Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2769 / 3984
(#) ferci válasza kaposznyak hozzászólására (») Ápr 6, 2016 /

Még hányszor írjam: ne a szivattyúba nézz be, hanem a kábelét a nyomáskapcsoló dobozába kösd be. Ezért írtam, hogy dobj fel egy fotót a nyomáskapcsoló beléről, ahol jól látszik az esetleg bekötési hely ( sorkapocs pl. ).
(#) proli007 válasza kaposznyak hozzászólására (») Ápr 6, 2016 /

Mellesleg ott szoktak ilyen csavarfejet alkalmazni, ahol nem szeretnék hogy a laikusok szétszedjék. Tehát várhatóan nincs is szükség rá ahogy Ferci is írja..
(#) cross51 hozzászólása Ápr 6, 2016 /

Sziasztok!

A MAX232-es ki és bemenete 3.3V-os rendszerhez lenne, szintillesztés kell rá, vagy meghajthatom 3.3V-ról a MAX232-est?
(#) proli007 válasza cross51 hozzászólására (») Ápr 6, 2016 /

Hello! Adatlap szerint meghajthatod, mert a CMOS ki is adja a 3,3V-ot, a "H" küszöbfeszültsége 2,4V (bár az adatlap el van írva). De a 232 tápfeszültségének 5V-nak kell lenni.
(#) kaposznyak válasza ferci hozzászólására (») Ápr 6, 2016 /

Leesett. Bocs az értetlenkedésért.
Itt a bekötési rajz:
(#) ferci válasza kaposznyak hozzászólására (») Ápr 6, 2016 /

Na ugye... akkor a felső sorkapocsba kösd be a szivattyút.
A védőföld egyértelmű, a másik kettő pedig tetszés szerint.
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2016
(#) kaposznyak válasza ferci hozzászólására (») Ápr 6, 2016 /

Kösz a türelmet!
(#) cross51 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 6, 2016 /

Ebből gondoltam, hogy megspórolhatom a szintillesztést, mert jelenleg 5V-ot kap és van egy szint illesztés a ki és bemenetre, (a linkelt kapcsolás)ez nem állja meg a helyét?
(#) gyoran válasza cross51 hozzászólására (») Ápr 6, 2016 /

Szia
a MAX3232 tud teljesen 3.3 Voltról menni (táp is)
Ez ráadásul megy 5 Voltról is
Csak drágább mint a MAX232
(#) cross51 válasza gyoran hozzászólására (») Ápr 6, 2016 /

Most látom, hogy a kapcs rajzban is a MAX3232 van elnézést a figyelmetlenségért.
(#) trickentrack hozzászólása Ápr 8, 2016 /

Üdv!

3db sorbakötött erősífényű led elé mekkora előtétet tegyek? Kiszámolnám a programmal csak nem tudom a led áramfelvételét!

Előre is köszönöm!
(#) ferci válasza trickentrack hozzászólására (») Ápr 8, 2016 /

A tápfeszedből vond le a 3 led nyitófeszültségének az összegét és a maradékot oszd el pl. 15 mA-rel.
Ha kék vagy fehérek, akkor számolj 3,5 volttal/led, így 10,5 volt lesz. 12 voltos tápfesznél így (12-10,5)/ 15 mA, az 100 ohm.
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2016
(#) nedudgi válasza trickentrack hozzászólására (») Ápr 8, 2016 /

A LED nyitórányban bekötött dióda, aminek korlátozni kell az áramát. Annyit folyathatsz át rajta, amennyit akarsz, de ha túlléped a megengedett értéket, akkor tönkremegy.
(#) Gj hozzászólása Ápr 8, 2016 /

Üdv!

28KHz-es PWM jelet állítok elő logikai FET-ekkel, 12V-ot kapcsolgatva.

Ezzel a FET-tel elég nagy tartományban tudtam variálni az így kiadott feszültséget. Viszont elég drága, és sok is kell belőle, szóval gondoltam váltok erre. Az utóbbival viszont ez a tartomány jelentősen beszűkült.
A Gate előtt 1K-s ellenállást használtam a régi FET-tel, gondoltam kipróbálom, hátha az újnak másmilyen kell, de 500Ohm-ossal is kb. ugyan az maradt a tartomány.

Mi a különbség a két FET között, ami miatt ez az eltérés jelentkezik?
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2016
(#) eSDi válasza Gj hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /

Üdv!

PWM-re a sima ellenállásos bekötést szerintem felejtsd el. Rendes meghajtás kell oda, minimum a két darab tranyóból álló totem-pole. Én 18kHz-en kapcsolgatok 24V-ot, az elején én is azt gondoltam elég lesz a logikai gate-es FET. Sajnos nem, mert iszonyatosan melegedett, beraktam a totem-pole meghajtást és azóta hűtőborda nélkül is vígan kapcsolgatja a 80W-ot.
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2016
(#) minicooper hozzászólása Ápr 9, 2016 /

Kicsit nem ide való de nem találtam megfelelő TOPIC-ot.Arra lennék kiváncsi hogy a mai modern villamos mozdonyok illetve komplett szerelvények(mozdony néküli) milyen elektromotorokat illetve használnak.Csak mert olyat hallottam hogy egyenáramú motorokat használlnak ám valahogy nem tudom elhinni.A modern gépek alatt csak helyi (magyarország,szlovákia)-ban használlt vonatokat értem.
(#) tamastar hozzászólása Ápr 9, 2016 /

Sziasztok ,nemrég rendeltem egy ilyen hangváltót ,mikor néztem láttam hogy hiányoznak róla alkatrészek ,szóval ezek direkt nincsenek odatatéve? Igyis működőképes kéne legyen nem?

Teteje
Alja

És ez szerintetek megvan 500W ? A weboldalon legalábbis azt irja,de azért 200 megvan mert minimum annyira lenne szükségem?
(#) Ivan93 válasza minicooper hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /

Szia! A vasúton és a villamosokon a tápálás váltóáramú, viszont ha jól emlékszem eltérőek a paraméterei. A 4-es metró wikipédia szerint 750VDC táplálású. A combino, az alstom metrók és a flirt vonatok váltóáramú motorokat használnak szerintem, mert induláskor hallani a frekvenciaváltók hangját a motorokon. Némelyik flirt vonat hangosan sípol a megállóban is. Ha valamit rosszul írtam, javítsatok ki.
(#) SzervízMacska válasza Ivan93 hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /

Tudtommal a villamos a mai napig 600V DC-ről üzemel, de a Combino valóban váltóáramú motorokkal működik. Ennek előnye igazán fékezéskor mutatkozik meg. Mert az általánosan elterjedt soros gerjesztésű egyenáramú motorok csak kb. 5-8 km/h-s sebességig tudják hatásosan lassítani a szerelvényt, míg a váltó áramúak egészen megállásig. Amikor bejöttek a Combinok az országba, az összes féktárcsájuk hamarosan elkezdett rozsdásodni, mivel csak álló helyzetben voltak használatban. Ezért utóbb csináltak egy szoftver-módosítást, mely a napi első menet alatt működteti a tárcsafékeket, hogy használható állapotban maradjanak...
(#) teszti hozzászólása Ápr 9, 2016 /

Sziasztok!

TO-263 hűtőbordával kb. 110-115 °C-os. Tartósan elvisel ennyit?
(#) ferci válasza teszti hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /

Szia!
Nézd meg a "hűtött" félvezető adatlapját, mekkora a réteghőmérséklet ezen a hőfokon és mekkora veszteségi teljesítmény a megengedett.
Valszín elég kevés. Mindenesetre ez nem normális már ( ha jól mérted egyáltalán).
(#) befottesuveg hozzászólása Ápr 9, 2016 /

Hali,

úgy látom, ezen a fórumon többen is C= rajongók még rajtam kívül. Szeretnék kérdezni ezzel kapcsolatban, elektronikai vonatkozásban. Elképzelhető, hogy most sem sikerült eltalálnom a megfelelő témát, de majd akkor jól bejelentitek megint.

C2N-t szeretnék PC-re kötni, kazettáról adatmentési céllal. Ehhez akarok építeni egy ilyen kábelt:
Link1
Link2

Illetve igazából egy ilyen létrehozására szeretnék képes lenni egyszer majd, de ehhez egyelőre kevés vagyok:
Link3

Addig is beérném egy kábellel, amit én szeretnék megcsinálni. A kérdésem annyi, hogy van-e arra valamilyen lehetőség, hogy egy ilyen kábelhez ne kelljen szétbarmolnom egy klasszul működő C2N-t vagy bármi mást, viszont a nem létező nyák-készítési képességeim határait se kelljen feszegetnem? Van pár C2N-em tartalékban, de mind működik, úgyhogy nem akarnék a világon semmit sem hozzáforrasztani a kábeléhez, akkor sem, ha bontóban vagy akárhol 500 Ft-ért hozzámvágnának egy másikat (, amit amúgy nem hiszek).

Tehát összegezve: A létrehozandó kábel PC-hez csatlakozó részeit meg tudnám csinálni. A kérdőjeles ennek a kábelnek a C2N-hez csatlakozó felülete. Nagyon örülnék neki, ha tudnátok ebben tanácsot adni. Nyák-készítéshez nem értek egyelőre, a forrasztás egyedül az, amit be tudnék vállalni.

Tudomásom van arról, hogy XE1541-es kábellel lehetőség van a C= közbeiktatásával megoldani ezt a problémát, van is ilyen kábelem, működik kifogástalanul, ám egy ilyen megoldást nem szeretnék most. Csak a C2N-nel beszélgessen a PC, ennyit szeretnék most.

Segítő tippjeiteket előre is köszönöm.
(#) teszti válasza ferci hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /

Mennyi az elfogadható hőmérséklet kb? Amikor még jól érzi magát az IC?
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2016
(#) kadarist válasza befottesuveg hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /

Szia!
Keresd meg a te témádat: Bővebben: Link.
(#) pucuka válasza minicooper hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /

A mai modern mozdonyokban asszinkron motorokat használnak, szabályozott áramirányítóval (inverterrel). Az asszinkron motor nagy előnye, az egyszerűsége igénytelensége. Hátránya, hogy elég nehezen szabályozható, de ez a mai világban nem túl nagy probléma. Az áramirányító elektronikus vezérlése megoldotta a problémát, lehetővé teszi a többáramnemű üzemet, a többes vezérlést, tengelyenkénti nyomatékszabályzást, stb.
A régebbi változatoknál használtak egyenáramú (kefés) soros/vegyes gerjesztésű motorokat, a megfelelő mértékre csökkentett vonali feszültség egyenirányításával. Csakhogy a kefés motorok igen kényes jószágok. Mivel az egyenáramú soros motor működik váltóáramról is, ezért használják 16 kV/16 2/3 (16,7) Hz váltóról.
A villamosok közül a Combino, és a CAF villamosok, valamint az Alstom metró kocsik asszinkron motorosak, de több régi (Tátra, és Ganz csuklóst) alakítottak inverteresre, (de megmaradt az egyenáramú kefés motor) Ajobb hatásfok, és a visszatáplálásos fékezés miatt.
(#) Kovidivi válasza teszti hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /

Nálam 50-60fokC maximum. De inkább ne fűtsön semmi, van szinte mindenre kapcsolóüzemű megoldás jó hatásfokkal. Egyáltalán mi az, ami fűt? És miért fűt? Mennyit?
(#) pucuka válasza SzervízMacska hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /

A villamosoknál (és a trolibuszoknál) eredetileg 550 V volt, gondolom a 230 V -ra átálláskor módosult 600 V -ra.
(#) kameleon2 válasza befottesuveg hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /

Szia! Csak néhány keresztkérdés..... Az miért nem jó neked, ha mondjuk egy walkman, vagy deck, vagy minihifi segítségével a hangkártyára játszod be a kazetta tartalmát? Ehhez sok segítség van és viszonylag gyors megoldást ad.
(#) befottesuveg válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /

Szia! Köszi a keresztkérdést. Az általad javasolt megoldások leírásáról én is olvastam sokat. Egyelőre nem nagyon bízom egy ilyennek a sikerében, de ha más nem lesz, akkor ez marad. Köszi még egyszer. Azt lehet írni, hogy köszi, vagy az már szlengnek számít? Mindegy. Köszönöm.
(#) befottesuveg válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /

Köszönöm. Te látsz közte olyan témát, amibe passzolhatna a kérdésem? Mert én korábban sem láttam, és most sem látok.
Következő: »»   2769 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem