Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység
Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Szereztem egy másik trafót is, hátha ezzel jobb lesz. Légrés nincs benne.
Egyenlőre jó az a torroid amit csináltál, nem gondolom, hogy a trafóval van a bibi. Persze egy szkóppal hamar kideríthető lenne.
Milyen fetjeid vannak otthon? Vagy venni fogsz újat? A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2016
Ezt a próbálkozást inkább ne is firtassuk, nem tetszik.
Oké, csak mondtam hogy van ilyen lehetőség trafó ügyben. Amim volt irfz44 abból már csak egy maradt, az egyik elszállt mer nem forrasztottam be a trafó egyik lábát .
IRFZ44 - 1db IRFZ10 -1db K1358 - 2db A többi meg kis teljesítményű, szóval vennem kell. Tranzisztor nem jó, próbaképp? Találtam még IRF1010E-t A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2016
Ebből csak az IRFZ44 használható.
Szerintem ez a legolcsóbb, úgyhogy ha veszel, akkor ez jólesz, de ne 2 darabot vegyél. (kell mögé szigelető lapka vagy csillám is, meg csavarra műanyag gyűrű, mert a fet háta a drainje, azokat meg a hűtőborda nem zárhatja össze! bontott is megteszi.) Más alkatrészekkel hogy állsz? pl van-e pár darab: 5-10 ohm lábas 0.25-0.6W 1-10µF kb50V fóliakondi 1-100 µF 25V elko. Na IRF1010 az mégjobb, ha nincs kettő, akkor tedd mellé az IRFZ44-et, kipróbálni jó lesz. A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2016
Persze azok vannak. A fetből is volt kettő. +-25V van kint :/ .
Átalakítás után kipróbálhatod.
A step-up konvertereknél ha nincs rendes visszacsatolás, akkor az IC max. kitöltésen is képes menni, ami a primer oldalon óriási tüskéket hoz létre. Kellene a primer oldalra zener dióda, hogy megvédje a félvezetődet.
Az előző próbánál, még csak fet csere volt. A testre menő ellenállások ott vannak az IC alatt, közvetlenül a lába mögött, smd-ben.
Ja látommár, akkor akár meg is patkolhatod, tegyél az R7,8 tetejéte még egy 1Kohmot.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2016
Primer oldal, tekerccsel párhuzamosan, zener értéke függ a félvezetődtől, valami teljesítmény zenert alkalmazz. Ha nagyon melegszik, növeld az értékét.
A fet-ben van zener, az nem elég neki?
A FET-ben nincs zener. Ha a belső diódára gondolsz, az pedig nem ott van, ahova én ajánlottam neked. Máshova kapcsolódik...
Akkor újra leírom. Ez nem zener, hanem csak sima dióda. Én pedig a tekerccsel párhuzamosan raknám, nem pedig a FET-tel párhuzamosan.
Járasd meg és nézd meg mi melegszik.
Mérd meg a C8 feszültségét terhelés alatt. Terkelés alatt a C5öt zárd rövidre (nem kell üzem közben, kikapcsolhatod, rövidrezárod, elindítod) és mérd a kimeneti feszt közben.
13,4V volt van a C8-on. Ha rövidre zárom C5-öt nem változik a kimeneti feszültség. Na, felvittem +-27V-ra. Szerintem a nagy áram miatt ekkora feszültség esik a vezetékeken, a betáp vezeték is melegszik, pedig az gyári PC táp vezeték. Ott is szaladgálnak a több amperek is. A FET-ek továbbra is melegszenek. A trafó azt nem tudom igazából, mivel nincs akkora teljesítményű terhelésem, hogy hosszabb távon bekapcsolva legyen.
A trafó is melegszik, lassacskán. Amivel most terheltem az a max, elméletileg amit az erősítő kivesz belőle.
Talán prbáld meg azt, hogy a tekercshez hozzátekert toldást tekerd le és tekerd fel a primer tetejére, így jobb lesz a csatolás.
Azt a trafó melegedése miatt, vagy más okból tekerjem át?
63%-ra jött ki a hatásfoka. Ha a frekvenciát növelnénk, az nem növelné az átvitt teljesítményt?
Próbáljuk meghatározni, hogy miért esikennyit a feszültség, de műszer nélkül csak próbálkozok. Az áttétel már bőven megvan sőtt még sok is.
Lehet, hogy túl nagy a szórás, ha javít a dolgon az áttekerés akkor talált süllyedt, ha nem akkor más az oka. Gondolkozom még a skin hatáson is meg a vezeték keresztmetszeten, de ennek melegedésben jelentkeznie kellene (ha a hatásfokot jól mérted az is erre utalhat). A frekvencia beállító tagok mekkorák az IC-n, 6,8nF meg 3k? A nyákon a módosítások megvannak? 10 ohmok, kondenzátorok stb. A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2016
Ja, értem. 3,3k és 47nF a frekvencia beállĺtó tagok. Igen a módosítások megvannak. Hollnap akkor áttekerem. Köszi addig is!
47nF? nem 4,7nF véletlenül?
47nF semmiképpen sem jó, túl kicsi lesz a kapcsolási freki (néhány KHz az már hallhatóan sípol). Mindenféleképpen 4,7nF küröli kondi kell bele.
De 4,7nF, rosszúl emlékeztem. Áttekertem, hát nagyon nem akar összejönni. A toroid marhán melegszik, a feszültség sem akkora amennyi volt, pedig egyszerre tekertem a vezetékeket. Szerintem csináljuk azt, ha megkérhetlek, hogy leírod mit hogyan kellene a kapcsolásban, vagy ha van bevált azt mellékelnéd? A toroid keresztmetszete 0,9cm^2 . Ez elegendő ekkora teljesítmény átvitelhez? Max 120W-ot kellene.
Átszámoltam, és betelít a vasmag, növeld meg a frekvenciát (ha esetleg tudsz mérni frekit multiméterrel akkor a freki beállító kondenzátoron mérve legalább 100KHz nek kell lenni).
3,3K-t cseréld 2,2K-re (vagy kicsit kisebbre). (vagy a 3,3K marad és a 4,7n-t cseréld 3,3n-ra) Üresjárási áramfelvételt nézd meg elötte és utána is. Most már ez készvan csak be kell állítani, távbeállítás műszer nélkül meg ilyen döcögős. Egyébként milyen vasra sikerült megtekerni, honnan van? A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2016
Bocsánat elszámoltam, nincs túlhajtva a vasmag. De a freki növelését meg az üresjárási árammérést még elvégezheted.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |