Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mosógép vezérlők és általános problémáik
Lapozás: OK   409 / 583
(#) yulo5310 válasza Pulyka hozzászólására (») Márc 21, 2016 /
 
Szerintem csak át kéne kondizni a tápot!,leöregedett,ill. kiszáradhatott az elektrolit.
(#) Pulyka válasza stevepapa hozzászólására (») Márc 21, 2016 /
 
Szia steve papa.
Ezt gondolom nekem írtad.

Egyszerű emberek vagyunk, mi sem szedtük szét apró darabokra azonnal, csak mikor nem láttunk más lehetőséget, a netet is végig lapoztuk.
Az a baj, hogy egyszer végig megy a program, egyszer nem. A mágnes szelepek "átmosása", és a nyomáskapcsoló szétszedése után(picit kormosak is voltak az érintkezők) is rendesen végig ment a program, még írtak is nekem sms-t vigyorgó fejjel, de mondjuk ez nem lényeg.
..és így nagyon nehéz logikusan végig gondolni. Hideg vizes mosásban a legtöbbször végig megy, így lehetne a fűtőszál is a probléma, de van, amikor meleg vízzel is elmegy.
Gondoltam, hátha már találkozott valaki hasonló problémával, mint a miénk, persze még nem adtuk fel.
Köszi.
Tomi

UI:Yulo5310: Köszi Neked is, megnézzük.
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2016
(#) Pulyka válasza Pulyka hozzászólására (») Márc 21, 2016 /
 
Haladás az Indesit wite 127 mosógép ügyében.

Ugyan ilyen erősáramú panelunk van, kicseréltem a jobb fölső sarokban látható 8 lábú DIP Ic-t, ami egyébként is tokkban van, így kiforrasztás nélkül cserélhető.
Fater mondta, hogy nem véletlenül van bedughatós tokkban, biztos hamar elromlik, így egyszerűen lehessen cserélni.
Ki is cseréltem, még be se kapcsoljuk a mosógépet, csak bedugom, de teljesen sötét kijelzőnél lezárja az ajtót, kipiroslik a jelzése(csak az), bekapcsoljuk a gépet, és elkezd villogni az F-09-es kód(majd kb fél perc múlva ki is nyílik az ajtó.), illetve a villogás ütemében valamilyen sistergés is hallatszik az erősáramú panelon. Örülök, hogy végre annyi szenvedés után el tudunk indulni egy másik úton.
Majd még jelentkezek.

UI: Biztos, hogy az IC csere a hunyó, mert vissza raktam a benne lévő IC-t, és nem produkált ilyesmit.
Mellesleg erre az IC-re érkezik a vezérlő(kijelzős) paneltól 2 vezeték, lehet, hogy a két panel között nem volt normális jel átvitel.
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2016
(#) Pulyka hozzászólása Márc 22, 2016 /
 
..teves jelzes. :/ ..ez egy EEPROM, amit boltba vettunk, igy ures, program nelkuli, ezert irta ki a F09 kodot, elektronikus program hiba miatt. Mindegy, egy probat megert.
(#) Dino71 válasza Pulyka hozzászólására (») Márc 22, 2016 / 1
 
Szia!
Esetleg megpróbálnád azt amit már több szakember is javasolt neked az előzőekben?
Ha szeretnéd, hogy még működjön hallgass a szakemberek tanácsára.
I. Szedd ki a motorból a szénkefét és ha 1-1,5 cm nél rövidebb cseréld ki! A lerakódott szénkefe pórt ne felejtsed el kifújni a motorból,mert az is tud furcsaságokat csinálni!!!És próba.
II. A légsűrítőt már nézted.(elvileg tiszta.)
III. Ha nem javult meg kellene a fűtőszálat mérni testzárlatra. Szigetelés ellenállás mérővel./.Persze ha van ./ Ha zárlatos,vagy átvezet testre akkor csere/
IV. Ha ezek mind jók utána nézegessed a panelt és ott is a táp körül keresgélj.Elko kondik táp ic stb....(Mert ha rossz nincs elég fesz./áram és mikor bekapcsolja a fűtés relét nem marad elég fesz./áram a vezérlésnek és folyamatosan újra indul.........
(#) stevepapa válasza Pulyka hozzászólására (») Márc 22, 2016 / 1
 
Szia!

Igen, neked, és általában a műkedvelőknek Természetesen értem a probléma lényegét, viszont egy gép hibáját csak akkor tudod logikusan " végig gondolni " . Ha ismered a felépítését, működését, egységei pontos szerepét. Sőt, típushibáit, ezért írtam pl a motorral való kezdésről. Az említett hiba is hasonló, pl motor, vagy fűtőszál testzárlat. Illetve átvezetés. Ami sok esetben nem is állandó, CSAK spec műszerrel mérhető !!! Ez vonatkozik a motorra, és a fűtőszálra is! Ezek kizárása ha nincs műszer, csak cseredarabbal lehetséges. A hibakódokat sem kell mindég "készpénznek " venni. Tájékoztató jellegűek, sokszor félretájékoztató Tapasztalatok szerint a mosógépek 90%-a nem elektronikusan romlik el ! A perifériák okozzák a hibát, persze ha a netet nézed akkor nem ez látszik. Azért mert ugye egy szénkefe, ajtókapcsoló, stb hiba ritkán okoz gondot.
(#) botesz válasza stevepapa hozzászólására (») Márc 23, 2016 /
 
Idézet:
„A hibakódokat sem kell mindég "készpénznek " venni. Tájékoztató jellegűek, sokszor félretájékoztató”


Én nekem indesitnél mindig félrevitt ha a hibakódokat néztem mert mindig más baja volt.
(#) stevepapa válasza botesz hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Igen, ez olyan mint az autóknál. Kiolvassa, " rossz a lambda szonda" elszalad vesz egyet 40-ért. Majd kiderül hogy a vezeték rohadt le a biztidobozban !
(#) lóri válasza stevepapa hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Egyszer valaki felvetette, hogy kéne csinálni sajátfejlesztésű mosógépvezérlőt. Összefoghatnánk.
(#) stevepapa válasza lóri hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Igen, a gond ott van, hogy nem sokkal lenne olcsóbb mintha eredeti panelt veszel hozzá. Látszólag egyszerű a feladat, volt is ilyen gép gyárilag is. Programkapcsoló+ motorvezérlés egy TDA ic-vel. Vagy teljesen lebutítani a programot, és csak egy mosó, illetve centri programmal.
(#) elektros90 válasza lóri hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Szia!
Javaslom hozzá ne kezdjen senki! A motorvezérlés lenne a legegyszerűbb egy univerzális motorhoz, vagy BLDC-hez. De a biztonsági megoldások sw/hw terén sokkal bonyolultabb megoldani, hogy az megbízható legyen. A gyártók (a jobbak) rengeteg pénzt költenek tesztelésre, fejlesztésre. Functional safety... Hogy a mosógép ne induljon el túlfesz esetén. Ne kapcsoljon be magától ESD esetén stb. EMC... Ilyen fejlesztésre egy hobbistának sem pénze sem lehetősége. Hidd el megéri azt a 50ezer forintot egy új vezérlőre áldozni, minthogy valakinek a kezét szakítsa le a dob, csak mert "hobbivezérlő" látta el az eredeti feladatát.
(#) zolika60 válasza lóri hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Én voltam. Keresgélés közben itt az oldalon botesz kolléga hozzászólásában találtam ezt. Már csak valaki hozzáértő kéne, aki megírja a programot. Szerintem nem volna drága, ha egy pár darab megépülne belőle. A baj inkább ott van, hogy a mai gépek mechanikája sem olyan. Ezért egy régebbi még masszív gépbe építeném.
(#) lóri válasza elektros90 hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Szia!
Nem muszáj csinálni, de ahhoz képest, hogy rengeteget költenek fejlesztésre, 412 oldalas ez a javítós topik. Főnököm csinált régen z80-al egyet, de már nincs meg, volt az az orosz avr-es, amit valaki linkelt, a mikroklub is csinált, meg még páran. Az én gépem működik, csak egy gondolat volt részemről.
(#) sunside válasza lóri hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Régen és is átalakítottam egy Minimatot Z80-Eprom-74ls244-SSR-Led alkatrészekkel, sokáig ment gond nélkül. Mai áron szinte fillérekből kijönne egy panel, plusz a software. Még Spectrumon írtam meg hozzá a vezérlést.
Ez a 400valahány fóru-oldal tényleg nem a tervezők gondos munkájára utal.
(#) botesz válasza sunside hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Hát amire sokat költenek az nem a védelem meg a többi!Arra többet fordítanak hogy elérjék a max 5 éves életkort.Egy vezérlőt meg nem nagy dolog össze rakni simán lehet olyan vezérlőt csinálni hogy észre sem veszed hogy gyári e vagy sem.
(#) Josi777 válasza sunside hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Csak érdekességképp említem, hogy kb. 10 évvel ezelőtt csináltam Energomat családhoz PIC16C84-el komplett programkapcsolót, mechanikailag csereszabatos volt az eredetivel, ledes kijelzéssel. De a gyári AKO programja annyira jól javítható, hogy nem érte meg belerakni az elektronikusat.
(#) Josi777 válasza botesz hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
"Egy vezérlőt meg nem nagy dolog össze rakni" Ezzel vitatkoznék. Több szempont szerint sem egyszerű. Erre az egyik legjobb bizonyíték, hogy nincs a piacon egyetlen típushoz sem alternatív elektronika. Lehet, hogy Pistike összerak a garázsban egy vezérlőt, de az csak barkácsolás, az még iszonyú messze van a terméktől, amit úgy beszerelhetsz, hogy rosszabb esetben nem csuknak le, jobb esetben meg csak kontárságért suhintanak meg egy véletlen miatt. És akkor még a csereszabatosság/kezelőszervek kérdése fel sem lett vetve.
(#) elektros90 válasza botesz hozzászólására (») Márc 25, 2016 /
 
Biztosan így van Hidd el, hogy sokat költenek a tesztelésre főleg a németek...
(#) lóri válasza Josi777 hozzászólására (») Márc 25, 2016 /
 
Megnéznék egy fényképet, ha van az átalakításodról, vagy bárkiéről. Nem akartam vitát indítani, de azért jó látni, hogy itt ti is csináltatok átalakításokat. Persze nem üzletszerű árusítás lett volna a cél, hanem, hogy akinek nincs 50 ezre a vezérlőre, az olcsóbban jobbhoz jusson innen. Mert az új se biztos, hogy hosszú életű lesz. átalakítás
(#) stevepapa válasza lóri hozzászólására (») Márc 25, 2016 /
 
Ez az átalakítás amit "linkeltél " Egy hibabánya !! A gyári gépekben általában 1-3 relé van. A legnagyobb hibaforrás, minden elektromos berendezésben. Ezt a munkát alkatrészt, felszámolod, kb egy új vezérlő ára.
(#) zozsib hozzászólása Márc 25, 2016 /
 
Sziasztok,

Egy Candy GO4106 7 éves mosogéppel van problémám.
A hiba a következő: beállitom a 30 perces programot vesz vizet forgatja a dobot , melegiti a vizet majd
egyszercsak átugrik mágátol a 90 perces programra es elkezd villogni a 90' led .A ruha Led is vilagit.
A következő képpen villog: hosszú szünet majd 5 villogás majd megint hosszú szünet.
Megnéztem a candy hiba kódok között Error 5 az NTC meghibásodás lenne.
Megmértem az NTC -t(futőelem fölött) kb 20KOHM majd ahogy melegszik a viz csökken .
Ha többször leállitom ujrainditom eljutok a centrifugához kiüriti a vizet .
Kiszedtem az elektronikus lapot is nem volt egyik triak -tirisztor sem zárlatos , relék jók (kiprobaltam a
kontaktokat is kapcsolgatással) kondik jók , nincs semmi kiégésre utaló jel.Motor könnyen forog két iranyba is mükődik.
Szerintetek hol keressem a hibát?. Lehet ATMEL/ EEPROM 24C02 -es hiba is? EEprom tartalmat lehet találni?
Vagy mást ellenörizzek le?

Köszönöm,
(#) palko0125 válasza zozsib hozzászólására (») Márc 25, 2016 /
 
Szia!
Szerintem ellenőrizd az NTC csatlakozását a panelon, tehát, hogy az elektronika is látja e az NTC-t.
Üdv, Palkó.
(#) Josi777 válasza lóri hozzászólására (») Márc 25, 2016 /
 
Annyira régen volt, hogy nincs meg belőle semmi, legfeljebb a PIC programja. Felvetetted, hogy kéne készíteni egy univerzális elektronikát. Nálam viszonylag egész előre haladott állapotban van már egy ilyen, de egyenlőre mosogatógépekhez. A mosógép projekt ez után jön és ott is az Arcadia elektronika kiváltásával kezdődik, szóval erre ne várj!
(#) Pulyka hozzászólása Márc 25, 2016 /
 
Sziasztok.
Köszönöm a segítséget, tapasztalataitok megosztását.
A hiba keresése részben felfüggesztve, ugyanis vett a fater másik mosógépet 7 ezer, azaz hetes ezer forintért, használtan, ugyanilyet, működő képeset.(csak ez tipus hibás, mert az ajtaja eleje teljesen szétrohadt, a fogantyú letört, az ajtónyító rugó eltört, ezért volt ennyi az ára.) Kivettük az elektronikát, átraktuk az eddigi mosógépbe, ezen kívül semmit nem cseréltünk ki. Eddig működik, végig megy a program, igaz már volt ilyen, hogy végig ment, szóval majd jelentkezek, és ha működni fog, elektronika hiba volt.
7 ezer(+ szállítás) Ft pedig nem pénz ezért a mosógépért, mikor csak az elektronika 10-20ezer forint.(..és ez egy komplett mosógép.)
..de tudom, akár még egy csatlakozó rezgés miatt elmozdulása is lehetett a ludas, bár nem lötyög egyik sem, és az érintezők, illetve azok felületei is korrózió mentesek.

Indesit Wite 127 (keresőszó, hogy más is rátaláljon. )
Tomi.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2016
(#) Pulyka válasza lóri hozzászólására (») Márc 25, 2016 /
 
Bővebben: Link

Én is erre gondoltam.
..ha nagyon unatkozni fogok, és nem lesz semmi dolgom bele is vágok.
Minek ide PIC, stb?
(#) botesz válasza lóri hozzászólására (») Márc 25, 2016 /
 
Ettől van ezerszer jobb. Tessék:Bővebben: Link
(#) lóri válasza botesz hozzászólására (») Márc 26, 2016 /
 
Köszönöm, amikor írtam az orosz avr-est, erre gondoltam, csak az otthoni gépemen volt a könyvjelzőben. Josi777 minden elismerésem a tiéd, majd mutass képeket róla. Nem várok semmire, nekem megy a fagor-om. A többieknek is gratulálok!
(#) zozsib válasza palko0125 hozzászólására (») Márc 26, 2016 /
 
Szia!
Leellenőriztem, kimérhető az NTC ellenállását a PCB ről is.
Nem vagyok biztos ,hogy az NTC körűl kell keresni a hibát.
Feltöltök egy filmet a hibáról.

Candy.avi
    
(#) botesz válasza zozsib hozzászólására (») Márc 26, 2016 /
 
Multkor futottam bele pont egy ilyenbe ugyanezzel a hibával.Testzárlatos volt a fűtőbetét.Csere után ment.
(#) zozsib válasza botesz hozzászólására (») Márc 27, 2016 /
 
Köszönöm a választ. Gondolom ez a gond mert méréseim közben megmértem a fűtőellenállás és földelés között az ellenállást és ugy emlékszem kisebb volt mint 1M OHM(lehet par 100KOHM).
Ha a földelés sárga zöld drótótot lehuzom a fűtőbetétről akkor kiprobalhatom ,hogy nem jelentkezik- e a hiba?.
Ha műkődik akkor megvásárolom a fűtőellenállást.
Nem gondoltam ,hogy méri a ATMEL proci a földelést és ilyen hibát adhat.
Következő: »»   409 / 583
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem