Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gondolkodó ház avagy házautomatizálás
Lapozás: OK   23 / 47
(#) dB_Thunder válasza cpt.zoltan.simon hozzászólására (») Feb 28, 2016 /

Igazatok van, kicsit lusta ember cucca...
De nagyon kellemes, hogy nem kell a program szervezéssel bajlódni, mindenre van prociidő, ott időzítek, meg annyit amennyit akarok, közbe lefutnak a további rung-ok.
Mindamellett ipari, stabil, kidolgozott IO-k, stb.
Viszont minden IO drága, a spec hárdver meg nem halandó pénztárcájának való.

Hát igen 8 modulos alaplappal hosszabb mint az alkarom, tehát nem kicsi.
20ba lesz de ezt is darabokba fizetem.
(#) kameleon2 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 28, 2016 /

A PLC-vel egy bajom van csak - bár sokhoz volt szerencsém. Az adottságai, a bugjai és emellett az ára.
(#) Johnydemarco hozzászólása Feb 29, 2016 /

Sziasztok,

kissé zavarosra sikerült a hétfő, lerobbant a kocsim, mindenesetre végre gépközelbe jutottam.
Szóval nem is értem miért, de nem próbáltam meg kihagyni a két komponenst és simán "átkötve" tesztelni, pedig korábban mindig az volt az első, hogy megnézzem be van-e dugva a turmixgép ha nem működik...
Mindenesetre köszönöm az összes tippet, kombinálva őket, átkötve-oszcilloszkóppal-küldve-fogadva minden rendben működik. Minden jel HW hibára utal, rendeltem is két pár új RX-TX-et gyorsan. Ismerve távoli barátainkat kb. egy hónap alatt meg is érkezik. Addig marad a vezetékes világ tesztelgetése és a UI csinosítgatás.
Ha esetleg bárkit érdekelnek a fejlemények, akkor örömmel megosztom majd őket, illetve tuti hogy akad még kérdés amiben biztosan tudtok nekem segíteni.

Viszlát és kösz a halakat

johny
(#) sirály12 válasza Johnydemarco hozzászólására (») Feb 29, 2016 /

Én a helyedben ha mindenképp rádiós kapcsolat kell és nem lehet vezetékes, akkor a wifi felé néznék szét. Esetleg ESP8266. Ez már azért kicsit zavarérzéketlenebb mint egy ilyen 433/866-os modul. És később könyebb komolyabb hálózatot összehozni vele. Olcsó, kicsi könnyen kezelhető.
De az igazi a kábeles kapcsolat, az a legbiztonságosabb.
A hozzászólás módosítva: Feb 29, 2016
(#) Johnydemarco válasza sirály12 hozzászólására (») Feb 29, 2016 /

Köszönöm, mindenképpen körbejárom a témát még. Ez olcsó és kísérletezni megteszi (gondoltam). A vezetékes ellen csak a rádiós redőny, garázs, kapu, kerti locsoló és társai szólnak, szinte kivétel nélkül mind tisztán rádiós, nincs hozzá kapcsoló, így vezetékezni sem tudom. Cserén pedig nem gondolkodtam, évek óta mind nagyszerűen üzemel.
A 433 pedig adott, mármint ezen megy az összes fenti motyó, így mást nehezen tudnék használni, de megnézem mik a lehetőségeim.

Johny
(#) fecus hozzászólása Márc 7, 2016 /

Ha rádiós kapcsolatot használtok az automatizálás során, akkor használtok valami titkosítást?
(#) sirály12 válasza fecus hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

Én igyekszem minél kevesebb rádiós kapcsolatot használni, aminél ez elkerülhetetlen(mozgó dolgok), ott wifi modult használok természetesen titkosítva. Ez ugye már védett egy kicsit, ráadásul a forgalmat még külön kódolni is akarom majd, ez jelenleg még nincs megírva.
Ezektől a 433 és 866-os moduloktól még a sima wpa titkosított wifi is százszor többet ér.
(#) nedudgi válasza fecus hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

Ez attól függ, hogy hol, milyen jellegű adatátvitelről van szó. Egy állapotjelentés hőmérőtől, szélsebességmérőtől nem éri meg, hogy ilyesmivel foglalkozzon az ember, különösen, ha beavatkozás nem lehetséges.
(#) Bakman válasza fecus hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

Bármilyen átvitelnél lehet titkosítani. Vagy az átvitelt, vagy az adatot (ezt leginkább neked kell megoldanod), vagy mindkettőt tikosítod.
(#) fecus válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

Én is azt gondolom, hogy nem érdekel, ha valaki látja hány fok van a garázsban. Még az sem gáz, ha feltekeri a termosztátot (nyilván pénzbe kerül, de nem katasztrófa). Az igazi kérdés, hogy be lehet-e jutni pl. az OpenHAB-ot futtató linux szerverbe ezen az úton?

Én nem hiszem, hogy egyhamar meg tudok írni valami ilyen kódolást. Tudtok olyan lib-et amivel elbír a ATMega328P?
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2016
(#) Kovidivi válasza fecus hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

Kitalálhatsz bármilyen kódolást, titkosítást. Ha csak simán eltolod, kicseréled az ASCII karaktereket, vagy bitenként mindent eggyel balra shiftelsz (a változó nem csordulhat túl), már ez is bőven elég ahhoz, hogy megzavarja az átlag embert. Nem kell komoly dolgokra gondolni, sokszor az egyéni megoldások is nagyon jók, sőt. Pont azért nehéz feltörni, mert egyéni. Plusz ki akarná a közeledben megfejteni a te jeleidet? Millió zavar van a levegőben.
(#) gyapo válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 10, 2016 /

Kell egy véletlenszámokból álló string, és ezzel xorolni a küldendő byte-okat, a vevőoldalon ugyanezzel a stringgel szintén xorolni, és megvan az eredmény.
(#) HiMen hozzászólása Márc 30, 2016 /

Már korábban írtam a készülő rendszeremről és köszönöm az eddigi hasznos tanácsaitokat!
Most azonban élesben teszteltem és kudarcot vallott a cucc, ezért komoly tervezési kérdéseket szeretnék feltenni tapasztaltabb kollégáimnak:

Az ábrán látjátok, hogy a házban van egy MC és egy PC táp. A mérőhelyre UTP kábel két szálján vezetem fel a 12 Voltot. Valamint két szálon keresztül egy egyszerűsített kézfogásos protokollt építettem fel, amelyen a mérőhely küldi le a házba a hőmérséklet és nyomás adatokat.

Asztalon minden működött, a helyszínen már kevésbé. A mérőhely MC-je gond nélkül beindul (nem csoda, neki 5-12 V ig bármi jó). Az LM75 –ök is tökéletesen mérték a hőmérsékletet, tehát a 7805-nek is elég volt a feszültség. De a nyomásmérő (víz mennyiséget mér egy tartályban nyomás alapján) szenzor már nem működött. Ezt nem nagyon értem, mert azt is 7805 hajtja meg, a MAX6225 ref. IC-nek meg elég 8 V is… Működés közben megnéztem a mérőhelyen a feszültséget 9 – 10 V között ugrált.

Másrészt a kommunikáció sem működött. Ha a két kommunikációs vezetéket a mérőhelyen összekötöttem, akkor 12 Ohm ellenállást mértem a háznál. (Tehát két szál 30 méteren ennyi ellenállású).

Leszereltem az egész cuccot és ismételten asztalon teszteltem. Most a két MC közé betettem egy 12 Ohmos ellenállást a táp vezetékre. Továbbra is ment a nyomásmérés. Az ellenállást 50 Ohm –ig emeltem, ekkor 8,7 V feszültséget mértem rajta és a nyomásmérő még mindig működött.
Tehát a helyszínen 12 Ohm-os UTP-n nem megy, asztalon 50 Ohmos ellenállással megy…. Gondolom a teljesítményt nem bírta átvinni a hosszú UTP… vagy ez hülyeség?

1. Szerintetek hogy oldjam meg az áramellátást?
2. Hogy oldjam meg a kommunikációt? tegyek be tranzisztorokat jelerősítőnek? Vagy írjam át soros átvitelre és tegyek be RS485 IC –ket?

rendszer.jpg

(#) GPeti1977 válasza HiMen hozzászólására (») Márc 30, 2016 /

Akkor most a mikrovezérlő lábát hosszabbítottad meg 30 méterrel?
(#) KBal76 válasza HiMen hozzászólására (») Márc 30, 2016 /

A 30m kábelnek nagy a kapacitása, nem tudja meghajtani "billegtetni" azzal a sebességgel a mikrovezérlô a feszültségszintet. Vedd sokkal lejjebb a kommuinikáció sebességét, ha ez lehetséges (azaz ha nem időkritikus az adat). De így is zavarérzékeny lehet.
(#) GPeti1977 válasza KBal76 hozzászólására (») Márc 30, 2016 /

Erre találták ki az rs485 jeltovábbítást.
(#) rascal válasza HiMen hozzászólására (») Márc 30, 2016 /

Szia!
Milyen típusú MC (család) bírja a tápként közvetlenül a 12V-ot?

Mit jelent, hogy a kommunikáció nem működött? Totál csönd/zagyvaság a fogadó oldalon, vagy elvétve egy-egy bit hibázott? Nem tudod valahogy monitorozni/naplózni a kommunikációt? Lehet, hogy valami ráül a jelre így akkor is vesz valamit az vevő, amikor az adó nem küld semmit. Lehet lassítani a kommunikációt, a vevő pedig többször ránéz, hogy átlagból döntse el egy bitről, hogy az most magas, vagy sem. Lehet használni frekvencia modulációt, mert azt nehezebb kívülről zavarni. (A vevő számolja az érkező váltásokat egy meghatározott ideig és egy-egy szűk frekvencia tartomány egy előre meghatározott értéket jelent. Lehet több is, mint 1, vagy nulla, pl. start, stop jelek is lehetnek stb.) Valamilyen hibaellenőrző cheksumot, hibajavító protokollt használsz? Abból indulok ki, hogy nem akarsz alkatrész temetőt, ezért a meglévő cuccokkal próbálsz először javítani ezért szerintem a kommunikációs protokoll változtatásával kezd. Ha mégis lehet bővíteni, akkor pl. lehetne az adatot két vezetéken küldeni és a vevő egy differenciál erősítővel szűrhetné ki a rárakódott szöszöket. Egy, vagy kétirányú a kommunikáció?

Közvetlenül a mérőmodulban a táp pozitív ágába szerintem rakj be egy 1A-es schotky diódát és azután legyen a puffer kondi, a referencia ic, meg a 7805. Így legfeljebb csak a feszültséget emelő tüske juthat oda, fordított nem. Lehet, hogy egy 15V-os szupresszor diódával a túl nagy tüskéket is levághatnád. Nem írtad, hogy szkóppal nézelődtél volna, a multiméter meg ilyeneket nem vesz észre.
A méréseid alapján a mérő modul tényleg felvesz akár 250mA-t is? ( Feszültségesés / kábel ellenállás: (12V-9V)/12 Ohm )

GPeti1977: Igen, gyakorlatilag a mikrovezérlők lábai vannak egyenesen összekötve az UTP kábelen keresztül.

A helyzet az, hogy semmilyen jel nem érkezik meg lentre. Tehát zavaros jel sem.

rascal: Odafent BS2SX lent BS2P40 IC van. Mindkettő 5 - 12 V -ot szeret.
Hibajavítást nem tettem bele. Asztalon olyan stabilan működött, nem is gondoltam rá. De így 30 méterrel semmi jel nem jön le. Ja lent is, meg fent is 10 - 10 K ellenállással a földre húztam a kommunikációs vonalakat.

Szkópom, vonal figyelőm nincs. Nem is lenne értelme, mert a helyszínen elég körülményes lenne használni.

A mérőhelyen egyébként van 230 V hálózati fesz is.

Én arra gondoltam, hogy odafent (mérőhely) állítom elő a 12 V-ot a hálózatról. A negatívot közösítem a lentivel (ház). A kommunikációra pedig simán betennék rs485 IC-t, az elég olcsó. Akkor azonban soros komm. kell majd.
Szerintetek megoldás így ?

Így mennie kell. Ne feledkezz meg a vonalon a lezáró ellenállásokról, azt hiszem utp kábelre 2x120 ohm kell.

Úgy érted a vonal és a gnd közé 120 Ohm ellenállást tegyek mindkét végére?

Nem, nézz utána meg fogod találni a választ, már csak a nem működést is megérted, nem a vezeték ohm-os ellenállása miatt nincs adatátvitel hanem az érpár hullámimpedanciája miatt, ez a kapacitásából és induktivitásából adódik.
(#) rascal válasza HiMen hozzászólására (») Márc 31, 2016 / 2

Érdekes MC-k, még nem is hallottam róluk. Az, hogy egy MC lábát rákötöd közvetlenül egy 30m-es kábelre elég bátor húzás. Azzal a kábellel bármi baleset történhet, ami hazavághatja az MC-t. Valamilyen illesztőfokozat nem ártana, ami elválasztja az MC-t a külvilágtól. Otthon is kellene egy hasonló hosszúságú kábel a próbákhoz. Ránéztem egy-két rs485 ic adatlapjára, ezek csak jelet illesztenek, nem nézik milyen protokoll szerint kapják a küldeni valót, ezért elvileg maradhat a saját kommunikációd. (Két kábelen keresztül most is valahogy sorosan volt, nem?)
(#) dB_Thunder válasza HiMen hozzászólására (») Márc 31, 2016 / 2

Én mindenképp használnék valami rendes vonalmeghajtót! Sőt a galvanikus leválasztásról is gondoskodnék!!!
(#) kameleon2 válasza HiMen hozzászólására (») Márc 31, 2016 / 2

Szia! A gond több forrásból indul.
1.) Egyrészt az UTP kábelnek van egy impedanciája ami messze nem 50 Ohm. A távközlő kábelek jellemző impedanciái: 1200, 600, 300, 150 Ohm. A cat 5e egyes típusai, mint például ez is ehhez igazodik. 100+15 Ohmot ír az adatlapja. Én 150-el szoktam kalkulálni maximum.
2.) A tápfeszültséged ehhez mérten túlzottan alacsony.Más az, amikor egy riasztó egyetlen infráját kell megtáplálni és más az, amikor egy épületfelügyelet egy részét. Én 24V-ot javasoltam volna inkább a rézveszteségek miatt és a keresztmetszetek figyelembevételével.
3.) 7805? Nem . Inkább DC/DC konverter magasabb hatásfokkal. Ha ugyanis nagy a feszültségesésed kieshet a +3V minimális tartalék és olyanná válik a stabkockád, mint egy darab drót - azaz nem stabil a táp.
Persze vannak megoldások: érduplázás stb.
4.) Ha mérsz valamit - célszerű azonnal feldolgozni a helyszínen és utána valamilyen szabványos csatornán : pl. RS485-ön továbbítani, mert akkor pontosabb és értékelhető eredményeket kapsz.
Én jópár buszrendszerrel dolgoztam és dolgozom. A legéletképesebbek 4 vezetékesek, azaz 24V +, GND, RS485A , RS485B. Vagy kétvezetékes 24V-os, amire rászuperponálják az adatfolyamot, így az mindig állandó nagyságrendű lehet (ilyen a 48V-os hagyományos telefonrendszer is) és akár 0dB-es jel is elmegy rajta (0,775v) torzításmentesen. Nyilván nem mindegy, hogy ezek a rendszerek szimmetrikus átvitelűek, így a zajelnyomás is sokkal jobb, azaz a végén a jel/zaj viszonyod még értékelhető jelet ad. RS485: 1200m, CAN: 1600m, Telefonrendszer: ~1000m.
Nagyobb távolságokon már repeaterek kellenek és kezdődnek a problémák. Egy épületen belüli szövedékes kábelhálózat esetén is simán elér az ember 6-800m-eket. AZ ebben a témában tárgyalt rendszerek egyik achilles sarka éppen az, hogy sokan azt gondolják: jó lesz ide egy 5V-os arduino, vagy Rasberry PI.
(#) HiMen hozzászólása Márc 31, 2016 /

A BS2SX , BS2P40 Parallax gyártmány. Drága (15eFt körül), de nagyon stabil, ingyenes és nagyon jól kidolgozott programozói környezete van. A programozása egy sima soros kábellel megy, nem kell hozzá semmi égető. Profi debug rendszere van.

RS232 / RS485 DIP tokozású konverter IC, ami kapható itthon is, tudna ajánlani valaki?
(#) kameleon2 válasza HiMen hozzászólására (») Márc 31, 2016 /

A Parallax propeller sem rosszabb .

75176 például de több gyártónak is van több mint 32 NOD-os változata. Texastól a Maxim-ig. Keresőbe beírod, hogy "rs485 ic" és már csak itthon kell körülnézni, melyiket kapod meg. Vagy éppen fordítva, körülnézel a HEStore-on, a Lomexnél, TME-nél stb.
(#) HiMen hozzászólása Márc 31, 2016 /

kameleon2: természetesen a mérőhelyen azért van MC mert feldolgozza a szenzorok adatait és csak az eredményt küldi le a házba!

Vettem két SN75176BP -t.
Átírom a protokollomat aszinkron soros átvitelre, 9600 baud -ra.
Nézegetem az adatlapját:

1. A 17. ábra szerint a két vonal közé kell egy RT ellenállás. De mekkora?
2. Ha csak egy irányú a kommunikáció, akkor csak 1 vezeték kell. Akkor hova tegyek ellenállást?
3. A GND-t nem kellene nadj'Isten közösíteni? A 17. ábrán sehol sincs ilyen...

Szia! Ebben az adatlapban megtalálsz szinte mindent. A 14. oldalon ott van a bus NOD-jainak a bekötése. Rt=120 Ohm. Még egy kis segítség RS485-el kapcsolatban. A kommunikáció szimmetrikus vezetékpáron megy. Azaz két szálon. A kettő közé kell a 120 Ohm az utolsó nodoknál a reflexió miatt. Ha 100+15 Ohmos a kábeled (CAT5e), akkor a 115 Ohmos ellenállással lesz legkisebb a reflexió (illesztett négypólus). Én próbálkoztam lezáratlan hálózattal - teljesen szétesett a jelfolyam. 4 vezetéked van alapvetően:
1.) + 24 (vagy +12V)
2.) GND
3.) RS485A
4.) RS485B

De például DMX-nél csak a GND-t viszik végig. Az is RS485.

Amit használsz 75176-al : half- duplex. RS422-vel tudnál csak duplex átvitelt, de ahhoz még 2 vezeték kell.

Azaz rendszerszinten 5 vagy 6 vezeték táptól függően. Általában röhögve elég a half-duplex.
(#) HiMen hozzászólása Ápr 1, 2016 /

1. Tehát egy irányú kommunikációhoz is két vezeték kell?

2. A half-duplex egyébként nekem tökéletes! Tehát két kommunikációs vezetéket kötök be!

3. Úgy döntöttem, a mérőhelyre is teszek egy trafót ami helyben előállítja a 12 V-ot. Tehát lesz egy trafó a mérőhelyen és egy másik a házban. Ha a két vezetéket bekötöm a 75176 -al, akkor GND és +12 nem kell?! Gondolom a közösített GND sem kell, hiszen az RS485 -nek pont azért kell a két vezeték, hogy annak differenciájával kommunikáljon. Jól gondolom?

-
Következő: »»   23 / 47
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem