Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2761 / 3965
(#) ktamas66 válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 22, 2016 /
 
Igen, de itt egy induktivitást kapcsolsz. Ha egy induktivitáson csak lassan nő a feszültség, az áramát csak a DC ellenállása korlátozza, a feszültségugrásra viszont fokozatosan nő az árama.
(#) mechanika hozzászólása Márc 22, 2016 /
 
Sziasztok!

Gsm modul tápellátását akarom megoldani ilyen modullal.
Góliát elemeket (8db) sorba kötve kapcsoltam a táp modul bemenetére de a gsm modul nem működött (feltételezem, a hirtelen nagyobb áramot nem bírta az áramforrás).
Ezután egy 12v (kb.:4500mAh)-os Li-ion aksival, majd egy próbáltam, ezzel működött.
Majd egy 9v(/200mAh)-os akksiról próbáltam, arról is szépen működött.
Az lehetséges, hogy a góliát elemek nem tudnak olyan gyorsan áramot adni a tápmodulnak mint amilyen gyorsan kéne?
(#) sunside válasza mechanika hozzászólására (») Márc 22, 2016 /
 
Szinte biztos, hogy a góliát bőven le tudja adni a szükséges teljesítményt. Feltehetően nem volt tökéletes az elemek sorbakötésénél az érintkezés valahol.
(#) Wind-Storm válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 22, 2016 /
 
Nem nagyon láttam eddig testközelből, de igen, akkor valószínűleg az volt.
(#) nedudgi válasza Wind-Storm hozzászólására (») Márc 22, 2016 /
 
A laza betekerés előnye a rászorított zsugorcsővel szemben, hogy jobb valamivel hőháztartás. Persze nem ezer darab/óra teljesítménynél .
(#) Wind-Storm válasza RoliNyh hozzászólására (») Márc 22, 2016 /
 
Jó 5let, Köszi!
Most kaptam infót hogy R.C. boltban is akad, átlátszó színű akkupakkokhoz.
(#) Wind-Storm válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 22, 2016 /
 
Én rögtön a szalag átlyukadása miatt a fém házhoz érés következtében fellépő zárlattó tartottam ahogy megláttam ezt a csodás megoldást.
(#) kissattila88 válasza Wind-Storm hozzászólására (») Márc 22, 2016 /
 
Bekened FBS ragasztóval.
(#) CyberLaci hozzászólása Márc 22, 2016 /
 
Sziasztok,
Kezdő vagyok, egy kis segítséget szeretnék kérni.
Van egy rf távirányítóm, amin 3 gomb van, és egy pic. Alap esetben a pic bemeneti lábai magason vannak, gomb megnyomásra kerülnek alacsonyra. Egy raspberry pi és egy mcp23017 i2c portbővítővel szeretném vezérelni a pic gombokkal is vezérelt bemeneti lábait. 3.3V a táp.
Hogy kössem össze, hogy ne kelljen belepiszkálni a kész táviránytóba, és szükség esetén a nyomógombok is működjenek?
Azaz a távirányító tápjáról a pic lába magason van. Ide kellene valahogy a portbővítő (de ugye ennek a portja magas vagy alacsony).
köszönöm
(#) fekemil hozzászólása Márc 22, 2016 /
 
Sziasztok!
(Elvetélt villamosmérnök vagyok, az első félév után más irányt vett az életem) Van egy Black&Decker akkus fúróm, aminek tönkrement a töltője, de még mindkét akkuja jó, ezért szeretném megmenteni. Már pár napja nézegetem, méregetem, morfondírozok rajta A falba dugható adapterében csak egy ismeretlen paraméterű trafó van, ami tönkrement. A töltőben egy egyszerű kis elektronika, ami gyakorlatilag egy diódahíd és egy ellenállás, 4,7 ohm. A felirat szerint a töltő 17,4V, 200 mA árammal töltött eredetileg, bár egy neten talált számítás szerint (17,4V - 1,3 * 12cella) / 4,7ohm = 383 mA-el töltött.
Szétkaptam az egyik akkut, 1300 mAh kapacitású cellákból áll, ezt elvileg 130 mA állandó árammal illene tölteni kb. 15 órát.
Két ötletem van. Az egyik, hogy egy 13 voltos trafóra kicserélem a megszakadtat, így kb. hasonló feszültséget kapok egyenirányítás után 13V*1,41-2*0,6V=17,13V Holnapra lesz is egy ilyen trafóm. Viszont ha 130 mA-el akarok tölteni, akkor ki kell cserélnem az ellenállást egy 12ohm 1W-osra.
A másik ötlet ma támadt, mert túrtam a lomok közül egy régi laptop tápot, ami 18,5V 2,2A-t tud. Ha ezt használnám egy 22ohm 1W-os ellenállással, akkor elvileg 130 mA lenne a töltőáram.
Jól gondolkodom? Javítsatok ki, nagyon régen tanultam ilyesmit!
(#) elektrorudi válasza fekemil hozzászólására (») Márc 22, 2016 /
 
Szia!
Nem biztos, hogy pont 130mA-el kell tölteni az akkut. A 0,1C csak egy elméleti érték, ami "biztosan nem teszi tönkre az akkukat". Felteszem, hogy nem találtál a cellákról konkrét adatlapot. Nincs kizárva, hogy akár 0,2-0,5C-vel is tölthető. Nem tudjuk. Akkukat korrektül tölteni csak korrekt töltővel lehet. A korrekt töltő folyamatosan figyeli az akku feszültségét a töltés alatt, és lekapcsol -dU-nál. A te megoldásod, ennek nem felelne meg. Semmi nem akadályozná meg a túltöltést. Ettől kezdve, ez eléggé elnagyolt megoldás. Megjegyzem, az eredeti, gyári töltési metódus is egy szégyenfolt. Nekem egy Bosh akkus fúróm van, NiCd cellákkal, amiket egy ugyan ilyen "zseniális" gyári töltő töltött, mint a tiéd.
Élt 2 évet.
(#) fekemil válasza elektrorudi hozzászólására (») Márc 22, 2016 /
 
Megtaláltam a neten a cella adatait, e szerint 260 mA-el kell tölteni 7,5 óráig. Közben konzultáltam egy villamosmérnök barátommal, ő is egy rendes töltő építését javasolta. Akkor ezt nem úszom meg olyan egyszerűen, ahogy elképzeltem! Amúgy a gyári "töltő" azért is vicces, mert látszik, hogy hol lenne benne az elektronika, meg a led, csak gondolom így olcsóbb lett a keleti piacra... Az akkuban pl. van kivezetés a termisztornak, de a töltőben hiányzik a hozzá illő érintkező.
Akkor ha jól értem, örüljek, hogy eddig kibírták az akkuk!
(#) proli007 válasza CyberLaci hozzászólására (») Márc 22, 2016 /
 
Hello! Ha a nyomógombot egy tranyó kollektor-emitterével zárod rövidre, amit a bővítővel kapcsolsz ki-be, akkor használható mind kettő vezérlés. (Ezt nyitott kollektoros kimenetnek és huzalozott VAGY kapcsolatnak is csúfolják.)
(#) trickentrack hozzászólása Márc 22, 2016 /
 
Üdv!

A lenti tervben található nyáktervbe hova és mekkora potmétert kell kötnöm? (Csak a kipróbáláshoz kell utána építek normális hangszínszabályzót!)

Előre is köszönöm!
(#) reloop válasza trickentrack hozzászólására (») Márc 22, 2016 /
 
Szia! Az Input feliratnál van a bemenet. Próbánál nem igazán lényeges az érték és a típus. 10-100k közötti ideálisnak mondható.
(#) trickentrack válasza reloop hozzászólására (») Márc 22, 2016 /
 
Rendben, köszönöm!
(#) CyberLaci válasza proli007 hozzászólására (») Márc 22, 2016 /
 
Köszönöm. Tehát ha a kollektorra gnd-t kötök, majd a bázison 3.3V-tal zárom, akkor emitteren gnd lesz. Pn2222a tranyóm van itthon. Szükséges valahova ellenállást raknom?
Ezt a meglévő nyomógomb és pic közé tudom csak bekötni, ahol alapértelmezésben 3,3V van, gombnyomásra gnd.
Így gondoltad?
(#) proli007 válasza CyberLaci hozzászólására (») Márc 22, 2016 /
 
Le kellet volna rajzolnom. Remélem így érthető..
(#) Wind-Storm válasza kissattila88 hozzászólására (») Márc 22, 2016 /
 
Mondtam hogy nem szeretném összeragacsozni...
(#) CyberLaci válasza proli007 hozzászólására (») Márc 22, 2016 /
 
Köszönöm! Egy valami zavar. Megpróbálom leírni
Tehát van a kész távirányító, megkapja a gnd-t, 3.3V-ot. A pic lábán 3.3V van. Gombnyomásra gnd kerül a pic lábára. Ha ellentétesen működne, nem lenne kérdésem, de ebben az esetben miért jó így?
(#) proli007 válasza CyberLaci hozzászólására (») Márc 22, 2016 /
 
Nem tudom mi a kérdés. A távrángató így van megoldva. A PIC bemenetét vagy a belső felhúzó, vagy külső ellenállás húzza a tápra. Ezért mérhető nyitó gombnál a 3,3V. Ez logikai H szint. Ha megnyomod a gombot, lehúzza a GND-re. Ez az L szint. A tranyó ugyan ezt teszi.
De az hogy nyomott gombnál L vagy H szint van, az teljesen mindegy, csak program kérdése. (Ha ez lett volna a kérdés.) Általánosságban ezt a módszert szokták használni. Mikroprocik vezérlő vonalai is mindig aktív L szinttel dolgoznak/tak. Ez vezérlés szempontjából jobbnak tartják, és a GND "mindenhol ott van". Nem cipelik a nyomógombokhoz a tápot.
A tranyó akkor fog kapcsolni ha a bemenetre H szint kerül. Ekkor a kollektor L szintre húzza a távirányító bemenetét..
(#) kissattila88 válasza Wind-Storm hozzászólására (») Márc 23, 2016 /
 
Magát fém házat se ?
(#) Wind-Storm válasza kissattila88 hozzászólására (») Márc 23, 2016 /
 
Nem, mert annak hőleadó szerepe van a többi alkatrész szempontjából, egyszerűbb az egészen pici elektronikát beburkolni.
(#) nedudgi válasza Wind-Storm hozzászólására (») Márc 23, 2016 /
 
Ha el tudsz ugrani hozzám, tudok annyi igazi kaptont adni, amivel egy pici elektronikát be tudsz burkolni.
(#) Wind-Storm válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 23, 2016 /
 
Köszi, rendes tőled, de megoldom már zsugorcsővel szerintem.
Valószínűleg nem fog megsülni: Bővebben: Link
(#) MikulaSan hozzászólása Márc 23, 2016 /
 
Üdvözlök mindenkit! Szeretnék felhasználni egy régi kazettás autó rádió erősítő paneljét egy hordozható erősítőbe. A panel önmaga működik kondik és egyéb alkatrészek ellenőrizve. Sajnos csak a kazetta olvasófej vezetékeit tudom csak felhasználni mint bemenet de, bármilyen alacsony hangerő mellett is a mély betorzít ha maga az erősítőrészre adnék hangerőt. Laptopról használhatatlan. Az elején kipróbáltam a mp3 kazetta adaptert de sajnos nem az igazi. Viszont simán kazettáról gyönyörűen szól. Mi módon lehetne kivitelezni hogy ne torzítson be? Eddig kipróbált módszer képen van szemléltetve, ahol is több értékű kondenzátorral illetve ellenállással is próbálkoztam nem sok sikerrel. Valakinek van ötlete?

Probalt.png
    
(#) gernerakos hozzászólása Márc 23, 2016 /
 
Üdv!
Ha egy üres DVD lemezre írok hangfájlokat, direkt hanglemezként íratva, akkor egy hagyományos CD-olvasó le fogja tudni játszani azt?
(#) Syn7h37ic válasza MikulaSan hozzászólására (») Márc 23, 2016 /
 
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2016
(#) MikulaSan válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Márc 23, 2016 /
 
Köszönöm szépen de mint írtam a kazetta adapter sajnos nem volt megfelelő megoldás mivel nem jönnek a hangok át olyan minőségben mint például a normál szalagos kazettáról.
(#) RoliNyh válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 23, 2016 /
 
Egy hagyományos CD olvasó nem tud DVD lemezeket olvasni...
Következő: »»   2761 / 3965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem