Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Frekvenciaváltó

Témaindító: sultann, idő: Feb 15, 2008
Lapozás: OK   47 / 101
(#) Rahed Lee hozzászólása Dec 6, 2015 /

Üdv mindenkinek!

Kellő szakértelem híján kérnék némi segítséget. Régóta szeretnék három fázist a garázsba, amit műhelyként is használok, de a bevezetése nem lenne minden probléma nélkül. A villanyóráig bejön a 400V, egy óracserével megoldható lenne, de a garázs az ingatlan másik végén van, és nam hiszem, hogy elférne a jelenlegi csövezésben, a lakást meg nem vésetném szét.

Ezért gondolkozom frekiváltóban. Olyan megoldást szeretnék, hogy legyen legalább egy szabványos 400V-os konnektor, amiről többféle gépet etetnék. Megoldás lenne ehhez egy frekvenciaváltó?

Azt nem szeretném, hogy minden géphez, minden alkalommal külön-külön be kelljen állítgatni, programozni, vagy a gépet csak a frekiváltóról tudnám indítani, leállítani.
(#) JZoli válasza Rahed Lee hozzászólására (») Dec 6, 2015 /

A legfőbb probléma a teljesítménnyel lenne! A kis teljesítményű (néhányszáz watt) frekiváltók még valamennyire elérhetőek. A nagyobbak viszont már kifejezetten drágák! Honnan tudod előre, hogy mekkora teljesítményű fogyasztót fogsz a frekiváltóról üzemeltetni? Valószínűleg sehonnan, így maradna, hogy egy nagyobb "kilowattos" teljesítménytartományú frekiváltót kellene beépíteni. Az ára szinte az egekben lenne!
De természetesen nem kizárt ez a megoldás, és az anyagi helyzetedet sem ismerem!
(#) klenósanyi válasza JZoli hozzászólására (») Dec 8, 2015 /

Van még egy sarkallatos pont. Az egyfázisú inverterek kimenete 3x230 V, csak deltába kötött 400/230 V-s motorok üzemelnek róla teljesítmény veszteség nélkül.
(#) Rahed Lee hozzászólása Dec 8, 2015 /

Köszönöm a véleményeket, letettem rőla. Elkezdtem számolgatni és oda jutottam, hogy olcsóbb lenne bevezetnem a három fázist. Továbbá elég körülményes a frekvenciaváltók alkalmazása több motor esetén. Nem volt jó ötlet úgy látom.
(#) klenósanyi válasza Rahed Lee hozzászólására (») Dec 8, 2015 /

Meg ugye egy frekvenciaváltó el is romolhat /Murphy/. Az öt szál drót nem annyira.- jó döntés
(#) foxi63 válasza palcsika26 hozzászólására (») Dec 8, 2015 /

Ha a motor Y ba van kötve, akkor át lehet kötni deltába és ekkor elérhető 1,73X-os fordulat 1,73X-os teljesítnénnyel.Azonban át kell konfigurálni a frekiváltó frekvencia/feszültség arányát.
(#) Marko Ramiusz válasza Rahed Lee hozzászólására (») Dec 8, 2015 /

Üdvözlet! 3 fázisú dugaljhoz nem szabad frekvenciaváltót tenni, mert fennáll a lehetősége, hogy nem 3 fázisú aszinkronmotort csatlakoztatnak oda, márpedig egy frekvenciaváltó kizárólag ilyenhez használható. Egyébként a frekvenciaváltókat csakis direktbe szoktuk csatlakoztatni.
(#) laci990 hozzászólása Feb 7, 2016 /

Sziasztok! Egy Yaskawa j1000 frekvenciaváltón potméterrel szeretném álltani a frekvenciát. A bekötés, paraméterek beálltása tiszta, de nem tudom, hogy a bementhez tartozó DIP kapcsolót milyen helyzetbe kell álltani? Illetve a digitális bementeknél a ki/be kapcsoláshoz milyen kapcsolót vagy nyomógombot kellene alkalmazni? Előre is köszönöm!
(#) Bakman válasza laci990 hozzászólására (») Feb 7, 2016 / 1

3.7 -es és 3.8 rész a használati utasításban. "Sink" állásban nyitott kollektoros vezérlés kell neki, "Source" állásban pedig záró kontaktusok. A 49. oldalon külső feszültséges vezérlés esetén "Source" állásba kell kapcsolni a kapcsolót.

Ha záróérintkezőket akarsz hazsnálni, akkor neked a "Source" állás kell. Az, hogy kapcsoló vagy nyomógomb, programozás kérdése, 5.6 -os rész, 98. oldaltól.
(#) laci990 válasza Bakman hozzászólására (») Feb 7, 2016 /

Köszönöm, megtaláltam !
(#) Miki666 hozzászólása Feb 8, 2016 /

Sziasztok. Elég egyedi elképzelés, kérdéssel fordulok a hozzá értőkhöz. A műhelyembe jelenleg 4 db 380 v villanymotor dolgozik. Persze nem egyszerre, különböző gépeket hajtanak. 1 db 2,kW-2800-as 1 db 1,kW-2800-as 2 db 1,kW 1410-as. Költözik a műhely, olyan helyre ahol nincs 380 V. Eladó árul frekvencia váltót 2,2 KW, 230v betáplálású és 3x230VAC kimenetű. Elmondása szerint a kimenő oldalra beköt az ember egy 380V dugajat és működnek a gépek. Kérdésem ez igaz lehet vagy nem ilyen egyszerű? Nem értek a frekvencia váltókhoz ezért inkább meg kérdezem.
Válaszokat előre is köszönöm
(#) laci990 válasza Bakman hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

Átnéztem az említett részt, és lenne még kérdésem. Ha a kétvezetékes bekötést választom két billenő kapcsolóval, akkor az S3 DIP "SINK" állásban kell, hogy legyen? Source állásnál azt írja, hogy külső 24V tápellátás szükséges. Ez mit jelent, és mikor kell ezt alkalmazni (esetleg egy gyakorlati példát ha kérhetnék) ? A cél az lenne hogy, egy kapcsolóval tudjam indítani/leállítani az előre forgást, illetve ugyan ezt hátrafelé egy másik kapcsolóval. Az elképzelésem az volt, hogy bekötök két billenő kapcsolót S1-SC és S2-SC pontokra, és S3 "sink" állásba. Előre is köszönöm!
(#) pont válasza Miki666 hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

Ha külön külön mennek nagyjából ennyi, csak át kell kötni deltába (És normál hálózatra úgy tilos rádugni, célszerű figyelmeztető feliratokat tenni!)a motorokat. Persze a védelem beállításai a kisebb motoroknál nem fognak működni, mert általában csak egy motor paramétereit lehet beállítani, az meg a legnagyobb kell, hogy legyen. És azért célszerűbb eggyel nagyobbat venni, vagy jó szellőzésről gondoskodni, mert határesetnél már elég jól melegednek. És a frekiváltó és a motorok közt nem lehet más eszköz, (mágneskapcsoló, hőkioldó, stb.), a frekiváltót kell kapcsolgatni.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2016
(#) bistvan196700 hozzászólása Feb 26, 2016 /

Sziasztok. Danfoss vlt 2800-as 3fázisú frekvenciaváltóhoz tud-e valaki kapcsolási rajzot. Javításhoz kellene. A választ előre is köszi.
(#) laacika hozzászólása Ápr 17, 2016 /

Ilyen dugaljat ugye nyugodtan használhatok freki váltóhoz,attól hogy 42V-os?(persze nem 2 pólusút).
Dugalj
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2016
(#) kadarist válasza laacika hozzászólására (») Ápr 17, 2016 /

Csak akkor, ha 42V-os rendszerben akarod használni.
(#) laacika válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 17, 2016 /

230V esetén mi baj lehet?
(#) kadarist válasza laacika hozzászólására (») Ápr 17, 2016 /

A szigetelés nem elégséges mivolta miatt könnyen áthúzás alakulhat ki, főleg párás helyen. A áram-kúszóutakat le kell zárni megfelelő szigeteléstávolsággal.
(#) dB_Thunder válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 17, 2016 /

A nagyobb baj inkább az, hogy ilyet nem kapsz 3 pólusban szerintem, robusztus mivolta miatt az átütéstől kevésbé félnék.
(#) pikk-pak hozzászólása Ápr 17, 2016 /

Sziasztok, egy kis segítségre lenne szükségem. A következő 3 fázisú frekiváltót próbálom feléleszteni:
Altivar 452U75 7,5KW - Gépkönyv linkje

Bekapcsol, LCD kijelzőn részben megjelennek vonalak, megvan az 570v egyenfeszültség a kimeneten, megvan a vezérlő 10v és 24v. Motor kivezetéseken 0-3 v AC közötti feszültség mérhető. Viszont nem érzékeli a nyomógombokat, motort ráköve és anélkül se.
A hibákat az 51. oldalon sorolja fel a gépkönyv.

Képek a hibáról és a panelekről: Bővebben: Link

Mindenkinek nagyon köszönöm aki hozzá tud szólni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2016
(#) dcsabi válasza pikk-pak hozzászólására (») Ápr 23, 2016 /

A motort hajtja? Ha igen, akkor nem végzetes a hiba. nyomógombról ment eddig, vagy kapocs terminálról?
(#) pikk-pak válasza dcsabi hozzászólására (») Ápr 24, 2016 /

Hali!

Most került hozzám, úgyhogy csak tesztelem, nem tudom hogy használták előtte. Sajnos nem hajt semmit. Kipróbáltam, hogy összekötöm a kimeneteket, amivel lehet kapcsolni a forgásirányt stb., de nem történik semmi. Más az elektrolit kondenzátorokra tippelt, de még nem álltam neki a szétszedésnek.
(#) albinolynx hozzászólása Ápr 26, 2016 /

Helló!
Én is 3F frekvenciaváltóval kapcsolatban szeretnék kérdezni. Gyors tesztüzem lenne a cél, ha lehetséges. Az alábbi sorkapocs kimenetek állnak a rendelkezésemre. El lehet indítani a kimenetre kötött 3F motort a sorkapcsok közül valamelyek rövidre zárásával? 1-3 kimenet között 12V egyenfeszültséget mérek (1+).

procon.jpg

(#) vargaf válasza albinolynx hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /

Szia!
A Start/Stop gomb megnyomásával indítható a motor. Az 1-2-3 bemenetre kötött potenciométer állásától függő frekvenciájú jelet ad ki a motorra.
Üdv.: Feri
(#) albinolynx válasza vargaf hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /

Lehet nem voltam egyértelmű - nincs bekötve semmi sem a sorkapcsokra. Magyarán most kössek be két nyomógombot. Egyik végük közösítve a 6-os sorkapocsba, plusz egy potmétert? Reméltem ez kihagyható, egy gyors teszthez. Mit szimbolizál egyébként a szaggatott téglalap?
(#) vargaf válasza albinolynx hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /

Egy nyomógomb elég, a második az irányváltást működteti. De ha a 4-6 pontot rövidre zárod, akkor a tápfeszültség bekapcsolásakor a motor elindul. A potmétert nem célszerű elhagyni, de két 1,2 kΩ ellenállással helyettesíthető. De ha csak a 2-3 pontot rövidre zárod, akkor a maximális fordulattal indul a motor.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2016
(#) Orbán József hozzászólása Ápr 26, 2016 /

Üdv!
Elvileg 6-4 zárása és a poti is kell oda a rajz szerint. A 10V a bemenet szabályozó tápfeszültség, amit a potival lehet szabályozva a bemenetre-csúszkára juttatni.
(#) albinolynx hozzászólása Ápr 26, 2016 /

Köszönöm, sikerült elindítani! Egyedül az irányváltás nem működik. Gépkönyv szerint "J7" jumper állása tilthatja az irányváltást. Procon lpd frekvenciaváltó gépkönyv: http://www.procon.hu/downloads/gepkonyv_lpd_fpdsz.pdf
A "K, M, H, L" potmétereket hogyan tudom ideálisan beállítani az adott motoromhoz? Nincs kijelzőm a frekvenciaváltóhoz. Egy IMI motorról van szó. A külső potméter minimum állásánál is szeretném, ha forogna lassan a motor (~10Hz). Maximális állásánál az üzemszerű 50Hz. Nyomaték pedig mindig a lehető legmagasabb értéken.
(#) sunside hozzászólása Ápr 27, 2016 /

Sziasztok,
Fél napi küzdelem után a segítségetekre lenne szükségem, mivel nem boldogulok.
Kaptam egy ILYEN 0,75 KW-os szerkezetet, de nem tudom sehogy se resetelni. (már az elöző tulaj is így használta) A 116. oldalon a #049-es paraméternél csak a '110' értéket tudom elérni, így viszont nem lehet semmi értéket állítani a paraméter-listában.
Valakinek valami konkrét ötlete esetleg?
(#) Orbán József válasza sunside hozzászólására (») Ápr 27, 2016 /

Szia!
Azt hiszem a 6-16. oldalon van a reset...
Következő: »»   47 / 101
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem