Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Pedig a 6 Commodoros téma közül kiválaszthattad volna, sokkal inkább, mint itt a vegyesfelvágottban. Azt jobban figyelik azok, akiknek értesítésre vannak jelölve.
100 C° már csak a környezete miatt se ajánlatos..- elégedj meg a 60 fokos bordával.
Nézz meg egy LM2596 step-down IC adatlapot, ott is említik a hűtőbordád tulajdonságait, hőfokokat. A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2016
Szívesen! Már androidra is létezik egy tap dancer alkalmazás például. Nekem kifejezetten tetszik. Témát illetően pedig itt szerencsésebb lenne.
Na, hát akkor jól alulméretezték ezt a panelt. Most egy 2X2 centis borda van rajta, de még így is süt, és nem is 5A-val van terhelve, csak kb. 4-el. Inkább bele sem gondolok, hogy hűtőborda nélkül meddig működne...
Még egy másik kérdés, hogy az induktivitás is erősen melegszik, nem a rézdrót, hanem amire rávan tekerve vaskarika. Kb. ez is olyan 110°C-os lehet. Ez is sok? Ezt hogyan lehetne hűteni?
Fogsz egy pici 4x4 centis ventit és gond nincs vele, ha maradsz ennél a levett teljesítménynél.
Melegszik ott a drót is és a ferrit is. Az a hűtőborda pedig csak játékszer, mert nem ideális a helye a hőátadás szempontjából és pici is. A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2016
Passzívan szeretném megoldani.
Ha nem hűtöm a tekercset ekkora hőfoknál tönkre megy? Ha igen, hogyan? Elég a drót vagy a vaskarika?
Itt van némi infó: Wikipédia.
Nem tudom, hogyan férsz hozzá.. esetleg egy alutárcsa közdarabbal, arra kis alulap.
Az ic-nél szintén. Ha viszont olyan az induktivitásod, mint a képen, akkor meredek a téma... élére kell állítanod a panelt és az legyen felfelé. A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2016
Fordítsam fejjel lefelé? Akkor nem fog rosszabban hűlni, mint most? Esetleg ha arra is tennék egy hűtőbordát az segíthet rajta? Ennek mekkora a max. hőmérséklet aminél még elvan?
Nem fejjel lefelé, hanem az induktivitás nézzen felfelé, a panel pedig élben függőlegesen.
Arra nehezen raksz hűtést, mert könnyen csinálhatsz zárlatot is a menetek között és annyi. Nagyon ne kínozd mindenesetre, mert ha átmegy zárlatba az ic, kijut a táp a fogyasztódra.
Milyen igazad van! A kapcsolós kérdésemre érkezett reagálásokat is mennyivel hamarabb észrevettem volna az általam létrehozott témában! Ehelyett az ujjamból kellett "kitalálnom", hogy éppenséggel a vegyesfelvágottban is kereshetem a válaszokat a kérdésemre. Mindig örülök, ha hozzám hasonlóan gondolkodóval találkozom, és az nemcsak megjátssza azt, hanem tényleg.
Komolyan mondom, ezt a fórumot csak olvasni szabad, és azt sem túl gyakran.
Mire jók az ellenállás hálók?
Keresgéltem a neten, de nem találtam róluk részletesebb ismertetőt. Megmértem itthon egyet és, ha jól értem akkor végül is rákötöm a szélső lábára pl a negatív pólust majd így rá tudok kötni 8 db ledet pl egy 220-as hálóra ahelyett, hogy 8 db egyes ellenállást használnék?
Leginkább digit ic-k bemenetére le, ill. felhúzó ellenállásként, természetesen értéktől függően.
Ledjeidre is jók, de a terhelhetőséget tartsd szem előtt. 1 példa: Háló A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2016
Rendben, egyelőre olcsóbbra jön ki a sok-sok egyes ellenállás, de lehet a kapcsolóknál ez egyszerűbb lesz. AVR-hez keresgéltem.
A 240 az biztos szilícium egyenirányítós, a 263 valószínűleg egyenáramú motoros, nem is volt sokáig, helyette gyártották a 363 -ast, ez kétáramnemű, 3 kV=/25 kV~, ezért gondolom inverteres, de valószínűleg egyenáramú motorral, mint az elődje.
Ezzel a konverterrel ne nagyon próbáld az 5A-t! Ez egy elméleti érték, ami akkor igaz, ha a bemeneti és kimeneti feszültség szinte megegyezik. Más eladónál találsz róla leírást, hogy milyen feszültségek esetén, mennyi áramot bír. Sajnos még az a leírás is túlzás.
Ezekkel 25-30W-ot lehet átvinni hűtés nélkül. Ha ennél több kell, akkor a hűtésről gondoskodnod kell. Vagy venti, vagy párhuzamosítasz több ilyen modult, vagy fabrikálsz rá hűtőbordát. 100fokC nagyon sok. Ha nem gond, hogy hamarosan bedöglik, használd így nyugodtan.
Nem csak az áram a lényeg. Az átvitt teljesítmény a fontos, ugyanis ennek a modulnak hatásfoka van, 60-80% közötti. 3V 5A valószínűleg nem okozna neki gondot, viszont 24V 3A már bőven! Minél nagyobb a kimenő áram, és minél nagyobb a be- és kimenet közötti feszültség különbség, annál rosszabb a hatásfok. Ha a bemenő 36V, a kimenő 30V, 1-2A-nál többet fizikailag lehetetlen kinyerni, mert ez a panel, és felépítés 15W-nál több hőt nem tud eldisszipálni (vagy még annyit sem).
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2016
Nagyon változékony. Asszinkron, egyen, váltóáram, típusonként változnak. A vonoóerő szabályzás is sokféle lehet, IGBT-s, trizisztoros, fokozatkapcsolós, vagy más. Pl, amit linkeltél 230-as, (laminátka) az fokozatkapcsoló. Induláskor hallani és érzeni is lehet, ahogy kapcsolja a fokozatokat. A mozdony nélküli komplett szerelvények meg motorvonatok. Egyébként a Dízel mozdonyokban a dízelmotort csak egy generátort hajt, a forgóvázakban (ahol a kerekek, lengéscsillapítók vannak) általában ugyanúgy villanymotor van. Ezek a Dízel-elektromos mozdonyok. De vannak dízel hidraulikus, és dízel mechanikus mozdonyok is.
Ezzel most nem mondtál újdonságot! Viszont itt az a lényeg, hogy minél nagyobb a bemenő feszültség, és minél kisebb a kijövő, annál jobban melegszik, és csökken a kivehető áram.
Az eredeti kérdés, hogy milyen villanymotor. Egyenáramú (kefés) vagy asszinkron. Tudomásom szerint, (nem biztos) csak a 109 E (381), és a 671 EMU asszinkron motoros.
Bővebben: Link Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2016
Sziasztok!
Az miért van, hogy egy 5V kimenetelű power bank kinyírja a ledemet, de egy olyan 9V elem, ami már csak 7V-t tud szolgáltatni, az nem nyírja ki?(ellenállás nélkül direktbe rákötve mindkét esetben)
Bent van a kérdésedben... a power bank belenyom hatalmas áramot.
Ledet ellenállás nélkül felelőtlenség bekötni. Kis kíváncsi.. A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2016
Hello! Ellenállás nélkül nem szabad Led-et tápfeszültségre kötni, A kimerült 9V-os elemnek tetemes belsőellenállása van ami korlátozza az áramot. A bank belső ellenállása meg oly kicsii, hogy nincs áramkorlát.
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2016
Köszönöm gyors válaszotokat
azt tudom, hogy nem szabad ellenállás nélkül rákötni, csak erre kíváncsi voltam
Valahol láttam is kitéve ilyen táblát, csak nem ugrik be, hogy hol...
Igen tudom ismerem a dizel-elektromos "hibrideket" is .Ám az erre nem túl gyakori mivel amerre én járok a főbb vonalak mind villamositottak.Egy helyet ismerek amerre jár dizel-elektromos motorvonat. Mindenesetre köszönöm a válaszokat
|
Bejelentkezés
Hirdetés |