Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Üdv mindenkinek.Irtam nemrég hogy épitenék egy inverteres co2 gépet és itt a képek között ráakadtam Tubi kolléga egy régebben épitett gépére...Van hozzá kapcsolás is ami nagyon tetszik,csak az a baj hogy picit rossz a felbontás.Esetleg valakinek megvan jobb minöségben?Vagy esetleg valaki utánépitette már?Szivesen fogadnám a tapasztalatát...Tubi kolléga ugylátom rég járt erre,ezért is irok a forumra és nem direkt neki...
Szia félig össze kel rakni minden meg van...ha feláll az elán meglesz....
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2016
Sziasztok!
Ge Lee és bistvan196700 nyomdokain teljes- hidas gép építésébe kezdtem. Az alkatrészek jobbára már megvannak, egy részük úton van. Alapvetően nincs szükségem nagy kimeneti áramra, mert most elsődlegesen csak 4mm-es zártszelvények hegesztése lenne a célom. Ugyanakkor rendelkezésemre áll egy fázison 32A és ehhez mérten szeretném majd elkészíteni a gépet kisebb túlméretezéssel. A kimeneti hegesztőáramot ~200A-ben maximalizálom, ami még függ a trafó áttételétől, a munkafeszültségeknek még utána kell olvasnom. És ami a kérdést illeti. Szándékomban áll egy kissé "multifunkcióssá" tenni a gépet, elsődlegesen ponthegesztőként. Ezt a vezérlés adott idejű tiltásával és engedélyezésével képzeltem el. Amennyiben a maximális üzemi áram kevés, de a transzformátorom engedi, tennék rá egy egymenetes tekercset, ami nem kapna egyenirányítást és fojtót. Itt a topikban olvastam valamerre, hogy fojtó nélkül üzemeltetve a hegesztőt megbolondulhat a vezérlés, ami a gép halálához vezethet. Ugyanez megtörténhet, ha a szekunder tekercsre nincs kötve semmi, csak a "terhelés"? Az árammódú szabályzás miatt úgy gondolom, hogy nem, viszont a kapcsolóüzemű áramkörökben nincs túl sok tapasztalatom, így szívesen fogadnám a hozzáértők véleményét.
Szia, sok sikert kívánok az építéshez. A ponthegesztő dolog, hogy működne-e azt nem tudom. Én mikro trafóból készítettem ponthegesztőt, 1mm-es lemezekhez jó. Ha jól emlékszem 1-2V van a 2 menetes szekunder tekercsen, és 1300A mértem legtöbb áramot. Ugye a mikro trafó áttétele jó nagy. A hegesztő inverter esetén ha számolgatunk egy kicsit pl: E65 ferritnél primernek kb:20 menet kell. Ha 310V egyenirányított feszültségből kiszámoljuk az egy menetszámra jutó feszültséget akkor 310/20=15.5V-ot kapunk. Tehát a legkisebb menetszám esetén 15.5V , ami szerintem sok a ponthegesztéshez. Nem is ez a lényeg hanem a primer-szekunder áram aránya. Ha a szekunderen 1000A szeretnénk, akkor 1000A/20=50A primer áram tartozik. Ehhez ugye nagyon izmosra kell megcsinálni a primer kört, a fellépő zavarokról nem is beszélve. Az áramszabályozást is kétfélére kell belőni. Gondolom ponthegesztéshez rövidebb munkakábelt használnál, ahol minimális átmeneti ellenállás elérése a cél.
Igen, ponthegesztésnél, a feszültség minimális, és a trafó áttétele valóban nem a legideálisabb, ugyanakkor nagyobb áramot vehetnék le róla, mint a hegesztéshez használt szekunderről. Ennek a körnek nem kazánlemezt kellene tudni, csak ha megoldható, akkor legyen. Főtrafó szempontjából vagy szerencsés vagyok, vagy éppen nem, ezt még nem tudom. Van két egyforma ferrit magom, ami profilra ETD, méreteit tekintve E65-ös magnak felel meg, ugyanakkor a hasznos keresztmetszet csak 2cm2. A kettőt felhasználva egész nagy betekerhető keresztmetszetem lesz, csupán az üzemi frekvenciát még nem tudom, hogy bírni fogja-e, előbb le kell próbálnom. A hídban HGTG20N60A4D lesz, nagy eséllyel párban, mert nem szívesen terhelném egy-egy lábát 30A-rel. Így a frekit felemelhetném akár 60kHz-re is. De a trafó áttétele még tovább romlana a ponthegesztés szempontjából, lehet csökkentem az üzemi frekvenciát, de ez sok mindentől függ ugye. Amiért jó lenne tudni, hogy ezt meg tudom-e majd oldani, mert ezt a szekundert legalulra tenném, ne rontsa a többi tekercs hűlését, illetve ez úgy is csak rövid időre aktív.
Természetesen nem akarlak lebeszélni erről, próbáld ki és meglátod, hogy jó lesz-e.
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2016
Hát az a 4cm2 elég halovány,kbE55 nek felel meg.Ezzek kb 100A tudsz kivenni és mivel ismeretlen a vas azt is csak 30KHz környékére kellene méretezni.
Mérd meg a vas AL-jét, a korábban itt leírt módszerrel, de (mint előttem írták) még ha bírja is a magasabb frekit, akkor sem nagyon bírsz 100 A fölé menni (ezzel a keresztmetszettel). Ponthegesztésre ne ezt használd, nagyon más felépítésűnek kellene lennie.
Az Al értéke két műszer átlagát nézve ~3700-ra jött ki, tíz menetet tekertem fel.
Most már csak a freki tűrését kell kipróbálni (az is megvan előrébb), de már akár mehet a kísérleti építés is (mennyire melegszik).
Az mindenféleképpen meglesz csökkentett táp mellett, de előbb meg kell érkeznie az UCC3808-nak, illetve a panelt is el kell készítenem.
Sziasztok! Megtorpantam, nem tudom mitévő legyek. Azt megemlíteném hogy a HGTG20N60A4D kínából vettem 10db-ot kemény 1400Ft-ért. Már sok mindent vettem innét a legnagyobb megelégedésemre. Az UCC3808 és szekunder diódák is innét valók. A héten jött meg az újabb adag igbt ez már 1200V-os FGA25N120ANTD gondoltam csak kibírja a 310V-ot, sajnos nem. Van egy 42V-os jó nagy teljesítményű trafóm erről próbálgattam teljesen jól működik. Az áramszabályozás is jó 20-60A-ig lehetett szabályozni. Ezután rákötöttem a 310V-ot soros izzóval, ahogy megterheltem a kimenetet rögtön zárlatos lett 2db FGA25N120ANTD . A frekvencia 46Khz. Én nem nagyon értek az igbt-hez másra nem tudok gondolni csak arra, hogy nem bírják a feszültséget. Hogyan tudnám kideríteni, hogy biztosan a kínai igbt-ék hamisak, és csak ennyi a probléma? Közben vettem a Lomex-ben 4db HGTG20N60A4D kb: 5000Ft-ért. Ezeket csak akkor raknám be ha már biztos vagyok a dolgomban.
Nem ártana a soros izzót kiiktatni mielőtt terheled.
Arra gondolok, ilyenkor csak annyi történik, hogy az izzó felizzik és bekorlátozza az áramot. Szerinted izzó nélkül nem menne tönkre az IGBT?
Rosszul gondolod.Az izzót csak első bekapcsolásnál rakjuk bele csak azért hogy jelezze hogy nincs zárlat,minden rendben,de ha világít arra a rövid időre megvédi az alkatrészeket.Ha benne hagyod és leterheled a fesz leesik,de az áramot attól még tovább engedi ezt az igbt nem tolerálják.Ha a segédtáp is az izzó után van kötve a segédfesz is leesik nem tudja hajtani az igbt et szintén halál.
Természetesen a segédtáp külön van. Ja izzó nélkül is próbáltam. mikor snubbert raktam a C-E közé. Minimum állásban próbáltam ívet fogni néhány koppintás után szintén zárlatos lett 2db, akkor még a HGTG-vel próbáltam.
Ge Lee az alap, bistvan196700 a módosított rajzát koppintottam le. Sajnos elég homályos a rajz, átkellett konvertálni. http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1773194.html
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2016
Ja hogy teljes híd.A gétmeghajtót mire tekerted?A jel rajta szkóppal?Rákötöttél minden segédáramkört?Azokat most le kéne kötni csak az áramszabályzás maradjon megpersze a gyujtás rásegítés.A segédtáp hány volt?
Toroidra tekertem kb:25mm átmérőjű Al:5000 körül. Szép négyszög a gate jel. Csak az áramszabályozás van rajta. 65V-ról tökéletesen működik. 15V a segédtáp.
Azt még nem próbáltam, hogy a G-E közé szembefordított 18V-os zénert rakjak. Érdemes megpróbálni? Még van pár darab kínai IGBT. Tehát ha 65V-on működik akkor csak nem ez a probléma.
Ártani nem árt.A főtrafót mire és hogy tekerted?310V nál mennyi volt az áramfelvétel?A meghajtó trafót hogy tekerted és hány menet?
A főtrafó is toroid kb:4.1cm2 al:5000 körül. Áram felvétel üresen 70mA. Gate trafó 5x22 menet.
Rakd be a zenereket a gétekhez lehet túllövés van azért halnak meg az igbt k.Szkópon nézve hány vollt a gét fesz?Gyanus hogy sok neki.
Értem csak akkor 65V-ról miért jó. kb:50A -el tudtam terhelni a szekundert sokat szórakoztam vele enyhén langyosodtak mindössze a szekunder diódák. Szerinted a gate túllövés teheti tönkre 310V-on? Kipróbálom köszi. Egy régi hameg oszcilloszkópom van fénykorában jó volt, de most már szerintem hitelesíteni kellene. Ha jól emlékszem 20V körüli feszültséget olvastam le a gate jelet nézegetve. Tehát a G-C-E teljes zárlatba ment át a FGA25N120ANTD-nél.
Remélem, nem hamisak! Nekem is olyan pakk van úton...
Idézet: „FGA25N120ANTD” Mekkora frekvenciát bír max. ez az IGBT?
Szia!
Én még igazit Kínából nem kaptam. Van ami ennek ellenére már egy éve üzemel egy indukciós főzőlapban, de volt olyan is, hogy totál hazavágta a készüléket, pedig annak a tokozása hasonlított legjobban az eredetire.Jó lenne egy fénykép az elpusztult IGBT-ről, kívül és belül(a tokozást lepatintva). Fényképet nem merek feltenni, a modik már költöztették egyszer valahová, amikor az indukciós főzőlap javítása topikba felraktam, pedig ott nagyon hasznos információ lett volna!
Eredeti adatlap szerint 2,5-2 Mhz. Aki pontosabban tud számolni, biztos alacsonyabb értéket határoz meg, de a bemeneti-kimeneti kapacitások meghatározásánál figyelembe vett 1 MHz eléggé figyelemre méltó. A 3,7 nF bemeneti kapacitás töltögetése komoly energiát igényel!
FGA25N120ANTD Legyen bíztató dolog, hogy milliónyi indukciós tűzhelyet, főzőlapot gyártottak le vele (ipari kategóriát is!). A gyártó-forgalmazók ajánlása szerint ezeken kívül inverterek, UPS-ek üzemeltetésére is használható. |
Bejelentkezés
Hirdetés |