Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   445 / 973
(#) mark.budai válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 12, 2016 /
 
Köszönöm fiúk!
2,5mm2 van, ezek szerint nincs probléma, veszek szép új kismegszakítókat, akkor már mindhármat cserélem.
(#) mikrokapcsolo válasza Balaa16 hozzászólására (») Ápr 12, 2016 /
 
Gondolom a legelső, legkisebb erőbehatásra kapcsoló áramkör a bontó kapcsoló. Ebben az esetben, már bontja a kontaktort, ami ármatalanítja az eszköz(öke)t. Gondolom a következő az üres állapot. A végső, teljesen benyomott pedig a záró kéne, hogy legyen. Ez általában visszajelzésre szolgáló kör. Reteszelhető alatt a kulcsos verziót érted? Ha igen, nem lehet, hogy az üres álásban tudod rögzíteni a kulccsal? Mert akkor lekapcsolja az eszközt, de nem jelez a visszajelző áramkörnek. Én is találkoztam már ilyesmi 3 állású gombbal, de akkor nem foglalkoztam vele, hogy miért meg hogy kapcsol, ott csak a bontó kör lett bekötve.
(#) Balaa16 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Ápr 12, 2016 /
 
Reteszelhető alatt azt értem, hogy el kell fordítani, hogy visszaugorjon alaphelyzetbe. Egyelőre én is csak a bontó kört kötöttem be. Tehát ez arra szolgálhat, hogy "üzemszerűen" is áramtalaníthatom a konnektoromat, ha finoman nyomom be, ha pedig tényleg baj van, akkor erősen benyomva megszólaltatok egy vészjelzőt is, hogy tudjanak rólam mások is a lakásban
(#) mikrokapcsolo válasza Balaa16 hozzászólására (») Ápr 12, 2016 /
 
Ez egy jó megoldás lehet
(#) Bakman válasza Balaa16 hozzászólására (») Ápr 12, 2016 / 1
 
Vészgombot nem nagyon szokták óvatosan nyomogatni.
(#) ötfelezős válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Ápr 12, 2016 / 1
 
Én egyszer úgy huzaloztam egy ilyent, hogy a nyitó érintkező belebontott az öntartásba, a záróval meg meghúzattam egy relét, ami a főáramkört nyitotta. Mivel az egy veszélyes gépezet volt, s nem akartam semmiképpen sem hebegni a bíróság előtt, úgy gondoltam, a nyitó érintkező nem véd a zárlat ellen, a záró meg a szakadás ellen, tehát mindkettőre szükség van.

Mondjuk nálam a fűtésem termosztátjai is így működnek, érzékelőből kettő van, egy nyit, egy zár.
(#) proba válasza Balaa16 hozzászólására (») Ápr 12, 2016 /
 
A félállásban is volt valami mechanikus jelölés/akadály ? Ha nem, akkor egyszerűen csak a mechanikai kialakításból fakadt a szakítás. Azt nehéz kivitelezni, hogy egy kapcsoló abban a pillanatban bontsa az áramkört amikor a másik áramkör zár, de egy pillanatra se kösse össze a két áramkört, és ívet se húzzon. A váltás folyamatát kapcsolóknál rugó szokta gyorsítani, viszont vannak olyan gombok , ahol a mozgó érintkező sebessége csak a mozgató személyen múlik, itt azért szükséges a holtidő.
(#) Balaa16 válasza proba hozzászólására (») Ápr 12, 2016 /
 
Igen, a félállásban is megakad a gomb. Egyértelműen érezhető, hogy ott is fix. Ahogy mikrokapcsolo is írta, tényleg 3 állású.
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2016
(#) mikrokapcsolo válasza ötfelezős hozzászólására (») Ápr 12, 2016 /
 
Mondjuk igen, ez logikus bekötési mód, de ebben az esetben (ha jól gondolom egy konnektor áramtalanítása a műhelyben) nem feltétlen szükséges ez a kétszeres védelem.
(#) Bakman válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Ápr 12, 2016 /
 
Egy dugalj vészáramtalnítása egy nyitó érintkezővel nem a legjobb megoldás.
(#) mikrokapcsolo válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 12, 2016 /
 
Egy mágneskapcsolón (vagy relén) keresztül miért is nem?
(#) Bakman válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Ápr 12, 2016 /
 
Ezt hol írta Balázs?
(#) mikrokapcsolo válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 12, 2016 /
 
Tényleg nem volt szó reléről, vagy mágneskapcsolóról. Nekem evidensnek tűnt relé/mágneskapcsoló alkalmazása. Egyébiránt, ha a vészgomb 2 bontó érintkezővel és kellő terhelhetőséggel rendelkezne, akár azt is lehetne közvetlen használni.
(#) Bakman válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Ápr 12, 2016 /
 
Kérdezzük meg Balázst, hogyan kötötte be. Gyaníthatóan direkt, csak egy nyitóérintkezőt használva.
(#) Balaa16 válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 13, 2016 /
 
Üdv! Direkt kötöttem be, mert nekem elég a névleges 6A terhelhetősége (6A-es kismegszakító van előtte) és természetesen a fázist szakítom meg vele. Ezek szerint ezt mágneskapcsolóra illik kötni? Tehát a záró érintkezővel meghúzom a relét, ami nyitja a konnektor áramát. A nyitó érintkezőn keresztül pedig egy másik relével szintén megszakítom a konnektor áramát?
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2016
(#) mikrokapcsolo válasza Balaa16 hozzászólására (») Ápr 13, 2016 /
 
Majdnem. ötfelezős 2 mágneskapcsolót használt, neked elég egy is, amivel a konnektorhoz menő Fázist és Nullát is megszakítod. A vészgomb pedig ennek a mágneskapcsolónak az öntartó körét bontja. Ehhez természetesen kell egy bekapcsoló gomb is.
Valami ilyen megoldás kell: Bővebben: Link (K2, K3, ami nincs a képen, a relé további két záró kontaktusa, amikkel a konnektort szakítod meg)
(#) Balaa16 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Ápr 13, 2016 /
 
Azt hiszem, most már értem. Tehát ennek az a lényege, hogy a vészkapcsoló megnyomása után ne kapcsoljon vissza a készülék, miután a gombot kiengedték, csak miután a bekapcsoló gombbal úja működésbe hozták.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2016
(#) mikrokapcsolo válasza Balaa16 hozzászólására (») Ápr 13, 2016 / 1
 
Igen. Azért is fontos, hogyha mondjuk egy gép (legyen esz egy állványos fúrótól kezdve egy esztergáig bármi) be van kapcsolva, és elmegy az áram és leáll, amikor visszatér a betáp, ne indulhasson el, és ne okozhasson sérülést se az üzemeltzetőjének, és ne okozzon kárt a gépben/megmunkálandó anyagban sem. Így ha visszajön az áram, a kezelője dönti el, mikor szeretné, hogy elinduljon.
(#) szamóca hozzászólása Ápr 20, 2016 /
 
Csillag delta kapcsolásnál a csillagponti mágneskapcsoló méretezésére lennék kíváncsi. Ide kisebb terhelhetőséggel bírót szoktak berakni, minek alapján számítható, ill, van-e ökölszabály erre?
(#) kristikoma válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 21, 2016 /
 
Mekkora a motor teljesítménye? Két egyformát teszel be, nagy baj nem lehet.
(#) szamóca válasza kristikoma hozzászólására (») Ápr 21, 2016 /
 
A kérdés továbbra is fennáll. Valami alapján csak számítható mennyivel kisebbet lehet használni.
Áram, feszültség, teljesítmény, idő, vezetőképesség, hőmérséklet, stb.
(#) granpa válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 21, 2016 /
 
Csillagban indul, tehát az indítási áramot kell bírnia, nem a csillagüzem áramát. Deltában már a felpörgött motorét, ami ugyan több mint a csillagüzemé, de kevesebb, mint az indítási áram. Ergo: egyforma terhelhetőségű kell. Aktív koromban csak egyforma kapcsolókat láttam, szereltem ebben műfajban.
(#) VIM válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 21, 2016 /
 
Szia!
Idézet:
„Ide kisebb terhelhetőséggel bírót szoktak berakni”
Talán az okfejtést kellene leírni, hogy miért is kellene oda kisebb mint a motor névleges áramának az induláskor fellépő 5-7-szerese? Azért az ne zavarjon meg senkit, hogy ez csillagpont és ott nulla a vektorok értéke DE előbb ezt a pontot el kell kötni (összekötni) ezzel a kapcsolóval. Lehetne ezt a pontot pókhálóval is összekötni? A kapcsolók kiválasztásánál az adott motor indításához nem is feltételezi a táblázat, hogy más típust adjon meg a csillagpont elkötéséhez, mint a motor kapcsolására alkalmas mágneskapcsoló áramerőssége. Ebben a csillag-delta felállásban indítható kategóriában a legkisebb kapcsoló a DIL 00-52 ami 20 amperes. Szerintem.
(#) szamóca válasza VIM hozzászólására (») Ápr 21, 2016 /
 
Egy két kapcsolószekrényben láttam ilyen elrendezést, ezért érdeklődöm.
(#) granpa válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 21, 2016 /
 
Az ilyen "tervezésről" olvashattál itt valamelyik témában. Nem volt hízelgő.
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2016
(#) dB_Thunder válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 21, 2016 /
 
1, Egyszer már tárgyaltuk ezt, azt hiszem van csillag delta topik is...talán abban.
2. Ökölszabály: az igénytelenségi faktor!!
Be lehet tenni akárhova akár a névleges áramnál gyengébb mágneskapcsolót, vagy akár relét is!
Viszont biztos, hogy záros határidőn belül feladja a harcot!! kis 4pólusú relével kapcsolgattam egy 3f 150W-os motort. Napi kb. 200 kapcsolás, 3 napot bírt, és pukk lett a vége. Érdekes, hogy most egy ugyanolyan de más gyártótól származó relé van bent, 1 hónapja..
Szóval a méretezés alapja a TARTÓSSÁG! Ha sokat kapcsol akkor x2, vagy akár x3 áramra méretezünk! Ha évente csak egyet akkor oly mindegy, legalább egy kapcsolást bírjon ki...
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2016
(#) Tomi111 válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 21, 2016 /
 
Üdv! Én is mindig kisebbet tettem a csillagpontra. Még sohasem volt vele gond. Itt a segédérintkezők bekötésében van a lényeg!! Mindig úgy kötöm be, hogy először a csillagpont zár és csak utána a másik mágneskapcsoló. Ekkor még záráskor árammentes, mikor kikapcsol pedig a motor árama talán a névleges áram negyede(motortól függően), hisz felpörgött a motor. Eddig még mindig bírta. Még a régi VMZ-s időrelékkel is így csináltam, most a elektronikusokkal is.
(#) pont válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 21, 2016 /
 
Azt nem tudom van-e képlet vagy csak tapasztalatok alapján, de tény, hogy a gyári három mágneskapcsolós csillag delta egységben kisebb van ott. Bővebben: Link ha érdekel a pontos adat, akkor holnap nézek egyet. Persze lehet, hogy a SCHNEIDER ELECTRIC-nél sem értenek hozzá. Viszont tény, hogy régebben (30 éve) két DIL mágneskapcsolóval csináltuk és azok egyformák voltak...
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2016
(#) ötfelezős válasza Tomi111 hozzászólására (») Ápr 23, 2016 /
 
Mindig úgy kötöm be, hogy először a csillagpont zár
Mint ahogy minden tankönyvben is így van rajzolva, a csillagponti záró segédérintkezőjén át megy a többi tekercs felé a kraft.
(#) simley válasza Buvarruha hozzászólására (») Ápr 24, 2016 /
 
Sikerült!
Ütemezett feladatokban volt.
Az IP Kamerának 1,5 MCU vezeték jó lesz? 100 méter
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2016
Következő: »»   445 / 973
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem