Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NiMh akku-töltő

Témaindító: bolcsy, idő: Máj 2, 2006
Lapozás: OK   41 / 54
(#) Directors hozzászólása Jan 31, 2016 /

Sziasztok!

Ez a töltő jó ezekhez az aksikhoz ?
Ha jól látom akkor a négy AA aksit mindet külön cellánként tölti.
(#) proli007 válasza Directors hozzászólására (») Jan 31, 2016 /

Hello! Alapból jó hozzá. De.. (Nekem is van régről egy ilyenem, vagy is hasonló.)
Valóban cellánként tölt, de mezei egyenirányítás után egy ellenálláson keresztül időre. Szóval semmi tudományosság nincs benne. A beállítható idő pld. 9 vagy 15óra. Csak a 270mA-es töltőárammal egyik idő sem stimmel a 2300mAh-es cellához..
(#) 06smici hozzászólása Feb 13, 2016 /

Sziasztok!
RTC mellé tennék be egy back up aksit. Ki is néztem magamnak ezt. A probléma ott kezdődik, hogy nincs megadva hozzá semmilyen adatlap, így ötletem sincs mekkora tölrőáramra lenen hozzá szükség.

Tudnátok segíteni benne, mekkora árammal töltsem? Jó ha egy konstans árammal töltöm, vagy a töltöttség szinjétől függően kell változtatni? Még nem volt szerencsém NiMh aksikhoz, ezek egyáltalán szeretik ha folyamatosan rajta vannak a töltőn?

Előre is köszi a válaszokat
(#) nedudgi válasza 06smici hozzászólására (») Feb 13, 2016 /

A NiMH akkumulátor a kapacitás tizedével gond nélkül tölthető. 80mAh cella 8mA töltőáramot elvisel.
Egy jól beállított körülmények között működő egy 2032 elemről évekig elműködik - akár egy NiMH cellát is túlélhet.
(#) SzervízMacska válasza 06smici hozzászólására (») Feb 13, 2016 /

Ha csak biztonsági okból kell, bőven elég az 5%. (Puffer üzem)
(#) honnerdavid4 hozzászólása Márc 11, 2016 /

Sziasztok. Szükségem volna egy olyan töltőre amit pover bankrol tudnék üzemeltetni tehát 5voltrol, és 2 nikkeles aksit töltene fel ami sorossan van kötve. Ezek az akkuk 190ma- tudnak. De egy kicsi távirányitós autóban vannak. Az lenne a lényeg hogy minél hamarabb fel lehessen tölteni. Ha valaki tudna kapcsolási rajzot azt meg köszönnem. Ja és ha lehet minél egyszerűb kellene.
(#) honnerdavid4 hozzászólása Márc 28, 2016 /

Sziasztok. Bocs higy csak igy ide dobom a kérdést de nincs nagyon időm végig olvasni a forumot sajnos. Van egy NIMH AA 700ma 12V akku pakom. És egy NIMh AA 700ma 9.6V akku pakom. A ketőhöz szeretnék egy töltőt ami nagyon egyszerű és tudja tölteni mind kettőt. Lm317 + tl431- re gondoltam vagy valami ilyesmi egyszerű kellene. És elég ha egy led jelzi a töltés végét. Kapcsolok egy rajzot hogy kb milyenre gondoltam csak abba nincs led. Segitsetek legyetek szivessek!
(#) Kovidivi válasza honnerdavid4 hozzászólására (») Márc 28, 2016 /

Ez nem töltő, hanem csak egy feszültség generátor. Ha hosszú életet szeretnél az akkujaidnak, akkor én valami jobbfajta megoldást használnék. Legalább olyat, ami deltaU-t figyel. Mondjuk soros pakknál elég nehéz megoldani, ha korrekt töltést szeretnél, akkor minden soros cellát külön kellene tölteni, és figyelni. Ha nem lényeg, hogy tönkremennek-e a cellák 1-2 éven belül, akkor használható ez a kapcsolás, töltési időt és cellafeszültséget mérve.
(#) IOsys hozzászólása Ápr 26, 2016 /

Sziasztok!
Elolvastam pár oldalt, de szerintem olvashatnék még reggelig, mire megtalálnám, amiért jöttem.

NiMH töltőt szeretnék, ami 1 akkut tud tölteni. Passzív komponensekből szeretném megépíteni, hogy ne kelljen most alkatrészekért szaladgálni. Ha tudna adni valaki egy bevált kapcsolást, megköszönném.

Találtam egy rajzot, ami még úgy is érdekes számomra, hogy nem értek az elektronikához, csak építgetek.
Íme: Switchless NiCd-NiMH Battery Charger

Mit gondoltok erről? Az AAA ágat megépítettem, 650 mA döngetett az akkuba, nem erőltettem tovább.
(#) nedudgi válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /

Ugyanaz a bóvli, amit minden sarkon lehet kapni. Ennél még a régi háromdiódás feszültségvédelem is jobb. Egyszerű áramkör nincs, nem is lehet.
Az akku korrekt töltéséhez feszültségugrást kell fiyelni, és/vagy a hőmérsékletét figyelni. Ha egy áramkör ezt nem teljesíti, akkor a töltési időt kell figyelni, így egy előtétellenállás is megteszi. A legjobb, ha akkora áramot állítasz be, amit a az akkumulátor napokig elvisel, persze a töltési idő jelentősen megnövekedik.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2016
(#) elektrorudi válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /

Szia!
nedudgi-nak teljesen igaza van. Ennek a kapcsolásnak nincs semmi jó tulajdonsága. Egyetlen pozitívum lenne benne: az áramgenerátoros töltés. Ám azzal a tranzisztoros/diódás dologgal még azt is elrontották.
Bevált, jó és egyszerű kapcsolást én sem tudok ajánlani (pláne úgy nem, hogy nem tudom, miből akarsz építkezni). A segítségem abban merül ki, hogy erről a kapcsolásról megpróbáljalak lebeszélni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2016
(#) IOsys válasza elektrorudi hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /

Üdv! Köszönöm, erről nem kellett lebeszéljetek, lebeszéltem róla saját magam. Tudnátok olyan töltőt mutatni, amit érdemes megépíteni? PIC/AVR vonalon még nem indultam el, de bármi más jól jönne.
(#) IOsys válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 27, 2016 / 1

Kutattam egész nap és látom, hogy akkut tölteni nem egyszerű mulatság. A kisütés megint egy másik tészta, utána fogok nézni és építek rá valamit. 1 db akku töltésére kiképzett töltőkapcsolás nem nagyon forog közkézen, pedig nekem ilyen kéne. Aztán rájöttem, van nekem itt egy Arduino-m.

Találtam egy töltőt, amit Arduinoval valósítottak meg. Kódból lehet állítani minden paraméterét. Megadhatom neki a max feszültséget, így tölthetek 1.2 V-os, 1.5 V-os és 9 V-os NiMH akármit is.
Meg kell adni neki a kapacitást, így C/10-zel tölt, de ezt is át lehet állítani. PWM-mel kapcsolgat egy mosfetet, amit egy 1 megás ellenállás kiintegrál elvileg. A hőmérsékletet is figyeli egy 3 lábú jószággal. Nem próbáltam még ki, de jónak tűnik.
Íme: Create an Arduino Controlled Battery Charger

Az a legjobb az egészben, hogy a 3 lábú temp szenzoron kívül mindenem van hozzá.
(#) eSDi válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 27, 2016 /

Üdv!

Nem ajánlanám. A C/10 még mindig lassú töltés, olyan 14 óra. Ennél nem lehet érzékelni a töltés végén a -ΔV pontot, így csak időzítve lehet leállítani. Ráadásul ez egy szoftveres áramgenerátort alkot az arduino-val, már ha normálisan működik ezzel az analóg módon vezérelt FET-el. Szóval ez így az ágyúval verébre lőni esete.
Ami neked kell az egy rendes áramgenerátor 200mA - 1A között átkapcsolható töltőárammal (ha több fajta akku van, ha csak egy fajta, akkor lehet fix is).
Mindenképpen kell egy kisütő áramkör is, hogy hosszú életűek legyenek az akkuk (0.9V - 1V-ra kell kisütni őket).
Mindezt figyelheted/vezérelheted az arduino-val.
(#) nedudgi válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 27, 2016 /

Ahogy én mégértettem a kódot, és az adatlapokat, egy MCP9700/MCP9701, ami valószínűleg könnyebben beszerezhető, mint a TMP36 (amiről eddig nem is hallottam), minimális szoftvermódosítással felhasználható.
(#) erbe válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 27, 2016 /

Miért nem jó neked pl. a LIDL-ben kapható töltő, ami 4-6 db cellát AAA-tól D-ig és 2 db 9 V-osat tud tölteni egyszerre? Általában 4999.- az ára, de nemrég 2999-ért adták. Ennyiért a dobozát nem kapod meg.
Több változata volt már forgalomban, a sajátom elég régi, még LED-es. Automatikusan kisüt, memóriaeffektus csökkentő funkció, stb. Általános házi használatra megfelel.
Tronic töltő
Hasonlókat más áruházak is forgalmaznak.
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2016
(#) IOsys válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 27, 2016 /

eSDi: Igazad van, de más projekthez kell nekem az akkutöltés, nem terveztem most sokat foglalkozni vele. A ΔV pontot valóban lehet, hogy nem nézi a szoftver, nem néztem. A töltőáram lehet C/5 vagy C/2 is, én állítom be. Most fogok ismerkedni az akkutöltés mikéntjével, olyan túl nagy falatot ebből az egészből nem szeretnék csinálni. Ettől függetlenül értékelem a segítséged, a csatolt fájlokat átolvasom, biztos van benne újdonság számomra.

nedudgi: Köszi a tippet!

erbe: Amit meg tudok építeni, azt nem veszem meg. TV-t azt még vettem, de erősítőt már nem, és valószínűleg akkutöltőt se fogok.
(#) erbe válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 27, 2016 /

Ebből én már kinőttem.
Sok mindent meg tudnék építeni, egykor ilyenekből volt kis plusz pénzem, de pl. hegesztő invertert is inkább vettem.
(#) IOsys válasza erbe hozzászólására (») Ápr 27, 2016 /

Még nagyon kezdő vagyok, csak pár éve foglalkozom mélyebben elektronikával. Az a dolgom, hogy mindent megépítsek és kipróbáljak. Tetszetős az ágaprító.
(#) Kovidivi válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 27, 2016 /

Ha már Arduino, akkor le kellene programozni a deltaU figyelést. Ha már méred a cellafeszültséget, akkor ez is megoldható. Ez lenne a korrekt töltés, plusz hőmérséklet figyelés egy sima NTC-vel megoldható lenne. Egy töltést végig figyelned és monitoroznod kell, és ez alapján kiértékelni, hogy mik azok az értékek, ahol a töltés kész (mekkora változást kell figyelni). Szép projekt, annyira nem is nehéz. Hajrá!
(#) IOsys válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 27, 2016 /

Igen, tervezem. A hőmérséklet figyelés már benne van, azt hiszem 55°C-nál kapcsol le. A monitorozás is rendben van, ez egy kész projekt, én csak átnézem és belemódosítok, ahol kell. Tudok programozni szerencsére. A tapasztalataimat majd leírom, aztán később lehet, megcsinálom külön MCU-val, hogy az Arduino békén legyen hagyva. Köszi!
(#) vottokar válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 27, 2016 /

Én pont egy ilyesmin törpölök. Így megoldható lenne a normál, gyorstöltés és kisütés is. Már neki is álltam tervezgetni, trafót tekerni. Csak vannak fontosabb és még befejezésre váró dolgaim addig is.
Ha gyorsba kellene én is egy Lidl-is vagy Nitecore D4-ben gondolkodnék...
(#) IOsys válasza vottokar hozzászólására (») Ápr 27, 2016 /

Igazából nekem ez egyáltalán nem kell, csak egy CB akkupakkjában az egyik akku behalt és szeretném diagnosztizálni, melyik. Sokkal egyszerűbb mód is lenne erre, de amúgy is használok más cuccokat, amik AAA akkuval mennek, így eljött az idő, hogy legyen egy töltőm. A te projektedre is kíváncsi lennék, majd egy cikk jó lenne róla.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Ápr 27, 2016 /

Most nézem, rossz sor került az idézet mezőbe. Itt a helyesbítés:
Idézet:
„Amit meg tudok építeni, azt nem veszem meg.”

De az se rossz.
(#) eSDi válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 27, 2016 /

Ha nem akarsz túl sokat ebbe a projektbe belefektetni és amúgy is említetted, hogy csak diagnosztizálni akarod a pakkban lévő akkukat, akkor jó lehet neked a legegyszerűbb áramgenerátor is C/10-re. Aztán az akkufeszültséget és a hőmérsékletet figyeled és loggolod az arduino-val. 14 óra a töltési idő. Ezután szépen kisütöd az akkut egy fix árammal, ezt is loggolod.
A feszültségértékekből és kivett kapacitásból tudsz következtetni az akku állapotára. De ezt csak C/10 töltőárammal teheted meg. Ennél magasabb töltőáram esetén mindenképpen szükséges a ΔV figyelés, de ebben az esetben el kell felejtened ezt a FET-es akármit amit linkeltél.
(#) BI-AMP hozzászólása Máj 19, 2016 /

Sziasztok!
Kiment a 24-Voltos és 1500-mAh es akkus fúróm töltőjének a trafója. Ehhez szeretnék szerezni egy trafót csak nem tudom, hogy hány voltos és hány amperes kell. A válaszokat előre is köszönöm!!!
(#) fecameca válasza BI-AMP hozzászólására (») Máj 19, 2016 /

Én mindenképp megnézném aban a trafóban a hőbiztosítékot. Még az annál kisebb trafókban is majdnem mindig van. A 230 Voltos tekercs valamelyik oldalán, a szigszalag alatt, óvatosan kell kivésni, nehogy megsérüljön a tekercs. Kis tégla alakú valami, mint egy MKT kondenzátor. Talán még az is rá van írva, hogy hány amperes. Én mindig meg szoktam patkolni, sosem lett baj belőle, szerintem alul vannak méretezve. Ha az nem lenne ott, akkor a trafó primer égne le,de nálam még sosem égett le a trafó, csak az a bizti, mindig vésegetni kell őket. Nem tudom, miért nem tették már trafón kívül, ha mindig az megy ki?
(#) BI-AMP válasza fecameca hozzászólására (») Máj 19, 2016 /

Hát én már ki iktattam! És lám csodát le éget a trafó De szerintem ez gyárilag hibás volt mert üresjáraton is eléggé melegedet, és most meg adta magát. Ezért szeretnék újat, csak nem tudom milyet
(#) fecameca válasza BI-AMP hozzászólására (») Máj 19, 2016 /

Én meg kaptam egy 19 Voltos gépet töltője nélkül. Azt gondoltam, 21 Voltról azt tölthetem, a tápegységem nem fogja túltölteni. Valami mégse stimmelt vele, mert az akkupack felrobbant. Egyébként cellánként 1,44 Voltot kellene a töltés végére elérni, és mennyi Amperrel, kérdés: menyire volt gyorstöltő a töltője?
(#) BI-AMP válasza fecameca hozzászólására (») Máj 19, 2016 /

Kb 4 óra volt. Ha 1.44 V cellánként akkor DC 28.8 volt os trafó kell?
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2016
Következő: »»   41 / 54
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem