Fórum témák
» Több friss téma |
Én is gondoltam erre, de azért elég durva, a fólián nem látszik hiba, de a legtöbb ilyen alkatrész kapacitásának fele kétharmada oda. Lehet még többet szétverek. Mindenesetre ha ez az ok, akkor keresni kell nagyobb feszültségűt helyettük.
Azért tetszik :
Idézet: . Régi kondenzátorok lehet nem ilyen különlegesen voltak gyártva, mégis tudták ezt a paramétert teljesíteni. „az élettartam akár 200 000 óra (22,8 év) is lehet a különleges gyártási technológiának köszönhetően;”
Sziasztok!
Szeretnék egy kis segítséget kérni. Egy monitort szeretnék életre kelteni. Feltehetőleg a tápegységében van a gond, van pár púpos kondi benne. (Nem kapcsol be a monitor, csak a bekapcsoló gombja világít és marhára sípol ) Azonban lecserélném egyúttal mindet, ahogy azt szokás. (Csináltam már ilyet korábban, sikerrel..) Azonban van egy kondi amit nem nagyon tudok beszerezni... 0,47µF 50V A kérdésem az volna, hogy ha helyette egy 1µF 50V (low esr) példánnyal cserélném ki, az okozna gondot? Amennyire tudom, lehet picit feljebb menni feszültségben is meg kapacitásban is, de nem tudom, hogy ebben az esetben is rendben volna-e? Mert ez már gyakorlatilag 2x akkora kapacitású... Előre is köszönöm
Szia!
Inkább mérd meg a multimétered kapacitásmérőjével, és ha nem éri el a névlegest, akkor cseréld. Egyébként nem okoz gondot az 1uF.
470nF elkó kizárólag anyagi megfontolásból készült, nyugodtan tehetsz a helyére fólia kondit - ha elfér.
Sziasztok!
A Hitano kondik mennyire számítanak jónak/gagyinak? Mostanában ha bárhol veszek mindig csak hitano van, az a pár jobb márka elég nehezen elérhető. Általánosságban milyen tapasztalataitok vannak ezzel a kondival?
Hát én még nem találkoztam, csak pár bontott kis kapacításúval, azok jók voltak (nem száradtak ki)
Sajnos az a tapasztalatom, hogy amiket boltban lehet venni, az szinte mindig az olcsó, kommersz elkók, ez nem azt jelenti, hogy rossz, de biztos nem a legjobbak közé tartozik.
Sziasztok. Tudja valaki hol lehet kapni axiális elkókat. Videoton erősítő felújításhoz kellene.
Akkor én nem jó boltokba járok. Lomexben és Elektrokonthában nem nagyon van.
Például a HQ-ban HQ axial elko
Hello! Azt szeretném kérdezni ,hogy egy gretz kapcsolás után lévő elektrolit kondenzátor miért sercog az idő alatt míg feltőltődik.A kondi adatai: 50 V, 47 mikroF,és 105 C fok. Ez a kondi egy táp IC lábán van,és neki biztosítaná az egyen feszültséget. 14V-ra van kapcsolva,de mikor rákapcsolom a feszre,erősen sercog,mialatt töltődik.Próbáltam ujra cserélni,és az is ezt csinálja. Lehet hogy a gretz átenged váltót?Multiméterrel dióda állásban mérve jó a gretz.
Később nem serceg, csak a bekapcsolás pillanatában?
Akkor az nem kondenzátorból jön, ráadásul egy ilyen körömhegynyi kondi régen szétdurrant volna, ha valamilyen baja van.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2016
Hello! Erről a kapcsolásról van szó. Azért gyanakodtam kondenzátorra,mert bekapcsolás pillanatától számítva 1-2 mp-ig sercog.Ha az NTC-t áthidalom,akkor erősebben.(tudom hogy az NTC csökkenti az indító áramot). Az IC addig nem indul míg a kondi fel nem töltődik a 7-es lábon.Ezért szerintem vagy a kondi,vagy pedig a hálózat,és a kondi között valami . Szerinted? Üdv!
Az R9 melletti kondenzátort és diódát ellenőrizd, és persze az ellenállást is. A snubber hibája okozhat ilyen furcsa zajokat.
Én úgy gondolom, hogy a trafó zizeg, más nem szokott ilyet csinálni.
A kapcsitáp zizeg a túlterhelés miatt, amíg fel nem tölti a szekunder oldali puffereket. Addig valami nagyon rossz frekin rezeghet.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2016
Ne nekem válaszolj, hanem a kérdezőnek!
Sziasztok!
Ha egy kapcsolási rajzhoz tartozó alkatrészlistán azt írják, hogy "0µ22 radial elect 10V", akkor milyen kondenzátorra gondolnak? Az tiszta, hogy 0.22µF-os és 10V-os. Elektrolit kondenzátorra gondolt? Mások kérdés, hogy van-e olyan, hogy egy adott értékű kondenzátorból van kerámia meg elektrolit kondi is? Ha igen, akkor fel mindegy-e, hogy a kapcsolásomban milyet használok?
Valószínűleg tantál kondenzátor akar lenni, a mérete nagyon kicsi még alu elektrolit kondinál is. Lehet, hogy SMD kivitel
Sziasztok!
Adott a mellékelt képen látható kondenzátor. Az van ráírva hogy 275VAC. A kérdésem az, hogy ez a 275VAC ez csúcstól csúcsig értendő vagy a váltakozó feszültség effektív értéke? Hálózati feszültséggel lenne sorba kötve (a kapacitív reaktanciát kihasználva) áram korlátozás szempontjából, viszont a teljes hálózati feszültség esne rajta ami ugye 315V csúcstól-csúcsig.
Természetesen az effektív feszültség, pont azért van rajta a "AC".. De mindig tegyél vele párhuzamosan nagy értékű kisütő ellenállást és soros kis értékű áramkorlátozót. Mert az 50Hz csak addig annyi, míg egy tranziens nem jön, vagy nem kapcsolod. Akkor pedig akármekkora is lehet és az áram is ennek megfelelően.
Köszönöm a választ. Az ellenállások megvannak, csak kondenzátort cserélek. Egy LED-es izzóban van ez csak túl nagy áramot engedett át a kondenzátor és kiégtek a LED-ek. Kicsit kisebbre cserélem a kondenzátort hogy megnöveljem a LED-ek élettartamát.
Sajnos a mai kondik, nem egy "örök élet meg egy nap" technológiával készülnek. Öngyógyítók, aminek a végeredménye, a kapacitás vesztés..
Jelenleg sajnos annyira elméretezték a tervezők, hogy 1 hét volt az élettartam és kb 90°C-os volt a műanyag burkolatú izzó. Így a kisebb kondenzátorral nem sokkal kisebb a fénye, viszont szinte nincs melegedés.
Sziasztok!
6000uF, 350V, 70mohm ESR mennyire számít elhasználódottnak? FACON gyártmány. Nemtaláltam seholsem katalógust rá.
Szia!
Mekkora a ráírt kapacitása? A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |