Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1847 / 2500
(#) zotya1983 válasza kavmanic hozzászólására (») Ápr 25, 2016 /
 
Minden bizonnyal az STK ic ha jól láttam képen egyik fele felmondta a szolgálatot,és kidőlt a kimenetre a fél táp.Kéne annak a nagy ic nek a típusa ami a hűtőbordán található.
(#) zotya1983 válasza kavmanic hozzászólására (») Ápr 25, 2016 /
 
Ne fáradj már megtaláltam,cseréld ki az ic-t 1500 ft nem sok pénz...STK 4141/2
(#) kavmanic válasza zotya1983 hozzászólására (») Ápr 25, 2016 /
 
ebben ilyen van...
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2016
(#) Karesz 50 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 25, 2016 /
 
Elolvastam cikket. Pontosan melyik része áll hozzád a legközelebb? 1967-ben még csak a csöves erősítők voltak elterjedve. (Emlékszem rá, 8 éves voltam ekkor.) Valahogy meg kellett magyarázni, hogy ami rossz, az mitől jó. Hát osztottak meg szoroztak, oszt ez jött ki

Az összefoglalás részben az áll, ha rövidre zárjuk a hangszóró kimenetet akkor megfogja a membránt a tekercsben indukálódott áram. (Tudom, feszültség indukálódik... mielőtt bárki belekötne.) A végén lezárja azzal, hogy ez mégsem számít, mert nem hallja a fül. Kinek a füle nem hallja?

Aztán van Ágota (a Lenz törvényt kihagyom). Nálam az jön ki, hogy 1méter hosszú 1mm2 keresztmetszetű rézvezeték ellenállása 18 mOhm. Igaz, nem írta melyik az az anyag amelyiken 35 mOhm-ot mért. Megméri, hogy 2.9 mOhm az erősítője kimeneti ellenállása 20Hz-en. Ezt a mérést azért megnézném. Aztán leírja, hogy 50 mOhm a belső vezetékezés és a hangszóró csatlakozó átmeneti ellenállása összesen. Hmmm. nem sok ez egy kicsit? Hát mivel van az vezetékezve? Cérnával?

Van még olyan rész is, miszerint kicsit változik a basszus átvitel a kimeneti ellenállás függvényében. Nem csak a basszus átvitel változik, hanem a közép- és a magashang tartomány is. És nem kicsit, hanem nagyon. A többi stimmel.

Írtam, hogy a Damping Factor csak egy dolog. Nem CSAK ezen múlik egy erősítő hangja. A köztudatban az van elterjedve, hogy növelem a visszacsatolási tényezőt, ezzel csökken a kimeneti ellenállás. De nem csökken csak az alsó tartományban, mert ugye ezzel egyre lejjebb kell tolnom az első töréspontot, amivel rontom a tranziens átvitelt, mert növelem magasabb frekvencián torzítást. Különleges kapcsolási megoldásokat kell keresni a DF csökkentésére, a tranziens átvitel javítására, a teljesítmény sávszélesség növelésére. És ez nem a Hiraga, vagy a NAP 250 kategóriájába tartozik. Azok luftballmok... itt benyomom, ott kijön. Ahogy "katt" mondaná, ha nem zárták volna ki innen. Mert nem kellenek ide szakemberek. Ez egy hobbi fórum. Ahogy a modik nevezik...
(#) zotya1983 válasza kavmanic hozzászólására (») Ápr 25, 2016 /
 
(#) reloop válasza Karesz 50 hozzászólására (») Ápr 25, 2016 / 1
 
A valós damping faktort tartom a cikk magvának.
A vezetékek, csatlakozók (relé-pogácsák) ellenállása ugyan nem elhanyagolható, de hol vannak ezek egy passzív hangváltó tekercseinek huzalellenállásától, a kondenzátorainak soros egyenértékű ellenállásától, nem is beszélve a többutas rendszerek érzékenységet kiegyenlítő soros ellenállásokról. Nem kizárt, de elég ritka eset, hogy az erősítőre csak egy csupasz hangszórót kötünk.
(#) Karesz 50 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /
 
Nem marad más hátra, ki kellene próbálnod hallod-e ha változik az erősítő kimeneti ellenállása. Kíváncsian várom a teszt eredményét.
(#) Ragathol hozzászólása Ápr 26, 2016 /
 
Jó reggelt.

Van tapasztalatotok a KÖNIG PA-AMP sorozatú erősítőkkel?
Van egy hyundai l766 -as hangfal párom, ami elméletileg RMS 180W -os, egy PA-AMP6000-KN erősítőt szeretnék venni mellé, merjem vagy ne merjem?
(#) tothbela hozzászólása Ápr 26, 2016 /
 
Sziasztok. Azt hittem egyszerűbb lesz az ígért teszteket megejteni. Alig találtam itthon a tesztre alkalmas erősítőt. Szerettem volna egy Quad405-öst, valamint egy D osztályút is. PWM-ből csak híd üzemű van pár darab, ezeknél komplikált lett volna a teszt. Quad-ból még nyák szinten sincs itthon. Maradt egy épített irf530/9630 komplementer mosfet vég, egy TDA7250 alapú gyári, 2SK135/2SJ50-al egy gitátkombó, valamint a teszt idejére összedobott TDA2030, LM1875, na meg egy izzólámpás "A" osztály, hogy ez se maradjon ki. Az audiófetekkel épített új erősítőm még nincs kész, úgyhogy ő még várat magára. A meghajtó erősítő átlagos hangú épített modul, ami 10 ohm/50W-os ellenálláson keresztül kínozta a kimeneteket 10V-os csúcsfesszel, hogy max 1 A legyen a terhelés. A SK/SJ kombó, gyárilag 50 mA nyugalmival volt beállítva és mindössze 3 tranzisztor dolgozott még a végfokban, olyan hangot produkált, mintha RIAA korrektor nélkül hallgatnék LP-t. Hát persze. Visszacsatolt erősítő DF-ja frekifüggő, tehát korrekciós erősítőn keresztül kell belehallgatni a jelbe. Betéve a mérőerősítőbe egy 10 kOhm+220nF tagot(80Hz), tovább hallgatóztam. kicsit morgós volt a hang. 200 mA-ig megemelve a nyugalmit kitisztult, szerintem ez lenne a jó beállítás, csak hát hamar forróvá vált a hűtőborda. A saját fetesem, amit szeretek hallgatni, nagyon kis jelet produkált, és csak 2-3 Khz fölött volt hajlandó hangot kiadni magából, azt viszont elég torzan. Viszont hangosabb részeknél robbanásszerű valami hallatszott (szerencsére belimitált a füleserősítő). Kiderült, hogy a visszahajló áramkorlátozás elengette a dampingot 600 mA felett, na ennyit erről. A TDA7250-es csúnyán leszerepelt, nem is tudom minősíteni. Egyébbként ezért került ki a rendszerből, mert nem tetszett a hangja. A TDA vs LM párosból az LM jóval kisebb jelet engedett ki magából ugyanolyan áramköri környezetben, viszont a magas hangok felé kevésbé csillapított, mint a TDA. A hallható jel tisztábbnak tűnt. Az izzólámpás visszacsatolatlannal nem boldogultam, nem akart csillapítani semmit. Mondjuk ez várható is volt. Az LM, a saját fetesem viszonylag magas dampinggal, a laterális magasabb, viszont alacsonyabb,de lineárisabb dampinggal képes jól szólni. Ezek csak egyszerű tesztek voltak, meg kellett volna mérnem még sok mindent, De majd ez is meg lesz.
(#) reloop válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /
 
Szia! Köszönet a beszámolóért! A Quad405 vizsgálatát akkor elvégzem, mert adottak a feltételek.
Javaslom ebből az építős/javítós témából menjünk át az általánosba!
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2016
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /
 
Szia! Én is köszönöm! Hasonló tesztet már én is szerettem megejteni, de a lustaságom mindig felülkerekedett a kíváncsiságomon. Akkor ezzel te most elindítottál valamit szerintem. A fél ország így fog most méricskélni Hátha jutunk valamire, ami valós összefüggésben lesz az erősítők hangzásvilága és így mért torzítás?, vagy hang között. Már csak valami paraméterezést kellene kitalálni amivel számszerűen is ki lehet fejezni a torzítás mértékét. (Talán ennek a jelnek a THD-ját kellene megmérni?)
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /
 
Azért csínján a mérésekkel, mert kis számolgatás után kiderült, feltűnően nagy teljesítmény jut így a végerősítő elemekre. A quadnál meg főleg figyelni kellene, mert a féltáp rajta marad a végtranyón, és így kapja az áramot. Eléggé ki van élezve így is. Még jó, hogy nem mértem nagyobb jellel. A gitárkombót sajnáltam volna, mert az nem az enyém. Majd ha lessz nálam csöves, azt is megnézem.
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /
 
Nyilván, 1Ap x 56V = 56Wp.
Nem szokásom, de most kicsit elgondolkodtam Ha jól vettem ki, találtál némi összefüggést az így "keletkezett" hang és az erősítő valódi hangzása között. Most feltételezem, hogy egy adott végfok kimeneti impedanciája nulla, legalább a hangfrekvenciás sávban ... ekkor ugye síri csend hallható a kimenetén. Ez már eleve nem lehet rossz arra az erősítőre nézve. És ekkor talán tényleg felesleges azon töprengeni, hogy most azért szól jobban mert végtelen nagy a DF, vagy azért, mert nem tud visszahatni rá a hangszóró. A hozzá vezető hangszóró vezeték torzítása már nem lehet számottevő. Pontosabban nem hozzá vezet, hanem belőle megy ki a hangszóró felé. Bele.
(#) Buvarruha hozzászólása Ápr 26, 2016 /
 
Figyelem már egy ideje a diskurzust, de kérdés, hogy figyelembe veszitek-e, hogy az erősítők negatívan vissza vannak csatolva és ez nagyrészt kompenzálja a kimeneti impedanciát?
(#) tpet8 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /
 
Rengeteget gondolkodok azon miért nem működik megfelelően az erősítőm. Az feltűnt hogy a BSS-en ellentmondás van a kapcsolási és beültetési rajz között mégpedig a tranzisztorok különböznek. Az általam megépítettben a kapcsolási rajz szerint tettem a tranyókat. Lehet meg kellene próbálnom a beültetési szerint is?
(#) reloop válasza tpet8 hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /
 
Kérlek mutasd be a tervet és amit építettél!
(#) Karesz 50 válasza Buvarruha hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /
 
Figyelembe vesszük.
(#) tomi1990120 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 27, 2016 /
 
Helo ezt a kapcsolat atlehetne alakitani hogy menjen +/-38-40v-rol?
(#) reloop válasza tomi1990120 hozzászólására (») Ápr 27, 2016 /
 
Nem sok módosítást igényel. Milyen tranzisztorokkal építetted meg? A terhelhetőségüket felül kell vizsgálni.
(#) tpet8 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 27, 2016 /
 
Az általam készített.

z.JPG
    
(#) tpet8 válasza tpet8 hozzászólására (») Ápr 27, 2016 /
 
Ez pedig a kapcsolási rajza.

50wamp.gif
    
(#) reloop válasza tpet8 hozzászólására (») Ápr 27, 2016 /
 
A vezetősávokat kéne még látni, van valami ábra a NYÁK-ról?
(#) tomi1990120 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /
 
2sc5242 de van ithon 5200 is.Esetleg nemlehet elhagyni a meghajto tranzisztorokat es betenni egy darlingtont?
(#) tpet8 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /
 
Ez a nyákterve.

untitled1.png
    
(#) reloop válasza tpet8 hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /
 
Ez alapján a tranzisztorok és a diódák jól állnak. A FET eltávolítása után sincs hangja?
Az alkatrészek elhelyezkedése a NYÁK-tervhez képest arra utal, hogy kézzel rajzoltad a NYÁK-ot, ami nem baj, csak gondosan át kell nézni, nincs-e valami rosszul felrajzolva.

Dióda.jpg
    
(#) reloop válasza tomi1990120 hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /
 
Darlingtonnal is építheted, a lényeg, hogy minden tranzisztor feszültség és áramtűrése valamint erősítése elegendő legyen.
(#) tomi1990120 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /
 
Akkor nem kell semmit kicserelni?Ha darlingtonnal epitem akkor azt hogy kossem be?oda kell kotni ahol a meghajto van?Esetleg le tudnad rajzolni?
(#) tpet8 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /
 
Azok a diódák jól állnak.

untitled.png
    
(#) djcaveman hozzászólása Ápr 28, 2016 /
 
Sziasztok.
A véleményeteket kérdezném az alábbi hidas véggel kapocsolatban... Mennyire stabil ez a kapcsolás? 4 Ohm-os terhelésnél mekkora hőképződéssel kell számolni (nagyon kell hűteni)? Illetve ha magát a végfokot 2SC-2SA tranzisztotokat 50V-nál nagyobb feszültséggel táplálnám mennyire válna instabillá? Akkor már bele kellene nyúlni a vezérlésébe is?
(#) reloop válasza tpet8 hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /
 
A NYÁK rajzolat alapján silabizáltam ki, írtam is, hogy a beültetés jónak tűnik.
A BSS beültetési rajzán a +Ut melletti GND bekötési pont téves, hiszen az is -Ut. Látom nem is tettél oda sarut - nagyon helyesen.
Az előbb érdeklődtem, hogy a FET kiforrasztása milyen eredményt hozott, valamint kézzel rajzolt-e a panel vagy vasalt?
Következő: »»   1847 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem