Fórum témák
» Több friss téma |
Termisztorral nem-e lehetne megoldani egyszerűbben?
23-24C° lenne szükségem. 12v, termisztor,teljesítmény ellenállás, stb.
Nem értem a kérdésed. Előző oldalon ott van egy egyszerű, 723-as IC-re alapozott kapcsolás. Termisztor helyett diódák vannak benne, az talán annyira nem bonyolítja meg . Ennél egyszerűbb az, ha egy két lábú hőkapcsolót veszel és azzal szakítod meg a fűtőbetétet, annak is lesz valamekkora hiszterézise, és pontos is lehet, ha jó helyre rakod. Fűteni akármi jó, ami azt az igénybevételt tartósan elviseli, de erre a célra kb. 10 W felett csak jobb az erre készült fűtőbetét, tartósabb lesz, sokkal.
Hogy lehetne úgy megoldani hogy beleférjen egy kémcsőbe az egész? és ne legyen benne bimetál?
Arra gondoltam hogy nem kapcsolgatnám az ellenálláson lévő feszt., hanem ahogy melegedne a víz úgy csökkenne a teljesítménye is. tehát nem lenne hiszterézis, mivel az ellnenálláson mindig annyi áram folyna át amennyit az akvárium hűlése során elveszít, csak akkor nem fűtene semmit ha a pl a nap vagy a radiátor, jobban felmelegítené a vizet mint a fűtő. Tehát ennek a dolognak mindig csak annyit kell fűtenie amennyit hűlik az akvárium. Ha jól tudom ezt hívják negatív visszacsatolásnak.
Meg lehet oldani így?
termisztor sorba kötve az ellenállással, 12 voltról táplálva.
Hello! A válasz elég egyszerű, NEM.. Mert egy termisztor hőegyütthatója kb. 3,6%/°C. Vagy is 10 fok változásra csökkenne az áram 36%-ot..
(Szerintem azért nem válaszoltak, mert cseppet magasra tetted a mércét. Férjen bele egy kémcsőbe, abban legyen a hőérzékelő, s fűtés és szabályozás.. Eleve hőtechnikailag is vannak gondok.)
Csak egy ötlet...
Peltierrel tökéletessen be lehetne állítani a hőmérsékletét a víznek, hűteni, fűtei. Ha például az akvárium hátuljára akarnám tenni akkor egy olyan elektronika kéne ami figyeli a hőmérsékletkülönbséget a víz és a peltier között, hogy nem robbanjon szét az üveg, attól hogy a közepét melegítik csak, ez lehetne olyan 1 Co(beállításnál ez lényeges). Ugyanígy hiszterézis nélkül, negatív visszacsatolással. Ha peltieren megcserélem a pluszt és a minuszt, akkor ahol eddig fűtött ott hűteni fog, és fordítva. Már csak egy marhanagy hűtőbordát kell tenni a másikfelére. De mivel itt sok embernek van akváriuma, (és gondolom szeret pacsálni is,) javasolnám a vízhűtést(csak ne az akvárium vizével, hanem mondjuk egy 5 literes uborkásüveggel), ha pedig két peltiert teszünk egymása, talán jobb hatásfokot kapunk, de ez nem biztos. Hirtelen ez jutott eszembe, talán egy kicsit jobbá tesszük a világot. A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |