Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Akkumulátor töltő
Sziasztok!
Kaptam egy nem működő 12v-os orosz aksitöltőt,kiderült a diódák voltak a hibásak. Kicseréltem őket egy 25 A graetz hídra,de igy az a probléma,hogy a feszültség 16- 17volt körüli. Hogyan tudnám visszaállítani az eredeti 13- 14voltot.
Ezt rákötött akkuval mérted? Ha úgy is ennyi, akkor köss sorba egy gk.-reflektor izzót, és passz.
Sziasztok!
Kaptam egy hibás DCP2-2420 akkutöltőt. Kapcsolási rajzot nem találtam. Találkozott már valaki ilyennel?
Sziasztok!
Adott egy 400VA 12V transzformátor, ezt ha egyenirányítom, lesz kb. 15,5V és 33A. Körülbelül itt akadtam el a gondolatmenetemben, ezért is írok. Egy olyan akkumulátor töltőt szeretnék, ami PWM vezérelt, így szeretném beállítani a C/10-et, ez nem is gond egy sima arduino programmal, figyelné az akku feszültségét és a töltőáramot, így beállítja magának a kitöltési tényezőt. Az nem baj, hogy így 15,5V és 33A megy majd rá, csak 1 másodperc alatt kb. 300ms-ig, és így jön ki a 10A töltőáram? Az áramerősség szerintem nem gond, mivel a C/10 főleg a melegedés miatt fontos, de a 15,5 nem bont vizet? vagy amíg az akksi töltöttsége nem éri el a vízbontási feszültséget, addig úgysem történik ilyen? Ezzel nem egészen vagyok tisztában, elmondanátok? A másik kérdésem a, hogy az egyenirányítás után kell kondenzátor? Mivel szerintem akármekkora kerül oda, az akkuhoz képest elhanyagolható a kapacitása.
Hi
Az aksinak efektiv 14.4 V- tól nem ildomos több feszt adni. PWM szabályzással ezt tudod kordinálni. Kondit ne rakj a töltő feszre, impulzus töltés kell az aksinak. Olvas vissza jópár helyen levan írva. Én ezt ugy oldottam meg hogy 2 ütemben töltöm az aksit. Először áram szabályzással (konstans árammal c/10) mig az akksi kapocsfeszültsége elnem éri a 14.4V -ot. Második szakaszban pedig feszültség szabályzással (konstans 14.4v) amig az áram felvétele elnem éri a nulát. Ekkor van a 12V akksi csurig. A trafó szekunder AC feszének kb:17-19 v körül van, akkor a legtutibb. Mivel egyenirányitáskor esik pár voltod. Meg persze még ezen kivül kell pár félvezető a kapcsolásba amin szintén van fesz esés. Amikor pedig megterheled az áramforásod akkor azon is fog esni a fesz, s így a szabályzot töltő végén maradt a 19v -ból ~ 15v. Idézet: „15,5 nem bont vizet?” Az attól (is) függ, mekkora az akku belső ellenállása. Ha egy elhasználódott, szulfátos, nagyobb belső ellenállású akkut töltesz, akkor meglehet, hogy a szükséges töltőáramhoz esetleg még ennél nagyobb feszültségre is szükség lehet. De ha már mikrovezérlős töltőt készítesz, akkor csinálhatsz "inteligens" töltőt is. Ez abból áll, hogy a töltési ciklust követi egy pihentető, töltés mentes ciklus, majd egy terhelő, kisütő áramú ciklus. A terhelő áramú ciklus alatt pedig a kisütés kezdete után néhány másodprccel egy feszültség mérő ciklus. Ha ekkor az akkumlátor feszültsége meghaladja a 13,8 V -ot, és nem esik a néhány másodperces mérési ciklus alatt, az akkumlátor feltöltöttnek tekinthető. A mikrovezérlő menüjében a paraméterekre lehet állítási lehetőséget biztosítani, és az sem lenne baj, ha hőmérséklet érzékelést (akár ki-, bekapcsolhatóan) is beépítenél. Az ilyen töltő ráadásul még regeneráló hatású is egyben. A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2016
Pontosan egy ilyen rendszer a cél, 3 részes töltési karakterisztikával, (állandó áramerősség ~14,2V-ig - állandó feszültség, míg folyik az áram - 13,8V csepptöltés). Hőmérséklet szenzorral, a kompenzációk miatt, meg ha az akksi hőmérsékletét tudnám megbízhatóan mérni, akkor mehetne C/10-nél nagyobb áramerősség is az elején, 55 Celsius elvileg a határ. Egy kicsit nagyobb feszültségű balanszoló funkcióval, kisütő ellenállás blokkal a kondíció meghatározásához, szulfátoldó funkció, ilyesmi. Télen pedig 4db 120Ah akksit szinten kell tartania. A programozással még lesz munka, de egyszer kell jól megcsinálni.
Az alap elképzelt rendszer úgy nézne ki, hogy Arduino Mega egy kisebb trafón, 4 amper, 4 volt mérő, hőmérsékletmérők AnalogInputként, ez behúzna egy szilárdtest relét, amin a nagyobb trafó van, ha lecsökken a feszültség, és PWM vezérelt FET-ekkel menne a töltés. 3 csatorna lenne sima 5A-es töltő, ezek igazából csak télen kellenek, és így jelentősen olcsóbb az áramerősség szenzor, a vezeték, csatlakozók, a 4. meg az, ami tudja a maximum ampert, és azon lenne minden más extra is. A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2016
Nem kell cifrázni, ha úgy működteted, ahogy leírtam, automatikusan be fog állni a megfelelő állapotba.
Köszönöm a válaszokat, a "cifrázások" azért vannak benne, mert ezen az akksik 3 hónapig nonstop rajta lesznek, lehetnek, szóval egyrészt van idő feltölteni, kapacitást mérni, stb, másrészt fontos, hogy ne legyen nagy a nyugalmi áramfelvétele.
Sziasztok !
Lenne erre valakinek ötlete?Bővebben: Link Az utolsó kép az oldalon. A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2016
Ha a név melletti kettőskeresztre kattintasz, akkor belinkelheted a konkrét hozzászólást.
Bővebben: Link
Erre gondoltam
Azt hiszem ezt már eléggé kielemeztük.
Hello! Egyébként a téma, hiába "töltő ez", a kapcsolóüzemű táphoz tartozik. De egy ilyen egyszerű táp "jó oldala", hogy bármely meghibásodásra elugrik az egész. Valamint az, hogy vagy jó és azt nézegetheted, vagy nem működik és azt nézegetheted. Mert ha nem "üzemszerű állapotok" uralkodnak benne, akkor szinte semmi nem mérhető ellenőrizhető, ha meg az uralkodik benne, nincs mit mérni mert működik. Ezért a javításnál vagy cserélgetéssel, vagy hasra ütéssel lehet hibát keresni. De általában egyik sem gazdaságos. Jobb újat venni, ha van erre lehetőség. Mert pld. ha a trafó hibásodik meg, akkor csak a nagyfesz tranyók halálát fogod mindig megállapítani. Általában amúgy az egész kóceráj alul szokott lenni méretezve. Vagy is borítékolva van a meghibásodás. Csak egy kis melegre vagy tranziensre vár..
Üdv. A segítségeteket kérem. Tudom, hogy visszaolvashattam volna, de késő van és fáradt vagyok. Holnap csinálnom kell egy áramkorlátozást egy aksitöltőbe. a töltő jelenleg max 60-70Ah-ás autóakkut képes tölteni melegedés nélkül. Erre kell rákötni egy 100Ah aksit vagy két 70Ah körülit. Ez lemerült állapotban rengeteget fog fölvenni, és szeretném elkerülni a töltő lefüstölését. nem gond ha sokára töltődik fel. 5 és 10 amperes áramkorlátozást szeretnék bele. 0,05 ohm 10w és 0.1 ohm 25w kell bele? javítsatok ki kérlek. Előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2016
Pár órára köss sorba egy fényszóróizzót. Az éppen jó áramkorlát lesz. ú
Sokkal nagyobb gondod lesz azzal, hogy ha tényleg "lemerült" az akkumulátor, azaz ha mély-kisütésben van.
Üdv, fix beépítésű alkatrész kell, mert ennek így folyamatosan kell üzemelni. Mélykisülni nem fog, sőt valószínűleg nagyon lemerülni sem. A söntellenállás mértékével kapcsolatban kéne segítség.
Önmagában a sönt ellenállás nem áramkorlátozó eszköz, legalábbis nem abban az értelemben, ahogy egy akkutöltőben kellene. Az akkutöltőbe áram határoló kellene, ami egy beállított áramnál nagyobbat nem enged kialakulni. Erre a sönt ellenálláson átfolyó áram keltette feszültséggel kell egy áramhatárolást megvalósítani, ezt egy elektronikus szabályzóval teheted. Ha átnézel a labortáp topikba, láthatsz megoldásokat. Ott az áramkorlát védelmi célokat szolgál.
Ennél sokkal egyszerűbb (főleg gyorsabb) az előtét izzós megoldás, akár átkapcsolósra elkészítve beépítheted a töltődbe, és egyben a fényerejével jelzi a töltőáram nagyságát is. Ha rövidre zárod a kimenetet, (lemerült akku) az izzó teljes fénnyel ég, Ahogy töltődik az akku, csökken a különbség az akku, és a töltő kapocsfeszültsége között, az izzó egyre halványabban világít.
Hello! A számodra szükséges ellenállás értékét, csak próbával tudod megállapítani. Mert az sorba kapcsolódik a töltő belsőellenállásával, ami nem ismert. (És várhatóan nem is lineáris összefüggésű min egy ellenállás.) De az, hogy"5-10A-es áramkorlát" kijelentés, az állandó áramot feltételezne. Mert az áram mindenképpen nő, ha a feszültség különbség nő. Állandó áramot pedig csak egy áramgenerátor kapcsolással lehet elérni. Vagy is aktív elemekkel. De egy egyszerű lelki világú töltőnél az nem könnyű feladat, mert abban nem igazán van feszültség tartalék, amiből szabályozni lehetne. A szabályzón pedig mindenképpen veszteség lesz..
Sziasztok. Szuksegem lenne egy egyszeru kis aramkor rajzara 24v-os akkupakk toltesere. Van egy dc 33V 1A -t tudo tapegysegem, ami ugy gondoltam megfelelo lenne es van hely benne a tolto aramkornek is. Jo lenne, ha ez az aramkor 29V-nal lekapcsolna a toltest. Anno epitettem egy ilyet nehany diszkret elembol 9.6V-os akkuk toltesere; a rajzot egy regi konyvben talaltam.
Hello!
Készítettem egy hordozható telefon töltőt! És szeretnék hozzá csinálni egy töltő vissza jelzőt! Olyanra gondoltam, hogy egy LED villogna, ha töltöm és világitana ha feltöltöttem! Vagy olyan, ha töltöm nem világit a LED ha pedig feltöltődött, akkor világit a LED! Ehhez szeretnék kérni kapcsolási rajzot! USB Porton töltöm ezt a hordozható telefon töltőt! Üdv!
Hello! Miből gondolod, hogy valaki tud kapcsolást ajánlani, ha nem tudja mit csináltál és mihez kell?
Leirtam egy hordozható mobil töltöhöz kell!
De vegyétek ugy mintha egy egyszerü mobil töltö lenne! Üdv!
És ebből lehet tudni, hogy mi van benne, amihez illeszteni kellene valamit? Mert én nem tudom, de lehet vannak itt akik ismerik az ilyesmit. Egyébként a töltőáramkör a telefonban van, az úgynevezett töltők, tulajdonképpen csak tápegységek. De nem is értem,mert a telefon tájékoztat arról, hogy épp mi történik. Ha meg nem telefont akarsz tölteni vele, ekkor ahhoz töltőt is kell építeni, nem csak jelzést..
Na, szóval úgy van, hogy egy mobil akkumulátor van benne és egy elektronika, ami felnöveli a 3,7 V-ot 5 voltra!
És ez maga a hordozható mobil töltő, amin végül USB port van, és ott lehet tölteni bármit! És ezt a hordozható töltőt úgy töltöm, hogy egy mobil töltővel töltöm a mobil akkumulátort! És jó lenne, ha tudnám, hogy mikor töltődik fel! Összefoglalva: van egy hordozható töltöm, amiben van egy mobil akkumulátor és egy olyan cucc, ami felnöveli 5 voltra a feszültséget és ezt egy vezetékes mobil töltővel töltöm, és ehhez kell egy visszajelző, hogy tudjam, hogy mikor töltődőt fel a hordozható töltő! Remélem érthetően írtam le! Üdv! A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2016
Tehát van egy töltőd, amibe vagy Li-ion, vagy Li-po akkumulátor van. Valamivel fel kell töltened, mert azzal hogy 5V-ot rákapcsolsz, csak felrobbantod.
Az apróban árulnak 300-400 Ft-ért olyan elektronikát, ami szabályozza neked a töltést, és jelzi is, hogy feltöltött.
De nem simán 5 volt hanem, amivel a mobil telefonomat töltöm, azzal töltöm ezt az akkumulátort is!
De egy linket bírsz dobni? Üdv!
Kicsit nehéz megérteni téged.
Akkor most egy töltő kell ami 5V-ról működik és egy telefon akksit tölt fel? Itt aprón van is ilyen:Bővebben: Link Esetle ebay:Bővebben: Link 5V-ról működik és 4.2V-ig tölt 1A-al. Van rajta két led, egy piros és egy kék/zöld. Ha a piros világít akkor tölt, ha a másik akkor fel van töltve. De simán 5V-ról nem szabad tölteni az akkumulátorokat.
Szerintem nem. Van neki egy telefonja, amihez van töltője (tápegysége) is. Ezt nem ismerjük még. Ezzel a táppal tölti a telefonját és ugyanezzel szeretné azt az akkut is, ami a felnövelős dobozkában van.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |