Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Rezonáns kapcsolóüzemű tápegységek
Témaindító: Transztyuszeres, idő: Ápr 2, 2016
Témakörök:
Upsz, ez lemaradt...bocsi:
Excel meg el van felejtve majdnem. Crez=300nF
SPafi üzenete neked:
"Nem a skin hatás okozza a legnagyobb örvényáramot. (Igen, ez egy fajta örvényáram, amit a dróton belül folyó áram által keltett mágneses tér változása indukál, és a Lenz törvény értelmében saját okának kioltására törekszik, ezért akadályozza az áram teljes keresztmetszeten történő áramlását.) Minden változó mágneses tér örvényes elektromos teret indukál, ami aztán vezetőkben áramot indít. A tekercs mágneses tere tehát örvényáramot kelt a huzalban, és ez sokkal nagyobb veszteséget okoz, mint a szkin hatás, (amit mindenki ismer hírből), mivel azt az összes vezető árama okozza. Mivel a vezetékek egymásban okozzák, minél közelebb vannak egymáshoz, annál erősebben, ezért közelségi hatásnak (proximity effect) hívják. A litze szerkezet ezt is csökkentheti, de ehhez sokkal kisebb átmérőjű elemi szálakat kell használni, mint ami a szkin hatás ellen elég. Másik módszer a huzalok távolítása, pl. egy egyrétegű tekercsben sokkal kisebb ez a hatás. Nyilván ekkor a csökkenő induktivitást ellensúlyozni kell, pl. ferrittel. A gyakorlatban leginkább az vált be nálam, hogy egy toroidot széttörök sok szegmensre, és újra összerakom kb. 10-20 %-nyi légréssel, és ezt tekerem meg litzével úgy, hogy a légrések fölött ne sok huzal legyen. Nyilván a DC ellenállást is optimalizálni illik, de amíg az örvényáramok dominálnak, addig nem segít." Üdv!
Tessék itt a rajz.Nyáktervet meg minek adnék ennek a pár alkatrésznek?Mindenki akkorára,olyan méretbe rajzolja meg magának ezt a pár alkatrészt,amennyire szüksége van.
Amivel még "adós" vagyok;
Uds/Ugs, Crez/Ugs, 5us/2us teljes terhelés:
Köszi!
Nincs dióda a rezonáns kondikon?
Akkor csak a szerencsén múlik, hogy nem pukkan el (mondjuk kimeneti zárlatnál), avagy csak lemaradt a rajzról? Ekkora teljesítménynél már az is számítana ha a rez. kondik kettéosztva félhidat képeznének a tápágak között, ugyanis az elkó valamivel kisebb kapcsolófrekis terhelést kapna, és plusz alkatrélsz sem kel hozzá. Mondjuk nekem a segédtápok egyutas egyenirányítása sem szimpatikus.
Most nézem, ez nem 2kW-os és a lágyindítása is gyengusz.
Valamint, ha jól gondolom, te IGBT-ket használtál(képeden az Ugs kondik miatt gondolom). Meg a képeden a hűtőborda mérete nem látszik, mennyi az a csak ennyi...
Nincs dióda,de nem is próbáltam rövidre zárni.így is a próbáknál olyan ívet húzott hogy avizni lehetett volna.A következőt kipróbálom kettéosztott kondi+diódával.1800W nyomtam rá,a kondi nem melegedett.Csak a relének van az 1 diódás tápja,a segédtápnak 2x24V váltó van kivezetve.
tyutyu Hogy a rajzra mi van írva az engem nem érdekel.E65 vasra és igen IGBt vel készült.Plusz bordát még igényel de nem kell nagy,a diódák miatt kell inkább.
Talán mert a trafóval sorba van kötve kondenzátór?
Az nem elég.
A rezonánshoz kellene egy szórt induktivitást (amit esetleg a trafo tekercselésével is létre lehet hozni, vagy külön induktivitás). A szórt induktivitásnak és a sorba kötött kondenzátornak kellene az önrezgö frekvenciáján rezonálni. Mivel sem a rajzon, sem a hozzátartozó fórum beszélgetéseknél sem érintik a szórt induktivitás téma körét, így én erre a kapcsolásra egy "kemény kapcsoló" jelzőt használnék, és így a Skori által hiányolt diódák sem kellenek. A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2016
A dióda nem a rövidzár védelemhez kell. A sorba kötött kondenzátoron rezonancia frekvencián a feszültség igen megemelkedik (a rezgőkör jósági tényezője függvényében), ezt akadályozza meg dióda.
Valami sanda gyanum nekem is van,mivel csak a mágneses induktivitásról beszélnek.Skori,
ha kitudnád fejteni a kapcsolás lényegét?
Köszönöm a Válaszokat!
Most éppen a ki kommentje szól nekemben pörgök, de lassan összeáll a kép Csináltam 3 légmagos tekercset. Mind a 3 kb 18uH, A terhelés 250R az összes tesztnél. (Mert nagyobb Rload-nál nem melegszik annyira.) 200Vpeak a Vload mind a három esetben. Képen az 1. X átmérőn (valami rúdon amit találtam), ezen egymás mellett rendezettek a menetek és összeérnek. Függőlegesen áll (kéményhatás ) Ez meleg forró, de tényleg jobban tud hűlni mint az egymásra tekert tekercs ez érezhető. Képen a 2. Ez ugyanazon a rúdon tekert tekercs de a menetek között van fél/egy mm hézag, ez meglepő módon nem melegszik annyira mint az 1. tekercs de ez is meleg/forró de érezhetően nem annyira mint az 1. Képen a 3. Ez a homemade Litze, összefogtam 14 darab 0,5Huzalt (Szépen előkészítettem a végeket, a tömény kénsav 40 fokosra melegítve úgy lekapta a zománcot mint a huzat, ez valami új huzal, alig bírom szikével lekaparni, öngyújtó sem segít mint régen, és a 400 fokos óngolyóba tartás meg sem kottyan neki, de a forró kénsavat imádja ) Na ennek a tekercsnek a menetei összeérnek, és a három közül a legforróbb. Most megpróbálok szerezni ETD 34-39 körüli légréses magot és azzal kipróbálni. Próbálom minimalizálni a méreteket. Az első teszt egy mini smd coilcraft power inductorral készült 10uH/10A-tud, ebből raktam sorba 4-et és ezzel paralel még egy ilyet. Akkora mint egy fél kockacukor. Nem vártam tőle sokat, de nagyon kíváncsi voltam rá, hogyan reagál. Persze leolvad a panelről. És a terhelő áram függvényében eldobja az induktivitást 1A/10uH 5A/6uH ami elhangolódást okoz, valamint amikor elkezdi ezt a jelenséget kinyírja a sbubberezett feteket. Egy próbát megért nagyon szerettem volna, hogy működjön. Szóval most jön a légréses ETD teszt hamarosan. Csatolok pár képet.
Ez az 1MHz nekem kicsit soknak tűnik ehhez a trafóhoz, de a 3F3-hoz is. A planár trafó ellenállása 10mOhm nagyságrendben van, lehet a neked is valami rézfóliából/lemezből kellene tekerni a tekercset. Különben érdekelne a PSMC modul tapasztalatai (ez a 16F178x vagy valami dsPIC?).
A PSMC a 16F sorozatban egy időzítős digital pwm hardveres modul.
Ismerkedem csak vele!!! Van hozzá egy PSMC Designer progi amivel grafikusan tudod kapcsolgatni a kapukat és beírni a time-okat, majd a végén legenerálja a kódot. Persze menet közben is tudod regiszterek módosításával konfigurálni. Bővebben: Link Bővebben: Link Elég sok mindent tud és sok variáció is van benne, én egyenlőre csak a push-pull részét bűvölöm, kellett egy fix meghajtás amivel precíz pwm-et tudok csinálni, xilinxel nem akartam és soros progi paranccsal sem, de erre a feladatra ez zseniális hardveres extra. A rézfólia a következő, de itt jobban félek a parazita kapacitásoktól. A trafó elvileg 700K-t bír, ha sikerül meghajtom majd 1MHz-n is kiderül mit tud. De csak kíváncsiságból. 500K-ig egész jól megy. A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2016
Bármilyen trafó is készül, annak lesz valamekkora szórási induktivitása, tehát a soros kondival rezonál egy adott frekvencián. Az más kérdés, hogy ez a frekvencia egybeesik-e a működési frekivel. Ha igen akkor sokkal inkább meg tud szaladni az áram.
Az említett dióda korlátozza a feszültség emelkedését a kondin, de ennek az lesz a hatása, hogy az áram sem tud korlátlanul növekedni. Tehát ha közvetve is, de a dióda miatt lesz korlátozott a kimenő áram - tehát azért kell a dióda. Ha nem rezonancián üzemel, akkor a soros kondi csak részben kompenzálja a szórási induktivitásimpedanciáját, így az is tudja bizonyos mértékben korlátozni az áramot. Azonban a párhuzamos dióda ilyen esetben is (tehát nem csak pon rezonancián) tovább tudja csökkenteni ezt a kompenzáló hatást, és ezzel az áramot is korlátozza. További magyarázat még, hogy nincs áram-visszacsatolás.Ezért ha a félhíd kimenetén nincs elegendő feszültség, akkor leáll a rezgés - ami bizonyos esetekben megvédheti az áramkört a pusztulástól, viszont így kevésbé lesz meredek a gete meghajtó jel - azaz kisebb lesz a hatásfok. Az, hogy ez a táp rezonánsnak tekinthető-e, a konkrét bekerült alkatrészektől függ, pl. a trafó tényleges induktivitásától.
Magyarul dara adott valamit meg nem is ...
No no,azért ez müködik teljes terhelésen minimál alkatrészekkel.A tafo meg a kondi rezonancia frekire van állitva.
Itt van SPafi írása egy az egyben:
"ha csak úgy simán fölcsavarod a trafóra, akkor semmi garancia nincs rá, hogy minden szál ugyanakkora fluxust ölel körbe. Sokkal valószínűbb, hogy néhány szál picit több fluxust lát, és akkor ezek viszik a teljes áramot, vagy rossz esetben még ellentétes áramirány is kialakulhat a kisebb fluxust körbeölelő szálakon. Ez igazából pontosan az a hatás, ami ellen a litzét használni kell, csakhogy a litze sodrásnak megvan a szabálya, és ha nem úgy csinálod, akkor rossz esetben semmit nem ér, jobb esetben csak kicsit rosszabb. A legegyszerűbb gyári litzék 3-asával vannak sorodva, ez mindig a középvonalra szimmetrikus struktúrát ad, de ha a pászmákon már rajta van a selyem, akkor nem lehet kör keresztmetszetűre összenyomni. A 7-es sodrás (1 középen, 6 db körülötte, szimmetrikusan) egész jó helykitöltést ad akkor is, ha a pászmák már be vannak vonva selyemmel, de a középső ér nem teljes áramot vezet, valahol 6 és 7-szeres keresztmetszet között lehet vele számolni. A legjobb az, ha tisztában vagy a szórt fluxusok térbeli eloszlásával, és minden egyes szálat úgy vezetsz, ahogy végeredményben egyforma csatolásban legyen minden szál a primerrel."
Urak!
Legyetek szívesek a témánál maradni, a személyeskedést farzsebbe tenni. Nagyon vékony a határvonal a szakmai vita és a személyeskedés között, de maradjon a vita, csak szakmai! Semelyik résztvevő nem ma kezdte, emelkedjetek felül ezen a vitán. Ha már a nagy kapcsolóüzemű témából kinőtte magát ez a subtopic akkor vigyázzatok is rá. Köszönöm, (T) A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2016
Igen, én is játszottam már vele. Az FFA módot használod?
Gondoltam megnézem a Reference Design-ban milyet használtak, de csak egy átkötés van helyette , és egy egyedi trafót használtak.
Ott van egy fojtó de gondolom az a bemeneti, ilyesmire próbálom ráerőszakolni, hogy rezgőkörbe is jó legyen . FFA módot én nem találtam, ezeket állítottam be, a falling eventel a dead timeot a másikkal meg a frekit. Bár lehet nem ez a megfelelő konfig de működik.
Pedig úgy láttam azt kimondottan rezonáns táphoz javasolják. Az első képeden az FDCC mód, adatlapban nálam a 24.9 fejezet. Ebben az üzemmódban beállíthatod a holtidőt, és az FFA regiszter segítségével sokkal finomabban is hangolhatod a frekit, mint egyébként.
Egyenlőre ezek közül enged választani frekit, ha mást írok be kerekít vagy nem csinál semmit, de ha nem kerekít akkor amit kigenerál kód az nem fut.
Ott az FFA regiszterrel előállítható 16 frekit látod. Az órajelet és a periódust előtte be kell állítani (és a holtidőt is).
Eredmény van kérem szépen:
Videó: Trafó teszt - youtube
Hát miután a primer szépen elfüstölt(leégett a selyem), maradok a jól bevált kettéosztott módszeremnél, sodrással. Jelentős melegedés nincs.
Így az Lszórt=30uH lett, Crez-t csökkentettem 200nF-ra és megelégszek a 750W folyamatossal... Trafó: Lpri=126uH , menetszámok pri/2xszek.=19/8/8 4x sokszor 0.05 + 7x sokszor 0.05. |
Bejelentkezés
Hirdetés |