Fórum témák
» Több friss téma |
Azt az ellenállásos modult próbapanelre mi alapján készítetted? Nem lesz jó ilyen hosszú vezetékekkel tunerbe építeni, az a minimum, hogy gerjedni fog. 2. Hiba: Az oszcillátor tranzisztor emitter ellenállása nem lehet 27 kiloohm, legfeljebb csak 2 K! ??? Az a rajz is rossz, amit a fiúk feltettek, de látszik is, hogy az értékek kézírással vannak, nagyon nehéz kibogarászni, de ott is valami sajtóhiba lehet, mert a 2 tranzisztor emitterköri ellenállása között nem lehet ekkora különbség, amikor a bázisosztók ellenállásai meg ugyanazok (10K, 15K) !!! A "tranzisztor" ügyben meg elektroncső már megmondta a tutit, azt kár volt kicserélned. Gyárilag is ott volt az IC 2-es lábon, csak valaki a másik oldalra tette. A tunert ne így csináld meg, tegyél bele kisméretű ellenállásokat minél rövidebb kivezetéssel, vagy akár SMD alkatrészeket.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2016
Ha sehol semmit nem vesz az a rádió, akkor lehet valami hiba is benne. (törés, szakadás, zárlat, akármi)
Nincs itthon 10 pF kondim. Addig nem tudok tovabb lepni, mig nem veszek.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2016
Anélkül is kellene szólnia. Ha teljesen süket, akkor lehet, hogy nem megy az oszci.
Köszi a segítséget sikerült megtalálni a class-t.
Már csak egy dobozt kell neki építenem és szuper lesz. Köszi mégegyszer.
Én sem tudok akkor mást, mint amit CHZ mondott. Amíg nem vesz állomást, nem tudsz állítani rajta semmit. Talán méregetni kellene. Ezek az NDK-s rádiók nem taroznak a kezdők által könnyen javíthatóak közé. Inkább a lengyel Unitrához hasonlít jobban a felépítésük, mint a nyugati németekéhez.
Üdvözlet!
Videoton RA 3311 Róma de Luxe rádió skálavilágítása elég gyatra. Lehetséges / érdemes ennek javítása? Alkatrészt találok hozzá? Köszi
Van benne pedig 5db skálaizzó - 12V 100mA-es. Egy része biztosan kiégett, vagy már az üvegbúra belülről tükrös az elpárolgott wolframtól. Lehet kapni ilyet, de kis ügyességgel fehér LED-eket is tehetsz a helyükre.
Üdv mindenkinek!! Javításban szeretnék segítséget kérni. Van egy mp3 lejátszós auxos rádióm. Bekapcsolás: A bekapcsoló gombot kellet hosszan nyomni és akkor bekapcsol és úgy maradt. A gomb még egyszeri megnyomásával lehetett váltani a módok között. Na ezt most nem lehet. ha el engedem a gombot kikapcsol. Mi lehet a baj? A segítséget előre is köszönöm.
Elkezdtem vizsgálódni szakadás méréssel és most meg működik. Esteleg lehet valami kontatkt hiba?
Lehet, hogy az a bekapcsológomb KH-s, pereg (több impulzust is kiad) ettől végigszalad a funkciókon, majd kikapcsol. Itt megáll a dolog, mert hosszú nyomással kell kezdeni.
Üdv. Nem akarlak elkeseríteni, de ez az a kategória, amire nem szabad túl sok időt pazarolni.
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2016
üdv! Mindkettőjük javaslatát köszönöm! Én pazarolnék rá időt mert emlék. Most este is produkálta a hibát. Gondoltam miután szakadás vizsgálat után jo volt, megint a kondira is kötök egy kis kraftot. Lám csodát utána egyből indult. Lehet a kondi a hiba?
Azt neked kellene tudni valahogy kimérni. A nyomógomb, ha kontakthibás, mindenképp 1 ohmnál nagyobb ellenállást produkál. Kondi? A pufferelkóra gondolsz? Én ki szoktam mindig forrasztani, ha valamelyik gyanús, és összehasonlítom egy jóval. Műszer híján megnézem, az ohm mérő meddig számol (másodpercre), amíg töltődik. De ez soha nem biztos. Feltöltöm és rövidre zárom. Ha nem csattan akkorát, mint egy jó, akkor szemétbe vele.
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2016
Hoppá! Köszönöm!!! Ez Nagyon hasznos válasz volt! Holnap megnézem!
Sziasztok. Újra itt vagyok a SATURN 423 rádióval kapcsolatba. Félre is tettem a project-et, mert...érettségire (tanultam) Régen próbáltam behangolni sehogy sem sikerült. Olyan kérdésem lenne, hogy lehetséges-e olyan fm vevőt bele épiteni, hogy a gyári hangolóval lehessen keresni az adókat. Az erősítője tökéletes, megvan a saját feelingje. A segítséget előre is köszönöm.
Szia! Vegyél vagy csinálj egy OIRT-CCIR konvertert. Van szaktopikja.
De már úgy el van hangolva, hogy én azt be nem állitom soha. Meg kétlem hogy működőképes a vevője már.
Idézet: „a gyári hangolóval lehessen keresni az adókat.” Természetesen lehetséges, attól függ, mit értesz a gyári hangoló alatt: ha csak a forgatógombot és a skálahúrozást, akkor a forgókondenzátor helyére egy jó minőségű 100 kohm potmétert szerelve megoldható a varicap hangolású tuner beillesztése is. A forgókondenzátor megtartása esetén a meglévő áramköröket kell megtartani, mert ez az "egyszerűbb" és korhű megoldás. Bármit meg lehet javítani, csak kitartás és türelem kérdése - a szükséges ismereteket akár könyvekből, akár itt a fórumon meg lehet szerezni a munka közben is. Lehetnek alkatrész hibák: ellenállás szakadt, törött, értéke megnövekedett "megnyúlt" (ez csak a 20-30 kohm felettieknél szokott előfordulni). Kondenzátor lehet zárlatos, szakadt (ilyenkor inkább törött), elektrolitikus esetén sokszor kapacitás-szegény. Tekercsek is lehetnek szakadtak, vagy - többnyire idegen beavatkozás által - elhangoltak. Gyakorlat hiányában ("fülre hangolás") némi műszerezettségre is szükség lehet, amiket magad is egyszerűen el tudsz készíteni (Pl: 10,7MHz-es és 455kHzes KF generátor). A hiba keresését "hátulról előre" haladva kell kezdeni, tehát a két KF erősítőt kell a helyére hangolni. Legvégül jöhet a nagyfrekvenciás rész az URH tunerrel. A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2016
Sajnos már én előttem próbálták javitani, az én tudásommal nem látok rá egy kevés esélyt sem a javítására. Inkább a forgókondenzátort cserélném le potenciométerre, így megmaradna a forgatógomb és a skálahúrozás is.
Sanyo RP-7160-as CCIR-re áthangolt rádióm, elmászik az adóról.... AFC-je /ha van benne/ nem hatásos valamiért? Van köze a jelenségnek az ÁTHANGOLÁS minőségéhez? Tudna valaki ebben segíteni? Nagyon megköszönném. Üdv. tasak.
Sziasztok!
Van egy Unitra Contessa rádióm, ami azt a hibajelenséget produkálja, hogy elég zajosan szól, (csak a Kossuth jön be persze), és ha antennát csatlakoztatok hozzá még zajosabb. Mi lehet az oka? Ftirius
A Service manual Innen: Elektrotanya letölthető. Sima forgókondenzátoros hangolás. Nem szokott elmászkálni, hacsak nem nagyon kontakthibás a forgókondi. A tükörfrekvenciára hangolás eredménye lehet, hogy nincs AFC, ekkor fordított sorrendben jönnek be az adók is, az AFC meg nem benntart, hanem lelöki az adóról. Megoldás: Az oszillátort is 21,4 MHz-el feljebb kell hangolni. Én nem tudhatom, hogyan történt az áthangolás. Ha az oszcillátor kört az OIRT hangoláshoz közeli helyzetben maradt, akkor a rádiód tükörfrekit vesz. Ha jól lett áthangolva, akkor viszont vagy kissé félre van hangolva a KF, esetleg gerjed? Ezek lehetnek a hibák.
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2016
FM-en jön csak a Kossuth? A CCIR sávra való áthangolása megtörtént?
Nincs áthangolva, nemis az a baj, hogy csak az jön, hanem, hogy nagyon zajos, és antennával még zajosabb.
Ez még mindig kevés ahhoz, hogy tudjon valaki segíteni, mert csak gyanítom hogy középhullámon jön be az a csak Kossuth, és a külső antenna sokkal több zavart szed össze a környezetből, mint a ferrit antenna, ami panelban például a vasbeton árnyékoló hatása miatt nem nyerő.
Több mint valószínű, hogy igazad van, így már érthető a jelenség, akkor nincsen is baja a rádiónak.
Sziasztok. A Saturn 423 átalakítása sajnos kudarcba fulladt, így egy egyszerű ötlet pattant ki a fejemből. Béépítek egy Androidos mobilt. Így elérhetővé válnak az FM állomások, plusz még internetes rádiókat is lehetséges lesz róla hallgatni. Hova kellene kötnöm ezt a jelet? A hangerőszabályzóra? Szeretném hogy az megmaradjon. Trafó elbírná a telefon megtáplálását?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |