Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2770 / 3984
(#) pucuka válasza befottesuveg hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /

Pedig a 6 Commodoros téma közül kiválaszthattad volna, sokkal inkább, mint itt a vegyesfelvágottban. Azt jobban figyelik azok, akiknek értesítésre vannak jelölve.
(#) teszti válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /

Egy ilyen: Bővebben: Link

XL4005 van a chipre írva.
(#) ferci válasza teszti hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /

100 C° már csak a környezete miatt se ajánlatos..- elégedj meg a 60 fokos bordával.
Nézz meg egy LM2596 step-down IC adatlapot, ott is említik a hűtőbordád tulajdonságait, hőfokokat.
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2016
(#) kameleon2 válasza befottesuveg hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /

Szívesen! Már androidra is létezik egy tap dancer alkalmazás például. Nekem kifejezetten tetszik. Témát illetően pedig itt szerencsésebb lenne.
(#) minicooper válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /

Egészen pontosan a 25kV-os felsővezetékről táplálkozó személy/teher vonatokra gondoltam.Esetleg mit gondolsz a következőkről melyik van egyen illetve melyik váltó áramú motorral hajtva.Néhány régebbi és egy új.
240
263
671
(itt felvidéken főleg ezekkel találkozom napi szinten iskolábamenet )
(#) teszti válasza ferci hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /

Na, hát akkor jól alulméretezték ezt a panelt. Most egy 2X2 centis borda van rajta, de még így is süt, és nem is 5A-val van terhelve, csak kb. 4-el. Inkább bele sem gondolok, hogy hűtőborda nélkül meddig működne...

Még egy másik kérdés, hogy az induktivitás is erősen melegszik, nem a rézdrót, hanem amire rávan tekerve vaskarika. Kb. ez is olyan 110°C-os lehet. Ez is sok? Ezt hogyan lehetne hűteni?

Fogsz egy pici 4x4 centis ventit és gond nincs vele, ha maradsz ennél a levett teljesítménynél.
Melegszik ott a drót is és a ferrit is.
Az a hűtőborda pedig csak játékszer, mert nem ideális a helye a hőátadás szempontjából és pici is.

Passzívan szeretném megoldani.

Ha nem hűtöm a tekercset ekkora hőfoknál tönkre megy? Ha igen, hogyan? Elég a drót vagy a vaskarika?
(#) Bakman válasza minicooper hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /

Itt van némi infó: Wikipédia.

Nem tudom, hogyan férsz hozzá.. esetleg egy alutárcsa közdarabbal, arra kis alulap.
Az ic-nél szintén.
Ha viszont olyan az induktivitásod, mint a képen, akkor meredek a téma... élére kell állítanod a panelt és az legyen felfelé.

Fordítsam fejjel lefelé? Akkor nem fog rosszabban hűlni, mint most? Esetleg ha arra is tennék egy hűtőbordát az segíthet rajta? Ennek mekkora a max. hőmérséklet aminél még elvan?

Nem fejjel lefelé, hanem az induktivitás nézzen felfelé, a panel pedig élben függőlegesen.
Arra nehezen raksz hűtést, mert könnyen csinálhatsz zárlatot is a menetek között és annyi.
Nagyon ne kínozd mindenesetre, mert ha átmegy zárlatba az ic, kijut a táp a fogyasztódra.
(#) befottesuveg válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 9, 2016 3 /

Milyen igazad van! A kapcsolós kérdésemre érkezett reagálásokat is mennyivel hamarabb észrevettem volna az általam létrehozott témában! Ehelyett az ujjamból kellett "kitalálnom", hogy éppenséggel a vegyesfelvágottban is kereshetem a válaszokat a kérdésemre. Mindig örülök, ha hozzám hasonlóan gondolkodóval találkozom, és az nemcsak megjátssza azt, hanem tényleg.
Komolyan mondom, ezt a fórumot csak olvasni szabad, és azt sem túl gyakran.
(#) freechat hozzászólása Ápr 9, 2016 /

Mire jók az ellenállás hálók?
Keresgéltem a neten, de nem találtam róluk részletesebb ismertetőt.
Megmértem itthon egyet és, ha jól értem akkor végül is rákötöm a szélső lábára pl a negatív pólust majd így rá tudok kötni 8 db ledet pl egy 220-as hálóra ahelyett, hogy 8 db egyes ellenállást használnék?
(#) ferci válasza freechat hozzászólására (») Ápr 9, 2016 / 1

Leginkább digit ic-k bemenetére le, ill. felhúzó ellenállásként, természetesen értéktől függően.
Ledjeidre is jók, de a terhelhetőséget tartsd szem előtt.
1 példa:
Háló
(#) freechat válasza ferci hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /

Rendben, egyelőre olcsóbbra jön ki a sok-sok egyes ellenállás, de lehet a kapcsolóknál ez egyszerűbb lesz. AVR-hez keresgéltem.
(#) pucuka válasza minicooper hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /

A 240 az biztos szilícium egyenirányítós, a 263 valószínűleg egyenáramú motoros, nem is volt sokáig, helyette gyártották a 363 -ast, ez kétáramnemű, 3 kV=/25 kV~, ezért gondolom inverteres, de valószínűleg egyenáramú motorral, mint az elődje.
(#) Csupasz válasza teszti hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /

Ezzel a konverterrel ne nagyon próbáld az 5A-t! Ez egy elméleti érték, ami akkor igaz, ha a bemeneti és kimeneti feszültség szinte megegyezik. Más eladónál találsz róla leírást, hogy milyen feszültségek esetén, mennyi áramot bír. Sajnos még az a leírás is túlzás.
(#) Kovidivi válasza teszti hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /

Ezekkel 25-30W-ot lehet átvinni hűtés nélkül. Ha ennél több kell, akkor a hűtésről gondoskodnod kell. Vagy venti, vagy párhuzamosítasz több ilyen modult, vagy fabrikálsz rá hűtőbordát. 100fokC nagyon sok. Ha nem gond, hogy hamarosan bedöglik, használd így nyugodtan.
(#) Kovidivi válasza Csupasz hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /

Nem csak az áram a lényeg. Az átvitt teljesítmény a fontos, ugyanis ennek a modulnak hatásfoka van, 60-80% közötti. 3V 5A valószínűleg nem okozna neki gondot, viszont 24V 3A már bőven! Minél nagyobb a kimenő áram, és minél nagyobb a be- és kimenet közötti feszültség különbség, annál rosszabb a hatásfok. Ha a bemenő 36V, a kimenő 30V, 1-2A-nál többet fizikailag lehetetlen kinyerni, mert ez a panel, és felépítés 15W-nál több hőt nem tud eldisszipálni (vagy még annyit sem).
(#) pucuka válasza minicooper hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /

Nézegesd, ezt, és ha érdekel:
Bővebben: Link
(#) gernerakos válasza minicooper hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /

Nagyon változékony. Asszinkron, egyen, váltóáram, típusonként változnak. A vonoóerő szabályzás is sokféle lehet, IGBT-s, trizisztoros, fokozatkapcsolós, vagy más. Pl, amit linkeltél 230-as, (laminátka) az fokozatkapcsoló. Induláskor hallani és érzeni is lehet, ahogy kapcsolja a fokozatokat. A mozdony nélküli komplett szerelvények meg motorvonatok. Egyébként a Dízel mozdonyokban a dízelmotort csak egy generátort hajt, a forgóvázakban (ahol a kerekek, lengéscsillapítók vannak) általában ugyanúgy villanymotor van. Ezek a Dízel-elektromos mozdonyok. De vannak dízel hidraulikus, és dízel mechanikus mozdonyok is.
(#) Csupasz válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /

Ezzel most nem mondtál újdonságot! Viszont itt az a lényeg, hogy minél nagyobb a bemenő feszültség, és minél kisebb a kijövő, annál jobban melegszik, és csökken a kivehető áram.
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /

Az eredeti kérdés, hogy milyen villanymotor. Egyenáramú (kefés) vagy asszinkron. Tudomásom szerint, (nem biztos) csak a 109 E (381), és a 671 EMU asszinkron motoros.
(#) atban hozzászólása Ápr 9, 2016 /

Sziasztok!
Az miért van, hogy egy 5V kimenetelű power bank kinyírja a ledemet, de egy olyan 9V elem, ami már csak 7V-t tud szolgáltatni, az nem nyírja ki?(ellenállás nélkül direktbe rákötve mindkét esetben)
(#) ferci válasza atban hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /

Bent van a kérdésedben... a power bank belenyom hatalmas áramot.
Ledet ellenállás nélkül felelőtlenség bekötni.
Kis kíváncsi..
(#) proli007 válasza atban hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /

Hello! Ellenállás nélkül nem szabad Led-et tápfeszültségre kötni, A kimerült 9V-os elemnek tetemes belsőellenállása van ami korlátozza az áramot. A bank belső ellenállása meg oly kicsii, hogy nincs áramkorlát.
(#) atban hozzászólása Ápr 9, 2016 /

Köszönöm gyors válaszotokat
azt tudom, hogy nem szabad ellenállás nélkül rákötni, csak erre kíváncsi voltam
(#) SzervízMacska válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /

Valahol láttam is kitéve ilyen táblát, csak nem ugrik be, hogy hol...
(#) minicooper válasza gernerakos hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /

Igen tudom ismerem a dizel-elektromos "hibrideket" is .Ám az erre nem túl gyakori mivel amerre én járok a főbb vonalak mind villamositottak.Egy helyet ismerek amerre jár dizel-elektromos motorvonat. Mindenesetre köszönöm a válaszokat
Következő: »»   2770 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem