Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   100 / 276
(#) Robin2 válasza morzsa15 hozzászólására (») Ápr 10, 2016 /

Szia,
szerintem próbáld meg a tápvonalat végig követni, onnan már könnyebb lesz a beazonosítás. Valószinű hogy ha az megvan a többi kivezetés hasonlóan helyezkedik el mint az "eredetin"
(#) morzsa15 válasza Robin2 hozzászólására (») Ápr 10, 2016 /

Elméletileg úgy van ahogy a többi de nem működik az én arduinos kódommal amiket találtam.
(#) Robin2 válasza morzsa15 hozzászólására (») Ápr 10, 2016 /

Akkor lehet a kód rossz, vagy maga a modul.
(#) tomi52 válasza morzsa15 hozzászólására (») Ápr 10, 2016 /

Nem tudom milyen kódokat találtál, én először ezzel indítottam be. Mellesleg több féle IC-hez van benne library.
(#) morzsa15 válasza tomi52 hozzászólására (») Ápr 11, 2016 /

Ez sem jó valószínű halott.
(#) petermusica válasza Feri007 hozzászólására (») Ápr 12, 2016 1 /

Az interneten tenyleg lehet radiok ezreit venni,de most ujjabban az USA-ban a hatosagok elkezdtek minden fele megszoritast ezek ellen,hatalmas adokat talatak ki a szolgaltatokra,egy csomo ilyen szolgaltato mind peldaul a gigantikus LIVE365 bezart,meg blokkoljak foldrajzilag is egyes szolgaltatot mind pl a Pandora Radio,ez ellen is van megoldas, a VPN-ek
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2016
(#) petermusica válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 12, 2016 1 /

Hat az ugy kapdsolodik,hogy a vilagvevo ma mar az interneten van es keszulekek helyett ma mar szoftvereket is epitunk,meg a Live365-on tudtal te is sajat radioadot epiteni es sajat radiomusort sugarozni (persze nem ingyen volt,de nem meregdraga),meg mutattam egy trukkot,hogyan lehet a geoblokkolt radiokat venni,ez is a vilagvevohoz tartozok
(#) morzsa15 hozzászólása Ápr 14, 2016 /

Sziasztok!

Vettem egy tea5767-es digitális rádió ic-t és olyan problémám lenne vele hogy recsegve szól valami antenna erősítő kellene neki vagy mi okozhatja ezt a hibát?
(#) ronin75 válasza morzsa15 hozzászólására (») Ápr 15, 2016 /

Mekkora antennát raktál rá? Miről táplálod?
(#) morzsa15 válasza ronin75 hozzászólására (») Ápr 15, 2016 /

Próbálkoztam már nagyon sok félével most viszonylag jól szót egy padláson lévő digitális tv antennáról de hordozhatóra akartam volna meg csinálni. Hát gépről semennyire nem szól powerbankról szól jobban.
(#) morzsa15 válasza morzsa15 hozzászólására (») Ápr 16, 2016 /

Valaki?
(#) pucuka válasza morzsa15 hozzászólására (») Ápr 16, 2016 /

Hány bites a digitális antennád? Lehet, hogy kevés?
(#) morzsa15 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 16, 2016 /

Elméletileg a képen látható sima teleszkópos antennával is mennie kellene mert ilyeneket adnak az ilyen "shieldhez" is.
(#) pucuka válasza morzsa15 hozzászólására (») Ápr 16, 2016 /

Igen, talán jobban is, mert egy UHF sávra méretezett általad digitálisnak nevezett antenna ezen a sávon nem sokat ér. Az érzéketlenség oka valószínűleg valami illesztetlenség lehet.
(#) morzsa15 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 17, 2016 /

Mármint hogy az arduinoból rossz frekvencia értéket kap vagy mire gondolsz? Az esetleg lehet hogy az sda scl lábakon nincs ellenállás?
(#) Kera_Will válasza morzsa15 hozzászólására (») Ápr 17, 2016 /

Illesztés nem csak a digitális jelszintekre vonatkozik.
Minden elektromos berendezés esetében amiben aktív / passzív avagy generátor és fogyasztó elemek vannak minden esetben létre jön az illesztés.
(aktív passzív 2 és 4 pólus elméleti elektrotechnikai téma kör)
Ekkor a lehető legjobb hatásfokú energia áttételre kell törekedni.
Generátor belső ellenállása / terhelés vagy fogyasztó ellenállás arányai , ezt miként lehet módosítani.
Jelen esetben az antennád és a vevőd bemenete közötti illesztetlenségre kell gondolnod.
Antenna mint generátor és vevőd bemenete mint fogyasztó .
Az meg megint más kérdés , hogy az I^2C buszodat hogy alakítottad ki felhúzod vagy nem a ellenállással az SDA SCL lábakat.
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2016
(#) morzsa15 válasza Kera_Will hozzászólására (») Ápr 17, 2016 /

Ezzel mit akarsz mondani valami szint illesztő kellene?

A modul adatlapja tartalmazhatja azt is , hogy milyen a vevő bemeneti impedanciája.
Ezek alapján olyan antenna megoldást kell keresni ami ezt teljesíti.

Igazából valami philipsnek árulják de amit kaptam az nem is az. Ami a képen van olyat kaptam. Bővebben: Link

De jó akkor most nyalogathatjuk a mézes bödön oldalát
Ettől a képtől még nem lettünk okosabbak!

Hát akkor hogy tudnánk okosabbak lenni? Hogy miért nem megy normálisan.

Ha vetted volna a fáradtságot és megnézed az adatlapját!
A 27. oldalon ott van hogy milyen bemeneti impedanciája van . !
adatlap TEA5767
Ha meg ez kevés akkor némi rádióvétel technikai alapokat is megismerni.
Vevők, antennák , üzemi jellemzőik stb.

Igen láttam hogy 100ohm akkor ez most mit jelent? (nekem még ezek kínaiak)

NEM ismételném magam!
Rádió vételtechnikai alapok hiányában nehéz lesz fejleszteni bármilyen rádiót.
Hiába vagy jó "bitvadász" ha nem érted mihez is írod a forráskódokat!
Sajna a világ az már ilyen!
Antennákról : antenna könyv
irodalmak jegyzéke amikből vételtechnikai alapok is megismerhetők (sajnos csak már csak jegyzék )
(#) elektroncso válasza morzsa15 hozzászólására (») Ápr 17, 2016 /

Az interneten mindent meg lehet találni:
Antennák, tápvonalak
Váltakozó áramú ellenállás
Impedancia illesztés

Jó olvasgatást.
(#) Robin2 válasza morzsa15 hozzászólására (») Ápr 17, 2016 /

Használj egy méteres drótdarabot. A recsegést okozhatja valamilyen készülék zavarása is.
Függ a vételkészség a lakhelyed rádióvételi adottságaitól is. (Nincs elég jelerősség.)
Sajnos ettől a modultól ne várj sokat.
(#) tomi52 hozzászólása Ápr 21, 2016 /

Én is próbálgattam deszkamodellen ezt a TEA5767M-re épülő rádiót. Kb. 50 km-re lakom Budapesttől, itt inkább csak a nagy teljesítményű adók vehetők, Kossuth, Bartók stb. (Bár rádiója válogatja, a Hyundaiban a gyári rádió az egész kis teljesítményű budapesti adókat is tisztán hozza.)
Először egy fentebbi képen is látható modullal játszogattam, de tegnap bepróbáltam egy másfajtát is, azon nincs rajt a kristály, azt is nekem kellett hozzárakni. Az első modul is zajosan szól, nem tudom megítélni, hogy gyenge vételből adódik, vagy a sok digitális kütyü zavarja. Van itt minden, számítógép, telefon, router, TV digitális setup box stb. A másodiknak próbált modul végképp használhatatlan, egy ütemes, nagyon erős pattogás van benne.
Fény az alagút végén: tegnap beraktam egy RDA5807M modult. Egyelőre csak a legegyszerűbb teszt programmal, egy állomás, csak azt írtam át a Bartókra. Szép tiszta hang! (Rendeltem is mindjárt még kettőt!) Most majd nekiállok a kezelőprogramomat átírni erre a típusra.
A lehetőségek is nagyobbak, az adatlapja szerint szélesebb a vételi frekvencia lehetősége (bár már nincs jelentősége, ezzel a valamikori OIRT sáv is fogható lenne). És van benne hangerő szabályozás, valamint RDS/RBDS is. Van mit programozni!
Egy dolog érdekes, míg a TEA antenna nélkül is vette - bár végképp iszonyú zajosan - a nagyteljesítményű adókat, az RDA-nak mindenképp kell legalább egy darab drót. Most egy rossz táskarádióból kitermelt botantennával megy.
(Bocs a terjedelemért! )
(#) morzsa15 válasza tomi52 hozzászólására (») Ápr 21, 2016 /

Igen, na nekem is ugyan ez a problémám néhol lehet hallani valami beszédet a hatalmas sistergés közepette de ugye bár élvezhetetlen. Akkor ez a RDA5807M ez jól működik írj már majd valami bővebb véleményt kíváncsi lennék rá.
(#) tbalint3 hozzászólása Ápr 28, 2016 /

Üdv

Építek egy TV tunerre épülő szélessávú rádióvevőt (48-850 MHz), a 38,9 MHz-es KF részt már összeraktam és működik is, a hangolást is megoldottam egy 10 fordulatú helipotival, de a sávváltással lenne egy problémám:
A frekvenciasávok közti váltást (48-170, 170-470 és 470-850MHz között) jelenleg úgy oldom meg, hogy "kézzel" a tunernek a megfelelő lábát kötöm a tápfeszültségre. Ez működik is hibátlanul, de egy kicsit egyszerűbben és igényesebben szeretném megoldani.
Tud valaki valamilyen erre a célra megfelelő kapcsolót linkelni ami megfelene erre a célra?
Lehet akár külföldről pl ebay-ről is (persze azért ne 50$-os postaköltséggel).

Tehát valami ilyesmi kéne mint amit pl. itt is használnak: Bővebben: Link

Illetve itt egy másik: Bővebben: Link így bekötve: Bővebben: Link

Az a problémám, hogy nem igazán tudom, hogyan keressek rá erre a fajta 3 állású kapcsolóra, nem tudom mi a pontos neve.
Illetve ha már megvan pontos darab akkor kéne hozzá bekötési rajz is.

A tunerem bekötését mellékeltem.
(#) gerenk válasza tbalint3 hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /

Szia !
Keress rá így yaxley kapcsoló
Következő: »»   100 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem