeneti szintet, de nem... A csatlakozók küllemének részletes taglalása mellett a méreteket és a súlyt látom, de semmi mást.
Jó ez így?
Sziasztok !
Megépítettem a +-60V-os ST151et és hozzá élőfokként alkotóféle lm1036-ot és azt vettem észre hogy ha túl sok a mély akkor valami iszonyatos torzítás van benne persze ezt nem mindig csinálja valakinek valami ötlete hogy mi lehet a probléma? Esetleg van valakinek bevált előerősítő ami nem torzít ennyit mint az lm1036-os a legjobb lenne valami equalizer jöhet privátba is hogy ne barmoljuk szét az ST fórumot köszönöm a segítséget
Hello! Mellékletben a user manual.
Rendben, köszönöm a véleményed. Két ismerősöm is használ ilyen márkájú keverőt egyik pontosan ugyanezt a tipust, de semmi gond nincs velük.
Szia! Tégy egy potit még az LM1036 elé, lehet a bemenőjeled túlvezérli. Szükség esetén változtatható a kapcsolás érzékenysége.
Sziasztok! Mekkora maximum teljesítményt lehetne kihozni ebből a tervből 4 és 8 ohm-on torzításmentesen? Ha a trafóm: 1000VA
Szekunder1: 57VAC 8.5A Szekunder2: 57VAC 8.5A Másik kérdés. Ha csak 8 ohm-ra építeném meg mekkora teljesítmény érhető el és ahhoz mekkora max feszültség kellene?
A trafó szinte ideális. A kapcsolási rajz kimenete fölé felírtam a két teljesítményt. A tényleges teljesítményt majd meg kell mérni, de pár 10 W itt nem számít.
Készítettem egy térben elhelyezkedő rajzot is, és meglepve láttam milyen sűrű a teljesítmény tranzisztorok, és az emitter ellenállások elhelyezkedése. Ilyen nagy teljesítménynél ezt már hibának gondolom, ezért 1-1 cm-el mindkét irányban széthúztam a panelt. Úgy vélem, ez a 2 cm növekedés elenyésző áldozat a sokkal szellősebb alkatrészekért.
Ez a terv egy "b" utótagot kapott, így különbözik az elődjétől. Az utolsó képen a sűrű változatot is feltettem (ez az eredeti), ami érzékelteti a valós elhelyezkedést.
Kifelejtettem egy apróságot. Ennél a tervnél, lehetőségünk van a hűtőlemezkéket is földpotenciálra kötni, ha ez indokolt. Ez nem automatikus, mert a rézoldalon egy-egy átkötés szükséges hozzá. Ekkor a tranzisztorokat szigetelten kell a lemezekhez fogatnunk.
Általában a bordákat és egyéb hűtőfelületeket célszerű GND potenciálra kötni, mert így a környezeti zavarok ellen árnyékoló hatásuk van. Ez sok esetben a házon keresztül történik, de huzalozással is megoldható.
Üdv. Megépítettem a 2 pár végtranyós Alkotó verziót. Élesztés +-53voltról ment, minden oké, de maradt azért egy kis kimeneti ofszet -45-50mV. A leírásban írja, hogy R3 (2,2kΩ)-al lehet bizgerálni, be is raktam egy 5kΩ trimert ami 3,35kΩ-on áll és így +-1mV lett.
Ez így maradhat vagy ellenőrizzem az alkatrészeket és rakjam vissza 2,2k-t ? A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2016
Szia. Tegyél be oda egy 3,3 kOhm -ot akkor és úgy teljesen megfelel. Az a 40-50 mV körüli offset sem lenne probléma, a 3,3k-val pedig 5mV alatt fog maradni szerintem, ami nagyon jó érték. A végfok hőfokának változásával ez úgyis mászkálni fog majd. Üzemmeleg állapotban állítsd a legkisebbre, ez a lényeg, ha gondolod, hagyd benne a trimmert. De a trimmer idővel hibaforrás is lehet, úgyhogy időtállóbb megoldás a fix ellenállás.
Szia! Ha van benne R25, akkor az legyen 0Ω.
Így kb mekkora teljesítményre számíthatok? Jobban fog melegedni?
Nagyjából 70W-ra számíthatsz. Az alacsonyabb tápfeszültség kevesebb melegedéssel jár.
Üdv!
Találtam ezt a tervet. Ezt megépítette valaki? Ez mekkora teljesítményű változat? Előre is köszi!
Szia.
Ez az eredeti ST151, +/- 40V táppal. Hivatalosan 100W. 100w-RMS audio power amplifier Supply voltage: +/-40Vdc Output power - RMS (4Ohm): 100W Output power - RMS (8Ohm): 60W Frequency response (100W-4Ohm): 20Hz-20KHz (-0.5dB) THD (100W-4Ohm, 20Hz-20kHz) < 0.1% THD (100W-4Ohm, 1kHz) < 0.01% Input sensitivity (100W-4Ohm): 1Vrms Input impedance (1kHz): 10kOhm DC offset: max. +/-10mV
Köszönöm a választ!
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne hogy egy sima +-60V os végfognak mekkora hűtőborda lenne alkalmas ? Szeretném minnél kisebbre csinálni a dobozt
Ezt gondold újra. Az erősítő kicsit olyan mint a kocsi, nem akkor jó ha kicsi.
Az indokolatlan méretcsökkentés sokszorosan megbosszulja magát. Ventilátoros hűtés esetén, töredéke méretű borda is jelentős hőelvonásra képes.
Rosszul fogalmaztam az lenne a kérdés hogy doboz hátuljára szerelt bordához mekkora lenne optimális mert ez szabja meg a doboz méretet is van egy 300x120x30mm es bordám
|
Bejelentkezés
Hirdetés |