Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   447 / 973
(#) _ampervadasz_ hozzászólása Ápr 27, 2016 /
 
Sziasztok. Egy olyan kapcsolásra lenne szükségem ami jelzi, ha egy égő meghibásodik.
Több égős (három minimum körönként) 230V -os rendszerről beszélünk. Az a lényeg, hogy az áramkör képes legyen áramot mérni, egy beállított határnál egy jelzőkontaktust ad. Egyszerű, diszkrét elemekből felépített verzió is megfelel.
Miliamperes tartományról van szó, maximum 500mA. Előre is köszönöm, ha valkinek lenne ilyen kapcsolása és az megosztaná.
(#) mikrokapcsolo válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Ápr 27, 2016 /
 
Helló! Egy megfelelően méretezett áramváltó miliamper pontosan tud mérni. Elkészítesz egy pár áramváltó tekercset, átviszed rajta a "mért" vezetéket, és az áramváltó kimenetén lévő ellenálláson mért feszültség arányos az átfolyó árammal. Ezt a váltóáramot egyenirányítod, és már egy pic-el tudod is mérni. Pic kiváltható pl egy komparátorral is.
(#) hegman válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /
 
Több gyártónak van áramfigyelő reléje. Ezzel könnyen tudsz készíteni megfelelő kapcsolást.
Viszont ezek nem olcsók. Úgy ~10 000Ft körül van talán a legolcsóbb. Ha érdekel utána nézhetek.
(#) proba válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /
 
Optocsatoló megfelelően kisöntölve. Két sorosan kötött dióda, egy fordítva bekötve. és egy megfelelően méretezett ellenállás párhuzamosan az optoval. Minta a Master slave kapcsolók vezérlő része.
(#) granpa válasza arma760 hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /
 
Kontakthibát keress a kapcsolónál.
(#) hbal válasza proba hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /
 
Csatolva egy hasonló kapcsolás leírása, mint amit proba említett.
(#) rolie válasza arma760 hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /
 
Szia!
Ha eddig is így működött, akkor valószínűleg az egy(két)fázisú bekötés miatt, hogy ne terhelje túl a villamos hálózatodat.
(#) proba válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /
 
Ha csak jelzőlámpa szerepe van, és a használt égő mindig ugyanakkora teljesítményű, akkor az eredeti égővel sorba kötött kisfeszültségű égő is tökéletes. (pl 500mA esetén kb 2V 1-2W) Ekkor a kisebb égővel lehet valami diódás határolót párhuzamosan kötni, ha kiég a jelző izzó a fő izzó még működjön.
(#) roro27 hozzászólása Ápr 28, 2016 /
 
Sziasztok! A történetem a következő: készül a kapu és meg szeretném csinálni hogy a kis kaput bentről tudjam elekrtomos zárral nyitni. Azonban csak úgy tudnám megoldani, hogy a csengőhöz szánt vezetéket használnám fel. De ez úgy néz ki, hogy a vezeték egyik vége a kapulábon(nyomógomb) a másik meg a villamos elosztó dobozban. Sajnos a kapunyitás céljára nem lett a házban kialakítva nyomógomb. A kérdésem a következő létezik e olyan eszköz amit sínre( villamos elosztóba) be tudok szerelni és távirányítóval tudnám azt vezérelni? Bízom benne, hogy érthetően fogalmaztam és valaki tud megoldást a problémámra.
(#) pont válasza roro27 hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /
 
A vezeték nélküli csengők, felszabadíthatják a vezetéket, hogy tápfeszt tudjon adni egy ilyennek : Bővebben: Link

De két éren is mehet mindkét funkció pl.

kapu.jpg
    
(#) roro27 válasza pont hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /
 
A rajz sajnos nekem sokat nem mond csak annyit látok belőle, hogy kell hozzá kapunyitó gomb ami sajnos nekem nincs. A másik kütyü pontosan mi is?
(#) pont válasza roro27 hozzászólására (») Ápr 29, 2016 /
 
A másik kütyü az egy távirányítóval működtethető relé. Egy ilyen relé kapcsolhatja az elosztó szekrényben a kapunyitóhoz menő vezetékre az áramot.
(#) Bender hozzászólása Ápr 30, 2016 /
 
Egy frissen lepüfölt szonda földelési ellenállását hogy lehet egyszerűen lemérni házilag? Ha a fázis és a föld közé kötök pl egy olajradiátort és megmérem mennyi feszültség marad rajta az jó lehet?
(#) pappzol hozzászólása Ápr 30, 2016 /
 
Üdvözletem Mindenkinek !

Segítséget szeretnék kérni! Egy fázisom van és a bojlerhez szeretnék bekötni egy időzítő kapcsolót. Az elképzelésem szerint külön áramkörön egy 16 A megszakítóval és egy mágneskapcsolóval oldanám meg. A megszakítóm és az időkapcsolóm meg van. Milyen mágneskapcsolót javasoltok ? És persze azt is szeretném tudni, hogy hogyan kössem be? Nagyon megköszönnék egy részletes leírást esetleg egy rajzot !!! Laikus vagyok. Köszönöm !
(#) sany válasza pappzol hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /
 
Ha laikus vagy , akkor miért te csinálod? Megérné , ha netán baj történne?
(#) simley hozzászólása Ápr 30, 2016 /
 
Sziasztok!
Menyibe kerűl újrahúzni a vezetékeket? Egy villanyszerelő emnnyiért vállja el?
Kerti konyha,tároló1,tároló2, már ki vannak cserélve be is vannak kötve (vill.szer barát csinálta)
Szoba123 és nappalit még meg tudom csináltatni a vill.szer barátommal.
Nincsen eph és fi-relé.
A biztosítékok elég régiek (jelenleg olvadóbiztosíték van bent és ahol be jön)
Ahol piros konnektor van, oda szeretnék rakni még konnektort.
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2016

op.JPG
    
(#) Moderátor hozzászólása pappzol hozzászólására (») Máj 1, 2016
 
(#) Bender hozzászólása Máj 1, 2016 /
 
Üdv

Egy ingatlan bővítése miatt a mérőhely a lakáson belülre került. 20A-es egyfázisú és egy kis falba süllyesztett fa szekrényben van és a szokásos tetőre szerelt vascsőre van kötve az oszlopról jövő légkábel. Ha szeretnék felszereltetni egy vezérelt mérőt is és 32A-re szeretném a mérőt bővíttetni, akkor a jelenlegi mérőhelyet vajon megtarthatom (nagyobbra cserélve, hogy beférjenek a plusz mérő és tartozékai) vagy akkor mindenképp a lakáson kívülre kell szereltetnem, hogy az ÉMÁSZ örüljön?

Ha át kell helyezni, akkor:
-A régi csatlakozási pont megmaradhat vagy át kell tenni a csövet a lehető legközelebb a mérőhöz?
-A műanyag mérődoboz sülyesztett kell, hogy legyen, vagy lehet felfelületre szerelt is? Eseteg elég ha csak félig-meddig van kivésve neki a fal?
-A légkábelt csak a tetőn kiálló csőbe lehet bevezetni, vagy esetleg egy falra szerelt horgonyra is rá lehet kötni, ahonnan egy védőcsőben mehet le a mérőig? Kb 280 cm magasan van a födém a talajszinthez viszonyítva.
Ha cső kell, akkor azt lehet a falra felületére is rögzíteni vagy annak is mindenképp végig kell vésni a falat?

Miért nem teszi a nyives mérőjét a szolgáltató egyből az oszlop tetejére. Max ad hozzá egy távcsövet, hogy le tudd olvasni meg egy botot, amivel felnyomod a megszakítót ha lekapcsolna.
(#) Bakman válasza Bender hozzászólására (») Máj 1, 2016 /
 
Ha a második mérőóra nem fér el a mostani mellett kényelmesen, tuti, hogy átalakítást fognak kérni. Biztosat csak a szolgáltató szerződött szerelői tudnak mondani.
(#) VIM válasza Bender hozzászólására (») Máj 1, 2016 /
 
Szia! Egy kis kedvcsináló a tervedhez. Bővebben: Link választék és árak
(#) VIM válasza simley hozzászólására (») Máj 1, 2016 / 1
 
Szia! Ha már belenyúlt egy másik kolléga akkor szerintem nem fogja senki sem vállalni a továbbiakat. A másik dolog, hogy a konnektorokkal NE spórolj! Minden oldalfalra kettőt-kettőt és ha akarod sorolóval sokszorosítsd az aljzatok számát. Az FI relé az mindenképpen ajánlatos dolog beszerelni! A mérőhelyen ha korlátozottak a lehetőségek más villamossági alkatelemek elhelyezésére akkor azokat ott már ne is erőltesd, hogy beépíted, készíts, készíttess egy másik lakáselosztót oda ahol könnyen hozzáférsz az áramköri elemekhez. A plomba nélküli táblán lévő Dol, vDol biztosítékokat cseréld le automatákra és azok vezetékszálait használd fel a továbbiakban az áramkörök táplálására (konnektorok, világítás, konyha, fürdő, kültér stb.). Így első nekifutásra ennyit lehetne mondani ... Az ár az szerintem a barátra lesz bízva és a vezeték árára.
(#) ötfelezős válasza VIM hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Illetve, inkább már nem is ajánlatos a FI relé beszerelése, hanem inkább kötelező.
(#) VIM válasza ötfelezős hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Igazad van! Már csak azért is mert bizonyára a kertes házaknál van kültéri dugaljzat, avagy olyan készülék amit kinti aljzatból kell táplálni (fűnyíró, gyepszellőztető, láncfűrész, rőzsedaráló stb.) és ezekhez kötelező. Ha már egyszer azokat a konnektorokat kötelező védeni akkor már az egész lakást érdemes levédeni egy ÁVK-val és majd az áramköri kismegszakítóval ami ezen dugaljakat és vezetékét védi, szelektívvé tenni.
(#) Bakman válasza VIM hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Csak megjegyzés: beltérben is vannak olyan gépek, amelyekhez nem árt az ÁVK.
(#) bakos13gab válasza Bakman hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Bojlerhez tudom ajánlani, saját tapasztalataim vannak arról, amikor csíp a víz kézmosásnál (a bojlerben a fázis hozzáért a fűtőszálhoz és szépen leolvadt róla a szigetelés)...
(#) VIM válasza Bakman hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Igen, de a "kötelező" kifejezésre akartunk rámutatni. Ez is olyan dolog, hogy ha nem új szerelésről van szó és nincs tervdokumentáció akkor ez is marad az "ajánlott" szinten.
(#) Bakman válasza VIM hozzászólására (») Máj 2, 2016 / 1
 
Talán itt olvastam ilyesmit: Nem kell Fi-relé, mert a szomszédnál van és csak a baj van vele, mindig lekapcsol...
(#) kameleon2 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 3, 2016 /
 
Idézet:
„Nem kell Fi-relé, mert a szomszédnál van és csak a baj van vele, mindig lekapcsol...”
Szia! Akkor olvass még vissza, mert szamárság. Ott van baj vele, ahol rossz a hálózat. 2003 óta van a házon és eddig 2x oldott le. Mindkét esetben oka volt, ami javítást igényelt. Általában kontár villanyszerelők takaróznak ezzel, amit idéztél, hogy leplezzék a hozzá nem értésüket. Ha jól és szabványosan van kivitelezve a hálózatod, nem ver le csak úgy magától.
(#) Bakman válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 3, 2016 / 1
 
Félreértettél, mint elrettentő példát hoztam fel.
(#) Alkatel hozzászólása Máj 5, 2016 /
 
Sziasztok szakik! Kerdeznek valamit, amit ti jobban tudtok. Van egy 100 amperes kismegszakitom. Hasznalhatom-e 12 volt egyenre?
Koszi a valaszt elore is.
Következő: »»   447 / 973
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem